Coronavirus Science Report #62: Vaccinul Johnson & Johnson a fost aprobat în UE13 min read

De Adriana Moscu 12.03.2021

EMA a autorizat pentru utilizare vaccinul produs de compania Johnson & Johnson. Mai multe țări europene, printre care și România, au retras de la administrare două loturi ale vaccinului AstraZeneca.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat vaccinul anti-COVID-19 produs de Johnson & Johnson. Acesta poate fi administrat persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, într-o singură doză, și are o eficiență împotriva virusului de 67%;
  2. Vaccinarea cu o serie de loturi AstraZeneca a fost suspendată în mai multe țări europene, printre care și România, din cauza suspiciunilor privind apariția unor efecte adverse severe sau chiar deces;
  3. Niciunul dintre cei 600 de copii cu vârste între 12-16 ani vaccinați cu serul Pfizer BioNTech nu au prezentat efecte secundare grave, anunță autoritățile israeliene;
  4. Vaccinul Pfizer/BioNTech oferă o imunitate adecvată și împotriva variantei braziliene a coronavirusului, arată testele de laborator;
  5. Mai mult de un sfert dintre pacienții asimptomatici testați pozitiv cu COVID-19 au raportat simptome pe termen mediu și lung, precum dificultăți de respirație, tuse sau dureri;
  6. Varianta britanică a coronavirusului are o mortalitate crescută față de virusul original, se arată într-un studiu realizat pe 54 de mii de cazuri.

Agenția Europeană a Medicamentului a dat undă verde vaccinului Johnson & Johnson

Serul, aprobat pentru utilizarea în regim de urgență, este al patrulea vaccin împotriva COVID-19 care primește autorizație pe teritoriul Uniunii Europene, după cele de la Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca.„EMA recommends COVID-19 Vaccine Janssen for authorisation in the EU”, ema.europa.eu 

Comisia Europeană a comandat, deja, 200 de milioane de doze din acest vaccin, cu opțiune pentru alte 200 de milioane.

Vaccinul are câteva avantaje majore: nu necesită condiții speciale de păstrare, poate fi manipulat ca un antigripal obișnuit și este administrat într-o singură doză. 

Testele clinice au fost realizate pe 44.000 de persoane. Vaccinul este dezvoltat de compania belgiană Janssen,Poți parcurge informațile complete despre acest produs aici: ema.europa.eu  o subsidiară a gigantului farma Johnson & Johnson, iar eficacitatea sa, care acoperă și tulpina sud-africană a coronavirusului, este de 66%.

Loturi AstraZeneca, retrase de la administrare în România și alte țări UE

Utilizarea vaccinurilor AstraZeneca din două loturi care au ajuns în Uniunea Europeană a fost suspendată în mai multe țări, în urma suspiciunii că ar putea cauza efecte secundare periculoase. Cele două loturi sunt: ABV 5300 și ABV 2856. 

Motivul principal este că mai multe persoane care fuseseră vaccinate cu AstraZeneca au au dezvoltat cheaguri de sânge după administrare. Totuși, investigațiile de până acum nu au reușit să stabilească o corelație directă între aceste tromoboze și administrarea serului.

Mai multe țări europene au decis să  oprească loturile problematice de la administrare.„Oxford-AstraZeneca: EU says ‘no indication’ vaccine linked to clots” bbc.com   

Potrivit Centrului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea  (CNCAV),„Precizări privind vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca (AZ)”: vaccinare-covid.gov.ro din lotul ABV 5300 au fost distribuite 1,6 milioane de doze în 17 țări din Uniunea Europeană, dar în România nu a ajuns nicio doză. Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o  investigație.Comunicatul, aici: ema.europa.eu  

România a primit, în schimb, în data de 7 februarie, 81.600 doze dintr-un alt lot care a stârnit controverse – ABV 2856 –, pentru care  Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării,„Italy ban on AstraZeneca batch follows two deaths in Sicily”: reuters.com în urma morții a doi bărbați din Sicilia care fuseseră recent vaccinați cu acesta. Vaccinarea cu dozele din lotul ABV 2856 a început pe 15 februarie, iar până în prezent au fost folosite 77.049 de doze.

Autoritățile române au hotărât în seara zilei de 11 martie carantinarea lotului ABV 2856 și au anunțat că înlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat. Cei care vor refuza vaccinarea cu AstraZeneca nu-și vor pierde dreptul la imunizare, însă va trebui să se reprogrameze pentru vaccin la o dată ulterioară.  

600 de copii din Israel vaccinați cu succes cu Pfizer BioNTech

Niciunul dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani imunizați cu vaccinul Pfizer BioNTech în cadrul unui studiu realizat în Israel nu a prezentat efecte adverse grave.  Cercetarea„Israeli doctor: 600 at-risk children got COVID shot without major side effects” timesofisrael.com deschide calea către vaccinarea în masă a minorilor cu vârste sub 16 ani. 

Alte două cercetări care au drept țintă copiii urmează să-și prezinte rezultatele în următoarele luni. Una dintre ele organizată de Pfizer, la care participă minori  cu vârste între 12-15 ani,„Vaccinating children could be key to stifling Covid, say experts”, theguardian.com iar o alta, inițiată de AstraZeneca, destinată  copiilor între 6 și 17 ani.„First children’s COVID-19 vaccine trial open”, nihr.ac.uk

Eficiență de 95% a vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva tulpinei braziliene

În aceeași zi în care au fost confirmate primele două cazuri de  infectare cu varianta braziliană în România,„Primele 2 cazuri confirmate cu varianta braziliană P.1 a SARS-CoV-2”: insp.gov.ro revista medicală The New England Medical Journal a publicat un  studiu„Neutralizing Activity of BNT162b2-Elicited Serum”: nejm.org potrivit căruia vaccinul Pfizer/BioNTech a avut, față de noua tulpină, un răspuns similar cu acela înregistrat anul trecut pentru varianta inițială SARS-CoV-2. 

Studiul, efectuat de o echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universității Texas, a constat în prelevarea unor mostre de sânge de la persoane vaccinate, cărora li s-au atașat mutații ale tulpinii P.1 descoperită în Brazilia. 

Simptome post-COVID de lungă durată la unii pacienți asimptomatici inițial

Dificultăți de respirație, dureri în piept, tuse, dureri abdominale – sunt câteva dintre problemele de sănătate pe termen lung care pot apărea la aproximativ o treime dintre pacienții depistați pozitiv cu SARS-CoV-2, dar care nu au afișat niciun simptom în primele zece zile de la prima testare pozitivă.

Sunt rezultatele unui nou studiu efectuat asupra persoanelor care nu a trebuit să fie spitalizate atunci când au fost infectate și care a analizat dosarele medicale electronice a 1.407 de persoane din  California.„COVID Symptoms, Symptom Clusters, and Predictors for Becoming a Long-Hauler: Looking for Clarity in the Haze of the Pandemic”, medrxiv.org

La mai mult de 60 de zile de la infecție, 27% (echivalentul a 382 de persoane participante la studiu) se confruntau cu simptome post-COVID. Efectele pe termen lung par să afecteze pacienții indiferent de grupa de vârstă. Astfel, dintre cei 34 de copii testați, 11 afișau probleme și la 60 de zile de la pozitivare. 

Peste alte 30 de simptome au fost identificate în urma cercetărilor, printre care durerile lombare, accelerarea ritmului cardiac, probleme gastro-intestinale, migrene, insomnie, stări de oboseală și anxietate.

CITEȘTE ȘI: COVID de lungă durată: ce știm despre efectele pe termen lung ale bolii? 

Tulpina britanică, risc de mortalitate crescut față de varianta oficială

Studiul publicat în British Medical Journal, arată că noua variantă a provocat la 227 de decese într-un eșantion de 54.906 pacienți cu COVID-19, față de 141 de pacienți infectați cu alte tulpini, testați într-un eșantion de aceeași mărime.„Risk of mortality in patients infected with SARS-CoV-2 variant of concern 202012/1: matched cohort study”, bmj.com

Potrivit oamenilor de știință, tulpina britanică B.1.1.7 are 23 de mutații în codul genetic, se răspândește mult mai ușor și este între 30% și 100% mai mortală decât tulpinile predominante anterioare. 

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #61: UE începe verificarea vaccinului rusesc



Text de

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2