Alvarez/Getty Images

Coronavirus Science Report #79: Eficacitate mai scăzută în fața variantei Delta?

De Mihai Ghiduc 09.07.2021

Eficacitatea vaccinului Pfizer ar fi de 65%, în prezența variantei Delta, spune Israelul. Jocurile Olimpice se vor desfășura fără spectatori din străinătate.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Tokyo se vor disputa fără spectatori, în contrast cu Euro 2020, unde numărul celor acceptați pe stadioane a fost crescut constant;
  2. Doar o șesime din cazurile de COVID-19 au fost depistate în primele șase luni ale pandemiei, în SUA;
  3. O zecime din decesele provocate de COVID-19 au fost pierdute în statistici, în România;
  4. Israelul a estimat că eficacitatea vaccinului Pfizer e semnificativ mai scăzută în prezența variantei Delta, deși o serie de studii arată o scădere mult mai mică;
  5. Pfizer ar putea aplica pentru administrarea unei a treia doză a vaccinului, la șase luni de la a doua.

Fără spectatori la Jocurile Olimpice

Japonia a decis,„About the Games Statement on Overseas Spectators for the Olympic and Paralympic Games Tokyo 2020 Statement”, tokyo2020.org împreună cu Comitetul Olimpic Internațional, ca Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Tokyo, din această vară, să se desfășoare fără spectatori din străinătate. Cei care au cumpărat deja bilete vor primi banii înapoi.

Decizia era așteptată încă din decembrie anul trecut, când se anunțase că, pe baza evoluției pandemiei, se va stabili abia în iulie dacă vor fi primiți sau nu vizitatori din alte țări care să poate lua parte la evenimentele sportive din cadrul Tokyo 2020.  

Soluția japonezilor vine în contrast cu cea de la Euro 2020. La campionatul european de fotbal, UEFA a permis participarea spectatorilor (deși nu neapărat la capacitatea maximă a stadionului). Situația a fost criticată„WHO sounds alarm on Euro 2020 as Covid cases soar”, france24.com de epidemiologii Organizației Mondiale a Sănătății, care consideră că prezența spectatorilor pe stadioane poate contribui la creșterea numărului de cazuri, mai ales în condițiile în care semifinalele și finala se desfășoară în Anglia. 

Varianta Delta circulă masiv în Marea Britanie, iar numărul spectatorilor primiți pe Wembley la semifinale și finală a fost crescut la 65.000 pe meci,„Euro 2020: Wembley prepares to welcome 60,000 fans amid COVID-19 concerns”, dw.com la presiunea UEFA. În semifinale s-au calificat Italia, Anglia, Danemarca și Spania, primele două țări urmând a disputa finala.

La începutul pandemiei, 5 din 6 cazuri de COVID-19 au rămas nedepistate

Conform unui studiu publicat în Science Translational Medicine,„Undiagnosed SARS-CoV-2 seropositivity during the first 6 months of the COVID-19 pandemic in the United States”, sciencemag.org anul trecut, în Statele Unite, în primele șase luni ale pandemiei, doar o șesime din cazurile de COVID-19 au fost diagnosticate. Mai precis, pe baza analizelor serologice, cercetătorii au estimat că la un caz înregistrat de COVID-19 au fost alte 4,8 cazuri care nu au ajuns în statisticile oficiale. 

Cumulat, acest lucru duce la aproape 17 milioane de cazuri nediagnosticate până la mijlocul lui iunie 2020, față de cele trei milioane înregistrate oficial. Se estimează că marea majoritate a acestor cazuri au fost asimptomatice sau au prezentat simptome ușoare, ignorate de cei infectați.  

Numărul deceselor de COVID-19 e cu 10% mai mare

Până acum, numărul deceselor înregistrare cu întârziere, în România, a ajuns la 3.558, ceea ce reprezintă 10,4% din totalul de 34.201. Sunt deja 44 de zile de când direcțiile de sănătate publică raportează cel puțin un caz din trecut și nu este clar la ce cifre se va ajunge în final. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în lunile noiembrie și decembrie ale anului trecut.

Care e eficacitatea vaccinurilor față de varianta Delta?

Conform unor date făcute publice de guvernul israelian,„Pfizer Vaccine Less Effective Against Delta Infections but Prevents Severe Illness, Israeli Data Show”, wsj.com vaccinul Pfizer/BioNTech ar fi mai puțin eficient față de varianta Delta a coronavirusului, dar previne în continuare dezvoltarea unei forme grave a bolii. Astfel, eficacitatea vaccinului a fost de doar 64% în perioada în care Delta era dominantă (față de 94% înainte). În cazul formelor grave, scăderea este mult mai mică, de la 97% la 94%. Rezultatele sunt preliminare și se bazează pe date colectate între 6 iunie și începutul lui iulie, fără a avea însă greutatea unui studiu clinic.

CITEȘTE ȘI: Varianta Delta va deveni tulpina dominantă. Cât de periculoasă e?

O serie de studii recente au estimat însă diferit eficacitatea vaccinului Pfizer/BioNTech față de noua variantă. Astfel, un studiu britanic din mai„Effectiveness of COVID-19 vaccines against the B.1.617.2 variant”, medrxiv.org a calculat-o la 87,8%, un studiu din Scoția, publicat în iunie,„SARS-CoV-2 Delta VOC in Scotland: demographics, risk of hospital admission, and vaccine effectiveness”, thelancet.com la 79%, și unul canadian„Effectiveness of COVID-19 vaccines against variants of concern, Canada”, medrxiv.org la 87%. Reamintim că eficacitatea acestui vaccin față de primele variante ale virusului aflate în circulației fusese estimată la 93,4%, după administrarea ambelor doze.

Primele două studii au estimat eficacitatea vaccinului AstraZeneca la 59,8% și 60% (al treilea nu a calculat-o, din cauza diferenței de timp dintre administrarea primei și a celei de-a doua doze, mai mare decât perioada studiului), redusă față de estimarea inițială de 66,1%. În acest context, mai multe state, printre care Germania, recomandă administrarea unei doze a vaccinurilor Pfizer sau Moderna după o primă doză AstraZeneca, pe baza unor studii„Heterologous prime-boost COVID-19 vaccination: initial reactogenicity data”, thelancet.com care arată că acest lucru crește protecția.

Și Johnson & Johnson a anunțat„Positive New Data for Johnson & Johnson Single-Shot COVID-19 Vaccine on Activity Against Delta Variant and Long-lasting Durability of Response”, jnj.com că vaccinul produs de companie, administrat într-o singură doză, ar fi eficient inclusiv împotriva variantei Delta (85% față de variantele severe ale bolii) pe baza unui subset de date din studiul clinic de faza a III-a, însă trebuie remarcat că numărul voluntarilor la care se raportează cifrele este foarte mic (doar 8).

A treia doză Pfizer?

În condițiile în care varianta Delta devine dominantă, Pfizer a anunțat„Pfizer and BioNTech Provide Update on Booster Program in Light of the Delta-Variant”, pfizer.com (PDF) că va aplica, în SUA, pentru autorizarea administrării unei a treia doze a vaccinului, la șase luni de la a doua. Acest lucru ar duce la creșterea anticorpilor și, în principiu, a eficacității vaccinului față de noua variantă, dar ipoteza trebuie confirmată de studii clinice – aflate deja în desfășurare.

Compania nu a anunțat când va aplica pentru această autorizare, nici dacă acest lucru va fi urmat de aplicații similare în Europa și în restul lumii, dar e evident că acest lucru se va întâmpla imediat după încheierea studiilor.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #78: Certificatul digital este activ în România

 

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2