Telescopul spațial Euclid/ESA

Cele mai interesante misiuni spațiale din 202323 min read

De Laurențiu Păiuș 20.02.2023

Anul 2023 se anunță a fi cât se poate de interesant pentru pasionații de explorare spațială. Vei putea vedea lansări inaugurale pentru câteva rachete, misiuni orbitale private, dar și misiuni de explorare a Sistemului Solar.

Pentru că sunt foarte multe evenimente spațiale care se vor întâmpla în acest an, am făcut o selecție cu cele mai interesante, pentru a te ajuta să te pregătești din timp dacă vrei să le urmărești. Hai, deci, să vedem care vor fi momentele-cheie pentru explorarea spațială în acest an.

Trebuie să precizez că datele de lansare a rachetelor pot suferi amânări, deoarece pot interveni anumite probleme (legate de rachetă, de încărcătură, de condițiile meteo etc.) care pot afecta programul. Inginerii vor alege întotdeauna să amâne lansarea, decât să piardă racheta într-un accident.

misiuni spațiale 2023

Echipajul misiunii Polaris Dawn la complexul SpaceX din Boca Chica. The Washington Post via Getty Images

MindcraftStories_1Polaris Dawn

În anul 2021, o rachetă Falcon 9 a SpaceX lansa misiunea Inspiration4,Poți vedea lansarea pe youtu.be primul zbor orbital privat. La comanda acelui zbor se aflase omul de afaceri american Jared Isaacman, care de altfel și finanțase misiunea.

În acest an, Isaacman continuă colaborarea cu SpaceX, finanțând și comandând misiunea Polaris Dawn.Detalii pe polarisprogram.com În acest zbor pe orbita joasă a Pământului, Isaacman va fi însoțit de Scott Poteet, un pilot cu 20 de ani experiență în forțele aeriene americane, de două angajate ale SpaceX, Sarah Gillis,  – specialist al misiunii – și de Anna Menon, care va fi specialist și, totodată, ofițer medical.

Polaris Dawn își propune să testeze efectele pe care zborul spațial și radiațiile cosmice le au asupra organismului uman. În acest scop, capsula spațială Dragon Resilience,Detalii pe wikipedia.org va încerca să atingă o orbită cu un apogeu de 1.400 de kilometri, depășind astfel recordul stabilit de misiunea Gemini 11 (1.368 km) pentru o misiune cu echipaj uman care nu a ajuns la Lună. Această orbită va duce capsula spațială prin porțiuni ale centurii de radiații Van Allen,Detalii pe wikipedia.org astfel că astronauții vor putea testa efectele pe care radiațiile le au asupra corpului uman.

Cea mai spectaculoasă parte a acestei misiuni va fi atunci când se va încerca o activitate extravehiculară, prima astfel de acțiune realizată de o misiune privată.

În momentul redactării acestui articol, misiunea Polaris Dawn este programată pentru lansare cel mai devreme în luna iulie, cu ajutorul unei rachete Falcon 9 de la SpaceX.

Polaris Dawn va fi prima misiune din cele trei plănuite pentru programul PolarisDetalii pe polarisprogram.com – pentru moment nu au fost făcute publice detalii despre următoarele două.

misiuni spațiale 2023

Starship la baza SpaceX din Boca Chica. Jared Krahn/Wikimedia Commons

Cifre Articol MindcraftStories_2Starship – test orbital

La momentul lansării, StarshipDetalii pe wikipedia.org va fi una dintre cele mai puternice rachete construite vreodată care va pormi spre spațiu. Uriașa rachetă este compusă din două trepte: treapta întâi (sau boosterul) se numește Super Heavy și are rolul de a împinge treapta a doua dincolo de atmosfera terestră, treapta a doua (naveta spațială) se numește Starship și este cea care va ajunge pe orbita Pământului și, în viitor, în diverse zone din Sistemul Solar.

CITEȘTE ȘI: Cele mai puternice rachete construite vreodată

Ansamblul format de cele două trepte se numește Starship și reprezintă o rachetă unică. Starship va fi complet reutilizabilă, spre deosebire de alte rachete, care sunt doar parțial reutilizabile sau nu pot fi refolosite. În plus, dacă planurile celor de la SpaceX vor funcționa și Starship va putea fi alimentată pe orbită, atunci aceasta va putea transporta încărcături foarte mari (100 de tone) spre diverse locuri din Sistemul Solar, acolo unde va fi nevoie de ele.

Dacă până acum SpaceX a făcut doar teste în care naveta urca până la o altitudine de zece kilometri, după care cobora orizontal pentru a simula intrarea în atmosferă și încerca să aterizeze vertical, de această dată este programat un zbor orbital. Testul, amânat de anul trecut, este programat acum, cel mai devreme, în martie. Recent, SpaceX a realizat un test în care a încercat să aprindă toate cele 33 de motoare ale primei trepte pentru a simula o lansare, dar doar 31 de motoare s-au aprins, astfel că după ce vor interpreta datele oferite de acest test, inginerii SpaceX e posibil să decidă amânarea lansării orbitale.

Starship va fi lansată de la complexul Starbase al celor de la SpaceX, din Boca Chica, Texas. Dacă totul decurge conform planului, după ce va împinge treapta a doua în spațiu, Super Heavy se va întoarce și va ameriza la aproximativ 30 de kilometri în largul coastelor Texasului. Naveta spațială, după ce va face aproape o orbită completă, va reintra în atmosferă și, dacă va supraviețui acestei experiențe, va ameriza și ea, în largul insulei Kauai, din arhipelagul Hawaii.

misiuni spațiale 2023

Capsula Starliner montată pe racheta Atlas V. NASA/Kim Shiftlett

Cifre Articol MindcraftStories_3Boeing Starliner – test cu echipaj uman la bord

După ce anul trecut, Boeing a reușit, în sfârșit, să trimită o capsulă StarlinerDetalii pe wikipedia.org la Stația Spațială Internațională, într-un zbor test automat, fără oameni la bord, e timpul ca naveta Starliner să transporte și astronauți pe orbită.

CITEȘTE ȘI: Starliner, un backup necesar pentru transportul astronauților occidentali către Stația Spațială Internațională

Astfel, cel mai devreme în aprilie, o rachetă Atlas V va lansa capsula Starliner la bordul căreia se vor afla astronauții NASA Barry E. Wilmore și Sunita L. Williams într-un zbor test până la Stația Spațială Internațională.

Starliner, cu cei doi astronauți la bord, va andoca automat la Stația Spațială, iar echipajul își va începe misiunea la bordul laboratorului orbital. La sfârșitul șederii pe stație, cei doi se vor îmbarca la bordul Starliner, care se va desprinde apoi automat și, după ce va executa manevrele de deorbitare, va ateriza pe uscat în poligonul White Sands al armatei americane, din statul New Mexico.

Starliner, la fel ca și capsula Crew Dragon a SpaceX, folosește parașute pentru a ajunge înapoi pe Pământ. Spre deosebire de Crew Dragon care amerizează, Starliner este construită pentru a ateriza pe uscat.

Dacă totul merge bine cu această misiune-test, Boeing va primi permisiunea NASA de a începe transportul regulat al astronauților spre și dinspre Stația Spațială Internațională.

misiuni spațiale 2023

OSIRIS-REx înainte de lansare. NASA/Glenn Benson

Cifre Articol MindcraftStories_4Probele de sol de pe asteroidul Bennu ajung pe Pământ

În anul 2016, o rachetă Atlas V lansa misiunea OSIRIS-REx spre asteroidul 101955 BennuDetalii pe wikipedia.org pentru a colecta probe. Oamenii de știință speră ca, studiind materialul din care e compus asteroidul, să poată înțelege mai bine felul în care s-au format obiectele din Sistemul Solar.

După o călătorie de puțin peste doi ani, OSIRIS-REx a ajuns la Bennu. Apoi, timp de încă doi ani, a studiat suprafața acestuia pentru a găsi cea mai bună zonă din care să preleveze probele dorite de cercetători. În octombrie 2020, OSIRIS-REx s-a apropiat încet-încet de Bennu până când a reușit să-i atingă suprafața și să ia o probă de material pe care apoi a introdus-o într-o capsulă special concepută în acest scop.

După acest moment, OSIRIS-REx a început drumul spre Pământ, pentru a aduce materialul de pe asteroid. Astfel, pe 24 septembrie, oamenii de știință speră ca OSIRIS-REx să elibereze capsula cu probele, care va pătrunde apoi prin atmosfera terestră și va ateriza într-un poligon militar din statul american Utah.

Apoi, după eliberarea capsulei, OSIRIS-REx își va continua misiunea, de această dată spre asteroidul Apophis,Detalii pe wikipedia.org de aceea numele său va deveni OSIRIS-APEX.

misiuni spațiale 2023

Reprezentare artistică a sondei JUICE în apropiere de Jupiter. ESA/ATG Medialab

Cifre Articol MindcraftStories_5Lansarea sondei spațiale Juice

Pe 13 aprilie, dacă totul decurge bine, o rachetă Ariane 5 Detalii pe wikipedia.org a Agenției Spațiale Europene va lansa misiunea Juice (Jupiter Icy Moons Explorer).Detalii pe wikipedia.org

Sonda spațială europeană va ajunge la Jupiter, ținta sa, în anul 2031. Misiunea sa este studierea a trei dintre sateliții naturali ai lui Jupiter (Callisto, Ganymede și Europa).

Cei trei sateliți sunt foarte interesanți pentru oamenii de știință, deoarece este foarte posibil ca sub suprafața fiecăruia să se găsească apă în stare lichidă. Aici, pe Pământ, oriunde există apă lichidă se găsesc, în general, și forme de viață. Deci este posibil ca și-n aceste oceane extraterestre cu apă lichidă să se găsească forme de viață. Iar sonda Juice este primul pas în studierea îndeaproape a acestora, în speranța că va fi găsită dovada existenței unor forme de viață extraterestră.

În 2034, Juice va intra pe orbită în jurul lui Ganymede, cel mai mare satelit natural al lui Jupiter și din întreg Sistemul Solar. Iar atunci, Juice va deveni prima sondă spațială care orbitează un satelit natural din Sistemul Solar, altul decât Luna.

misiuni spațiale 2023

Reprezentare artistică a sondei Psyche. NASA/JPL-CalTech/ASU

Cifre Articol MindcraftStories_6Lansarea sondei spațiale Psyche

O rachetă Falcon HeavyDetalii pe wikipedia.org a celor de la SpaceX va trimite sonda spațială PsycheDetalii pe wikipedia.org pentru a studia îndeaproape asteroidul metalic 16 Psyche.Detalii pe ​​wikipedia.org Psyche trebuia să fie lansată încă de anul trecut, dar testarea software-ului sondei a luat mai mult timp decât credeau inginerii, astfel că NASA a ratat fereastra de lansare.  Acum, lansarea este programată pentru data de 10 octombrie.

16 Psyche se află în centura de asteroizi,Detalii pe wikipedia.org are un diametru de 226 de kilometri și este foarte interesant pentru oamenii de știință. Unii cercetătorii sunt de părere că acest corp reprezintă nucleul unei foste planete din Sistemul Solar, expus în urma unei posibile coliziuni care a distrus acea planetă. Însă studii recente arată că această ipoteză ar putea să nu fie adevărată.

Sonda Psyche va intra pe orbita asteroidului la data de august 2029 și, cu ajutorul ei, astronomii vor încerca să înțeleagă dacă 16 Psyche este într-adevăr nucleul unei foste planete sau dacă s-a format în alt mod.

Indiferent de ceea ce va descoperi sonda în legătură cu acest asteroid, va fi cu siguranță ceva foarte interesant, care-i va ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine mecanismul de formare a diverselor corpuri din Sistemul Solar.

misiuni spațiale 2023

Reprezentare artistică a rachetei New Glenn. Blue Origin

Cifre Articol MindcraftStories_7New Glenn – zbor test

În 2021, compania americană Blue Origin a trimis pentru prima dată oameni în spațiu, pe o traiectorie suborbitală, la bordul rachetei New Shepard.

CITEȘTE ȘI: Războiul Bezos-Branson: începutul turismului spațial sau mofturi de miliardari?

Micuța rachetă New Shepard este capabilă să trimită capsula cu oameni la bord într-un zbor suborbital la o altitudine de puțin peste 100 de kilometri. Apoi, atât racheta cât și capsula se întorc în siguranță pe sol, pentru a fi refolosite la următorul zbor.

În prezent, Blue Origin dezvoltă o nouă rachetă, mult mai mare decât New Shepard. Numită New Glenn,Detalii pe wikipedia.org racheta va avea 98 de metri înălțime, 7 metri în diametru și va fi formată din două trepte. Racheta va fi capabilă să trimită încărcături de 45 de tone pe orbita joasă a Pământului și de 13 tone pe orbita geostaționară de transfer.

Blue Origin plănuise lansarea inaugurală pentru New Glenn anul trecut, dar apoi a revenit și a anunțat că a reprogramat-o pentru sfârșitul acestui an. În prezent, New Glenn este programată pentru lansare cel mai devreme în decembrie.

Ca și competitoarea sa, racheta Falcon Heavy, New Glenn va putea să-și refolosească prima treaptă. După ce-și va termina treaba, această prima treaptă se va întoarce și va ateriza pe o barjă în mijlocul Oceanului.

misiuni spațiale 2023

Reprezentare artistică a telescopului spațial Euclid. ESA

Telescopul spațial Euclid

În acest an, Agenția Spațială Europeană, cu ajutorul unei rachete Falcon 9, va lansa telescopul spațial Euclid,Detalii pe wikipedia.org construit special pentru studierea materiei întunecateDetalii pe wikipedia.org și a energiei întunecate.Detalii pe wikipedia.org

CITEȘTE ȘI: Telescopul spațial James Webb a fost lansat. Iată ce trebuie să știi

Materia și energia întunecată reprezintă cea mai mare parte din componența Universului, dar astronomii știu foarte puține lucruri despre ele. Deci nu este de mirare că oamenii de știință sunt foarte interesați de rezultatele pe care le vor obține cu ajutorul telescopului Euclid.

Euclid este programat pentru lansare cândva în a doua jumătate a acestui an. După lansare, telescopul va intra pe orbită în jurul punctului Lagrange 2, o zonă de echilibru între Pământ și Soare. De aici, telescopul va încerca să măsoare cât mai precis viteza de expansiune a Universului prin observarea, în cei șase ani ai misiunii sale, unui număr mare de galaxii.Text de

Laurențiu Păiuș

Jurnalist și astronom amator. Este pasionat de tot ce înseamnă explorarea spațiului cosmic. Este inițiatorul a numeroase activități de popularizare a astronomiei.

SPAȚIU|OVERVIEW

Calea Lactee face deja schimb de stele cu galaxia Andromeda, dar cele două nu se vor ciocni prea curând

De
În univers, chiar și coliziunile durează o veșnicie. 
SPAȚIU|FYI

NASA Earth Observatory sărbătorește 25 de ani prin 25 de fotografii spectaculoase

De
Nori amenințători, furtuni de praf, aurora boreală, incendii de pădure, bucăți de gheață imense care se topesc rapid, culorile turcoaz ale planctonului marin. În 25 de ani de la lansare, cu ajutorul sateliților, platforma de imagini NASA pare să le fi văzut pe toate. 
SPAȚIU|FYI

„Păianjeni” marțieni, surprinși într-o nouă imagine de Agenția Spațială Europeană (ESA)

De
Odată cu sosirea primăverii, pe planeta roșie au apărut „păianjenii” negri. Nu, nu a fost descoperită viață pe Marte, e vorba de un fenomen natural.
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Aplicațiile de chat promit confidențialitatea mesajelor. În ce măsură o și oferă?

De
Cum funcționează criptarea end-to-end și ce servicii de mesagerie oferă confidențialitate (aproape) deplină.