Donato Fasano/Getty Images

Coronavirus Science Report #107: Molnupiravir va fi disponibil în România

De Mihai Ghiduc 28.01.2022

Un prim medicament anti-COVID-19 ajunge în România, în timp ce UE aprobă mai întâi Paxlovid. Se schimbă regulile de călătorie în Europa.

Iată ce am aflat nou, în ultima săptămână, despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Paxlovid devine primul medicament creat special pentru COVID-19 care este aprobat în Uniunea Europeană;
  2. De luni, în România vor ajunge 50.000 de cutii de Lagevrio (Molnupiravir). Țara noastră nu a ajuns însă la un acord pentru cumpărararea Paxlovid;
  3. Recordul de cazuri noi înregistrat în România a fost depășit cu aproape 15.000 față de cel anterior, miercuri;
  4. În SUA, vârful deceselor din valul Omicron l-a depășit pe cel din valul Delta, un avertisment că riscul de a muri de COVID-19 rămâne ridicat pentru cei nevaccinați;
  5. O subvariantă a Omicron, BA.2, este de 1,5 ori mai contagioasă decât celelalte subvariante, dar nu are efecte diferite asupra spitalizărilor;
  6. Pfizer/BioNTech și Moderna au început testele clinice a unor boostere create special pentru Omicron;
  7. Din 1 februarie, regulile de utilizare a certificatului verde pentru călătorii se vor aplica în mod unitar la nivelul Uniunii Europene.

Paxlovid a fost aprobat în Europa

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA)​ a recomandat„COVID-19: EMA recommends conditional marketing authorisation for Paxlovid”, ema.europa.eu autorizarea medicamentului oral anti-COVID-19 Paxlovid, produs de Pfizer, la nivelul Uniunii Europene. Tratamentul poate fi folosit pe persoanele cu risc crescut de a dezvolta forme grave ale bolii care nu necesită oxigen suplimentar.

Comitetul pentru Produse Medicale de Uz Uman și-a bazat decizia pe rezultatul unui studiu care a implicat persoane cu cel puțin o comorbiditate, efectuat în vremea în care varianta Delta a virusului era predominantă și pe informații preliminare că medicamentul funcționează și în cazul Omicron. Dintre cele 1.039 de persoane care au primit medicamentul în cadrul acestui studiu, doar opt au fost spitalizate mai mult de 24 de ore. În grupul de control, care a primit un placebo, cifra a fost de 66 de persoane din 1.046.

Bolnavii din România nu vor avea însă acces la acest medicament, după ce Ministerul Sănătății a anunțat că nu au fost de acord cu condițiile contractuale impuse de Pfizer. Conform declarațiilor lui Alexandru Rafila, faptul că se cerea crearea unui fond național pentru despăgubiri, în cazul unor eventuale efecte secundare, a fost unul dintre motivele eșecului.

Molnupiravir ajunge în România

În schimb, 50.000 de cutii de Lagevrio (denumirea comercială a molnupiravirului) vor ajunge luni în România, a anunțat ministrul.„Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge luni în țară / De ce nu s-a înțeles România și cu Pfizer pentru a aduce și Paxlovid”, hotnews.ro Medicamentul, deși nu e aprobat la nivelul UE, poate fi autorizat de fiecare țară în parte, în urma unei recomandări făcute de EMA. 

Ca și Paxlovid, medicamentul poate fi folosit pe persoanele cu risc crescut de a dezvolta forme grave ale bolii care nu necesită oxigen suplimentar. Tratamentul durează cinci zile și constă în administrarea unei pastile, de două ori pe zi. 

Deși eficacitatea acestui medicament e mai redusă ca a Paxlovidului, conform unor informații recente, publicate în Nature Cell Research,„SARS-CoV-2 Omicron variant is highly sensitive to molnupiravir, nirmatrelvir, and the combination”, nature.com varianta Omicron a coronavirusului este extrem de sensibilă la acest medicament.

De asemenea, Molnupiravir are mai puține probleme de producție, în condițiile în care firma Merck a ajuns la un acord„Dozens of firms to make cheap version of Merck COVID pill for poorer nations”, reuters.com cu 27 de producători de medicamente generice, din Asia și Africa, pentru producția unor variante mai ieftine a medicamentului. Acestea vor fi destinate, cu prioritate, țărilor sărace. 

Nou record de cazuri noi, în România

După ce săptămâna trecută se ajunsese la aproape 20.000 de cazuri, miercuri numărul cazurilor noi a fost de 34.255, un record care l-a depășit cu aproape 15.000 de cazuri pe cel anterior. Pragul de 30.000 de cazuri zilnice a fost depăși și joi și vineri. Media ultimei săptămâni era, vineri, de 23.270 de cazuri.

Creșterea se datorează numărului ridicat de reinfectări și faptului că varianta Omicron ocolește protecția dată de vaccinuri anti-COVID-19, însă trebuie spus că majoritatea acestor cazuri duc la forme ușoare ale bolii. Și din acest motiv, numărul internărilor în spital și al cazurilor care ajung la terapie intensivă este la doar o treime din cel din timpul valului anterior, când varianta dominantă era Delta. Majoritatea cazurilor grave apar la persoane nevaccinate. 

CITEȘTE ȘI: INFOGRAFIC | Evoluția COVID-19 în România

Numărul cazurilor grave și al deceselor ar putea crește

Aceste cifre vor crește în perioada următoare, având în vedere faptul că există o întârziere de câteva zile între depistarea virusului și internări, precum și acoperirea vaccinală„Full COVID-19 vaccination uptake in Europe 2022”, statista.com mai scăzută din țara noastră (49%), față de majoritatea restului Europei.

Un avertisment clar că situația s-ar putea agrava vine din SUA, unde valul Omicron a început mai devreme și, deși nivelul vaccinării a atins aproape 64%, decesele din timpul valului Omicron au depășit săptămâna aceasta vârful valului Delta.„Omicron Deaths in US Exceed Delta’s Peak as Covid-19 Optimism Rises in Europe”, wsj.com Asta în ciuda cazului că o analiză a Centrului Pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC)„Trends in Disease Severity and Health Care Utilization During the Early Omicron Variant Period Compared with Previous SARS-CoV-2 High Transmission Period”, cdc.gov arată că procentul spitalizărilor e semnificativ mai scăzut, la fel și severitatea bolii pentru majoritatea celor internați.

Modelele matematice„US faces wave of omicron deaths in coming weeks, models says”, apnews.com arată că, până la jumătatea lui martie, ar mai putea muri între 50 și 300 de mii de americani.

Subvarianta BA.2 e mai contagioasă

Danemarca a raportat„Now, an Omicron variant, BA.2, accounts for almost half of all Danish Omicron-cases”, en.ssi.dk o creștere a cazurilor produse de o subvariantă Omicron dintre cele trei depistate până acum. Astfel, 45% dintre noile cazuri depistate în ianuarie sunt produse de BA.2, față de 20% în decembrie. Calcule preliminare arată că această subvariantă ar fi de 1,5 ori mai contagioasă, însă nu produce un procent mai ridicat de spitalizări. Cercetătorii o țin însă sub supraveghere, mai ales că a fost depistată în peste 40 de țări.

Boostere anti-Omicron

Atât Pfizer/BioNTech,„Pfizer begins testing omicron-matched COVID shots in adults”, apnews.com cât și Moderna„Moderna vaccinates first participant in phase 2 trial of Omicron-specific booster”, edition.cnn.com au început testarea unor vaccinuri create special pentru varianta Omicron, care vor fi administrate ca boostere persoanelor deja vaccinate.  

În cadrul studiului Pfizer, 600 de voluntari care au primit deja actualul vaccin Pfizer, în urmă cu între trei și șase luni, vor primi unul sau două din noile boostere. Alte 600 de persoane, care și-au făcut deja boosterul cu varianta actuală a vaccinului, vor primi o a patra doză (fie a vaccinului actual, fie a celui bazat pe Omicron). Studiul va înrola și persoane nevaccinate, care vor primi trei doze ale noii variante. Rezultatele sunt așteptate, cel mai probabil, în vară.

Moderna spune că va face studiul pe 600 de persoane, dintre care o parte au primit două doze ale celui original, iar o parte și-au făcut și doza booster. Nu există o estimare a momentului în care vor fi anunțate rezultatele. 

Un nou mod de a călători în UE

De la 1 februarie, vor fi schimbate regulile de călătorie în Uniunea Europeană„Official: EU to Introduce New Individual-Based Travel Restrictions From February 1”, schengenvisainfo.com legate de prevenirea COVID-19. 

Astfel, țările vor avea o abordare comună, în care prioritar va deveni statutul individual al călătorului (dacă a fost vaccinat, dacă s-a testat sau dacă a trecut prin boală), nu țara de origine a călătoriei sau țările prin care a trecut acesta în ultimele 14 zile. Conform deciziei, vor fi acceptate certificatele vezi care atestă vaccinarea făcută în ultimele 270 de zile, faptul că posesorul a trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau că a făcut un test PCR-RT sau antigen (valabilitatea de 72, respectiv 24 de ore). Persoanele nevaccinate vor trebui să-și facă un test anti-COVID-19 în 24 de ore de la sosirea în respectiva țară, iar copiii sub 12 ani și navetiștii sunt scutiți de la aceste reguli.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #106: Record de cazuri noi în România


Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și încercăm să vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2