Foto: Marvel Studios/Disney+

Werewolf by Night: Primiți cu colinda Marvel de Halloween?9 min read

De Mihai Tița 27.10.2022

Deși potențialul există, șefii de la producție nu cred că e încă vremea pentru experimente la scară largă în universul Marvel. Dar mă bucur chiar și pentru atât.

Ce repede trece vremea când supereroii se distrează, într-un party care ține, aparent, la nesfârșit și întreținut artificial, pentru cât mai multe abonamente noi pe platforma Disney+. Dacă bănuiește cineva vreo miză mai importantă decât asta, să ridice mâna. Așadar, după vreo doi ani aglomerați cu nu mai puțin de opt seriale din universul Marvel, care, oricum, ar fi meritat fie scurtate, fie înlocuite, pur și simplu, cu un film, sau, de ce nu?, chiar evitate complet (mă gândesc, mai ales, la The Falcon and the Winter Soldier sau Ms. Marvel), un așa-zis special e binevenit. Apropo, în decembrie urmează și Guardians of the Galaxy Christmas Special.

Werewolf by Night e cu atât mai deosebit, cu cât e un experiment regizoral pentru franciză (cel mai reușit de la Thor: Ragnarok încoace, aș zice). Vine din partea lui Michael Giacchino, care și debutează, astfel, după o carieră impresionantă de compozitor pentru coloanele sonore ale unor filme ca Up, Doctor Strange, The Batman și multe, multe altele (peste 150, chiar!). Omagiu adus filmelor horror din tinerețea cinematografiei, filmat în alb-negru clarobscur de către directoarea de imagine Zoë White (The Handmaid’s Tale), producția specială începe, cum altfel?, cu vocea sinistră a naratorului, care expune intriga. „Cunoaștem universul eroilor și al miracolelor, dar ce se ascunde în tenebre? Acolo sălășluiesc monștrii, dar și aceia care îi vânează și îi măcelăresc cu mândrie. Cei mai prolifici vânători aparțin familiei Bloodstone, al cărei patriarh a deținut veacuri la rând cea mai puternică relicvă supranaturală, care-i poartă numele, o armă ca nicio alta. Dar, acum, această armă își caută un nou stăpân, căci Ulysses Bloodstone a murit.” Simplu? Simplu. 

Cum se decide noul stăpân? Și mai simplu: cei mai buni astfel de vânători se strâng, cum altfel?, noaptea, pentru un concurs ritualic, în urma căruia învingătorul va intra în posesia Pietrei Sângelui. Printre participanți e misteriosul și aparent timidul Jack Russell (Gael García Bernal) și chiar fiica lui Bloodstone, Elsa (Laura Donnelly, pe care o știi, cel mai probabil, din serialul The Nevers, unde a interpretat rolul lui Amalia True). „Mistrețul” din pădurea întunecată e monstrul Ted, aka Man-Thing, și, deja, pentru cunoscătorii benzilor desenate, am zis suficient de multe, pentru că Jack Russell e tocmai Werewolf by Night, iar Man-Thing e vechiul său prieten. Printre vânători, avem o combinație între David Bowie și The Sandman, un fel de Wong din Doctor Strange, un fel de Black Panther și un fel de Gimli din The Lord of the Rings.

„Atâția ucigași de soi laolaltă!”, exclamă cu satisfacție Verussa, gazda evenimentului sinistru, văduva lui Bloodstone, care, apropo, nu „lipsește” nici el, tolănit în propriul coșciug și „animat” cu o ajutorul unei înregistrări audio și niscaiva proteze electrice care-l ajută să dea din mâini, în timpul speech-ului ținut oaspeților: „Sper că prezența mea vă încântă”, începe el, în timp ce aceștia devin tot mai inconfortabili în fotolii. Iar după ce le explică detaliile competiției, încearcă și prima glumă a filmului: „I’ll be rotting for you”. Not bad, tataie!

În fine, ca orice grupare ocultă (sau extremistă, bineînțeles, metafora e destul de evidentă) care se respectă, vânătorii spun și o rugăciune înainte să pornească în căutarea minoritarului, pardon, a monstrului. „Să curățăm pământul de toți degenerații”, scrâsnește din dinți Verussa, alămurile încep să-ți facă pielea de găină, camera insistă pe un Russell tot mai îngrijorat, torțele se aprind și scena, una dintre cele mai izbutite, se transformă într-o frântură de coșmar. 

Foto: Marvel Studios/Disney+

CITEȘTE ȘI: Doctor Strange In the Multiverse of Madness: Curs de vrăjitorie pentru amatori 

De fapt, ăsta e un mare atu al filmului: deși durează în jur de 50 de minute, nu se grăbește. Sau, cu alte cuvinte, are mai multă substanță decât multe dintre episoadele serialelor amintite la începutul articolului. Iar când pui la socoteală și celelalte scene intense, precum cea în care pe chipul terifiat al lui Elsa are loc un joc de umbre à la Nosferatu, în timp Russell se transformă într-un vârcolac, Werewolf by Night e, fără îndoială, o realizare care îți va aminti, încă o dată, ce ar fi trebuit să fie Doctor Strange In the Multiverse of Madness al lui Sam Raimi și o promisiune nerostită din partea lui Kevin Fiege că Marvel Cinematic Universe încearcă, chiar dacă încă nu reușește, să devină mai puțin parc de distracții, cum l-a numit Martin Scorsese acum câțiva ani,Celebrul regizor a scris chiar și un editorial pe larg despre asta, în The New York Times și mai mult experiență cinematografică. Dar, firește, asta ar însemna ca Jack Russel să primească măcar două ore.

Disponibil pe: Disney+ | Per total: 7/10 | Știință & Tehnologie: 4/10

 Text de

Mihai Tița

Jurnalist de lifestyle și cultură, care a mai scris pentru Playboy, GQ, FHM, Sunete sau Scena9. 

CULTURĂ|POPCRAFT

The Big Door Prize: Un strop de magie în viața ta

De
Imaginează-ți că ai fost doctor toată viața, iar un computer îți spune că, de fapt, ți-ai ratat potențialul, care e „Politician”. Dacă nu ești Sorin Oprescu, probabil vei fi bulversat. Ce vreau să zic: încearcă The Big Door Prize.
CULTURĂ|BOOK CLUB

12 cărți de știință care ne-au atras atenția la Bookfest 

De
Cum miroase lumea prin nasul unui câine. Economia globală, explicată cu ajutorul unei căpșune. Plus: ce s-ar fi întâmplat dacă Nietzsche ar fi fost un narval, cum vorbește Calea Lactee despre sine și de ce este durerea un rău necesar. 
CULTURĂ|POPCRAFT

Mrs. Davis: MăicuțaDomnului.app

De
Unul dintre serialele bune ale anului refuză multe dintre clișeele producțiilor recente și te provoacă la o dilemă nonconformistă: dacă inteligența artificială ar fi noua religie?
CULTURĂ|FILM&TV

Spy/Master - povestea unei trădări naționale. Un interviu cu scenarista Adina Sădeanu

De
„Pe timpul lui Ceaușescu era mai bine”. Sună familiar această propoziție? Noul serial HBO Max, Spy/Master, vine să lămurească cum stăteau lucrurile în comunismul românesc, într-o îmbinare a ficțiunii cu realitatea. Am vorbit cu scenarista Adina Sădeanu pentru mai multe detalii.