Eugene Mymrin/Getty Images

Coronavirus Science Report #84: Ivermectina nu funcționează împotriva COVID-19

De Mihai Ghiduc 13.08.2021, ultima actualizare: 16.08.2021

Încă un studiu arată că ivermectina nu este utilă în tratarea COVID-19. Infectarea cu coronavirus crește semnificativ riscul de nașteri premature

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Un studiu major, care a exclus în trecut hidroxiclorochina și lopinavir/ritonavir din rândul tratamentelor anti-COVID-19, arată că nici ivermectina nu e o soluție; 
  2. Conform cercetătorilor israelieni, molecula CD24 ar avea efect împotriva bolii, dar rezultatele nu sunt confirmate independent;
  3. SUA a aprobat administrarea unei a treia doze a vaccinului anti-COVID-19 persoanelor imunocompromise:
  4. Varianta Beta are un risc crescut de a dezvolta forme grave și de deces față de cea originală, arată două studii recente;
  5. Cazurile de cheaguri de sânge produse de vaccinul AstraZeneca au un risc crescut de deces;
  6. Persoanele însărcinate care fac COVID-19 riscă să nască prematur. Este recomandată vaccinarea;
  7. Din 15 august, Turcia intră în zona roșie, SUA în cea galbenă.

Ivermectina (tot) nu funcționează

Informații preliminare despre un studiu al ivermectinei, realizat pe 1.500 de pacienți și numit Together Trial,„Together Trial: Repurposing Medication for Treatment of Covid-19”, togethertrial.com sugerează că rezultatele nu sunt unele pozitive. Conform unei știri recente,„Column: Major study of Ivermectin, the anti-vaccine crowd’s latest COVID drug, finds ‘no effect whatsoever’”, yahoo.com principalul investigator al studiului a prezentat rezultatele preliminare la un simpozion organizat pe 6 august, iar concluzia este că presupusul tratament nu funcționează.

Studiul s-a desfășurat în Brazilia și a fost coordonat de Universitatea McMaster din Hamilton, Canada. Informațiile n-au fost încă publicate într-un jurnal de specialitate. 

Același studiu a arătat în trecut că atât hidroxiclorochina, cât și Kaletra (lopinavir-ritonavir) nu sunt eficiente în tratarea COVID-19. Informațiile au fost publicate în februarie 2021, în ​​JAMA.„Effect of Hydroxychloroquine or Lopinavir-Ritonavir on Hospitalization for COVID-19”,  jamanetwork.com

Rezultate bune, dar neverificate, ale unui medicament israelian

Conform The Jerusalem Post,„90% of patients treated with new Israeli drug discharged in 5 days”, jpost.com 90% dintre cei 93 de pacienți greci care au fost tratați cu medicamentul experimental EXO-CD24, într-un studiu clinic de faza a II-a, au fost externați în cinci zile sau mai puțin. 

Medicamentul, un tratament experimental anticancer, constă într-o proteină care se găsește în mod natural în organism, CD24, care se atașează de pereții celulari și reglează, printre altele, modul în care se formează furtunile de citokine. O fază a III-a a studiilor este așteptată pentru această toamnă. 

Informațiile n-au fost publicate însă într-un jurnal de specialitate, pentru a putea fi verificate independent.

A treia doză pentru imunocompromiși

Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat„FDA Authorizes Additional Vaccine Dose for Certain Immunocompromised Individuals”, fda.gov administrarea unei a treia doze a unuia dintre vaccinurile BioNTech/Pfizer sau Moderna persoanelor care au trecut printr-un transplant de organe sau altor persoane imunocompromise. O decizie similară e așteptată și de la Agenția Europeană a Medicamentului, în condițiile în care varianta Delta a coronavirusului se transmite mai ușor și a dus la o nouă creștere a cazurilor în multe țări europene.

Beta, mai rea decât Alpha

Conform unui studiu recent,„Severity, criticality, and fatality of the SARS-CoV-2 Beta variant”, medrxiv.org care nu a fost încă verificat independent, ​​ persoanele infectate cu varianta Beta a coronavirusului, cunoscută anterior sub numele de B.1.351 și identificată mai întâi în Africa de Sud, au un risc mai crescut să dezvolte o formă severă de COVID-19 și să moară din cauza bolii. 

Conform studiului efectuat în Qatar la începutul lui 2021, prin compararea unor pacienți infectați cu variantele Alpha și Beta, cei din a doua categoria au avut un risc cu 29% mai mare de a dezvolta o formă severă a bolii, cu aproape 50% mai crescut de a ajunge în stare critică și cu 57% mai mare de a muri.

Studiul poate fi corelat cu informațiile dintr-un studiu sud african publicat în The Lancet,Difference in mortality among individuals admitted to hospital with COVID-19 during the first and second waves in South Africa: a cohort study”, thelancet.com care arată că în timpul celui de-al doilea val, riscul de a muri de COVID-19 a fost cu 30% mai crescut decât în primul, în această țară africană. În al doilea val, varianta dominantă a fost Beta. În concluzie, varianta Beta este mai periculoasă decât tulpina originală a coronavirusului. 

AstraZeneca primește o nouă lovitură

Un studiu publicat în The New England Journal of Medicine,„Clinical Features of Vaccine-Induced Immune Thrombocytopenia and Thrombosis”, nejm.org efectuat între 22 martie și 6 iunie 2021, confirmă faptul că trombocitopenia și tromboza provocată de prima doză a vaccinului Oxford/AstraZeneca are un risc mare de deces și poate apărea la persoane tinere și sănătoase. Cercetătorii au studiat 220 de cazuri posibile (dintre care 150 confirmate), iar 22% dintre aceștia au decedat. 85% dintre cazurile înregistrate s-au produs la persoane sub 60 de ani, în condițiile în care vaccinarea s-a făcut, prioritar, la vârstnici.

CITEȘTE ȘI: Creșterea și descreșterea vaccinului AstraZeneca

Marea Britanie continuă să folosească vaccinul Oxford/AstraZeneca, în timp ce acesta n-a fost aprobat în SUA, iar în majoritatea țărilor europene este folosit cu preponderență la vârstnici, în unele fiind chiar interzisă folosirea la persoane sub o anumită vârstă. 

COVID-19 poate provoca nașteri premature

Conform unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea San Francisco California și publicat în The Lancet Regional Health – Americas„The association of COVID-19 infection in pregnancy with preterm birth: A retrospective cohort study in California”, sciencedirect.com persoanele însărcinate care fac COVID-19 au un risc crescut cu 60% de a naște prematur (sub 32 săptămâni), în timp ce riscul de a naște prematur sub 37 săptămâni e mai crescut cu de 40%.

Atât Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, pe baza celor mai recente date pe acest subiect,„New CDC Data: COVID-19 Vaccination Safe for Pregnant People”, cdc.gov cât și Ministerul Sănătății din România, recomandă femeilor însărcinate să se vaccineze.

Turcia intră în zona roșie

Actualizarea listei statelor cu risc epidemiologic ridicat din această pune Turcia în zona roșie. Alte două state care sunt și destinații turistice, Israel și Maroc, sunt în zona roșie.

În zona galbenă au intrat Statele Unite ale Americii, dar și Olanda și Malta, două țări europene aflate până acum în zona roșie. 

Noua listă este valabilă de la 15 august, inclusiv. Mai mult, începând de vineri, 13 august, certificatul digital este singurul document acceptat la trecerea frontierei, pentru a dovedi vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea, în țările UE care cer aceste dovezi.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #83: Trei noi medicamente sunt testate împotriva COVID-19



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2