IN:Fusion. O sesiune de speed dating cu artiști și cercetători10 min read
Artista Floriama Cândea explică cum va arăta hackathon-ul experimental marca Qolony și de ce este nevoie de unul.
În luna august s-a desfășurat prima etapă a proiectului IN:Fusion Technophilia Biophilia, al asociației Detalii pe qolony.eu în cadrul căruia artiști români s-au putut înscrie cu idei aflate la intersecția dintre știință și artă.
Urmează apoi un hackathon cu artiștii selectați și cercetători din șase institute partenere (Institutul de Științe Spațiale, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, Centrul de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare, GeoEcoMar – Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină). Floriama Cândea, artistă din echipa proiectului, ne-a povestit mai pe larg despre ce este vorba.
„Noi zicem că IN:Fusion e un hackathon, chiar dacă atunci când spui hackathon îți imaginezi că e vorba de ingineri sau IT-ști. Ideea de hackathon e un teritoriu mai puțin explorat de artiști, dar am vrea să implementăm un astfel de model și să-l testăm, să vedem în ce măsură funcționează în proiecte interdisciplinare care conțin artiști și cercetători științifici”, explică Floriama.
„Vrem să generăm o structură care să fie repetabilă. Asta și pentru că noi mai avem o rezidență de creație, rezidența FUSION:Air, și de obicei facem apel de proiecte pentru această rezidență. În domeniul ăsta, art & science, poate să fie câteodată complicat. Sunt mulți artiști care doresc să exploreze concepte științifice, tehnologii sau procese din știință, dar nu sunt foarte familiarizați cu asta. Iar cu acest eveniment vrem să ajutăm procesul de selecție a artiștilor pentru rezidența de creație.”
CITEȘTE ȘI: Fusion AIR, sau când arta se întâlnește cu cercetarea științifică
IN:Fusion familiarizează artiștii cu institutele de cercetare
„Am constatat că artiștii care vin de obicei la noi în rezidență ar avea nevoie de mai mult timp de producție sau de mai multă cunoaștere în prealabil a ce se întâmplă de fapt în institutele de cercetare. Mulți dintre ei vin cu idei care nu se potrivesc cu limita de timp pe care o necesită un proiect de rezidență sau nu sunt fezabile pentru că sunt foarte complicate.
De aceea, e necesar ca, înainte să elaboreze o idee complexă, să ajungă în laboratoare, să vadă despre ce e vorba și să-și formuleze ideile bazat pe cunoașterea mai precisă fenomenului de cercetare din România.
Vrem ca Hackathonul să ofere un background mai solid comunității de artiști care lucrează sau cochetează cu zona asta de de interes.”
Proiectul este și unul de networking
„Nevoia de a ieși puțin din granițele unui open call normal de proiecte vine și din faptul că am observat că artiștii încearcă să plieze o direcție pe care o au deja cu tematica dată. Așa că vrem ca acesta să fie un alt fel de open call, care să nu aibă o miză super axată pe producție, fără lucrări care trebuie să fie gata la final.
Credem că există nevoia de call-uri mai orientate către cercetare artistică, către networking, către cunoașterea unor alte domenii. Și dacă e și un pic de competiție, s-ar putea să fie și mai interesant, motiv pentru care o să premiem patru dintre proiecte, iar cei patru premiați vor dezvolta mai departe, în cadrul FUSION:Air, proiectele pe care le încep acum sau la care se gândesc acum, în timpul hackathonului.”
Oamenii de știință își dau mâna cu artiștii, iar natura cu tehnologia
„Apelul de proiecte a fost deschis de pe 1 august până pe 1 septembrie, iar următoarea etapă este jurizarea. Pe 9 septembrie anunțăm propunerile câștigătoare, în urma cărora zece artiști vor veni timp de o săptămână (16-22 septembrie) la Măgurele. Vor vizita în primele zile institutele partenere, vor asista la prezentări, vor vedea ce se întâmplă în laboratoare.
Apoi vor avea niște timp să-și rafineze ideile, după care urmează hackathonul. Acesta se va întinde de-a lungul a două zile în care artiștii vor purta discuții one on one cu cercetătorii, despre ideile cu care s-au înscris, vor putea dezbate eventuale noi direcții etc.”
Miza este formarea unei comunități care să facă proiecte colaborative
„Ne așteptăm să se producă în mod organic niște match-uri, niște echipe între cercetători și artiști. Constat deja, tot citind aplicațiile, că există niște direcții clare, în sensul că artiștii își doresc un anumit institut sau o anumită direcție de cercetare. Ar fi ideal dacă s-ar pune de niște echipe care ulterior să dezvolte proiecte împreună.
În plus, deși ar putea suna ca un contrast, biofilia/technofilia este o tematică foarte generoasă și permite multe direcții de cercetare. Știința pune pe masă discuții actuale despre încălzirea globală, despre protecția naturii, despre cum facem ca tehnologia să să meargă mână în mână cu lumea naturală fără să se încurce reciproc în vreun fel.
Noi credem că o să fie un eveniment inspirațional. Vom vedea la fața locului dacă structura la care ne-am gândit funcționează și cum o putem îmbunătăți astfel încât să o repetăm.”