Branimir Nedeljkovic/Getty Images

Coronavirus Science Report #57: Rezultate inițiale bune ale vaccinurilor mRNA la bătrâni14 min read

De Ionuț Preda 05.02.2021

Primele date despre eficiența vaccinurilor mRNA din Israel arată că foarte puține persoane în vârstă  s-au îmbolnăvit după ce au primit ambele doze. Vaccinul Sputnik V are o eficiență de peste 91% .

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Campania de vaccinare din Israel are rezultate inițiale foarte bune : doar 0,07% din persoanele de peste 60 de ani vaccinate complet s-au infectat ulterior;
  2. Două studii bazate pe datele din Israel arată că prima doză a vaccinului Pfizer începe să ofere protecție după 14 zile de la administrare;
  3. Vaccinul rusesc Sputnik V a demonstrat o eficacitate de peste 91% în testele de faza a III-a, fără efecte adverse serioase;
  4. AstraZeneca a publicat un studiu care susține că vaccinul său este eficient și împotriva tulpinei din Marea Britanie;
  5. Un anticorp monoclonal dezvoltat de o companie din Statele Unite a prevenit bolile respiratorii și a oprit replicarea virusului în rozătoare infectate, profitând de o slăbiciune a virusului care ar fi împărtășită și de alte coronavirusuri similare. 

Israel: rezultate bune ale vaccinului la persoanele în vârstă

Autoritățile din Israel, statul cu cea mai avansată rată a vaccinării din lume, au anunțat date inițiale promițătoare despre efectele vaccinurilor Pfizer și Moderna la bătrâni. Conform Ministerului Sănătății de la Tel Aviv,„Covid-19: Israel sees new infections plummet following vaccinations”, bmj.com doar 0,07% persoanele de peste 60 de ani care au primit ambele doze au fost testate ulterior pozitiv cu COVID-19. În total, 531 din aproape 750.000 de persoane vaccinate au fost testate pozitiv. Doar 38 au fost spitalizate cu forme moderate sau critice ale bolii, iar trei din acestea au decedat.

A existat, însă, un număr mai mare de cazuri de persoane  care s-au infectat înainte ca vaccinurile să-și facă efectul complet (autoritățile israeliene au estimat că acest lucru se întâmplă la șapte de zile de la primirea rapelului). Din aproximativ un milion de persoane de toate vârstele care au primit ambele doze, 7.000 au fost infectate în perioada dintre administrarea primei doze și punctul de șapte zile de la rapel. În rândul lor, s-au înregistrat aproximativ 700 de cazuri mai moderate sau grave și 307 decese. Datele despre aceste îmbolnăviri nu au fost împărțite pe grupe de vârstă.

Campania de vaccinare din Israel s-a  suprapus cu o perioadă de măsuri stricte, care contribuit la scăderea ratei de transmitere a virusului. Chiar și așa, rezultatele par să confirme datele de eficiență obținute în testele la scară largă ale vaccinurilor pe bază de ARN mesager, cel puțin pe termen scurt. Aproximativ 1,8 milioane de persoane, dintr-o populație de aproape nouă milioane, au primit deja ambele doze ale vaccinurilor de la Pfizer sau Moderna în Israel.

CITEȘTE ȘI:(Aproape) totul despre vaccinarea împotriva COVID-19

Noi date despre protecția oferită de prima doză

Tot pe baza vaccinărilor din Israel au apărut și primele studii mai consistente despre protecția pe care o poate conferi prima doză a vaccinului Pfizer. Un set de date care a inclus peste 500.000 de persoane, din care mai mult de 350.000 au fost evaluate între zilele 13 și 24 de la administrarea primei doze, a fost interpretat în două studii publicate în format pre-print.

Primul,„The effectiveness of the first dose of BNT162b2 vaccine in reducing SARS-CoV-2 infection 13-24 days after immunization: real-world evidence”, medrxiv.org efectuat chiar de cercetători din Tel Aviv, a concluzionat că prima doză a vaccinului oferă o protecție medie de 51% în perioada de 13-24 de zile de la administrare. Procentul a rezultat din diferența dintre incidența infectărilor  în acest grup care au fost jumătate din cele înregistrate în primele 12 zile de la primirea dozei.

O altă analiză a acestor date a fost prezentată de cercetători de la Universitatea East Anglia„Estimating the effectiveness of the Pfizer COVID-19 BNT162b2 vaccine after a single dose. A reanalysis of a study of ‘real-world’ vaccination outcomes from Israel.”, medrxiv.org din Marea Britanie, care au observat că eficiența vaccinului este aproape nulă în primele 14 zile. Ba chiar s-a observat o incidență mai mare a infectărilor decât în grupurile de control nevaccinate, o posibilă explicație fiind că persoanele vaccinate nu rămân la fel de atente în respectarea precauțiilor pentru evitarea infectării. Rata de protecție crește, însă, exponențial după 14 zile, ajungând chiar la 90% după 21 de zile, iar după acest punct rata de protecție se aplatizează.

Vaccinul rusesc are o eficiență de peste 90%

Institutul Gamaleya din Rusia a publicat în The Lancet„Sputnik V COVID-19 vaccine candidate appears safe and effective”, thelancet.com primele rezultate ale testelor de faza a III-a efectuate pe controversatul vaccin Sputnik V – iar acestea sunt încurajatoare. Vaccinul a înregistrat o eficiență de de 91,6% împotriva infectării simptomatice la 21 de zile de la administrarea celei de-a doua doze. Nu au fost înregistrate efecte adverse serioase care să fie atribuite vaccinului.

Studiul a fost efectuat pe aproximativ 20.000 de persoane, care au primit două doze ale vaccinului sau a unui placebo. Dintre acestea, puțin mai mult de 2.000 au avut peste 60 de ani, iar eficiența a fost relativ similară în rândul acestora, de 91,8%.

Două persoane cărora le-a fost administrat vaccinul au murit în urma îmbolnăvirii cu COVID-19, dar autorii susțin că, cele mai probabil, în ambele cazuri infecțiile au avut loc înainte ca vaccinul să poată porni un răspuns imunitar.

O limitare a studiului este faptul că marea majoritate a voluntarilor din Rusia au avut același profil etnic, așa că deocamdată nu se știe dacă este la fel de eficient în pacienți non-caucazieni, dar un studiu separat aflat în derulare în Emiratele Arabe Unite va oferi mai multe indicii în acest sens.

Vaccinul Sputnik V folosește o combinație de doi adenoviruși, hAd5 și hAd26, cărora li s-a adăugat proteina Spike a SARS-CoV-2 pentru a genera un răspuns al sistemului imunitar.

CITEȘTE ȘI: Vaccinul anti-COVID-19. Situația la zi.

AstraZeneca susține că și vaccinul lor e eficient împotriva tulpinei din UK

După Pfizer și Moderna, și cei de la AstraZeneca au publicat un studiu pre-print„Efficacy of ChAdOx1 nCoV-19 (AZD1222) Vaccine Against SARS-CoV-2 VOC 202012/01 (B.1.1.7)”, ssrn.com care arată că vaccinul lor este aproape la fel de eficient împotriva tulpinei mai infecțioase de SARS-CoV-2 din Marea Britanie, B.1.1.7.

Studiul a testat vaccinul împotriva mostrelor virale prelevate de la 256 de voluntari în testele de fază a III-a ale vaccinului confirmați atât cu tulpina nouă, cât și cu variantele tradiționale de COVID-19 între octombrie și ianuarie. Autorii susțin că vaccinul a arătat o eficiență de 74,6% împotriva infecțiilor simptomatice cu noua tulpină, față de 84% împotriva variantelor mai vechi. Dar intervalele de confidenta alte estimărilor pe care se bazează aceste procente sunt destul de largi, din cauza eșantionului scăzut pe care se bazează.

Anticorpul monoclonal care ar putea profita de slăbiciunile SARS-CoV-2

Cercetătorii companiei biofarmaceutice americane Adimab susțin că au dezvoltat un anticorp monoclonal care poate neutraliza atât activitatea SARS-CoV-2,„Broad and potent activity against SARS-like viruses by an engineered human monoclonal antibody”, sciencemag.org cât și cea a coronavirusurilor similare, precum SARS, atacând anumite porțiuni din din receptorul de la domeniul de legare comune acestor virusuri.

Sub numele de ADG-2, anticorpul a reușit cu succes să oprească reproducerea virusului în aparatul respirator al șoarecilor, protejând complete rozătoarele infectate de boli respiratorii. Autorii mai susțin că vulnerabilitatea vizată de la suprafața virusului este prezentă și în alte coronavirusuri, și ar putea astfel fi speculată și de către eventuale vaccinuri „pan-SARS”, dezvoltate pentru a proteja împotriva unor potențiale viitoare noi coronavirusuri infecțioase.

CITEȘTE EDIȚIA PRECEDENTĂ: Coronavirus Science Report #56: Vaccinul AstraZeneca e aprobat în UE, Johnson & Johnson și Novavax sunt eficiente



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2