Getty Images

Coronavirus Science Report #43: Mega-studiul OMS contrazice datele despre eficiența remdesivirului13 min read

De Ionuț Preda 16.10.2020, ultima actualizare: 23.06.2021

Primele rezultate ale mega-studiului condus de OMS pentru tratamente anti-COVID-19 nu arată bine pentru niciunul dintre candidații testați, dar se bat cap în cap cu rezultatele testelor de fază târzie pentru remdesivir.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Primele rezultate ale mega-studiului Solidarity, coordonat de OMS, arată că niciunul dintre tratamentele cu remdesivir, hidroxclorochină, lopinavir/ritonavir și interferon nu are vreun efect semnificativ asupra ratei mortalității, gravității simptomelor sau duratei de spitalizare.
  2. Concluziile contrazic rezultatele finale ale unui studiu de fază a III-a pentru remdesivir, publicat cu câteva zile înainte în prestigiosul New England Journal of Medicine, care susține că tratamentul scade durata de spitalizare și crește șansele de supraviețuire pentru pacienții în stare gravă. 
  3. Două studii din Science Immunology susțin că unul dintre anticorpii produși de infecția cu SARS-CoV-2, imunoglobulina G, rămâne prezent în organism la nivele stabile pentru cel puțin 100 de zile. 
  4. Testele pentru vaccinul dezvoltat de Johnson&Johnson și tratamentul cu anticorpi monoclonali propus de Eli Lilly au fost suspendate, din motive de siguranță.
  5. Mitul că transmiterea SARS-CoV-2 ar fi influențată de anotimp sau condițiile meteo a fost demontat de un studiu publicat în Scientific Reports. 

Rezultatele studiului Solidarity: niciunul dintre tratamentele testate nu este eficient

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat primele rezultate ale mega-studiului Solidarity, care testează potențiale tratamente pentru COVID-19, iar acestea nu sunt deloc încurajatoare. Într-un studiu publicat înainte de a fi verificat prin peer review pe medRXiv,„Repurposed antiviral drugs for COVID-19–interim WHO SOLIDARITY trial results”, medrxiv.org cercetătorii au anunțat că niciunul dintre tratamentele cu remdesivir, hidroxiclorochină, lopinavir/ritonavir sau interferon nu are vreun efect considerabil asupra pacienților spitalizați.

Studiul randomizat a fost efectuat pe pacienți internați în 400 de unități din peste 30 de țări, evaluând rata mortalității la intervale de 28 de zile per pacient, rata de internare la terapie intensivă și durata spitalizării. Niciuna dintre schemele de tratament cu medicamentele studiate nu a reușit să îmbunătățească semnificativ vreunul din acești indici, autorii concluzionând că au un efect slab sau inexistent asupra pacienților.

OMS a anunțat că studiul va continua, și evaluează opțiunile de a include medicamente antivirale mai noi, imunomodulatori și tratamente pe bază de anticorpi monoclonali.

Datele despre remdesivir se bat cap în cap

Și totuși, concluziile studiului Solidarity intră în conflict cu cele ale unui studiu de faza a III-a efectuat de Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase (NIAID) din SUA pe remdesivir, despre care am scris în ediția precedentă.Mai multe detalii aici: mindcraftstories.ro Acesta susține că tratamentul scade atât durata de spitalizare, cât și riscul de deces pentru pacienții cu forme grave de COVID-19.

Discrepanțele sunt greu de înțeles. Studiul OMS este mai vast, incluzând  2.750 de pacienți tratați cu remdesivir, aleși aleatoriu dintr-un total peste 11.000 de adulți spitalizați în 30 de țări. Însă nici testul derulat de Gilead nu are o amploare scăzută, fiind efectuat pe 1.062 de pacienți din zece țări, majoritatea însă din Statele Unite. Iar cel din urmă a fost verificat și prin procesul de peer-review. Ambele cercetări au fost randomizate și testate contra unor tratamente placebo. Rămâne de văzut dacă și cum va influența această situație autorizările de urgență pentru tratamentele cu remdesivir oferite de autoritățile regulatoare din Statele Unite și UE.

O parte din anticorpi rezistă cel puțin trei luni

Două studii„COVID-19 antibodies persist at least 3 months, studies show”, umn.edu publicate în Science Immunology susțin că anticorpii de tip imunoglobulină G (IgG) care sunt produși în urma infecției cu SARS-CoV-2 rămân în organism și la mai mult de 100 de zile după ce apar. Cercetările, efectuate pe un total de aproximativ 750 de pacienți, arată că acest tip de anticorpi au fost măsurați în foști pacienți la nivele stabile până la durate de 105 zile, față de cei de tip IgM și IgA, al căror număr începe să scadă în ritm accelerat după 30 de zile.

Autorii atenționează că nu există încă informații certe despre nivelul de protecție pe care l-ar putea oferi față de o potențială reinfecție, însă concluzionează că un vaccin eficient poate elicita un răspuns imunitar de durată. Unul dintre studii a observat și că nivelul anticorpilor din salivă poate fi corelat cu cel actual din sânge, ceea ce deschide posibilitatea unor teste alternative pentru a stabili imunitatea unui individ împotriva noului coronavirus.

Testele pentru un vaccin și un tratament promițător, suspendate din motive de siguranță

Au început să devină tot mai dese și problemele uzuale care sunt întâmpinate în cadrul testării unor tratamente și vaccinuri experimentale. În această săptămână, Johnson&Johnson a suspendat testele pentru propriul vaccin după ce un voluntar a suferit un „efect advers”,„Johnson & Johnson Covid vaccine trial paused due to ill volunteer”, bbc.com iar gigantul farmaceutic Eli Lilly a întrerupt testele pentru un medicament cu anticorpi monoclonali tot din considerente de siguranță.„Eli Lilly’s Antibody Trial Is Paused Over Potential Safety Concern”, nytimes.com

CITEȘTE ȘI: Ce sunt anticorpii monoclonali și ce perspective au ca tratament pentru COVID-19?

În cazul vaccinului J&J, nu au fost oferite detalii despre pacient sau problemele medicale întâmpinate în urma vaccinului, în afara faptului că s-a putut invoca una din „regulile de suspendare” Johnson & Johnson Covid-19 vaccine study paused due to unexplained illness in participant”, statnews.com ale testului. Eli Lilly au oferit și mai puține informații; decizia a fost luată la recomandarea unui comitet de monitorizare al testelor, în timpul derulării unui studiu pentru tratamentul LY-CoV555 în combinație cu remdesivir.

Întreruperea testelor nu înseamnă automat că vaccinul sau tratamentul au provocat reacțiile adverse. Acest fapt va fi determinat în urma analizelor efectuate de comisii independente. Suspendarea testelor ca măsură de siguranță nu este un fenomen rar, chiar și dacă este vorba de un singur pacient – însă demonstrează, din nou, necesitatea verificării riguroase a substanțelor înainte de omologarea lor către publicul larg.

SARS-CoV-2 nu ține cont de anotimp

Unul din miturile circulate cu multă speranță la începutul pandemiei, cel că transmiterea SARS-CoV-2 poate fi legată de temperatură, a fost infirmat și de către cercetători. Un studiu publicat în Scientific Reports„The role of environmental factors on transmission rates of the COVID-19 outbreak: an initial assessment in two spatial scales”, nature.com a creat un model bazat pe date despre transmiterea virusului în regiuni ale Chinei cu climate diferite, în ianuarie și februarie. Modelul include variabile privind bilanțurile de cazuri, condițiile meteo și deplasările interne ale populației, precum și carantina instituită de către autorități. Concluzia a fost că ratele de răspândire au fost similare în regiunile Chinei cu climat tropical și în cele cu climat mai rece, ceea ce sugerează că același lucru este adevărat când luând în considerare schimbarea condițiilor meteorologice între anotimpuri.

EDIȚIA PRECEDENTĂ: Coronavirus Science Report #42: Câștigătoarea Nobelului pentru chimie lucrează la un test rapid pentru COVID-19



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2