Hillary Kladke/Getty Images

De ce dau câinii din coadă? Cum le recunoști bucuria și frica?13 min read

Oamenii și câinii trăiesc unii pe lângă alții de mai bine de 12.000 de ani. În tot acest timp, câinii au protejat oamenii, le-au păzit animalele și le-au fost prieteni. În mii de ani petrecuți împreună, oamenii s-au străduit să înțeleagă câinii și să le descifreze comportamentul și, probabil, și câinii au făcut eforturi ca să-i înțeleagă pe oameni.

Cum fac asta? Atunci când vor să descifreze comportamentul unui câine, cei mai mulți oameni (23,3%) sunt atenți la coadă, abia apoi la bot sau la alte mișcări ale corpului (ambele cu 18,8%), potrivit unui studiu„Description of the behaviour of domestic dog (Canis familiaris) by experienced and inexperienced people”, sciencedirect.com  realizat de cercetătoarele Gabriella Tami si Anne Gallagher.

Mișcarea cozii, un comportament întâlnit și la strămoșii câinilor, lupii, a fost în centrul mai multor cercetări științifice. Se știe de ceva timp că gestul este un semn de salut care apare în special la animalele supuse față de cele dominante sau atunci când are loc o reîntâlnire canină. În ultimii ani însă, studiul semnificației mișcării cozii a devenit mai nuanțat.

Pozițiile și mișcările cozii sunt folosite pentru a transmite informații despre starea emoțională și despre intențiile patrupedelor.

Rolul cozii este unul complex

Coada unui câine este o continuare a spinării, având ca bază anatomică vertebrele coccigiene 20-22 și mușchii coccigieni.

Câinii încep să dea din coadă încă de mici, de pe la trei-patru săptămâni, conform medicului veterinar Laura Vâlculescu. „Își dau seama că trebuie să comunice cu mama și frații lor sau cu alți câini, iar această funcție este dobândită ulterior. Câinii, în general, nu dau din coadă când sunt singuri”, spune ea.

Atunci când sunt mici, cățeii se folosesc de coadă pentru a-și menține echilibrul în mers. Apoi, după ce cresc mai mari, ea îi ajută la întoarcerile bruște și la sărituri. „Ogarii, de exemplu, care sunt crescuți pentru a se specializa în alergare rapidă și viraj strâns în urmărirea vânatului, își folosesc de obicei cozile lungi pentru echilibru”, spune Vâlculescu.

Coada le e utilă câinilor și la înot. Așa reușesc să facă viraje rapide prin apă. De altfel, medicul veterinar spune că patrupedele acestea depind atât de mult de coadă atunci când înoată, încât riscă să o suprasolicite, dezvoltând o problemă numită „coada înotătorului” sau „coada ruptă”.

Unii câini își folosesc coada pe post de cârmă, în special rasele nordice, atunci când trag o sanie pe gheață. Tot acești câini, când stau întinși, își trag coada lungă și stufoasă peste față pentru a se feri de frig.

De fiecare dată când un câine își mișcă coada, ea se comportă ca un evantai și răspândește parfumul natural al animalului. Unul dintre cele mai importante mirosuri ale acestor patrupede provine de la glandele perianale, doi saci aflați sub coadă care conțin un lichid mirositor. Atunci când câinele dă din coadă, mușchii din jurul anusului se contractă și apasă pe glande, eliberând mirosului. Parfumul acesta unic seamănă un pic cu amprentele oamenilor.

“Un câine dominant care ține coada sus va elibera mult mai mult miros decât un câine care ține coada mai jos”, spune medicul Vâlculescu. „La fel, un câine speriat își ține coada între picioare pentru a-i împiedica pe alții să-l adulmece, astfel încât să nu atragă atenția asupra lui.“

Felul în care și poartă coada se studiază la animale în stare de repaus, conform cărții Totul despre câine de Ioan Bud,Apărută în 1993 la Editura ProMedia deoarece, în momentele în care patrupedului îi este dată atenție, ea își modifică poziția.

Rasele de câini sunt diverse și au tendința de a ține coada în poziții diferite. Câinii din rasa Beagle și Fox Terrier preferă să o țină în sus, rasele Setter și Dog german, în jos, Pointer și Brac german aleg adesea o poziție dreaptă, în timp ce rasele Greyhound și Basset german mențin coada încovoiată. Alte rase, precum Chow-Chow, își țin coada rulată și lipită mai mult sau mai puțin de crupă, iar Ciobăneștii germani o mențin în formă de iatagan.

de ce dau câinii din coadă?

Hans Surfer Photography/Getty Images

Ce înseamnă când un câine dă din coadă?

De-a lungul timpului, s-au dat multe interpretări diferitelor poziții ale cozii. Un studiu realizat de Universitatea din Victoria, Canada,„Behavioural responses of Canis familiaris to different tail lengths of a remotely-controlled life-size dog replica”, uvic.ca (PDF) arată că poziţia dreaptă a cozii, cu uşoare mişcări ale vârfului ei, denotă atenție, încordare, dar și indecizie. În schimb, coada retrasă între picioare sugerează o stare de frică, supunere sau respingere, deoarece contribuie la scăderea dimensiunii corpului.

Cercetătorii au mai aflat că o poziție ridicată a cozii este un semn de amenințare și de intimidare a adversarului, un gest de impunere a propriei voinţe, de superioritate sau pentru a comunica încrederea, excitarea. În schimb, coada lăsată în jos poate fi un semn de indecizie sau supunere.

Dacă un câine agită coada în plan orizontal prin mişcări de pendulare stânga-dreapta, cu intensitate diferită, cel mai probabil este bucuros. În schimb, dacă o agită puternic şi rapid, acest lucru poate însemna căutarea şi depistarea urmei vânatului sau, în egală măsură, întâmpinarea stăpânului cu mari semne de bucurie.

Cercetătorii mai spun că, dacă un câine își ține coada rigid, el simte o amenințare sau anxietate.

Stăpânii de câini trebuie să fie atenți și la alte mișcări. Atunci când câinii dau din coadă lejer dintr-o parte în alta, ei comunică prietenia lor. În schimb, clătinarea cozii și schimbarea poziției ei de la sus, la orizontală, indică semne de agresivitate.

Un studiu publicat de revista Current Biology,„Asymmetric tail-wagging responses by dogs to different emotive stimuli”, cell.com (PDF) arată că mişcarea cozii către dreapta are o semnificaţie diferită de cea către stânga. Câinii, asemeni oamenilor, au creierul organizat asimetric, emisferele dreaptă şi stângă având funcţii separate. Această analiză extinde o cercetare„Communication in Dogs”,mdpi.com (PDF) realizată în Italia, care a ajuns la concluzia că, atunci când câinii trăiesc emoţii pozitive, tind să-și agite coada către dreapta, iar când trăiesc emoţii negative îşi mişcă coada spre stânga.

Modul în care câinii își poartă coada reprezintă un barometru pentru starea sufletească a câinelui, fiind una din formele cele mai relevante de comunicare ale acestuia. Înțelegerea acestui comportament de către om are un rol important în descifrarea limbajului canin.

Dacă ai un câine şi vrei să ştii ce părere are despre tine, urmăreşte-i coada. S-ar putea să descoperi cât de atașat este de tine. Iar dacă și tu ții la el, fă un efort și încearcă să-i descifrezi personalitatea.

CITEȘTE ȘI: Cine eşti tu, pisicuţă?


Acest articol a fost realizat în cadrul cursului „Comunicare în știință și tehnologie”, susținut de Andrada Fiscutean la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București.



Text de

Andreea Florentina Stanciu

Andreea Florentina Stanciu este o studentă aflată la început de drum, în primul an de facultate. Consideră că firea ei muncitoare, curiozitatea și perseverența de care dă dovadă, îi vor asigura indubitabil o șansă la reușită, cât și experiențe noi în domeniul științei și nu numai.

ȘTIINȚĂ|FYI

Sci-Memo: Două transplanturi de organe crescute în porci deschid calea pentru xenotransplantare

De
Un ficat și un rinichi crescuți în porci modificați genetic au fost folosiți în premieră în transplanturi efectuate la pacienți umani.
SĂNĂTATE|QUICK QUESTION

De ce nu e bine să ții post negru mai multe zile la rând?

De
De ceva vreme circulă un trend pe social media: tot mai multe persoane, publice sau nu, afirmă că țin post negru chiar și o săptămână, neîntrerupt. Cât de sănătos este să facă asta?
ȘTIINȚĂ|RO-CERCETARE

Cercetarea românească în februarie. Algele care înlocuiesc plasticul

De
În vreme ce românii interbelici încă influențează capitalul uman din prezent, cercetătorii români se concentrează asupra unor subiecte precum impactul nevrotismului asupra reacțiilor emoționale sau soluții comestibile pentru ambalarea fructelor. 
ȘTIINȚĂ|SOLUȚII

Drumul către tratamente genetice pentru cancer sau Alzheimer trece printr-un studiu inițiat de un cercetător român

De
Cercetătorul Gabriel Balmuș de la Cambridge studiază procesele inițiale de formare ale unor boli grave în celulă cu ajutorul noilor tehnici de editare genetică – și spune cum ar putea fi folosite pentru a identifica noi tratamente .