Coronavirus Science Report #65: Persoanele vaccinate cu Pfizer și Moderna transmit foarte rar virusul18 min read

De Adriana Moscu 02.04.2021

Vaccinurile Pfizer și Moderna sunt eficiente în proporție de 90% în prevenirea infecției cu coronavirus, iar persoanele vaccinate transmit foarte rar virusul, chiar dacă vin în contact cu acesta, anunță Centrul american pentru Controlul Bolilor (CDC). 

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Un nou studiu al CDC oferă dovezi puternice potrivit cărora vaccinurile pe bază de ARN mesager împotriva COVID-19 sunt extrem de eficiente în oprirea pandemiei. La studiu au participat grupuri cu predispoziție la îmbolnăvire mai mare decât populația generală, precum personalul medical și alți lucrători esențiali.
  2. Originea SARS-CoV-2 rămâne necunoscută, concluzionează mult așteptatul raport al OMS, publicat pe 30 martie. Echipa de cercetători s-a întors din China și a redactat 120 de pagini care conțin multe semne de întrebare și prea puține clarificări. 
  3. Vaccinul Pfizer protejează minorii între 12-15 ani în proporție de 100%. Vestea deschide calea către vaccinarea în masă a singurului segment din populație rămas fără protecție reală în fața pandemiei. 
  4. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) investighează 62 de cazuri rare de coagulare a sângelui, la nivel mondial. Este motivul pentru care tot mai multe state limitează sau renunță la utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19. Între timp, controversatul vaccin îşi schimbă numele în Vaxzevria, decizie aprobată de EMA. 
  5. Autoritățile trebuie să țină cont de schimbările în evoluția pandemiei atunci când decid ce grupuri au prioritate la vaccinare, se arată într-un studiu publicat în revista The Lancet, care are la bază modelarea matematică.
  6. Anticorpii dobândiți după infectarea cu varianta sud-africană a SARS-CoV-2 oferă protecție și în fața celorlalte tulpini, se arată într-un studiu publicate în revista Nature. 

Persoanele vaccinate cu serurile Pfizer și Moderna nu mai transmit virusul

Vești din ce în ce mai bune cu privire la eficiența vaccinurilor care au la bază metoda ARN mesager. 

Un nou studiu„CDC Real-World Study Confirms Protective Benefits of mRNA COVID-19 Vaccines”, www.cdc.gov demonstrează că riscul ca o persoană vaccinată să dezvolte simptome ale bolii Covid scade cu 80% după prima doză de vaccin și cu 90% după efectuarea rapelului. 

Potrivit cercetărilor, organismul produce anticorpi care luptă împotriva infecției după aproximativ două săptămâni de la administrarea fiecărei doze de vaccin. Ca urmare, oamenii sunt considerați „parțial vaccinați” la două săptămâni după prima doză de vaccin ARNm și „complet vaccinați” la două săptămâni după rapel. 

Noutatea constă în faptul că studiul prezintă primele date despre eficacitatea vaccinurilor ARNm Pfizer și Moderna împotriva transmiterii virusului de către persoanele vaccinate, care sunt asimptomatice atunci când intră în contact cu acesta.

Așadar, rezultatele confirmă faptul că vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 protejează în fața infectării nu doar persoana vaccinată, ci și contacții săi direcți, deoarece încărcătura virală a acesteia este foarte mică și, astfel, riscul de a transmite virusul mai departe este foarte scăzut. 

Nimic concludent despre originea coronavirusului

În speranța că vor reuși să pună umărul la eliminarea speculațiilor cu privire la felul în care s-a răspândit coronavirusul din Wuhan, în întreaga lume, o echipă de oameni de știință condusă de Organizația Mondială a Sănătății s-a deplasat în China în intervalul 14 ianuarie-10 februarie. Lor li s-au alăturat alți 17 cercetători chinezi. 

A rezultat un raport publicat pe 30 martie,„WHO-convened Global Study of Origins of SARS-CoV-2: China Part”, who.int (PDF) care a venit cu prea puține clarificări, în parte, și din cauza șicanelor statului asiatic. 

CITEȘTE ȘI: Originea coronavirusului rămâne o necunoscută

S-a stabilit că oraşul chinez Wuhan şi piaţa Huanan nu pot fi considerate definitiv ca focar al răspândirii pandemiei de COVID-19, pentru că studiile realizate în diferite ţări arată că SARS-CoV-2 ar fi putut să circule cu multe săptămâni înainte ca primul caz să fie detectat aici. 

Totuși, raportul spune că aceste studii n-au fost confirmate, iar metodele de detecție nu au fost standardizate, ceea ce face foarte posibil ca rezultatele să fie fals pozitive. 

În plus, cercetătorii OMS nu au reușit să stabilească exact cum a trecut virusul de la animal la om. Totuși, pangolinii și liliecii au fost exonerați de vină. Transmiterea virusului de la animalul purtător la om printr-un animal intermediar e considerat cel mai probabil scenariu, urmat de transmiterea directă de la un animal la om.

Ipoteza că virusul ar fi apărut din cauza unei scăpări de securitate dintr-un laborator al Institutului de Virologie din Wuhan este „extrem de improbabilă”, potrivit raportului OMS. 

Vaccinul Pfizer-BioNTech este sigur și eficient pentru adolescenții între 12-15 ani

Pfizer Inc şi BioNTech au anunțat miercuri că testele clinice realizate„Pfizer-BioNTech Announce Positive Topline Results of Pivotal COVID-19 Vaccine Study in Adolescents”, pfizer.com arată că vaccinul său oferă imunitate anti-Covid de 100% persoanelor cu vârste între 12-15 ani. Ca atare, urmează să ceară Agenției Medicamentului din SUA aprobarea vaccinului pentru această categorie de vârstă, în regim de urgență.

Oficialii celor două companii, al căror vaccin este autorizat în prezent pentru a fi utilizat de la vârsta de 16 ani, cred că imunizarea pentru acest nou segment de vârstă are șanse să înceapă înaintea deschiderii următorului an şcolar.

La studiu au participat 2.260 de adolescenţi cu vârste între 12 şi 15 ani. Potrivit rezultatelor, au existat 18 cazuri de COVID-19 în grupul care a primit un ser placebo şi niciunul în grupul care a primit vaccinul, ceea ce înseamnă o eficacitate de 100% în prevenirea COVID-19.

Vaccinul a fost bine tolerat, cu efecte secundare în conformitate cu cele observate la grupa de vârstă 16-25 din studiul pentru adulţi.

Un alt studiu Pfizer referitor la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 11 ani„Upstate seeks parents of children 6 months to 11 years old for Pfizer vaccine study”, cnycentral.com a fost lansat săptămâna trecută. Experții anticipează că vaccinurile pentru aceste vârste vor fi disponibile, cel mai devreme, în noiembrie sau decembrie. 

Anchetă cu privire la cazurile de coagulare a sângelui provocate de AstraZeneca

La nivel mondial sunt investigate 62 de cazuri rare de coagulare a sângelui,„EU drug regulator investigating 62 reports of rare clotting worldwide: chief”, reuters.com a declarat miercuri Emer Cooke, șefa Agenţiei Europene a Medicamentului. Temerile și incertitudinile vizavi de efectele adverse ale vaccinului dezvoltat de echipa savanților de la Oxford fac ca tot mai multe țări să restricționeze vaccinarea cu acest ser pentru anumite categorii de vârstă, sau chiar să îl oprească cu totul, până la noi concluzii.Germania este cea mai recentă țară care a limitat folosirea vaccinului AstraZeneca la pacienții de peste 60 de ani: „Covid: Germany limits use of AstraZeneca Covid jab for under-60s”,  bbc.com 

În Spaţiul Economic European s-au identificat până acum 44 de cazuri de tromboze, dintr-un total de 9,2 milioane de persoane care au fost vaccinate.

În numărul menționat mai sus nu sunt incluse, însă, toate cazurile de boală, cunoscută ca tromboza sinusurilor şi a venelor cerebrale (CVST), raportate în Germania.

Autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania a anunţat marţi că a înregistrat 31 de cazuri rare de cheaguri de sânge în creier, dintre care nouă au condus la decese, după ce aceste persoane au primit vaccinul de la AstraZeneca.

Într-o încercare de a mai calma furtuna mediatică abătută asupra acestui vaccin, numele său a fost schimbat şi este numit acum Vaxzevria,„Vaxzevria (previously COVID-19 Vaccine AstraZeneca)”, ema.europa.eu la solicitarea laboratorului farmaceutic suedezo-britanic. Compoziția vaccinului rămâne, în schimb, aceeași.

Matematica stabilește cine ar trebui să aibă întâietate la vaccinare

Statele lumii ar trebui să decidă ce grupuri au prioritate pentru vaccinare, în funcție de felul în care se schimbă situația socio-epidemiologică, se arată într-un studiu „Prioritising COVID-19 vaccination in changing social and epidemiological landscapes: a mathematical modelling study”, thelancet.com publicat de revista The Lancet, care utilizează modele matematice.

Savanții de la universitățile din Ontario au dezvoltat un model care ține cont de transmiterea SARS-CoV-2 în funcție de felul în care dinamica socială interacționează cu cea epidemiologică. 

S-a comparat efectul vaccinării prioritare a celor cu vârsta de peste 60 de ani, față de situația în care s-ar fi vaccinat prioritar cei mai tineri de 20 de ani, apoi s-a trecut la vaccinarea uniformă în funcție de vârstă, și a unei vaccinării bazate pe contact. 

Ultimele trei strategii întrerup transmiterea, în timp ce prima vizează un grup vulnerabil pentru a reduce boala. 

S-a constatat că strategiile de întrerupere a transmiterii devin relativ mai eficiente în timp, pe măsură ce se dezvoltă imunitatea de turmă. Cea mai eficientă strategie de vaccinare pentru reducerea mortalității cauzate de COVID-19 depinde de evoluția pandemiei în rândul populației. 

Pentru situațiile în care vaccinarea s-a început mai târziu, vaccinarea în masă pentru a întrerupe transmiterea comunitară poate fi mai eficientă decât prioritizarea grupurilor de vârstă vulnerabile în prevenirea deceselor.

Anticorpii tulpinii sud africane, eficienți și pentru restul variantelor

Anticorpii persoanelor infectate cu varianta de coronavirus 501Y.V2 (numită și B.1.351), identificată pentru prima dată în Africa de Sud, sunt eficienți împotriva variantelor care au circulat anterior, se arată într-un studiu apărut în revista Nature.„COVID research updates: New coronavirus variants spur multi-talented antibody response”, nature.com

Primul val de infecții cu coronavirus din Africa de Sud a atins apogeul în iulie 2020. Al doilea val a atins un maxim în ianuarie 2021 și a fost determinat de varianta recent descoperită 501Y.V2.

Savanții africani au testat plasma sanguină a unor persoane infectate în timpul unuia dintre cele două valuri și au constatat că plasma din al doilea val a fost de 15 ori mai eficientă în prevenirea variantei 501Y.V2 decât cea din valul inițial.

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că plasma din al doilea val ar putea neutraliza variantele din primul val cu o eficacitate similară cu cea a vaccinului Pfizer-BioNTech.

EDIȚIA PRECEDENTĂ: Coronavirus Science Report #64: Cei care au dezvoltat anticorpi neutralizanți i-au păstrat și după nouă luni



Text de

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2