Anadolu Agency/Getty Images

Coronavirus Science Report #61: UE începe verificarea vaccinului rusesc13 min read

De Ionuț Preda 05.03.2021

EMA începe procedura de verificare a vaccinului rusesc Sputnik V. Ivermectina este ineficientă în tratarea cazurilor ușoare.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Agenția Europeană a Medicamentului a început verificarea datelor legate de vaccinul rusesc Sputnik V, procedură care se poate sfârși cu autorizarea acestuia;
  2. Merck va produce vaccinuri pentru rivalii de la Johnson&Johnson, după ce gigantul farmaceutic a renunțat la dezvoltarea unui vaccin în ianuarie;
  3. Tulpina P.1 identificată în Brazilia ar fi putut reinfecta 25-61% din persoanele care au avut COVID-19 în orașul Manaus, conform unui model care arată și că varianta ar putea fi mai infecțioasă;
  4. Ivermectina nu scade durata simptomelor la cazurile ușoare și moderate, conform unui studiu publicat în JAMA;
  5. Un medicament oral anti-gută, colchicina, va fi testat ca tratament anti-COVID într-un nou mega-studiu britanic, după ce o cercetare similară din Canada a arătat că ar putea reduce spitalizările, cazurile grave și morțile dacă este administrat după debutul simptomelor;
  6. Combinația hidroxiclorochină-azitromicină nu este o terapie eficientă împotriva COVID-19, conform unui studiu publicat în The Lancet.

EMA începe procedura de verificare a vaccinului Sputnik V

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat pe 4 martie că a început procedura de evaluare în timp real al vaccinului rusesc Sputnik V, care ar putea duce la aprobarea vaccinului pentru utilizare în blocul comunitar. Procedura dă posibilitatea analizării datelor despre un vaccin pe măsură ce acestea apar, scăzând timpul necesar pentru obținerea unei aprobări.

Instituția a decis să ia în calcul vaccinul în urma rezultatelor studiilor de laborator și testelor clinice pe adulți. „Aceste studii indică faptul că Sputnik V declanșează producția anticorpilor și celulelor imune împotriva SARS-CoV-2 și ar putea ajuta la protecția împotriva COVID-19”, a anunțat EMA într-un comunicat.„EMA starts rolling review of the Sputnik V COVID-19 vaccine”, ema.europe.eu

Sputnik V, produs de Institutul Gamaleya din Rusia, a fost ținta controverselor după ce a fost „aprobat” pentru utilizare în Rusia încă din vara anului trecut, înaintea începerii unor teste la scară largă. Cu toate acestea, vaccinul a raportat date preliminare promițătoare ale testelor, având o eficacitate de 91,6%, conform unui studiu publicat în The Lancet.„Safety and efficacy of an rAd26 and rAd5 vector-based heterologous prime-boost COVID-19 vaccine: an interim analysis of a randomised controlled phase 3 trial in Russia”, thelancet.com

CITEȘTE ȘI: Vaccinul anti-COVID-19 Situația la zi

Merck va produce vaccinuri pentru Johnson&Johnson

Gigantul farmaceutic Merck a decis să colaboreze„Merck Will Help Manufacture Johnson & Johnson’s COVID-19 Vaccine”, npr.org cu rivalii de la Johnson&Johnson pentru a spori capacitatea de producție a vaccinului dezvoltat de aceștia din urmă, în urma unor negocieri mediate de Casa Albă.

Compania va folosi propriile facilități pentru a produce substanța activă din vaccin și pentru a ambala dozele. Merck renunțasea renunțat în luna ianuarie la dezvoltarea propriului vaccin anti-COVID-19, în urma unor rezultate slabe ale testelor clinice.

Vaccinul Ad26COVS1 este primul cu administrare într-o singură doză care a fost aprobat pentru autorizare de urgență în Statele Unite. O decizie similară este așteptată în Uniunea Europeană pe 11 martie.

J&J se confruntă, însă, cu probleme legate de capacitatea de producție. Compania a anunțat reuși să livreze doar 20 de milioane de doze în Statele Unite până la sfârșitul lui martie, deși se angajase să ofere 37 de milioane de doze.

Uniunea Europeană a semnat un contract pentru achiziționarea a 200 de milioane de doze, cu opțiunea de a achiziționa încă pe atât.

Varianta din Brazilia ar fi reinfectat între 25 și 61% din pacienți

Un studiu britanico-brazilian,„Genomics and epidemiology of a novel SARS-CoV-2 lineage in Manaus, Brazil”, github.com (PDF) publicat în format pre-print, susține că o variantă de COVID-19 identificată în orașul brazilian Manaus, cunoscută sub numele de P.1, ar fi reinfectat între 25 și 61% din cei care se îmbolnăviseră anterior și ar fi trebuit să aibă imunitate împotriva bolii.

Autorii cercetării au folosit un model bazat pe date genomice și pe informații despre mortalitate pentru a estima rata transmiterii acestei variante de SARS-CoV-2 și potențialul de reinfecție. Studiul susține că P.1 ar fi și mai ușor de transmis, având rate de infectare de 1,4 până la 2,2 ori mai mari decât tulpinile clasice.

Varianta P.1 conține 17 mutații, incluzând problematica E484K, prezentă și în varianta sud-africană care pune probleme imunizării în masă prin vaccinuri. Mai conține și mutațiile N501Y și K417, care ușurează legarea virusului de receptorul ACE2 prin care pătrunde la oameni, crescându-i infecțiozitatea.

CITEȘTE ȘI: E484K: mutația care îngrijorează oamenii de știință

Tulpina a fost descoperită recent și în Marea Britanie. Deocamdată, nu există studii care să măsoare eficiența vaccinurilor actuale împotriva acesteia.

Ivermectina nu are vreun efect asupra cazurilor ușoare

Ivermectina, un controversat medicament anti-parazitar care a fost promovat ca potențial tratament anti-COVID-19, nu are vreun efect asupra duratei simptomelor în cazurile moderate și ușoare ale bolii, conform unui studiu publicat în JAMA.„Effect of Ivermectin on Time to Resolution of Symptoms Among Adults With Mild COVID-19”, jamanetwork.com

Cercetarea a fost efectuată pe 476 de pacienți cu vârsta medie de 37 de ani, din care o parte au primit un tratament de cinci zile cu ivermectină, iar celorlalți li s-a administrat un medicament placebo. 82% din grupul celor care au primit ivermectină și 79% din cei care au primit tratamentul placebo nu mai aveau simptome la 21 de zile de la îmbolnăvire, diferența statistică fiind prea mică pentru a fi considerată semnificativă. Autorii au concluzionat că datele nu susțin folosirea ivermectine ca tratament pentru forme ușoare ale bolii.

Colchicina, studiată din nou ca potențial tratament

Un medicament folosit în tratarea gutei, colchicina, va fi examinat ca potențial tratament anti-COVID-19. într-un studiu de amploare derulat de Universitatea Oxford și susținut de guvernul britanic, numit PRINCIPLE.„Second UK trial to study gout drug colchicine as COVID-19 treatment”, reuters.com

Medicamentul oral, care este testat și în mega-studiul RECOVERY, a arătat rezultate promițătoare într-o cercetare publicată în Canada la începutul anului.„Colchicine reduces the risk of COVID-19-related complications”, icm-mhi.org Conform studiului, colchicina a redus riscul de spitalizare cu 21%, nevoie de ventilare mecanică cu 50% și riscul de deces cu 44% față de un placebo, într-un test derulat pe 4.488 de pacienți la nivel global.

Tratamentul trebuie administrat imediat după primirea diagnosticului, în special pentru pacienții cu risc ridicat de a dezvolta forme mai grave.

Hidroxiclorochina nu este eficientă nici în combinație cu azitromicina

Un studiu publicat în The Lancet„Hydroxychloroquine with or without azithromycin for treatment of early SARS-CoV-2 infection among high-risk outpatient adults: A randomized clinical trial”, thelancet.com susține că hidroxiclorochina nu este eficientă ca tratament anti-COVID-19 nici pe cont propriu și nici în combinație cu azitromicina.

Cercetarea, efectuată pe 231 de pacienți, aratăcă hidroxiclorochina administrată cu sau fără azitromicină nu a reușit să scurteze durata de spitalizare a pacienților, iar doar prima substanța a avut un efect modest asupra răspândirii virale.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #60: Vaccinul Pfizer previne infecțiile asimptomatice și poate fi ținut la frigider



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2