Iuliana Lutcanu/KONTROLAB/LightRocket via Getty Images

Coronavirus Science Report #90: A treia doză vine în timpul celui mai grav val de COVID-19

De Mihai Ghiduc 24.09.2021

România va începe, luni, administrarea celei de-a treia doze a vaccinului anti-COVID-19. Între timp, valul al patrulea al bolii riscă să devină cel mai grav de până acum.

 Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. De luni, persoanele care s-au vaccinat complet acum mai mult de șase luni pot primi o a treia doză (booster), dar doar a unui vaccin de tip ARN mesager;
  2. Și SUA a aprobat administrarea unei a treia doze, persoanelor vulnerabile, dar doar pentru vaccinul Pfizer/BioNTech;
  3. Pfizer a anunțat că vaccinul este sigur și eficient și la copii între 5 și 12 ani;
  4. România va exclude persoanele vaccinate de la regulile carantinei de noapte și nu va mai cere teste pentru copii până în 12 ani. O aplicație dezvoltată de STS ușurează verificarea certificatelor de către agenții economici;
  5. O comparație între evoluția valurilor doi și patru din România (toamna lui 2020 vs. toamna acestui an) arată că anul acesta creșterea este semnificativ mai accelerată, ceea ce ar putea duce la depășirea cifrelor înregistrate anul trecut.

A treia doză, din 28 septembrie

De luni, România va începe administrarea unei a treia doze a vaccinului anti-COVID-19, în special personalului medical și din învățământ și persoanelor vulnerabile (cei peste 65 de ani, cu boli cronice, din centre medico-sociale etc.), dar în esență pentru toți cei care au făcut schema inițială completă. Măsura a fost luată printr-o decizie„Începe administrarea dozei de rapel ( doza 3) în România”, vaccinare-covid.gov.ro a Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). 

Pentru rapel vor fi folosite doar vaccinurile Cominarty (Pfizer/BioNTech) și Spikevax (Moderna), inclusiv pentru persoanele care au primit anterior AstraZeneca. Cea de-a treia doză se va putea face după trecerea a șase luni de administrarea dozei doi. În aceste condiții, încă nu e necesară administrarea unei doze de rapel pentru cei care au făcut vaccinul Johnson&Johnson – o decizie în acest sens va fi luată până în 4 noiembrie, când se împlinesc șase luni de la administrarea primelor doze ale acestui vaccin.

Vaccinarea cu această a treia doză se face prin programarea pe platformă sau prin prezentarea directă în centrele de vaccinare.

Decizia luată de autoritățile române vine înainte ca Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) să decidă dacă administrarea unei doze de rapel e necesară și pentru ce categorii de persoane ar fi recomandată. O decizie în privința vaccinului Pfizer e așteptată la începutul lunii octombrie, în timp ce analiza vaccinului Moderna ar trebui să înceapă până la finalul lunii, conform Reuters.„​​EU regulator to decide on Pfizer booster dose at the start of October”,  reuters.com 

A treia doză, și în SUA

În SUA, care administra deja a treia doză a vaccinului pentru persoanele imunocompromise, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat„FDA Authorizes Booster Dose of Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine for Certain Populations”, fda.gov administrarea unei a treia doze a vaccinului Pfizer/BioNTech pentru persoanele peste 65 de ani, adulții cu risc crescut de a face forme severe de COVID-19 sau care lucrează în domenii în care au un risc crescut de expunere la virus.

Și Moderna a aplicat la începutul lui septembrie pentru autorizarea celei de-a treia doze, dar încă n-a fost luată o decizie în acest sens. Nici pentru cel de la Johnson & Johnson, cel de-al treilea vaccin folosit de SUA, nu s-a luat vreo decizie. Compania a anunțat în această săptămână„Johnson & Johnson Announces Real-World Evidence and Phase 3 Data Confirming Strong and Long-Lasting Protection of Single-Shot COVID-19 Vaccine in the US”, jnj.com că o doză booster, administrată la două luni de la prima, ar crește eficacitatea vaccinului de la 75% la 94%.

În schimb, un comitet al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) nu ar fi recomandat„​​CDC Panel Recommends Pfizer Boosters for Many Americans, but Not Health Workers”, nytimes.com o doză booster pentru persoanele care lucrează în domenii cu risc crescut de expunere (în special cel medical și în învățământ), sugestie care a fost însă ignorată de șefa CDC, Rochelle Walensky, pentru a se alinia cu decizia FDA. 

Trebuie spus că îngrijorările experților țineau mai degrabă de faptul că administrarea unei a treia doze va limita numărul de doze disponibile pentru persoanele care nu le-au primit pe primele două și că două doze oferă o protecție suficientă.

Vaccinul Pfizer este sigur și eficient pentru copii

Pfizer a anunțat„Pfizer and BioNTech Announce Positive Topline Results From Pivotal Trial of COVID-19 Vaccine in Children 5 to 11 Years”, pfizer.com că vaccinul dezvoltat împreună cu BioNTech este sigur și eficient la copii între 5 și 11 ani și că va trimite datele obținute din studii autorităților care reglementează vaccinarea din SUA, Europa și Marea Britanie, printre altele.

Acest lucru ar putea extinde vaccinarea la majoritatea copiilor care merg la grădinițe și școli. Compania continuă testarea eficacității și siguranței vaccinurilor și la copii mai mici de cinci ani, rezultatele fiind așteptate până la finalul anului.

Noi modificări ale restricțiilor

Odată cu creșterea numărului de cazuri și intrarea unor localități în diverse scenarii colorate, guvernul a decis să modifice nivelurile de la care se aplică unele restricții și să adauge sau să elimine altele, printr-o hotărâre de guvern„HOTĂRÂRE nr. 73 din 23.09.2021 privind stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19”, gov.ro (PDF) adoptată în urma recomandărilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență. 

Astfel, se introduce o excepție de la carantină pentru persoanele vaccinate, care dovedesc acest lucru cu certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19. Carantina de weekend (vineri-duminică) se introduce între orele 20-5 în localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, în timp ce după 7,5/1.000 de locuitori se introduce carantina pentru întreaga săptămână. 

De asemenea, activitățile de comerț și prestări servicii se vor desfășura doar între orele 5-18, în weekend, la depășirea incidenței de 6/1.000 de locuitori, măsura urmând a fi ridicată când incidența scade sub 5,5/1.000 de locuitori.

Se elimină necesitatea testării copiilor între 6 și 12 ani pentru participarea la activitățile care cer un test rapid sau PCR-RT, precum și separarea zonelor de servire a mâncării și băuturii în centrele comerciale mari (cum ar fi mall-urile), astfel încât accesul să nu poată fi permis decât cu certificatul digital.

Verificarea validității certificatului poate fi făcut cu aplicația Check DCC,​Disponibilă pe play.google.com dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, dar doar de pe dispozitive cu sistemul de operare Android. 

Valul al patrulea riscă să fie cel mai grav

În graficul de mai jos, am comparat evoluția valului doi (toamna lui 2020) cu valul patru, cel din acest moment. Am luat ca punct de reper data la care au început școlile, pentru că este momentul care marchează o creștere semnificativă a mobilității publice. Pentru a elimina variațiile din weekend, când numărul de teste mai scăzut duce și la o scădere a numărului de cazuri, am folosit drept indicator media cazurilor noi pe șapte zile. 

Se observă că, anul trecut, deși numărul cazurilor era mai ridicat cu 40 de zile înainte de începerea școlilor, numărul cazurilor noi rămăsese într-o zonă de platou, cu o medie de circa 1.200 de cazuri. Creșterea numărului de cazuri a început după două zile, mai întâi ușor, apoi accentuat, iar zona de vârf a fost atinsă la 55 de zile.

În schimb, anul acesta, deși s-a plecat de la un nivel mult mai scăzut (o medie de nici 200 de cazuri), a existat o creștere constantă încă de la începutul lui august, iar la începerea școlilor media cazurilor noi era deja dublă. După 11 zile, s-a atins deja nivelul înregistrat anul trecut după 50 de zile. Dacă evoluția se păstrează, sunt toate șansele ca în următoarele zece zile să fie depășit vârful de anul trecut. 

CITEȘTE ȘI: Evoluția COVID-19 în România

Situația poate fi pusă pe virulența mult mai mare a variantei Delta a coronavirusului și pe faptul că România continuă să fie unul dintre statele europene cu cel mai scăzut nivel al vaccinării. Doar puțin peste 5,4 milioane de persoane s-au vaccinat până acum.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #89: Unde ai nevoie de certificatul digital?



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2