Krisanapong Detraphiphat/Getty Images

Coronavirus Science Report #64: Cei care au dezvoltat anticorpi neutralizanți i-au păstrat și după nouă luni14 min read

De Ionuț Preda 26.03.2021

O analiză pe termen lung din Wuhan arată că doar 40% dintrei cei care au testat pozitiv la COVID-19 au dezvoltat anticorpi neutralizanți, dar că nivelul acestora a rămas constant după nouă luni.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. O analiză pe termen lung a nivelului anticorpilor la persoane care au avut un test pozitiv la COVID-19, efectuată în Wuhan, arată că 40% dintre cei testați au dezvoltat anticorpi neutralizanți, iar nivelul acestora a rămas constant și după nouă luni de la primul test antigen;
  2. Vaccinul AstraZeneca a iscat un scandal și în Statele Unite, după ce compania s-a văzut nevoită să revizuiască negativ datele de eficiență ale testului clinic desfășurat peste ocean;
  3. Pacienții infectați cu tulpina sud-africană produc anticorpi care sunt eficienți și împotriva variantei inițiale, precum a și a tulpinii P.1, identificată în Brazilia;
  4. 85% dintre persoanele care suferă efecte pe termen lung din cauza COVID-19 reclamă cel puțin patru simptome neurologice în lunile ulterioare infecției inițiale;
  5. O analiză a pacienților din Michigan arată o incidență mai scăzută a cazurilor de COVID-19 la pacienții vaccinați anti-gripal, dar nu stabilește o legătură directă cu vaccinul. 

Prima analiză pe termen lung a anticorpilor la locuitorii din Wuhan

Un studiu publicat în The Lancet„Seroprevalence and humoral immune durability of anti-SARS-CoV-2 antibodies in Wuhan, China: a longitudinal, population-level, cross-sectional study”, thelancet.com oferă o primă imagine de ansamblu asupra nivelului epidemiei de COVID-19 din orașul chinez. .

Cercetarea a constat într-un sondaj în care au fost efectuate teste antigen pe mai bine de 9.500 de persoane, membre a 3.600 de familii alese din toate cartierele orașului Wuhan. Primele teste au fost efectuate în aprilie 2020, iar persoanele cu rezultate pozitive au fost retestate în iunie și octombrie-decembrie.

Conform cercetării, 6,92% din acest eșantion de locuitori din Wuhan au dezvoltat anticorpi la COVID-19. Însă doar 39,8% dintre cei cu teste pozitive au dezvoltat anticorpi neutralizanț, ceea ce înseamnă că pot preveni viitoare infecții. Nivelul anticorpilor neutralizanți din organism a rămas la nivele similare în ambele teste ulterioare, ceea ce sugerează că pacienții care îi dezvoltă beneficiază de protecție pe termen lung, chiar și până la nouă luni.

Studiul a arătat și că nivelul de anticorpi neutralizanți a fost mai scăzut în indivizii asimptomatici decât în cei care au raportat simptome.

Saptămâna și scandalul pentru AstraZeneca

Peripețiile vaccinului dezvoltat de AstraZeneca continuă, controversele mutându-se de data aceasta peste ocean. După scandalul pe tema siguranței vaccinului provocat în Europa, compania suedezo-britanică părea că a venit în sfârșit cu vești pozitive. După încheierea testului clinic de fază a III-a desfășurat în Statele Unite, Peru și Chile – o pre-condiție pentru aprobarea vaccinului în Statele Unite –, compania a anunțat o eficiență de 79% împotriva formelor grave de COVID-19 și o protecție de 100% împotriva deceselor.

Doar că, o zi mai târziu, Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din SUA a emis un comunicat în care avertiza că AstraZeneca a prezentat date „învechite, care oferă o imagine incompletă asupra eficienței vaccinului”, în urma unei informări primită din partea unei comisii de experți independenți care monitorizează datele despre vaccin, care susținea că cele mai recente date arătau, de fapt, o eficiență a vaccinului între 69 și 74%.

CITEȘTE ȘI: Creșterea și descreșterea vaccinului AstraZeneca

Cum a rezolvat AstraZeneca situația? A emis la rându-i un comunicat„Update following statement by NIAID on AZD1222 US Phase III trial data”, astrazeneca.com în care anunța că datele prezentate erau, de fapt, înregistrate la data de 17 februarie, un termen-limită care ar fi fost „pre-specificat”. Mai mult, fără să ofere numere, a sugerat că rezultate „și mai noi” ar fi consistente cu anunțul inițial, iar acestea s-ar afla în procesul de validare. Ulterior, compania a revenit cu un alt comunicat„AZD1222 US Phase III primary analysis confirms safety and efficacy”, astrazeneca.com în care au redus eficiența vaccinului de la 79% la 76%.

Tulpina sud-africană produce anticorpi eficienți împotriva altor variante

Un studiu publicat în format pre-print„SARS-CoV-2 501Y.V2 (B.1.351) elicits cross-reactive neutralizing antibodies”, biorxiv.org susține că anticorpii generați împotriva tulpinei sud-africane 501Y.V2 sunt eficienți atât împotriva variantei originale a virusului, cât și a variantei P.1 identificată în Brazilia, care circulă acum la nivel global. Cercetarea a fost efectuată cu ajutorul mostrelor prelevate de la 89 de pacienți sud-africani spitalizați în primele două săptămâni din 2021; ulterior, acestea au fost testate pentru reactivitate cu alte variante ale virusului în laborator.

Conform autorilor, rezultatele de laborator arată că anticorpii specifici variantei sud-africane își concentrează activitatea neutralizatoare asupra domeniului de legare la receptor, prezent în toate tulpinile virusului. Teoretic, asta ar putea însemna vaccinurile dezvoltate specific împotriva 501Y.V2 ar putea oferi o protecție ridicată și împotriva altor tulpini de SARS-CoV-2.

CITEȘTE ȘI: E484K: mutația care îngrijorează oamenii de știință

Simptome neurologice persistente pentru cei care au efecte pe termen lung

O cercetare din Annals of Clinical and Translational Neurology„Persistent neurologic symptoms and cognitive dysfunction in non‐hospitalized Covid‐19 “long haulers„”, wiley.com susține că o parte semnificativă dintre persoanele care au simptome de COVID-19 o perioadă îndelungată suferă de cel puțin patru simptome neurologice persistente. Studiul a analizat 100 de pacienți din SUA care au reclamat efecte pe termen lung ale bolii la aproximativ cinci luni de la debutul simptomelor.

Dintre aceștia, jumătate au fost testați pozitiv, iar cealaltă jumătate au avut teste negative, dar au avut simptome consistente cu COVID-19.Autorii notează că, la începutul pandemiei, testele erau prioritizate mai ales pentru cazurile cu nevoie de spitalizare, așa este posibil ca acești pacienți să fi fost testați după dispariția infecției inițiale/ Niciunul dintre pacienții incluși în studiu nu a necesitat spitalizare în urma infecției inițiale.

85% dintre participanți au reclamat cel puțin patru simptome neurologice, cea mai comună fiind „ceața” mentală sau dificultățile de gândire (81% din participanți), urmată de durerile de cap (68%), senzații de amorțeală și furnicături (60%), pierderea gustului sau mirosului (50%), amețeală (47%), vedere încețoșată (30%) și tinitus (29%).

Autorii evidențiază și faptul că 40% dintre participanți au suferit de depresie și anxietate înainte de COVID-19, iar 16% au avut boli autoimune (procent dublu față de ponderea acestor afecțiuni în populația generală), notând posibilitatea ca acestea să fie factori de risc pentru COVID-ul pe termen lung. Cercetătorii notează, totuși, că sunt necesare studii mai largi pentru a verifica aceste ipoteze.

 CITEȘTE ȘI: Ce știm despre efectele pe termen lung ale COVID-19?

Posibilă legătură între vaccinurile antigripale și un risc mai scăzut de îmbolnăvire

O analiză efectuată pe dosarele medicale„Impact of the influenza vaccine on COVID-19 infection rates and severity”, ajicjournal.org a peste 27.000 de pacienți din statul american Michigan a arătat o rată ceva mai scăzută a infectării cu COVID-19 în rândul celor care au primit anterior un vaccin antigripal. Dacă 4,9% dintre cei nevaccinați au fost testați pozitiv cu SARS-CoV-2, proporția a scăzut în rândul celor imunizați împotriva gripei la 4% – o scădere de aproximativ 24% a riscului de infectare.

Studiul nu face, însă, o corelare între un efect direct al vaccinului antigripal și scăderea riscului de îmbolnăvire cu COVID-19, iar diferența ar putea fi explicată de faptul că persoanele care se vaccinează ar putea respecta mai atent recomandările de sănătate publică. Însă o legătură directă ar putea fi provocată de un proces numit „imunitate antrenată”, în care expunerea la un patogen (în acest caz, cei inactivi din vaccinurile antigripale) ar putea ajuta sistemul imunitar să răspundă optim la alți patogeni.

EDIȚIA PRECEDENTĂ: Coronavirus Science Report #63: vaccinarea cu AstraZeneca a fost reluată 



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2