Bloomberg via Getty Images

Coronavirus Science Report #56: Vaccinul AstraZeneca e aprobat în UE, Johnson & Johnson și Novavax sunt eficiente

De Mihai Ghiduc 29.01.2021

Noi vaccinuri vor fi disponibile în România: AstraZeneca e aprobat, Novavax și Johnson & Johnson au o eficacitate bună. Între timp, aflăm lucruri noi despre tulpinile apărute în toamnă. 

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Vaccinul de la AstraZeneca a fost aprobat pentru utilizare în UE, deci inclusiv în România;
  2. Vaccinul produs de Novavax are o eficacitate de 89,3%, conform unui comunicat al companiei;
  3. Și Johnson & Johnson a anunțat rezultate preliminare ale fazei a III-a: o eficacitate medie de 66%, incluzând tulpina sud-africană. Firma intenționează să aplice pentru autorizare;
  4. Apar tot mai multe studii, momentan în format pre-print, despre efectul noilor tulpini asupra vaccinurilor și tratamentului cu anticorpi monoclonali. Rezultatele sunt mixte.

Vaccinul AstraZeneca fost aprobat

Analiza vaccinului de la AstraZeneca de către Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a fost precedată de dispute politico/economice. După ce producătorul a anunțat că ar putea să nu livreze la timp cantitatea contractată de UE, au început discuții aprinse între firmă și Comisia Europeană pe tema respectării contractului, care a fost, în cele din urmă, făcut public.„Contract between European Commission and AstraZeneca”, ec.europa.eu Producătorul a anunțat că poate livra doar 31 de milioane de doze, din cele 80 de milioane de contracte, din motive de capacitate de producție, însă europenii îl bănuiesc că vrea să trimită dozele în alte părți.

Între timp, au apărut tot mai multe voci care criticau lipsa unor date clare, culminând cu recomandarea institutul german German Koch de a nu fi folosit la persoanele peste 65 de ani,„German officials say AstraZeneca vaccine shouldn’t be given to over-65s, citing lack of data”, cnn.com lucru care a fost sugerat anterior și de șefa EMA, Emer Cooke, într-o discuție din Parlamentul European.„AstraZeneca vaccine may not go to older people, EU medicines chief suggests”, theguardian.com

Într-un final, pe 29 ianuarie, după câteva amânări ale conferinței de presă, EMA a anunțat că recomandă aprobarea vaccinului pentru utilizare „EMA recommends COVID-19 Vaccine AstraZeneca for authorisation in the EU”, ema.europa.eu în Uniunea Europeană, cu mențiunea că datele pentru persoanele pentru 55 de ani nu sunt suficiente și că sunt așteptate rezultatele altor studii care să clarifice acest lucru. Se speră ca acest lucru să fie aflat până în momentul în care vaccinul ca începe să fie folosit.

CITEȘTE ȘI: La ce vaccin anti-COVID-19 au acces românii?

Novavax a anunțat o eficacitate de 89,3%

Vaccinul NVX-CoV2373 produs de Novavax este bazat pe proteina spike s coronavirusului. O variantă „de designer” a acesteia, adică una creată în laborator, este introdusă în organism împreună cu un adjuvant. Evident, lipsindu-i virusul, proteina nu te poate infecta, însă corpul învață să o recunoască, fiind astfel pregătit pentru întâlnirea cu SARS-CoV-2. 

Avantajul acestui vaccin este că poate fi păstrat la frigider, n-are nevoie de temperaturile foarte scăzute de la Pfizer sau Moderna, și poate fi produs în fabrici deja existente. Ca și celelalte vaccinuri de până acum, este administrat în două doze, la diferență de trei săptămâni.

Joi, 28 ianuarie, Novavax a anunțat într-un comunicat de presă„Novavax COVID-19 Vaccine Demonstrates 89.3% Efficacy in UK Phase 3 Trial”, ir.novavax.com rezultatele preliminare ale studiilor clinice desfășurate până acum, un studiu de fază a III-a din Marea Britanie și unul de fază IIb din Africa de Sud. 

Prima vestea bună este eficacitatea de 89,3% a vaccinului, conform studiului din Marea Britanie. Mai mult, studiul s-a desfășurat în perioada în care noua tulpină britanică deja era în circulație, așa că s-a observat că vaccinul funcționează și împotriva acesteia. Testul a fost făcut pe peste 15.000 de persoane între 18 și 84 de ani, cu 27% dintre acestea peste 65 de ani. 

Prima analiză a fost făcută după 62 de cazuri de COVID-19, dintre care doar 6 au apărut în grupul vaccinat (niciunul sever), restul au fost în cel care a primit un placebo. Pe baza testelor PCR a 56 de cazuri, s-a putut calcula eficacitatea pe ambele tulpini (95,6% pentru tulpina „obișnuită”, 85,6% pentru cea britanică). 

Novavax a anunțat și rezultatele studiului din Africa de Sud, unde circulă o tulpină cu o mutație care permite virusului să evite anticorpii. Studiul, care e unul de eficacitate (faza IIb) a fost făcut pe circa 4.000 de persoane, iar rezultatele sunt calculate pe 94% dintre aceștia (au fost excluși pacienții cu HIV). Eficacitatea rezultată este de 60%, dar scade la 49,5% dacă include pacienții imunocompromiși care au HIV. O analiză preliminară arată și că e posibil ca infecția anterioară cu COVID-19 să nu protejeze împotriva variantei sud-africane, iar vaccinul poate ajuta și în protecția acestor persoane.

Compania nu a anunțat dacă aplică pentru autorizare pe baza acestor date sau așteaptă rezultatele finale. Între timp, un al doilea test de fază a III-a se desfășoară în SUA și Mexic, unde deja 16.000 de persoane din ținta de 30.000 au primit fie vaccinul, fie un placebo. 

Novavax a avut discuții preliminare cu Uniunea Europeană pentru un contract de 100 de milioane de doze, cu opțiune pentru alte 100 de milioane, deci este unul dintre vaccinurile care poate ajunge în România.

Vaccinul într-o doză de la Johnson & Johnson funcționează

Mult așteptatul vaccin de la Johnson & Johnson – pentru că e administrat doar într-o doză – are o eficacitate medie de 66% împotriva cazurilor moderate și severe de COVID-19. Conform studiilor, aceasta a fost de 72% în SUA, 66% în America de Sud, însă în cazul testelor din Africa de Sud a scăzut la 57%, aducând noi argumente că tulpina de acolo scapă mai ușor de anticorpi datorită mutațiilor. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă„Johnson & Johnson Announces Single-Shot Janssen COVID-19 Vaccine Candidate Met Primary Endpoints in Interim Analysis of its Phase 3 ENSEMBLE Trial”, johnsonandjohnson.gcs-web.com (PDF) în care compania a anunțat că va aplica pentru autorizare în SUA la începutul lui februarie.

Eficacitatea medie, de 66%, a fost calculată în urma testelor făcute pe 43.783 de persoane, dintre care 468 au dezvoltat COVID-19, fără a fi prezentate alte date decât procentele rezultate din calcule. 

Compania spune și că vaccinul asigură o protecție de 85% împotriva cazurilor severe la 28 de zile de la vaccinare și că aceasta crește în timp, niciun caz nemaifiind înregistrat la 49 de zile în rândul celor care au primit vaccinul. Nu au existat cazuri de spitalizare sau deces, după 28 de zile, la cei care au primit vaccinul.

Vaccinul e administrat într-o singură doză și poate fi păstrat vreme de trei ani la -20°C și trei luni la 2-8°C.

CITEȘTE ȘI: Vaccinul anti-COVID-19. Situația la zi.

Noile tulpini evită anticorpii?

Îngrijorarea că mutațiile apărute în ultima perioadă ar putea afecta evoluția pandemiei și vaccinarea au dus la tot mai multe cercetări în această direcție. Variantele B.1.1.7 (identificată în Marea Britanie) și B.1.351 (din Africa de Sud) sunt cele pe care s-au concentrat majoritatea studiilor. Iată câteva rezultate recente.

Unii anticorpi recunosc mai greu noile tulpini

Într-un studiuIncreased Resistance of SARS-CoV-2 Variants B.1.351 and B.1.1.7 to Antibody Neutralization”, biorxiv.org (PDF) publicat recent, care nu a fost încă peer reviewed, cele două tulpini au fost testate împotriva anticorpilor monoclonali, a plasmei de la persoane care au avut COVID-19 și a plasmei de la persoane vaccinate. 

Veștile sunt mixte. Varianta sud-africană face ca cinci din 12 anticorpi monoclonali să o recunoască mai greu, inclusiv pe cel folosit în tratamente de Eli Lilly. În schimb, cea britanică scade doar ușor răspunsul la doi anticorpi. Din fericire, testate pe plasmă, în cazul ambelor variante, deși au apărut scăderi ale răspunsului imun, acesta a existat, iar scăderile au fost mai mici în cazul plasmei de la persoanele vaccinate.

Mutația E484K e cea mai îngrijorătoare

Un alt studiu încă neverificat„Escape of SARS-CoV-2 501Y.V2 variants from neutralization by convalescent plasma”, medrxiv.org a testat tulpina sud-africană pe plasma de la șase persoane care au avut COVID-19 și a arătat că această variantă poate păcăli organismul. Răspunsurile la virus au variat de la scăderi minore la lipsa totală a răspunsului. Mutația E484K din proteina Spike observată la această tulpină pare a fi, deci, o problemă serioasă.

A fost creată o hartă a tuturor posibilelor mutații

Alte posibile mutații au fost testate împotriva anticorpilor monoclonali, într-un studiu publicat în Science„Prospective mapping of viral mutations that escape antibodies used to treat COVID-19”, science.sciencemag.org care a creat harta tuturor posibilelor mutații care pot să păcălească tratamentele cu anticorpi monoclonali: cocktailul de doi anticorpi de la Regeneron și tratamentul Eli Lilly, care conține doar un anticorp. Au fost testate 3.804 dintre cele 3.819 posibile înlocuri de aminoacizi în zona domeniul de legare la receptor (RBD) a coronavirusului original. Multe dintre aceste mutații, precum E406W, care păcălește medicamentul de la Regeneron, n-au fost observate în vreo tulpină a virusului până acum. 

Moderna spune că vaccinul e eficient contra noilor variante

Moderna și-a testat vaccinul împotriva a cele două noi tulpini și a publicat studiul, tot în format pre-print.„mRNA-1273 vaccine induces neutralizing antibodies against spike mutants from global SARS-CoV-2 variants”, biorxiv.org Nu s-a observat o scădere a potenței împotriva variantei B.1.1.7. În schimb, în cazul B.1.351 (tulpina sud-africană) s-a observat o scădere de între 2 și 6 ori a efectului. Chiar și așa, vaccinul a fost capabil să neutralizeze virusul.

Și Pfizer și-a testat vaccinul împotriva mutațiilor

Conform unui pre-print publicat în această săptămână, vaccinul de la BioNTech/Pfizer„Neutralization of spike 69/70 deletion, E484K, and N501Y SARS-CoV-2 by BNT162b2 vaccine-elicited sera”, biorxiv.org dă un răspuns imun bun împotriva mutațiilor apărute în noile tulpini. Testele au fost făcute pe viruși creați în laborator.

EDIȚIA PRECEDENTĂ: Coronavirus Science Report #55: Efectul noilor tulpini asupra vaccinurilor



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2