Legături miceliene. Paul Starosta via Guliver/Getty Images

5 abilități uimitoare ale fungilor12 min read

De Valentina Nicolae 11.08.2020, ultima actualizare: 14.08.2020

Fungii sunt nu doar printre cele mai vechi organisme de pe Pământ, dar și printre cele mai rezistente și adaptabile, cu aplicații în medicină, biotehnologie, ecologie, producția de hrană.

Fungii sunt unele dintre cele mai diverse organisme de pe Pământ și, deși nu sunt foarte vizibili, contribuie substanțial la funcționarea vieții așa cum o știm. Sunt peste tot în jurul nostru – în sol, în corpurile noastre, în aer – și au întrebuințări în domenii variate,În acest raport din 2018 despre fungii din întreaga lume sunt mai multe exemple de utilizări: stateoftheworldsfungi.org de la gastronomieCiupercile comestibile au o piață anuală de 42 de miliarde de dolari, stateoftheworldsfungi.org până la misiunile spațiale.Fungal Biotechnology in Space: Why and How?”, springer.com Fungii sunt mult mai apropiati ca structură de animale decât de plante, sunt categorisiți separat în Regnul Fungi și, deși au un rol vital în susținerea vieții pe Pământ, 90% din cele aproximativ 3.8 milioane de specii de fungi din lume sunt în continuare necunoscute. Iată mai jos o serie de lucruri extraordinare pe care aceste organisme le pot face.

Fungii sunt folosiți în medicină

Fungii sunt folosiți de mii de ani în diferite tratamente medicale și sunt și în ziua de azi o sursă importantă pentru crearea unor medicamente, cum ar fi antibioticele, medicamentele imunosupresoare și cele pentru migrene. De exemplu, penicilina, derivată dintr-un mucegai și descoperită în anii 1920, a revoluționat tratamentul infecțiilor cu bacterii. Ciclosporina, un alt medicament făcut dintr-un tip de fungi, a făcut posibil transplantul de organe, pentru că are anumite caracteristici care împiedică corpul să respingă organul donat. Pe lângă tratamentele pentru reducerea colesterolului și scleroză multiplă, fungii mai contribuie și la realizarea vaccinurilorMai multe despre întrebuințările lor în medicină găsiți aici: stateoftheworldsfungi.org – 15% dintre ele sunt produse folosind drojdie de cultură. 

Pe de altă parte, fungii sunt responsabili și pentru multe afecțiuni medicale. Deși numele poate induce în eroare, viermii intestinali (sau pecinginea) sunt cauzați de fungi, la fel și o serie de alte boli, ca piciorul atletului, infecții ale ochilor, histoplasmoza etc. 

Fungii au inventat internetul

Multă vreme s-a crezut că, într-o pădure, copacii sunt mereu în competiție unul cu celălalt, conform teoriei darwiniste de supraviețuire a celui mai puternic. De fapt, oamenii de știință au descoperit că copacii colaborează între ei și fac schimb de informații în diferite feluri, de la a împărți mâncarea până la a avea grijă de copacii mai tineri și a se avertiza în caz de pericol (atacuri ale insectelor, secetă, alte boli). Cum fac copacii lucrurile astea? Prin rețeaua de fungi de sub pământ care îi conectează între ei și le oferă un mijloc de transport pentru hrană și semnale. Rețelele micorizaleSau „The Wood Wide Web”, cum le-a numit cercetătoarea Suzanne Simard, ted.com formează o relație de simbioză – o altă abilitate a fungilor, evidențiată și în licheni, adică acel organism reieșit din simbioza dintre fungi și o algă – cu rădăcinile copacilor, care îi avantajează pe ambii parteneri. Copacii trimit către rețeaua subterană carbon și clorofilă, iar fungii dau înapoi apă și nutrimente, cum sunt fosforul, nitrogenul etc. 

CITEȘTE ȘI: 5 lucruri inteligente pe care le fac copacii

Fungii pot ajuta în criza climatică

Fungii au o capacitate foarte ridicată de a se adapta la condiții de mediu extreme și se dovedesc utili în încetinirea schimbărilor climatice. De exemplu, oamenii de știință au descoperit că Aspergillus tubingensis poate descompune plasticul din mediul înconjurător în câteva săptămâni.„Fungi could solve world’s plastic crisis, scientists say”, cnn.com Pe lângă plastic, fungii pot descompune o varietate de poluanți, ca pesticidele, vopselurile, explozivii, și pot stoca metale grele, absobindu-le din sol. Toate acestea îi fac agenți esențiali în decontaminarea solurilor și a apelor poluate. 

Fungii pot supraviețui în spațiu

Merlin Sheldrake descrie în cartea sa Entangled Life: How Fungi Make Our Worlds, Change Our Minds & Shape Our FuturesO puteți cumpăra aici: amazon.com cum un grup de astrobiologi a montat pe Stația Spațială Internațională o tavă cu mostre de diferite organisme cu toleranță mare la condiții extreme – spori de bacterii, alge, fungi, licheni – și a trimis-o în spațiu un an și jumătate. La întoarcere, doar câteva specii de fungi și licheni mai erau în viață. Descoperirea asta e importantă pentru că ne poate schimba relația cu spațiul și ne ajută să înțelegem mai bine ce putem face acolo. Oamenii de știință spunÎntr-un studiu publicat la începutul acestui an, springer.com că fungii pot servi drept fabrici de produs viața. De exemplu, Aspergillus niger poate produce acizi, proteine, enzime etc. și îi poate ajuta pe astronauți să-și facă singuri mâncare și antibiotice în timpul călătoriei prin spațiu. În plus, cercetătorii au mai descoperit că fungi din apropierea reactorului nuclear de la Cernobîl – care sporesc nestingheriți chiar și în acel mediu extrem de radiat – pot bloca radiațiile de pe Stația Spațială internațională și îi pot proteja pe astronauți în viitoarele călătorii pe Lună sau pe Marte.„Chernobyl mold could shield astronauts from deep-space radiation”, engadget.com

Fungii fac din insecte zombie

Fungii sunt foarte pricepuți în a manipula comportamentul animalelor pentru beneficiul propriu – acela de a-și răspândi sporii. Unul dintre cazurile cele mai cunoscute este acela al Ophiocordyceps unilateralis, o ciupercă care își organizează viața pe lângă furnicile tâmplar negre.Entangled Life: How Fungi Make Our Worlds, Change Our Minds & Shape Our Futures”, amazon.com Odată infectate de fungi, furnicile renunță la frica instinctivă de înălțimi, își abandonează cuiburile și se cațără pe cea mai apropiată plantă pe care o găsesc. Apoi, fungii determină furnica să-și încleșteze dinții în plantă, în ceea ce se numește mușcătura morții”. Tuburi subțiri (micelii) cresc în jurul picioarelor furnicii și o țintuiesc de plantă. Între timp, fungii îi devorează corpul și răsar un peduncul prin capul insectei. Acest peduncul presară sporii fungilor pe furnicile care trec pe sub el. Dacă vreun spor lansat de la înălțime astfel ratează o furnică, fungii nu se dau bătuți: produc niște spori lipicioși care se extind ca niște fire de ață și le pun piedică furnicilor. Mai mult, fungii forțează furnica să facă mușcătura morții” într-o zonă cu temperatura și umiditatea ideale pentru ei, adică undeva la 25 de centimetri deasupra solului.Text de

Valentina Nicolae

Reporter pe teme sociale la Școala9. A învățat meserie la Casa Jurnalistului. A publicat în Șapte Seri, VICE, Scena9, Men's Health, Krautreporter, Freie Presse.

ȘTIINȚĂ|FYI

Denisovanii, strămoșii oamenilor de azi, au prosperat pe platoul tibetan timp de 160.000 de ani

De
Mii de fragmente osoase găsite într-o peșteră de pe Platoul Tibetan din China oferă o perspectivă rară asupra vieții denisovanilor, verii dispăruți ai neanderthalienilor și ai oamenilor moderni. Aceste descoperiri arată că vânau diverse animale, de la oi la rinoceri lânoși, în această zonă montană.
ȘTIINȚĂ|RO-CERCETARE

Cercetarea românească în iunie: Cum devine AI-ul autoritar cu bătrânii

De
Sistemele de inteligență artificială folosite în îngrijirea vârstnicilor ar putea avea o trăsătură neașteptată: ele pot fi excesiv de paternaliste cu aceștia și să le limiteze autonomia. În luna iunie, cercetătorii români au mai investigat folosirea tehnologiilor de AI pentru urmărirea pacienților aflați în recuperare și monitorizarea împăduririlor.
ȘTIINȚĂ|FYI

Cutremurele majore ar putea fi detectate cu până la 19 zile în avans, prin date de satelit

De
Un studiu de caz bazat pe date de satelit din regiunea cutremurului de 7,8 care a avut loc în Turcia și Siria în 2023 ar putea deschide calea pentru avertizări foarte timpurii ale seismelor majore.
ȘTIINȚĂ|PORTRET DE CERCETĂTOR

Laura Bouriaud, cercetătoarea în silvicultură care a așezat Suceava pe harta cercetării internaționale

De
Cercetarea silvică de la Suceava este cunoscută internațional datorită Laurei Bouriaud, care a atras, în ultimii 15 ani, 1,8 milioane de euro pentru proiecte în care i-a implicat pe studenții ei doctoranzi. Își propune să-i formeze cu o atitudine morală față de cercetare, pentru că aceasta va duce la o gestionare durabilă a pădurilor.