Fusion AIR, sau când arta se întâlnește cu cercetarea științifică15 min read

De Oana Vasiliu 17.03.2021

O întâlnire a artiștilor români cu cercetători științifici devine un proiect de pionierat în domeniul Art & Science, unde sunetul, artele vizuale și bioarta sunt elementele centrale.

Asociația Qolony, Colonia pentru Artă și Știință, a demarat proiectul Fusion AIR, care își propune să promoveze incluziunea artiștilor în activitățile de inovare și cercetare. Prin acest demers, arta ajută la transformarea informației științifice în parametri vizuali și auditivi. Astfel, concepte științifice abstracte ajung să fie accesibile publicului larg.

Aflat la a doua ediție, Fusion AIR a reunit patru artiști cu abordări și practici artistice distincte și patru institute de cercetare. 

Artiștii sunt Ciprian Ciuclea, un artist vizual preocupat de interpretarea realității mediate de tehnologie, Aura Bălănescu, care e interesată de sculptura imaterială, bioartista Floriama Cândea și Peter Gate, antropolog și creator de muzică electronică. 

Reprezentanți ai cercetării științifice sunt Dr. Gina Isar de la Institutul de Științe Spațiale, Dr. Elena Badea de la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, Dr. Ionuț Enculescu de la Institutul Național pentru Fizica Materialelor-Măgurele și Dr. Marian Zamfirescu de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei și Radiațiilor.

Artiștii își vor crea lucrările pentru ediția 2021 a Fusion AIR în cadrul unei rezidenței și le vor prezenta publicului sub forma unei expoziții-eveniment în luna iunie a acestui an. 

Conceptul curatorial al proiectului, lansat de Olivia Nițiș, este „Structuri convertibile” și include crearea unei arhive a proceselor de lucru și a unui glosar de termeni, pentru ca publicul să poată interacționa mai ușor cu lucrările prezentate în expoziție.

Mindcraftstories_Asociatia Qolony-Colonia pentru Arta si Stiinta-Fusion AIR-Contaminare_02_Floriama Candea

Contaminare, lucrare de Floriama Cândea. Foto: Qolony

Rezidențe artistice în institute de cercetare?

Fără o politică publică culturală asumată în ceea ce privește rezidențele artistice, proiecte ca Fusion AIR sunt o formă de pionierat în industria locală. Domeniul Art & Science a devenit un fenomen din ce în ce mai cunoscut în străinătate, cu precădere proiectele destinate bioartei.

Termenul este relativ nou, fiind introdus de Eduardo Kac în 1997 o dată cu lucrarea Time Capsule.Detalii pe ekac.org Bioarta cuprinde lucrări care conțin viață, în toate formele ei – țesuturi vii, bacterii sau organisme vii. Fiind un tip de artă care se află la confluența dintre biotehnologie și inginerie genetică, cercetarea științifică devine și ea parte componentă a bioartei. 

„Fusion AIR, un proiect de pionierat pentru România, vorbește despre știință și cercetare în limbajul artei”, spune Mihaela Ghiță, inițiatoarea proiectului și cofondatoare a Asociației Qolony – Colonia pentru Artă și Știință. „Când l-am inițiat, ne-am propus să unim două domenii până acum disociate, într-un demers care să participe la construirea și stabilizarea unei infrastructuri colaborative apte să susțină, pe de-o parte, știința și cercetarea și, de cealaltă parte, arta și pe artiștii care se lasă inspirați de știință și folosesc tehnologia în lucrările lor. În România, domeniul Art & Science este încă unul de nișă, prea puțin vizibil în spațiul artistic și insuficient cunoscut în cel științific.”

Prin programul de rezidențe artistice în institute de cercetare se dorește dezvoltarea unei platforme de practici interdisciplinare, la intersecția dintre artă și știință. „Experiența noastră ne-a arătat că abordarea artistică are un dublu efect: stimulează și eliberează cercetarea științifică, într-un mod în care o poate face să avanseze în momente în care părea a fi ajuns într-un blocaj”, explică inițiativa Andrei Tudose, cofondator Qolony și managerul proiectului Fusion AIR. „În egală măsură, artiștii beneficiază de integrarea informațiilor și metodologiilor științifice în practica lor, având o bază teoretică pentru proiectele artistice pe care le dezvoltă.”

Mindcraftstories_Asociatia Qolony-Colonia pentru Arta si Stiinta-Fusion AIR-Panspecies_03_Floriama Candea

Pan-species, lucrare de Floriama Cândea. Foto: Qolony

Ce înseamnă conceptul Art & Science

Pe scurt, crearea de lucrări artistice, fundamentate științific, printr-un proces colaborativ, între reprezentanți ai celor două domenii. 

„Atât arta, cât și știința, sunt moduri de a chestiona și de a reprezenta lumea naturală”, spune Andrei Tudose. „În timp ce știința se bazează pe reprezentări standardizate, dezvoltate de-a lungul timpului, cum ar fi tabelul periodic al elementelor, relația dintre funcționalitate și reprezentare estetică este un domeniu tânăr de cercetare.”

Arta și știința sunt doar două moduri diferite de a reprezenta informația: prima o face într-un mod estetic, cea de-a doua, structural. „Împreună, prin experimentare, teoretizare și dialog este creat un filtru inedit prin care putem privi lumea altfel”, subliniază Andrei. „Arta împrumută științei limbajul său stilizat, universal, astfel încât concepte științifice și tehnologice, uneori greu de înțeles sau de explicat, devin mai ușor accesibile pentru public.” 

Mindcraftstories_Asociatia Qolony-Colonia pentru Arta si Stiinta-Fusion AIR-Panspecies_01_Floriama Candea

Pan-species, lucrare de Floriama Cândea. Foto: Qolony

Importanța popularizării științei prin intermediul artei

Printr-un  proiect proiect precum Fusion AIR, poți interacționa cu lucrări artistice bazate pe concepte tehnice, experimentând elemente științifice care sunt accesibile, în mod obișnuit, doar în laboratoarele de cercetare, unui număr limitat de persoane.

„Prin intermediul rezidențelor poate fi prezentat un proces complet: cercetare, dezvoltare colaborativă de concepte, producție și prezentări”, spune Andrei Tudose. 

Între 16 și 19 martie, zilnic, începând cu ora 19, live pe pagina de Facebook QOLONY au loc prezentările temelor de cercetare din acest an, a  echipelor de artiști și a cercetătorilor implicați în proiecte. 

Arheologia invizibilului – despre particulele de energie înaltă care vin din Universul îndepărtat,Poți vedea ce s-a întâmplat la prezentare aici: youtube.com este un proiect în care artistul Ciprian Ciuclea explorează teme strâns legate de aspectele sociale ale comunicării, interpretarea mesajelor, astrofizică și fizică teoretică, plasate în relație cu aspectele științifice ale existenței umane. Acesta plănuiește să realizeze la finalul rezidenței o instalație multimedia legată de reprezentarea materiei invizibile, a particulelor de energie înaltă provenite de la supernovele care pătrund și interacționează cu atmosfera terestră. Proiectul este construit în colaborare cu Dr. Gina Isar de la Institutul de Științe Spațiale, specialistă în Astrofizică cu o experiență de 17 ani. 

Colagenul – molecula tinereții fără bătrânețe și patrimoniul scris al umanitățiiPoți urmări aici evenimentul: facebook.com este proiectul Aurei Bălănescu, o artistă vizuală interesată de percepția mediată de tehnologie, care va realiza o instalație imersivă, ce folosește secretele tehnicii colagenului din pergamente, o țesătură capabilă să transfere informație. Artista va lucra cu Dr. Elena Badea din echipa Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, cercetător chimist, specializat în studiul aspectelor materiale ale documentelor vechi. 

Bioartista Floriama Cândea, apreciată pentru proiectele sale în cadrul cărora pornește de la materia vie și se folosește de ea pentru realizarea lucrărilor de artă, își va prezenta portofoliul cu tema Mușchii artificiali. O abordare biomimetică pentru dezvoltarea de mușchi artificiali pentru soft-roboți.Poți urmări aici evenimentul: facebook.com O artistă care chestionează în mod constant în proiectele sale felul în care memoria, cogniția, percepția și taxonomia sunt declanșate ca mecanisme în relația subiectivă cu lumea, Floriama Cândea plănuiește să realizeze în cadrul rezidenței sale artistice din această primăvară o serie de lucrări cu mușchi „artificiali”, celule vii crescute pe suport organic sau anorganic, într-un demers în care îl va avea alături pe Dr. Ionuț Enculescu, din partea Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor. 

Peter Gate, muzician experimentalist, artist vizual și antropolog, cunoscut pentru proiectele sale interdisciplinare inovatoare, de la reinterpretarea sunetelor ancestrale în muzică contemporană (The Deep Sound of Maramureș, 2015) și până la concerte care sunt adevărate experiențe senzoriale (Laser trip – When the light became music), își va prezenta portofoliul în ultima seară dedicată prezentărilor. De asemenea, Peter Gate va vorbi și despre planurile sale din debutul rezidenței artistice: realizarea unei instalații sonore care arată efectul muzicii asupra celulelor vii, un parcurs de-a lungul căruia îl va avea alături pe Dr. Marian Zamfirescu din echipa Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor, proiectul fiind numit Lumina purtătoare de informație.Poți urmări aici evenimentul: facebook.com



Text de

Oana Vasiliu

Jurnalist cu peste 10 ani de presă în continuă căutare de povești și oameni care schimbă lumea prin cultură și idei.

CULTURĂ|POPCRAFT

La Chimera: Trecut, prezent și niciun viitor

De
Scurt și la obiect: un film impresionant, ireproșabil și complet, cum n-am mai văzut demult.
CULTURĂ|GAMING SPOTLIGHT

(Aproape) Tot ce trebuie să știi despre Fallout dacă nu ai încercat jocurile

De
Povestea de fundal a serialului postapocaliptic care a devenit un hit instant este pe cât de fascinantă, pe atât de complexă și stufoasă.
CULTURĂ|BOOK CLUB

La masă cu vampirii. Dracula a fost integrat cam forțat în gastronomia românească

De
Nici Nadia, nici Hagi, nici Ilie Năstase nu sunt atât de cunoscuți precum contele Dracula, personajul imaginat de scriitorul irlandez Bram Stoker la finalul secolului al XIX-lea, confundat adesea cu Vlad Țepeș, dar asociat cu Transilvania. Brand puternice ale României, notorietatea lui Dracula e speculată și în gastronomie. 
CULTURĂ|POPCRAFT

Fallout: Postapocalipsa nu va fi la televizor

De
Western, acțiune și satiră politică într-o nouă și reușită adaptare a unui joc video, Fallout are mai multe lucruri de zis decât pare la prima vedere.