Westend61/Getty Images

Coronavirus Science Report #80: Restricții noi din cauza variantei Delta

De Mihai Ghiduc 16.07.2021

Varianta Delta este mai infecțioasă pentru că perioada de incubație a virusului e mai scurtă. Tot mai multe țări impun noi restricții din cauza acesteia.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Un studiu din China explică de ce varianta Delta e mai infecțioasă: boala se instalează mai repede, iar cei infectați elimină cantități mai mari de virus;
  2. Noua variantă determină tot mai multe state din întreaga lume să impună restricții suplimentare, în special celor nevaccinați;
  3. Un studiu efectuat de Medlife spune că 60% dintre românii din mediul urban au anticorpi, dar că nu toți au un nivel suficient de ridicat pentru a preveni infecția cu SARS-CoV-2;
  4. Persoanele cu HIV au un risc cu 30% mai mare de a face o formă gravă a bolii și de a muri din cauza COVID-19;
  5. Vaccinul Johnson & Johnson ar putea fi asociat cu apariția sindromului autoimun Guillain-Barré, spune FDA;
  6. CRISPR, tehnologia folosită pentru editarea genetică, ar putea fi folosită pentru a împiedica multiplicarea virusului SARS-CoV-2. 

S-a aflat de ce varianta Delta e mai infecțioasă

Conform unui studiu publicat de cercetători chinezi în jurnalul științific Virological,„Viral infection and transmission in a large well-traced outbreak caused by the Delta SARS-CoV-2 variant”, virological.org care au studiat 167 de cazuri de COVID-19 din China, provocate de varianta Delta a coronavirusului (toate cazuri având o sursă unică), aduce lumină asupra motivelor pentru care această tulpină e mai infecțioasă. Persoanele infectate au stat în carantină și au fost testate zilnic, ceea ce a ajutat observațiile. 

Astfel, cercetătorii au determinat că infecția virală se instalează mai repede – persoanele infectate au devenit pozitive mai rapid decât în cazul altor variante. Asta ar putea înseamna că perioada de incubație a virusului e mai scurtă și că persoanele infectate elimină viruși într-o cantitate mai mare, ceea ce explică de ce îi infectează mai ușor pe cei din jurul lui.

Restricții noi provocate de noua variantă

Infecțiozitatea variantei Delta, dincolo de explicația de mai sus, era evidentă și din datele epidemiologice. Din acest motiv, mai multe state au început să ia măsuri suplimentare pentru a încerca împiedicarea apariției unui nou val, provocat de această variantă. 

CITEȘTE ȘI: Varianta Delta va deveni tulpina dominantă. Cât de periculoasă e?

De exemplu, Australia și China, îngrijorate de faptul că varianta Delta „evadează” din hotelurile în care sunt ținuți în carantină cei care intră în țară, vor să construiască facilități speciale,„New Coronavirus Variants Seen as Too Contagious for Hotel Quarantines”, wsj.com mai ușor de controlat. Malta a cochetat cu ideea de a interzice intrarea în țară a persoanelor care nu sunt vaccinate complet,„Malta bans all visitors who aren’t fully vaccinated against COVID”, reuters.com dar a renunțat la ea (însă a introdus o perioadă de carantină„Malta abandons plan to bar unvaccinated travellers from entry”, euronews.com). Israel„Israel plans new restrictions as Delta variant spreads The health ministry has said it would cut”, rte.ie și SUA„Delta Variant Spikes Across US Bring New Travel Restrictions: These States Are Affected”, newsweek.com discută (sau au introdus deja) noi restricții de călătorie. Franța a anunțat restricții„France Reimposes Restrictions as Delta Variant Spreads”, wsj.com pentru persoanele nevaccinate, începând cu luna august. Acestea nu vor mai putea intra în baruri, restaurante, mall-uri, parcuri de distracții, teatre, cinematografe etc. fără test negativ la COVID-19. Restricțiile se vor aplica și pe trenuri și zboruri interne.

Numărul infecțiilor din România a fost triplu, susține Medlife

Conform unui studiu de tip sondaj efectuat de Medlife„Imunitatea colectivă în orașe e de 60%. Valul 4 e însă aproape, am putea avea iar mii de cazuri dacă nu ne vaccinăm (studiu MedLife)”, digi24.ro pe 943 de persoane din București, Cluj, Constanța, Timișoara, Giurgiu, Suceava și Piatra Neamț (localități cu nivele diferite de vaccinare și infecții cu COVID-19), între 10 și 12 milioane de români au anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Aceștia au fost obținuți fie prin vaccinare, fie pentru că persoanele imunizate au trecut prin boală. Medlife estimează nivelul de imunitate colectivă, în mediul urban, la 60%, adică 6-7 milioane de persoane.  

Conform studiului, de trei ori mai multe persoane din mediul urban au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în comparație cu rapoartele oficiale. Specialiștii Medlife avertizează însă că imunitatea naturală, mai ales în cazul celor care au avut forme asimptomatice ale bolii, nu protejează în fața variantei Delta și că vaccinarea este necesară pentru a împiedica apariția unui al patrulea val, pentru că sub 10% au un nivel suficient de ridicat al anticorpilor.

Persoanele cu HIV au risc crescut de a muri de COVID-19

Un studiu recent, pe scară largă, realizat de OMS,„WHO warns that HIV infection increases risk of severe and critical COVID-19”, who.int arată că persoanele infectate cu virusul HIV au un risc crescut de a dezvolta forme severe ale COVID-19 și de a muri. Cercetătorii au folosit date de la 15.522 de persoane din 24 de țări care erau infectate cu HIV și au făcut COVID-19. Ei au concluzionat că infecția cu virusul HIV crește cu 30% riscul de a muri din cauza coronavirusul, și că aproape jumătate dintre bărbații peste 65 de ani infectați cu HIV au murit dacă s-au infectat și cu SARS-CoV-2.

Studii de amploare mai mică, publicate la începutul pandemiei,„Description of COVID-19 in HIV-infected individuals: a single-centre, prospective cohort”, thelancet.com nu găsiseră o corelație între infecția cu HIV și un risc crescut în fața COVID-19. Cercetătorii spun că persoanele infectate cu HIV ar trebui vaccinate cu prioritate, mai ales în țările în care acest virus face ravagii.

Vaccinul Johnson & Johnson, asociat cu un sindrom autoimun

Administrația pentru Medicamente și Alimente din SUA (FDA)„Janssen COVID-19 Vaccine EUA Fact Sheet for Healthcare Providers”,  fda.gov (PDF) a avertizat că vaccinului Johnson & Johnson ar putea crește riscul celor imunizați de a dezvolta o boală neurologică extrem de rară, sindromul Guillain-Barré, după ce a identificat 100 de cazuri suspecte ale bolii printre cei 12,8 milioane de americani care s-au vaccinat cu Johnson & Johnson. FDA a spus că, deși o asociere e posibilă, nu are încă suficiente date pentru a stabili o legătură clară.

Sindromul Guillain-Barré este o afecțiune rară autoimună în care sistemul imunitar atacă nervii persoanei afectate. Primele simptome sunt slăbiciunea și furnicături în extremitățile corpului, dar se poate ajunge până la paralizie. Cazurile grave necesită spitalizare și, deși majoritatea persoanelor se recuperează în timp, mortalitatea e de 4-7%.

Ar putea fi CRISPR folosit pentru tratarea COVID-19?

Cercetători australieni au arătat într-un studiu publicat în Nature Communications„Reprogrammed CRISPR-Cas13b suppresses SARS-CoV-2 replication and circumvents its mutational escape through mismatch tolerance”, nature.com că sistemul CRISPR, folosit în editarea genetică, poate fi reprogramat pentru a ataca virusul SARS-CoV-2. În teste de laborator, cercetătorii au folosit o enzimă numită CRISPR-Cas13b pentru a se atașa de anumite secvențe din RNA-ul virusului și a-l degrada, împiedicându-i astfel multiplicarea, practic, prin decuparea acestuia. Specialiștii țintesc zone stabile ale virusului, pentru a putea astfel ținti diversele variante noi și viitoare ale SARS-CoV-2.

Testele în laborator vor fi urmate de teste pe animale, dar cercetătorii avertizează că vor mai dura ani până când o asemenea tehnică – care ar putea fi extinsă și la alți viruși – să poate fi folosită în tratamente. 

Un studiu despre ivermectină a fost retras pentru falsificarea datelor

The Guardian a dezvăluit„Huge study supporting ivermectin as Covid treatment withdrawn over ethical concerns”, theguardian.com că un studiu despre ivermectină care susținea că acest medicament ar fi eficient, publicat în format pre-print (adică fără a fi revizuit de alți specialiști din domeniu) de Research Square, a fost retras recent,Efficacy and Safety of Ivermectin for Treatment and prophylaxis of COVID-19 Pandemic”, researchsquare.com datorită unor „îngrijorări de natură etică”.

Studiul, condus de Dr Ahmed Elgazzar de la Universitatea Benha din Egipt susținea că ar fi fost unul randomizat, cu control placebo, genul de studiu care ar oferi datele cele mai precise. Însă studiul a fost acuzat de plagiat și manipularea datelor„Why Was a Major Study on Ivermectin for COVID-19 Just Retracted?”, grftr.news de către persoane care l-au citit cu atenție. O listă completă a problemelor descoperite în datele brute asociate studiului a fost creată de analistul Nick Brown.„Some problems in the dataset of a large study of Ivermectin for the treatment of Covid-19”,  steamtraen.blogspot.com

Ivermectina este unul dintre acele medicamente despre care grupările anti-vacciniste și din zona dreptei conservatoare susținea că ar fi panaceul care va scăpa omenirea de COVID-19, dar că ar fi ignorat de comunitatea științifică pentru că este „ieftin” (fără a se întreba de ce dexametazona, la fel de ieftin, a fost acceptat după ce i-a fost dovedită eficiența).

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #79: Eficacitate mai scăzută în fața variantei Delta?



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2