Monty Rakusen/Getty Images

5 firme produc 24% dintre deșeurile de plastic a căror sursă poate fi identificată7 min read

De Adriana Moscu 25.04.2024

Un nou studiu arată că 56 de companii, în frunte cu Coca-Cola, sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic produs de branduri. Fiecare creștere de 1% în producția de plastic corespunde unei creșteri de 1% în nivelul poluării cu plastic din mediul înconjurător.

O lucrare științifică recent publicată în în revista Science Advances// „Global producer responsibility for plastic pollution”, science.org // arată clar cu degetul înspre cei mai importanți poluatori cu plastic, fără să aducă surprize prea mari. 

Potrivit studiului, companiile de bunuri de consum cu vânzare rapidă (FMCG) contribuie în mod disproporționat la această problemă, mai mult decât companiile din domeniul casnic și retail. Studiul reprezintă prima cuantificare solidă a relației globale dintre producția de plastic și poluare.

CITEȘTE ȘI: Eco-Impact: Poluarea cu plastic ar putea fi redusă cu 80% până în 2040 dacă s-ar lua măsuri de acum

Cercetarea, condusă de oameni de știință de la universități din SUA, Australia, Filipine, Noua Zeelandă, Estonia, Chile, Suedia, Canada și Regatul Unit, a constatat că 56 de companii globale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic produs de branduri. 

Astfel, The Coca-Cola Company este responsabilă pentru 11% dintre deșeurile de marcă, urmată de PepsiCo (5%), Nestlé (3%), Danone (3%) și Altria/Philip Morris International (2%). Cele mai importante companii identificate produc alimente, băuturi sau produse din tutun.

Analiza, întinsă pe cinci ani, a folosit datele de audit ale platformei Break Free From Plastic,// „Brand Audit 2023 Report Out Now”, brandaudit.breakfreefromplastic.org // colectate în 1.576 de audituri efectuate în 84 de țări. Auditurile de brand sunt inițiative științifice cetățenești în cadrul cărora voluntarii efectuează acțiuni de curățare a deșeurilor și documentează brandurile găsite pe produsele colectate. 

Peste 200.000 de voluntari au transmis date prin intermediul aplicației Break Free From Plastic sau al aplicației TrashBlitz a companiei 5 Gyres.// „Your cleanup can drive change”, 5gyres.org //

O analiză mai completă e împiedicată de  faptul că 50% din obiectele examinate nu puteau fi identificate printr-un brand comercial specific. Această lipsă de identificare face dificilă trasabilitatea și responsabilizarea producătorilor pentru impactul lor asupra mediului sau asupra pieței. De aceea, cercetătorii consideră că ar trebui să existe legi care să oblige producătorii să raporteze mai clar și complet ce și câte produse pun pe piață pentru a ajuta astfel la o mai bună gestionare a impactului acestora.

De asemenea, calitatea datelor diferă, în funcție de țară și de numărul auditurilor efectuate. Într-un comentariu pentru The Guardian,// „Survey finds that 60 firms are responsible for half of world’s plastic pollution”, theguardian.com // Kartik Chandran, de la Universitatea Columbia, atrage atenția că nu sunt luate în calcul poluarea din China, Japonia sau Coreea de Sud și nici inițiativele de curățare sau reciclare, ceea ce ar putea modifica cifrele obținute de studiu.

Chiar și așa, relația strânsă dintre producția de plastic și poluare evidențiată de cercetare subliniază că limitarea producției în industria bunurilor de larg consum este esențială pentru reducerea poluării globale cu plastic, se mai arată în studiu. Cercetarea vine în contextul în care liderii mondiali discută la Ottawa, Canada, un tratat global ambițios// „Global plastic pollution treaty talks hit critical stage in Canada”, apnews.com // privind materialele plastice, care vizează măsuri juridice obligatorii, responsabilitatea corporativă, reducerea producției de plastic și promovarea sistemelor de reutilizare și reumplere. 

Aproximativ 400 de milioane de tone// „Our planet is choking on plastic”, unep.org // de deșeuri de plastic sunt produse în fiecare an. Adesea, acestea ajung în gropile de gunoi unde majoritatea tipurilor// „Frequently Asked Questions about Plastic Recycling and Composting”, epa.gov // nu se descompun, nu se biodegradează sau nu se compostează. Echivalentul a 2.000 de camioane de gunoi// „Plastic Pollution”, unep.org // pline cu plastic sunt aruncate zilnic în oceanele, râurile și lacurile lumii. Text de

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

SPAȚIU|FYI

Un vehicul SpaceX va retrage Stația Spațială Internațională de pe orbită în 2030

De
Agenția spațială americană a anunțat mai multe detalii despre planul său de a retrage în mod sigur Stația Spațială Internațională de pe orbită.
TEHNOLOGIE|FYI

Haos în cloud. Un update de securitate a blocat serviciile aeriene în întreaga lume. CrowdStrike are un centru de inovare în România

De
Serverele Microsoft au afișat ecranul albastru al morții și servicii globale au picat pentru câteva ore din cauza unui update eronat făcut de compania de securitate americană Crowdstrike.
MEDIU|BIODIVERSITATE

Ursul evită oamenii. Ce faci dacă totuși te întâlnești cu unul?

De
Te gândești la o drumeție pe munte? Ține cont că acolo ai putea găsi nu doar aer curat, ci și urși. E normal, e habitatul lor. Pregătește-te, fără panică, pentru o astfel de întâlnire. 
MEDIU|BIODIVERSITATE

O nouă lege dublează numărul urșilor împușcați în România. Este o soluție pentru siguranță sau un cadou pentru vânători? 

De
Ursul este un animal pașnic, omnivor. În mod normal, nu atacă omul, preferă să îl evite. Cazul fetei moarte după întâlnirea cu un urs pe Jepii Mici a resuscitat însă o vânătoare de vrăjitoare. Au devenit urșii mai agresivi sau contextul creat a fost folosit pentru a vâna trofee mai ușor?