Emmanuele Contini/NurPhoto via Getty Images

Coronavirus Science Report #78: Certificatul digital este activ în România

De Mihai Ghiduc 02.07.2021

De la 1 iulie, românii pot folosi certificatul digital european pentru a călători în țările UE (dar tot trebuie să respecte regulile locale). Câinii și pisicile pot lua și transmite COVID-19.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Certificatul digital care ușurează călătoria românilor în Uniunea Europeană este disponibil de la 1 iulie;
  2. Vaccinurile Pfizer și AstraZeneca pot fi combinate, ceea ce deschide posibilitatea ca aceia care au primit o doză inițială de AstraZeneca să folosească Pfizer la rapel;
  3. Cercetătorii de la Oxford spun că administrarea unei a treia doze de AstraZeneca, la șase luni de la a doua, crește semnificativ imunitatea;
  4. Pisicile și câinii pot lua COVID-19 de la stăpâni și nu este exclusă nici transmisia inversă;
  5. Vaccinul Moderna e eficient împotriva tuturor variantelor, inclusiv Delta, chiar dacă la unele numărul anticorpilor scade.

Românii au acces la certificatul digital european

Platforma de pe care poate fi descărcat certificatul digital care dovedește vaccinarea, efectuarea unui test sau faptul că o persoană a avut COVID-19 și care poate fi folosit pentru a ușura călătoriile în interiorul Uniunii Europene este activă din 1 iulie. 

Certificatul poate fi generat de pe platforma STS certificat-covid.gov.ro, relativ rapid, după efectuarea unor pași în care îți este verificată identitatea (dar doar după ce treci de exagerat de multe ferestre în care să arăți că nu ești un robot). Certificatul, sub forma unui cod QR, poate fi vizualizat în platformă sau descărcat în format PDF. 

În testele făcute în redacție lucrurile au mers ușor, dar cei de la STS și ministra sănătății, Ioana Mihăilă, au avertizat că ar putea apărea probleme dacă există inadvertențe în bazele de date și le-au recomandat celor care urmează să plece într-o călătorie să-și genereze din timp a documentului (cu cinci zile în avans, pentru vaccinare, 12 ore, pentru testul rapid, și 48 pentru cel RT-PCR).

Platforma este interconectată cu restul țărilor Uniunii Europene, așa că verificarea valabilității documentului se poate face cu ușurință la trecerea printr-un punct de frontieră, iar prezentarea unui certificat a devenit obligatorie de la 1 iulie. Verifică însă regulile impuse de fiecare țară pe Re-open EU. Tocmai din cauza posibilelor probleme cu platforma, vreme de șase săptămâni, deci până în jur de 12 august, unele state vor accepta și dovezi ca adeverința de vaccinare, dovada trecerii recente prin boală sau un test negativ.

Combinarea vaccinurilor Pfizer și AstraZeneca dă rezultate bune

Un studiu trimis spre publicare jurnalului The Lancet„Safety and Immunogenicity Report from the Com-COV Study – a Single-Blind Randomised Non-Inferiority Trial Comparing Heterologous And Homologous Prime-Boost Schedules with An Adenoviral Vectored and mRNA COVID-19 Vaccine”, papers.ssrn.com arată că vaccinurile AstraZeneca și Pfizer pot fi combinate. Conform studiului, administrarea unui booster Pfizer la patru săptămâni după o doză a vaccinului AstraZeneca, sau invers, este sigură și eficientă. 

La studiul intitulat Com-COV au participat 830 de voluntari, care au primit fie două doze dintr-un vaccin, fie vaccinurile combinate. Cei care au primit doar Pfizer, au avut de zece ori mai mulți anticorpi decât cei care au primit doar AstraZeneca. În cazul combinației de vaccinuri, numărul anticorpilor a fost de zece ori mai ridicat la un booster Pfizer, după o doză de AstraZeneca, și de cinci ori mai mare la un booster AstraZeneca, după o doză de Pfizer.

Într-o declarație recentă, Valeriu Gheorghiță a spus că România ia în considerarea administrarea unui rapel Pfizer pentru cei care au făcut o singură doză de AstraZeneca.

O a treia doză de AstraZeneca crește răspunsul imun

Între timp, cei de la Universitatea Oxford au făcut publice„Delayed second dose and third doses of the Oxford-AstraZeneca vaccine lead to heightened immune response to SARS-CoV-2”, ox.ac.uk rezultatele unui studiu potrivit căruia creșterea distanței dintre dozele AstraZeneca la peste 45 de zile întărește răspunsul imun, iar administrarea unei a treia doze, la cel puțin șase luni de la a doua, duce la creșterea semnificativă a numărului de anticorpi, inclusiv împotriva variantelor noi ale SARS-CoV-2.

CITEȘTE ȘI: Creșterea și descreșterea vaccinului AstraZeneca

Anunțul vine într-o perioadă în care în Marea Britanie se înregistrează o creștere a numărului de cazuri,„England warned it may ‘repeat mistakes of last summer’”, newscientist.com pe fondul unor relaxări, combinat cu apariția variantei Delta, care devine dominantă în Marea Britanie. Mulți britanici au primit o singură doză a vaccinului, din cauza strategiei guvernamentale de a administra a doua doză la 12 săptămâni distanță, inclusiv în cazul vaccinurilor mRNA (care se administrează la trei sau patru săptămâni). Strategia a fost criticată de Pfizer, dar susținută de AstraZeneca. Recent, s-a aflat„NHS GPs giving second Covid jabs just three weeks apart”, theguardian.com că mulți medici britanici au ignorat recomandările guvernamentale și au administrat mai rapid a doua doză, de teamă că persoanele vaccinate cu una singură nu vor fi protejate în fața variantei Delta.

Animalele de companie pot face COVID-19

Un studiu recent de la Universitatea Utrecht„Covid transmission ‘common’ in pet cats and dogs”, bbc.com arată că boala este răspândită de câini și pisici. Cercetătorii au testat animalele din locuințe în care s-au înregistrat cazuri de COVID-19 la oameni și au aflat că un procent semnificativ al animalelor aveau sau au avut în trecut boala. Astfel, 4,2% prezentau semne ale infecției, iar 17,4% aveau anticorpi, ceea ce indica că au avut contact cu virusul. 

Cercetătorii cred că, în cazul animalelor domestice, oamenii sunt cei care infectează animalele, dar nu exclud posibilitatea ca transmisia să se petreacă și invers, de la animal la om.

Posibilitatea ca animalele domestice să fie infectate cu COVID-19 fusese remarcată inițial de cercetătorii chinezi, care au descoperit„A serological survey of SARS-CoV-2 in cat in Wuhan”, nih.gov că pisicile din Wuhan aveau anticorpi ce indicau că fuseseră infectate.

Moderna, eficientă împotriva noilor variante

Compania care produce vaccinul Moderna a anunțat căProvides a Clinical Update on the Neutralizing Activity of its COVID-19 Vaccine on Emerging Variants Including the Delta Variant First Identified in India”, modernatx.com acesta este eficient împotriva tuturor variantelor cunoscute ale coronavirusului, inclusiv varianta Delta. 

CITEȘTE ȘI: Varianta Delta va deveni tulpina dominantă. Cât de periculoasă e?

Studiul„Serum Neutralizing Activity of mRNA-1273 against SARS-CoV-2 Variants”, biorxiv.org arată totuși o scădere a numărului de anticorpi, de la 2,1 până la 8,4 ori, în cazul variantelor Beta, Delta și Gamma, dar nu suficient de mare pentru a afecta răspunsul imun.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #77: În India, „ciuperca neagră” afectează pacienții cu COVID-19 



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2