Michael Steele/Getty Images

Quintana și tramadolul. S-au apucat iar cicliștii de dopaj? 

De Mihai Ghiduc 23.08.2022, ultima actualizare: 22.05.2023

Vestea că Nairo Quintana a pierdut locul al șaselea din Turul Franței pentru că ar fi folosit o substanță interzisă a fost întâmpinată cu un „se știe că cicliștii se dopează”. Doar că e mai complicat decât atât.

Pentru cine urmărește ciclismul, știrea că Nairo Quintana, fost câștigător al Tururilor Italiei și Spaniei, și care a terminat pe locul al șaselea cel mai recent Tur al Franței, a pierdut acea poziție pentru că a folosit o substanță interzisă nu a fost neapărat surprinzătoare, dar cu siguranță confuzantă. 

Quintana a fost depistat pozitiv la tramadol, un analgezic puternic din clasa opioidelor, a cărui folosire în competiții este interzisă de Uniunea Ciclistă Internațională (UCI) din 2019.„Tramadol ban: All you need to know”, uci.org Totuși, cazul său nu e considerat dopaj, pentru că Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) nu a interzis substanța. Cum spuneam, confuzant.

Deși ar fi putut participa în Vuelta, Turul Spaniei, competiție care a început pe 19 august, fiindcă pedeapsa pentru folosirea substanței a constat doar într-o amendă și ștergerea rezultatului obținut în competiția în care a fost depistat pozitiv, Nairo Quintana s-a retras pentru a-și pregăti apărarea. El neagă că ar fi folosit vreodată tramadol.

Un opioid cu puternic efect analgezic

Tramadolul a fost patentat în 1963 de compania germană Grünenthal,Care mai este cunoscută pentru unul dintre cele mai mari scandaluri medicale din istoriei, cel al talidomidei, despre care Mindcraft Stories a scris aici și este acum un medicament generic, vândut sub diverse denumiri comerciale și folosit pentru ameliorarea durerilor medii și severe. Este un opioid care se metabolizează la nivel hepatic și care are un efect foarte rapid.Detalii despre mecanism aici: wikipedia.org Medicamentul se eliberează doar cu rețetă.

Ai putea crede că tramadolul este utilizat de cicliști atunci când se accidentează – căzăturile sunt, la urma urmei, dese în acest sport –, pentru a putea continua cursele. Și, cu siguranță acest lucru se întâmpla, așa cum susține și Chris Horner, fost câștigător al Vueltei, într-un clip recent pe YouTube.Horner crede că tramadolul nu ajută performanța și că n-ar trebui interzis: youtube.com

Doar că, pentru că poate atenua durerea, unii cicliști au început să abuzeze de medicament și să-l folosească pentru a amâna momentul în care corpul simte durerea, deci a putea pedala mai mult. Într-un articol din 2013, publicat de Cycling News, un ciclist anonim vorbea despre faptul că „sunt cicliști care se antrenează pe această substanță”,„Tramadol abuse in the cycling peloton”, cyclingnews.com iar în 2018, un farmacist australian care milita pentru interzicerea substanței,„It’s time to finally ban tramadol in cycling: A pharmacist’s view”, cyclingtips.com vorbea despre folosirea tramadolului, alături de cofeină (o substanță considerată legală), în „bidonul de final”, folosit de cicliști în ultimii kilometri ai unei curse.

Într-un articol științific scris de membri ai Laboratorul Anti-Doping din Madrid„The use of tramadol in combination with pseudoephedrine and caffeine in sports”, researchgate.net (PDF) aceștia spun că au depistat prezența tramadolului în 190 din 10.674 de probe de urină luate între 2014 și 2018 (când substanța nu era ilegală), dintre care 13 mai conțineau și cofeină, 20 și pseudoefedrină, iar trei, toate cele trei substanțe. Marea majoritate a probelor care conțineau mai multe substanțe proveneau de la cicliști, ceea ce ar putea confirma folosirea tramadolului în „bidonul de final”.

CITEȘTE ȘI: Ciclism: Câte grade are o pantă?

Pentru francezi, testele antidoping în ciclism aduc amintiri complicate. Lance Armstrong a câștigat șapte Tururi consecutive, n-a fost prins, dar apoi s-a aflat că a fost dopat în tot acest timp. Foto: Andreas Rentz/Bongarts/Getty Images

Interzis din 2018

Cei care au cerut interzicerea substanței spun că, deși poate că tramadolul nu oferă o îmbunătățire a performanțelor, cu siguranță nu la nivelul eritropoietinei sau transfuziilor cu sânge oxigenat, faptul că substanța dă dependență și are printre efectele secundare amețeli și greață ar putea duce la accidente în pluton. 

Printre principalii promotori ai interzicerii tramadolului în ciclism se numără Mișcarea pentru un Ciclism Credibil (MPCC),„Tramadol is officially banned in cycling”, mpcc.fr care a cerut acest lucru începând cu 2013. MPCC a fost constituită în 2007, de mai multe echipe franceze, în contextul scandalului de dopaj care l-a implicat pe Lance Armstrong, și are ca membri 37 de echipe masculine din primele trei ligi și 14 echipe feminine.

Arkéa–Samsic, echipa lui Nairo Quintana, este membră a MPCC încă din 2007, deci e una dintre cele care susține că medicii ei n-au mai folosit tramadolul din 2013. Ceea ce explică de ce, în cazul de față, a preferat să anunțe„Press release”, team-arkea-samsic.fr doar că „a luat la cunoștință” de decizie.

UCI a interzis folosirea substanței în curse (dar nu și în afara lor) din 2019 și, de atunci, efectuează periodic teste la competițiile pe care le organizează.

Un test inovativ

Quintana a fost depistat pozitiv„Tour de France: Nairo Quintana disqualified over positive tramadol test”, lemonde.fr în două teste speciale pentru tramadol, făcute la finalul etapelor din 8 și 13 iulie, întâmplător sau nu, printre cele mai dificile două etape ale ediției din acest an a Turului Franței. În etapa de pe Col du Granon, din 13 iulie, Quintana a venit pe locul doi, la 59 de secunde de Jonas Vingegaard, cel care practic a câștigat competiția în acea zi. 

Testele pentru tramadol se fac separat de alte teste antidoping, pentru că e o interdicție doar la nivelul UCI, nu a WADA. În cazul Turului Franței, s-a făcut printr-o metodă numită Testul picăturii de sânge uscat (DBS/Dried Blood Sample), iar probele au fost analizate într-un laborator al Universității din Geneva. Probele au relevat existența tramadolului și a doi dintre metaboliții acestuia, în cazul lui Nairo Quintana.

Faptul că protocolul e diferit de cel al WADA, că laboratorul e neautorizat și că n-ar fi existat o probă B sunt lucrurile folosite de avocatul lui Quintana în apărarea acestuia în fața Tribunalului Sportiv Internațional.„Nairo Quintana’s lawyer blasts UCI over ‘strange’ tramadol protocols”, cyclingnews.com Tehnicalități, s-ar putea spune, dar s-au văzut cazuri mai flagrante în ciclism când atleții au scăpat pe tehnicalități.

 Totuși, tehnica e aprobată de WADA începând cu 2019„WADA leads exciting collaboration on dried-blood-spot testing”, wada-ama.org și a fost folosită la Olimpiada de la Tokyo (e drept, pentru alte substanțe), deci nu e clar cât de mult succes va avea această apărare.

Și totuși, ajută la ceva tramadolul?

Întrebarea care se pune este dacă tramadolul chiar are un efect, pozitiv sau negativ, asupra performanțelor cicliștilor sau nu cumva e doar o substanță pe care o folosesc sportivii pentru că au impresia că-i ajută. Studiile sunt puține și destul de neclare. 

Spre exemplu, un studiu din 2017,„Tramadol effects on physical performance and sustained attention during a 20-min indoor cycling time-trial: A randomised controlled trial”, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov efectuat de cercetători de la Universitatea din Granada, Spania, pe cicliști care au participat la o probă de contratimp de 20 de minute, a arătat o îmbunătățire a performanțelor sportive, dar nu și vreun efect asupra atenției sportivilor. Cicliștii care au luat tramadol au dezvoltat 220 de wați, Unitatea de măsură a puterii e folosită și în ciclism, pentru a măsura forța cu care un atlet apasă în pedale. față de 209 de wați în cazul celor care au luat un placebo.

În schimb, un studiu din 2020„Tramadol Does Not Improve Performance or Impair Motor Function in Trained Cyclists”, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov de la Universitatea din Copenhaga, efectuat pe cicliști care au făcut un contratimp de 15 kilometri, n-a observat vreo îmbunătățire a abilităților sportive sau afectarea funcțiilor motorii ale sportivilor, față de un placebo.

Cercetătorii din Spania au revenit în 2021 cu un nou studiu,„Novel evidence on the effect of tramadol on self-paced high-intensity cycling”, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov în care înaintea contratimpului de 20 de minute au introdus și un antrenament de 40 de minute, la un efort constant de 60% din VO2 Max.Consumul maxim de oxigen, o unitate de măsură a rezistenței unei persoane care practică sport, menshealth.com De data aceasta, cercetătorii n-au mai găsit dovezi care să susțină afirmațiile că tramadolul ar îmbunătăți performanța sau ar avea efecte cognitive negative.

Niciunul dintre aceste studii nu a luat în calcul însă cățărările, situația în care a fost prins Quintana, și unde e destul de evident că posibilitatea de a mitiga durerea ar putea duce la o performanță mai bună. 

CITEȘTE ȘI: Photo finish-ul: camerele care decid cursele la limită

Scandalul Festina a zguduit lumea ciclismului în 1998. Toți membrii echipei au fost prinși folosind eritopoietina (EPO), inclusiv Richard Viranque (foto), cel mai popular ciclist francez din acea perioadă. Echipa s-a desființat în 2001. Foto: Andreas Rentz/Bongarts/Getty Images

Ciclismul nu-și permite un nou scandal

Indiferent dacă substanța are sau nu efect, mai multe lucruri sunt clare. Cicliștii cred că are efect, altfel n-ar fi folosit-o. Uniunea Ciclistă Internațională a decis să o interzică în 2019, iar Mișcarea pentru Credibilitatea Ciclismului n-a mai folosit-o din 2013. Suntem în 2022, iar Nairo Quintana, care face parte dintr-o echipă membră a MPCC, a fost depistat pozitiv la această substanță.

Dincolo de pedeapsa sportivă, pierderea locului 6 din clasamentul final al Turului Franței ar putea însemna și probleme financiare pentru sportivul de 32 de ani. Cu doar o zi înainte de vestea că a fost depistat pozitiv, Arkéa-Samsic anunțase„Nairo Quintana extends contract with Arkéa-Samsic”, team-arkea-samsic.fr prelungirea contractului acestuia. Acum, cel mai probabil, echipa va trebui să decidă dacă  se comportă ca un membru demn al MPCC (care a lăsat decizia la echipă) sau îl iartă pe ciclist, dacă Tribunalul Internațional Sportiv va păstra decizia.

În 2020, Quintana a mai fost o dată acuzat de încălcarea regulilor sportive, tot în Turul Franței. Atunci, poliția franceză a făcut o percheziție în camera lui de hotel (plus ale încă doi coechipieri, fratele său și un alt columbian), ba chiar a confiscat niște pastile suspecte și a arestat temporar doi membri ai echipei.„Updated: Two arrested following hotel raid at Tour de France”, velonews.com Echipa a spus atunci că substanțele găsite erau suplimente alimentare legale, care păreau suspecte doar pentru că proveneau din Columbia și aveau denumiri necunoscute pentru francezi, iar poliția sau procuratura franceză n-a mai anunțat ceva din 2020 încoace. Cazul pare închis.

Ciclismul a trecut printr-o perioadă neagră în anii 1990-2000, când nu doar Lance Armstrong, Floyd Landis sau membrii echipelor Telekom, U.S. Postal Service și Festina„Festina affair”, wikipedia.org se dopau, ci o făcea întreg plutonul. Acum, pare că lucrurile sunt mai curate, însă acuzațiile de dopaj reîncep să apară. 

Totuși, nu cazul lui Quintana și al tramadolului ar putea fi cel care ar putea aduce o nouă pată asupra sportului, ci cel al echipei Bahrain-Merida, acuzată că ar fi folosit relaxantul muscular tizanidină„WADA set to investigate drug found in the hair of three cyclists at 2021 Tour de France: ‘We are entitled to ask certain questions’”, cyclingweekly.com în ediția din 2021 a Turului Franței. Dar asta e deja o altă poveste.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

ȘTIINȚĂ|FYI

Echipa AICitizens din Focșani a câștigat campionatul mondial de robotică FIRST Tech Challenge 2024 din Houston

De
Este a doua oară când o echipă românească câștigă prestigiosul concurs de robotică dedicat elevilor.
ȘTIINȚĂ|FYI

Milioane de jucători de Borderlands 3 au ajutat la cercetarea microbiomului intestinal

De
Unul dintre cele mai populare jocuri de tip looter-shooter transformat simplul act de a rezolva puzzle-uri într-un efort de știință comunitară
ȘTIINȚĂ|FYI

„Soarele artificial” din Coreea de Sud a funcționat pentru 48 de secunde la 100 de milioane °C

De
Unul dintre cele mai puternice reactoare de fuziune nucleară din lume a stabilit un nou record de încălzire al plasmei.
ȘTIINȚĂ|FYI

A murit Peter Higgs, fizicianul care a prezis în 1964 existenţa particulei fără masă, „bosonul Higgs”

De
Pentru cercetările sale, Higgs a primit premiul Nobel pentru fizică în 2013.