NurPhoto via Getty Images

Coronavirus Science Report #89: Unde ai nevoie de certificatul digital?11 min read

De Mihai Ghiduc 17.09.2021

Dacă incidența cazurilor depășește 3 la mie, certificatul digital devine necesar pentru unele activități. Marea Britanie a adoptat a treia doză, SUA ar putea urma în curând.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. O nouă hotărâre de guvern introduce obligativitatea certificatului de vaccinare pentru o serie de activități publice, în cazul în care incidența cazurilor este între 3 și 6 la mie;
  2. Marea Britanie a aprobat administrarea celei de-a treia doze la persoanele peste 50 de ani. O analiză a FDA sugerează că și SUA ar putea lua o decizie similară;
  3. În Marea Britanie, numărul deceselor la persoanele vaccinate a fost semnificativ mai mic decât la nevaccinați, în prima jumătate a anului, o dovadă clară că vaccinurile funcționează.

Activități doar cu certificatul digital peste 3/1.000

Creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în România este una exponențială. De exemplu, în această săptămână, încă de joi a fost depășit numărul de cazuri înregistrate în cea precedentă. 

CITEȘTE ȘI: Evoluția COVID-19 în România

Acest lucru a determinat autoritățile să propună noi măsuri de prevenție, în scopul limitării răspândirii virusului. O nouă hotărâre de guvernHotărâre nr. 70 din 16.09.2021 privind stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19”, g4media.ro (PDF) stabilește măsuri suplimentare, care se aplică în funcție de evoluția numărului de cazuri la nivel de localități. 

Astfel, la depășirea nivelului incidenței cumulate a cazurilor la 14 zile de 3/1.000 (și până la cel de 6/1.000) se introduce obligativitatea prezentării certificatului digital ce demonstrează vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală pentru o serie de activități:

  • Restaurantele și cafenelele funcționează la 50% din capacitate, în interior, iar barurile, cluburile și discotecile, la 30%, între orele 05-02, cele din urmă exclusiv pentru cei vaccinați;
  • Pentru evenimente private în spații închise, adică nunți și botezuri, limita este de 200 de persoane;
  • Aceeași limită se aplică pentru cursuri de instruire și workshop-uri în spații închise, în schimb, e scăzută la 150 de persoane pentru conferințe;
  • Cinematografele, sălile de spectacole și concerte pot primi spectatori în limita a 50% din capacitatea spațiului;
  • Și sălile de sport/fitness funcționează la 50% din capacitate, dar (probabil dintr-un typo) de la o incidență de 4/1.000;
  • În cazul piscinelor interioare, se păstrează regula, dar se revine la incidența de 3/1.000;
  • Agențiile de pariuri funcționează la 50% din capacitate, iar sălile de jocuri (cazinouri și aparate) la fel, dar între orele 02-05, cele din urmă exclusiv pentru cei vaccinați;
  • Competițiile sportive, în spații deschise sau închise, se desfășoară cu spectatori în limita a 30% din capacitate;
  • În aer liber, limita pentru festivaluri și evenimente culturale este de 1.000 de spectatori;
  • În schimb, pentru mitinguri și demonstrații, limita scade la doar 100 și este precizată, în mod specific, obligativitatea purtării măștii, a dezinfectării mâinilor, a păstrării unei distanțe de un metru între participanți;
  • Locurile de joacă pentru copii, în interior, sunt deschise între 5 și 24, iar însoțitorii au nevoie de certificatul digital.

Se observă o serie de măsuri interesante, cum ar fi limitarea accesului în baruri, cluburi, discoteci și cazinouri doar pentru vaccinați, precum și o limitare drastică a dreptului la manifestații. În contextul în care multe dintre protestele din ultima vreme au fost organizate de antivacciniști, rămâne de văzut dacă autoritățile chiar vor aplica noile decizii.

De asemenea, nu există niciun fel de reglementări legate de participarea la ceremonii religioase, în contextul în care urmează două pelerinaje majore, la Iași și București.

La depășirea incidenței de 6/1.000 rămân în vigoare deciziile mai vechi care prevăd introducerea carantinei.

Au început și discuții„Raed Arafat: Vaccinare sau testare obligatorie, săptămânal, fără finanțare de la stat. Care sunt categoriile vizate”, digi24.ro despre vaccinarea obligatorie sau testarea periodică (pe cheltuiala celui care refuză vaccinarea) pentru anumite categorii profesionale, în special personalul sanitar, cel din învățământ, militarii, jandarmii, polițiștii sau pompierii. Ar putea deveni obligatorie vaccinarea sau testarea și pentru persoanele vârstnice, bolnavii oncologici sau cei imunodeprimați, conform consilierului onorific al premierului, Nelu Tătaru.„Exclusiv DigiFM. Nelu Tătaru îi va propune lui Cîțu vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii de persoane”, digi24.ro 

Discuția despre a treia doză continuă

Marea Britanie„Covid booster vaccine rollout to begin across UK next week”, bbc.com se alătură țărilor care vor administra a treia doză a vaccinului COVID-19. Vaccinul recomandat este cel de la Pfizer/BioNTech. Acesta va fi administrat persoanelor peste 50 de ani, tinerilor cu probleme de sănătate și personalului din primele rânduri ale luptei cu pandemia.

În SUA, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a publicat o primă analiză„Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee September 17, 2021 Meeting Briefing Document”, fda.gov (PDF) a dozei booster. Analiza vine înainte de a se lua o decizie oficială în acest sens și arată că a treia doză e sigură, că oferă o creștere a imunității, dar spune și că studiul pe care se bazează decizia e de mică amploare și nu analizează prea bine efectul pe care îl are varianta Delta asupra vaccinului.

Între timp, Israelul pregătește„Israel preparing for possible fourth Covid vaccine dose”, livemint.com dozele care să acopere administrarea unei eventuale a patra doză, dacă va fi necesară.

Noi dovezi ale eficienței vaccinurilor

Dintre cele peste 51.000 de decese înregistrate în Marea Britanie între 2 ianuarie și 2 iulie 2021, doar 256 au implicat persoane care au fost vaccinate complet (adică au primit ambele doze și s-au infectat la mai mult de două săptămâni de la a doua doză), arată o analiză guvernamentală.„Deaths involving COVID-19 by vaccination status, England”, ons.gov.uk Vârsta medie a celor vaccinați și decedați a fost de 84 de ani.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #88: Școala reîncepe în plin val patru



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2