izusek/Getty Images

Coronavirus Science Report #88: Școala reîncepe în plin val patru

De Mihai Ghiduc 10.09.2021

Noile reguli încearcă să-i țină cât mai mult pe copii la școală. Între timp, eșecul campaniei de vaccinare de la noi e tot mai vizibil la nivel global

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Luni, 13 septembrie, reîncepe școala în format fizic, pentru toți copii, în toate localitățile care nu sunt în carantină și, parțial, în cele în care coeficientul infectărilor este mai mic decât 6; 
  2. Agenția Europeană a Medicamentului evaluează necesitatea unei a treia doze a vaccinului COVID-19, în timp ce unele state o administrează deja persoanelor imunocompromise;
  3. Eșecul campaniei de vaccinare din România e vizibil la nivel european;
  4. AstraZeneca va livra cele 300 de milioane de doze contractate de UE până în 2020, după ce s-a ajuns la o înțelegere ce evită procese;
  5. Peste 100 de milioane de americani vor trebui să se vaccineze obligatoriu, conform unei decizii a guvernului federal;
  6. Novavax testează un vaccin comun antigripal și anti-COVID-19;
  7. În 2020, programele împotriva HIV, tuberculoză și malarie, afectate de pandemie;
  8. Cuba va vaccina copiii peste doi ani cu un vaccin de producție internă;
  9. Bulgaria va intra, de duminică, în zona roșie.

Copii se întorc luni la școală, nu se știe pentru cât timp

Noul an școlar începe luni, 13 septembrie, pe fondul celui de-a patrulea val de COVID-19 și a circulației unei variante a virusului care nu mai ocolește copii.La data de 10 septembrie, 107 copii erau internați în spital cu COVID-19, dintre care 5 la ATI.

CITEȘTE ȘI: Evoluția COVID-19 în România

Ministerul Educației și cel al Sănătății au decis„ORDIN nr. 5196 din 3 septembrie 2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2”, uaic.ro (PDF) că prezența fizică a copiilor la ore este posibilă până în momentul în care incidența cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile din localitate depășește 6 la mie, cu respectarea unor măsuri de siguranță sanitare.

Astfel, purtarea măștii va fi obligatorie în spațiile închise, cu excepția copiilor care merg la creșă și grădiniță. Masca nu va fi obligatorie la orele de educație fizică, dacă pragul este sub 2 la mie.

La trecerea peste pragul de 6 la mie sau la apariția unei îmbolnăviri într-o clasă, elevii vor trece la studiul online, deși este posibil ca elevii vaccinați să continue să vină la școală. În cazul îmbolnăvirii unui coleg, va fi necesară însă o testare. În România, vaccinul este aprobat pentru copii peste 12 ani, ceea ce înseamnă că, dacă se depășește pragul și se intră în scenariul galben, clasele I-IV vor învăța, obligatoriu, de acasă. Copiii mai mici vor merge, în continuare, la școală și grădiniță.

Odată cu intrarea în scenariul galben, profesorii nevaccinați vor trebui să se testeze o dată la două zile. Dacă refuză testarea, nu vor mai putea preda. 

Scenariul roșu se activează în momentul în care se introduce carantina la nivelul comunității, care va ține cont de mai mulți parametri, nu doar de prag. În acest scenariu, toți copiii vor participa la cursuri de acasă.

Europa evaluează a treia doză

După Franța, Spania„Spain authorises booster COVID-19 shots for severely immunocompromised people”, reuters.com și Italia„Italy approves booster COVID-19 shots for vulnerable groups”, reuters.com au aprobat administrarea unei a treia doze a unui vaccin COVID-19 persoanelor imunocompromise. 

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat„EMA evaluating data on booster dose of COVID-19 vaccine Comirnaty”, ema.europa.eu că evaluează studiile clinice și literatura de specialitate pentru a vedea dacă este necesară administrarea celei de-a treia doze, în cazul vaccinului Cominarty de la Pfizer/BioNTech. Conform unei estimări inițiale a agenției,„ECDC and EMA highlight considerations for additional and booster doses of COVID-19 vaccines”, ema.europa.eu a treia doză nu e necesară pentru cei vaccinați complet, dar administrarea ei persoanelor imunocompromise ar putea face parte din schema de bază.

România a anunțat„Care sunt grupele de persoane care vor beneficia prioritar de a treia doză/ doza suplimentară de vaccin anti-Covid-19”, digi24.ro că ar putea începe administrarea celei de-a treia doze din octombrie, dacă va veni decizia EMA.

Eșecul campaniei de vaccinare din România ar putea afecta Europa

Deși Uniunea Europeană a vaccinat peste 70% dintre persoanele adulte,„COVID-19 Vaccine Tracker | European Centre for Disease Prevention and Control”, vaccinetracker.ecdc.europa.eu aceste cifre sunt trase în jos de procentele de vaccinare din estul Uniunii, în special de cele din România (30%) și Bulgaria (20%), în condițiile în care doar Estonia mai are un procent de vaccinare completă sub 50% (47,3%, pe 10 septembrie). 

The New York Times a remarcat acest contrast,„A Vaccine Success in Europe That Sinks in the East”,nytimes.com notând și faptul că aceste state, alături de Ungaria, Cehia și Polonia, au cea mai mare mortalitate în exces, un indicator al faptului că au fost afectate de COVID-19 mai grav decât în cifrele oficiale.

CITEȘTE ȘI: Câți români a ucis COVID-19 cu adevărat?

Eforturile de a crește numărul persoanelor vaccinate sunt împiedicate de instabilitatea politică, de comunicarea proastă și de campaniile antivacciniste. De asemenea, o neîncredere istorică în vaccinuri, precum cea a comunităților roma,„COVID-19 vaccination among Roma populations in Europe”, thelancet.com nu a fost adresată în mod corespunzător de țările din Estul Europei.

Înțelegere între UE și AstraZeneca

Văzut inițial ca produsul care ar ușura vaccinarea în Europa, vaccinul de la AstraZeneca a căzut în dizgrație în Uniunea Europeană din cauza efectelor secundare grave, a problemelor de comunicare și, mai ales, pentru că firma nu și-a respectat termenele agreate în contract. 

CITEȘTE ȘI: Creșterea și descreșterea vaccinului AstraZeneca

După luni în care Uniunea s-a certat cu firma anglo-suedeză din această cauză, cele două părți au ajuns la o înțelegere.EU, AstraZeneca strike deal to settle vaccine supply dispute out of court”, france24.com

Astfel, AstraZeneca va livra 60 de milioane de doze până la sfârșitul trimestrului trei, alte 75 până la finalul anului și încă 65 până la finalul lui martie 2020, închizând astfel contractul inițial de 300 de milioane de doze. Firma va returna o parte din bani, sub formă de bonificație, dacă va depăși termenele clare stabilite prin noua înțelegere.

Vaccinare obligatorie în SUA

În SUA, un alt stat care are probleme cu campaniile antivacciniștilor și una dintre principalele surse de „informații” folosite de aceștia la nivel global, problema vaccinării a devenit un subiect politic. Diferența ratelor de vaccinare între democrați și republicani e semnificativă,„ ​​NBC News poll shows demographic breakdown of the vaccinated in the US”, nbcnews.com cu cele mai scăzute cifre în dreptul republicanilor care-l preferă pe Trump partidului (dar, chiar și în acel caz, e de 46%). 

În aceste condiții, președintele Joe Biden a anunțat vaccinarea obligatorie„Sweeping new vaccine mandates for 100 million Americans”, apnews.com pentru angajații federali dar și pentru angajații din anumite domenii private, în special din sectorul medical, deși pentru unele categorii de persoane acest lucru poate fi evitat printr-o testare periodică. Republicanii au atacat deja la nivel declarativ decizia„U.S. Congress Republicans attack Biden’s vaccination mandates”, reuters.com și este de așteptat ca acest lucru să fie urmat de încercări de a bloca vaccinarea obligatorie în justiție.

Novavax combină vaccinul anti-COVID cu cel antigripal

Novavax a anunțat„Novavax Initiates Phase 1/2 Clinical Trial of Combination Vaccine for COVID-19 and Seasonal Influenza”, ir.novavax.com că inițiază un studiu clinic de faza I în care testează o combinație a vaccinului antigripal NanoFlu și a vaccinului anti-COVID-19. Ambele vaccinuri s-au dovedit eficiente în teste clinice individuale de faza a III-a.

Testul va fi realizat în Australia pe 640 de adulți sănătoși, între 50 și 70 de ani, care vor primi diferite doze ale vaccinului, în prima și a 56 zi a testului. Rezultatele sunt așteptate în prima parte a anului 2022.

Programele împotriva HIV, tuberculoză și malarie, afectate de pandemie

Un raport publicat recent de organizația Global Fund„The Global Fund Results Report 2021 – World”, reliefweb.int arată impactul devastator pe care l-a avut pandemia, în 2020, asupra luptei împotriva virusului HIV, tuberculozei și malariei.

Numărul persoanelor tratate de tuberculoză rezistentă la droguri din țările în care investește Global Fund a scăzut cu 19% în 2020, iar cel al persoanelor HIV-pozitive care primeau retrovirale cu 16%. De asemenea, s-a observat o scădere a participării la programe anti-HIV (cu 11%) și a testărilor (cu 22%). 

În schimb, intervențiile anti-malarie au fost mai puțin afectate, numărul plaselor anti-țânțari și a persoanelor însărcinate testate fiind în creștere.

Cuba vaccinează copiii peste doi ani

Cuba este prima țară din lume care a început vaccinarea copiilor peste doi ani.„Cuba’s Covid-19 vaccine now offered to children as young as two”, cnn.com Cubanezii folosesc un vaccin de producție proprie, despre care spun că este sigur și eficient, deși nu au prezentat suficiente date pentru ca acest lucru să fie validat de experți independenți.

În Europa și SUA, vaccinurile sunt folosite de la 12 ani, deși se așteaptă ca Pfizer/BioNTech să aplice pentru aprobarea utilizării lor la copii între 5 și 11 ani în săptămânile următoare.„BioNTech to seek approval soon for vaccine for 5-11 year olds-Spiegel”, reuters.com

Bulgaria, în zona roșie

Pe noua listă a țărilor cu risc epidemiologic, valabilă de duminică, 12 septembrie, Bulgaria intră în zona roșie, iar Germania, Croația în cea galbenă. Și Portugalia e acum în zona galbenă, după ce a fost în cea roșie.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #87: Risc de 10 ori mai mare de spitalizare pentru nevaccinați



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2