Coronavirus Science Report #67: Budesonida, un nou steroid eficient în tratarea COVID-1912 min read
Un steroid ieftin ar putea reduce durata de manifestare a simptomelor COVID-19. Vaccinul Johnson&Johnson a fost suspendat în SUA din cauza unor posibile legături cu cazuri de tromboză.
Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:
- Statele Unite au suspendat vaccinarea cu serul Johnson&Johnson, după ce au fost raportate cazuri foarte rare de tromboze, similare cu cele întâlnite în persoane imunizate cu AstraZeneca;
- Un studiu pre-print din Israel sugerează că riscul ca tulpina sud-africană să provoace cazuri de infecții la persoane vaccinate e mai mare decât la celelalte variante;
- Budesonida, un steroid ieftin folosit ca tratament pentru astm, reduce cu trei zile, în medie, timpul de recuperare la persoanele vulnerabile care au infecții simptomatice;
- Persoanele care fac sport în mod regulat ar putea fi mai bine protejate de spitalizare, internare la ATI și deces în cazul unei infecții cu SARS-CoV-2 decât cele care au un stil de viață sedentar;
- Anticorpii monoclonali pot scădea cu 81% riscul de infecții simptomatice la cei care locuiesc cu persoane infectate, dacă tratamentul le este administrat din timp.
Și vaccinul Johnson&Johnson are probleme cu trombozele
Oficialii medicali din Statele Unite au decis „Johnson & Johnson Vaccine And Blood Clots: What You Need To Know”, npr.org subsidiara Johnson&Johnson, după ce au identificat cazuri de tromboză similare cu cele atribuite serului AstraZeneca.
Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor (CDC) a raportat șase cazuri de tromboze ale sinusurilor venoase, toate la femei cu vârste între 18 și 48 de ani care au primit vaccinul Janssen, din care unu s-a soldat cu deces. Oficiali ai Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) au descris incidența cazurilor ca fiind „extrem de rară”, având în vedere că circa șapte milioane de persoane au fost imunizate cu acest vaccin până în prezent.
Totuși instituția a recomandat suspendarea utilizării vaccinului până la studierea efectelor secundare. Vaccinarea va fi reluată în cazul în care experții consideră că beneficiile sunt mai ridicate decât riscurile.
Vaccinul Janssen folosește aceeași tehnologice ca cel de la AstraZeneca, folosind În acest caz, unul care provoacă raceală la om; cel folosit de compania britanică provoacă răceli la cimpanzei.
Varianta sud-africană, riscuri mai mari să provoace infecții la pacienții vaccinați
Un „Evidence for increased breakthrough rates of SARS-CoV-2 variants of concern in BNT162b2 mRNA vaccinated individuals”, medrxiv.org (PDF) arată că există un risc mai ridicat ca varianta sud-africană să infecteze persoane vaccinate decât în cazul celorlalte tulpini. Cercetarea, care a comparat 813 mostre prelevate de la persoane vaccinate și nevaccinate, toate infectate cu SARS-CoV-2, a găsit că varianta B.1.351 este de vină pentru o proporție mai mare a infecțiilor la pacienți vaccinați, față de incidența acesteia la persoane neimunizate.
Deși tulpina sud-africană a reprezentat doar 0,7% din cazurile analizate la persoane nevaccinate, proporția a crescut la 5,4% în rândul celor complet vaccinați – semn că această varianta ar putea evita răspunsul imun provocat de vaccin mai bine decât alte tulpini ale virusului. Per total, marea majoritate a cazurilor au fost însă provocate de tulpina britanică, identificată în proporții similare la ambele categorii (89,9% din cazurile la persoane vaccinate față de 92,6% în grupul de control).
Studiul se lovește, însă, de problema că tulpină sud-africană este întâlnită rar în Israel, fiind responsabilă pentru doar aproximativ 1% din îmbolnăvirile analizate în cercetare.
CITEȘTE ȘI: E484K: mutația care îngrijorează oamenii de știință
Budesonida ar putea scădea durata simptomelor
Budesonida, un steroid ieftin folosit pentru tratarea astmului, ar putea reduce durata simptomelor de COVID-19. „Inhaled budesonide for COVID-19 in people at higher risk of adverse outcomes in the community: interim analyses from the PRINCIPLE trial”, medrxiv.org care nu au fost încă certificate prin peer review, au arătat o scurtare medie cu trei zile a perioadei recuperare la persoanele cu risc ridicat de a dezvolta forme grave ale bolii.
Toți voluntarii care au participat la studiu aveau fie peste 65 de ani, fie peste 50 de ani, cu probleme medicale care cresc riscul de complicații în cazul unei infecții. Niciunul dintre ei nu era spitalizat la momentul începerii tratamentului.
Medicamentul a fost administrat prin inhalare de două ori pe zi timp de trei săptămâni. Grupul care a primit medicamentul a avut și un procentaj puțin mai scăzut de spitalizări și morți, de 8,5%, față de 10,3% în grupul de control.
Exercițiile fizice regulate pot diminua riscul de boală gravă
Un studiu de amploare desfășurat de rețeaua medicală privată Kaiser Permanente din Statele Unite sugerează că persoanele care fac sport constant au protecție mai ridicată față de spitalizarea, internarea la terapie intensivă sau decesul provocat de COVID-19.
Cercetarea, publicată în „Physical inactivity is associated with a higher risk for severe COVID-19 outcomes: a study in 48.440 adult patients”, bmj.com s-a bazat pe pacienții respectivei rețele medicale, care menține date despre nivelele lor declarate de activitate fizică regulată.
Au fost identificați 48.480 de pacienți testați pozitiv pentru COVID-19 care aveau cel puțin două astfel de seturi de date înregistrate între martie 2018 și martie 2020. Pe baza acestora, cercetătorii au observat că persoanele mai puțin active au avut rate de internare la ATI de 1,73 de ori mai mari față de cei care fac sport în mod regulat, în timp ce ratele de deces de 2,49 de ori mai ridicate.
Cercetarea a mai observat că și cei care fac exerciții fizice sporadic ar putea avea un risc puțin mai scăzut de spitalizare (de 1,1 ori mai mic) sau de deces (1,6) față de cei sedentari.
Anticorpii monoclonali scad riscul îmbolnăvirii simptomatice pentru cei care locuiesc cu pacienți infectați
Cocktail-ul de anticorpi monoclonali dezvoltat de Regeneron scade semnificativ riscul apariției simptomelor la persoanele care locuiesc în aceeași casă cu un pacient de COVID-19, conform rezultatelor unui test clinic de faza a III-a.
CITEȘTE ȘI: Ce sunt anticorpii monoclonali și ce perspective au ca tratament pentru COVID-19?
Rezultatele au fost anunțate „Phase 3 Prevention Trial Showed 81% Reduced Risk of Symptomatic SARS-CoV-2 Infections with Subcutaneous Administration of REGEN-COV™ (casirivimab with imdevimab)”, regeneron.com Studiul a inclus 1.505 de co-locatari ai unor persoane testate recent pentru COVID-19, dintre care un grup a primit tratamentul, iar celălalt un placebo. Doar 11 dintre cei care au primit cocktailul de anticorpi au reclamat ulterior simptome, față de 59 din grupul placebo. În concluzie, medicamentul produce o reducere de 81% a cazurilor simptomatice.
EDIȚIA PRECEDENTĂ: Coronavirus Science Report #66: o nouă versiune a coronavirusului, în România