Munca invizibilă: Povestea lucrătorilor digitali în umbra inteligenței artificiale12 min read
Regizorul Natan Castay a intrat în lumea unei comunități de lucrători digitali anonimi care sunt plătiți la limita subzistenței pentru a alimenta inteligența artificială care va urma să le fure joburile. A povestit mai multe despre asta la festivalul One World Romania.
Într-o cameră în care nu intră lumina soarelui, Otto blurează fețele oamenilor care apar pe Google Street View, identifică piscinele în imagini din satelit sau tumorile canceroase în niște radiografii. E plătit cu câțiva cenți pentru fiecare task, dar nu în bani, ci în vouchere. Otto e unul dintre // Numărul exact de lucrători digitali înregistrați pe Amazon Mechanical Turk nu poate fi stabilit exact, conform osf.io // înregistrați pe Amazon Mechanical Turk, platforma care intermediază legătura dintre companii și acești lucrători digitali, a căror muncă constă în antrenarea inteligenței artificiale care într-o bună zi le va lua pâinea de la gură.
Acest univers al lucrătorilor solitari pe care companiile refuză să-i vadă ca angajați este tema filmului Așteptând roboții, al regizorului belgian Natan Castay, care a fost proiectat la București în cadrul // Site-ul oficial: owr.ro // și a fost „adoptat” de Mindcraft Stories în calitate de partener al festivalului de film documentar și drepturile omului.
Pentru Castay, interesul pentru subiect a venit organic: la începutul pandemiei, acesta și-a pierdut jobul, așa că a trebuit să găsească ceva de făcut din confortul propriei case. A dat întâmplător peste Amazon Mechanical Turk, al cărui nume face trimitere la „turcul mecanic”, un automaton creat în secolul al XVIII-lea pentru a juca șah împotriva oamenilor, dar care s-a dovedit a fi o fraudă: un maestru șahist era ascuns în dispozitiv. Poți să zici ce vrei despre Amazon, dar nu că le lipsește ironia. Sau cinismul.
CITEȘTE ȘI: Click, click & click pentru antrenarea AI-ului. Crowdworking-ul sau munca pentru câțiva cenți
Când îl întâlnesc după finalul primei proiecții a filmului din cadrul OWR, Natan îmi povestește că la început a fost fascinat de noul său job, care nu îi aducea mai mult de șase dolari pe oră. „E greu să povestești altora cum e, de fapt, această muncă”, spune el. „Se aseamănă, într-un fel, cu un joc video. Pot să înțeleg cum poate să te prindă, dincolo de faptul că ai nevoie de bani. Prima mea sarcină a fost cea cu piscinele – nu îți spun nimic decât că trebuie să selectezi fotografiile în care apar. E destul de ciudat și curiozitatea mi-a luat-o razna.” După trei luni a renunțat la asta, dar și-a zis că vrea să afle mai multe.
Dincolo de experiența personală, Natan a vrut să cunoască cât mai mulți lucrători digitali din întreaga lume, tocmai pentru că aceștia nu comunică niciodată între ei. I-a găsit pe comunitățile de pe Facebook, Discord, Reddit sau echivalentul din China, după care a creat un task, ca și cum ar fi un angajator. Le-a spus că e regizor și că vrea să facă un documentar despre acest fenomen, iar dacă vor să vorbească despre asta, să-i trimită un mail. Pentru că era vorba de un film de școală, a cerut facultății un buget, pentru a-i plăti mai bine decât ar fi fost în mod normal.
„E un film care a costat foarte puțin, dar lucrul de care aveam nevoie era timpul”. A vorbit via webcam cu peste 200 de „turkeri”, iar pe unii dintre ei o să-i vezi în film: un expat britanic din Thailanda cu anxietate socială, un pastor american sau niște tineri din Brazilia. Personajul central, Otto, e însă ficțional. „Îmbinarea realității cu ficțiunea a venit foarte natural, am vrut un personaj inspirat din experiența mea, dar și din cea a altor lucrători”, spune regizorul. „Această distanță mi s-a părut interesantă.”
Înainte să se apuce de filmări, Natan nu i-a dat prea multe detalii despre Amazon Mechanical Turk lui Harpo Guit, cel care îl interpretează pe Otto și pe care l-a ales pentru că îi împărtășea curiozitatea. „I-am zis doar lucrurile de bază, după care i-am găsit pe piața neagră un cont și i-am zis că, dacă are întrebări, să nu mă întrebe pe mine, ci pe oamenii pe care o să îi prezint. L-am lăsat să meargă cât mai adânc în această lume”, își amintește el. „Lucrurile erau legate de ce ar fi urmat Harpo să întrebe, așa că am ales celelalte persoane tocmai pentru că intuiam cum ar fi urmat să-l ghideze.”
În timp ce te uiți la Așteptând roboții, nu poți să nu te gândești că, pentru un film lansat în 2023, e deja destul de demodat. „Când am început să filmez, oamenii cărora le povesteam se mirau că există persoane care lucrează de acasă, după care a venit lockdown-ul și ăsta a devenit standardul. Nimeni nu m-a mai întrebat niciodată nimic de asta. Apoi, când spuneam că e vorba de sarcini care antrenează inteligența artificială, nimeni nu știa ce e AI-ul. În timp ce montam, Chat-GPT și DALL-E au devenit common knowledge”, povestește regizorul.
Natan nu a fost însă interesat de „actualitate” sau să-și expună opiniile despre evoluția tehnologiei, ci să arate un moment specific în timp din istoria internetului. Problema cu acest gen de proiect, spune el, e că pe măsură ce te duci mai în profunzime, cu atât apar mai multe întrebări. „Din cauza numelui de Mechanical Turk, am vrut să văd ce gândește omul din spatele mașinii.”
Așteptând roboții este, totodată, și un film despre precaritatea muncii și cum marile companii încearcă să scape de orice responsabilitate față de cei care le fac „munca de jos”, fără de care nu ar putea exista. La un moment dat, unul dintre turkeri spune că dacă inteligența artificială ar urma să facă cele mai nasoale joburi, atunci oamenii ar trebui să ajungă să fie plătiți pentru a face ce le place. Ce utopie, nu-i așa?
„Am citit destul de mult despre oamenii din Sillicon Valley și ideologia lor. E ușor de zis că nu sunt interesați decât de bani – sigur, se gândesc la profit, dar ei chiar cred că schimbă lumea și nu le pasă că niște oameni din India suferă din cauza acțiunilor lor, au impresia că e pentru o cauză mai bună, vor ajuta umanitatea să progreseze. Nu cred că vor să înțeleagă mai multe, cred că pur și simplu nu le pasă”, concluzionează Natan.
Așteptând roboții poate fi văzut sâmbătă, 12 aprilie, de la ora 20:30, la Cinema Elvira Popescu. Proiecția va fi urmată de o discuție cu Mihai Ghiduc, redactorul șef Mindcraft Stories.