Foto: Marvel Studios

5 seriale SF & fantasy din 2023 care merită așteptarea11 min read

De Mihai Tița 06.04.2023

Pe lângă titlurile din Marvel Cinematic Universe, Echo, Secret Invasion și Ironheart, sau Gen V, un spinoff la The Boys, iată cinci titluri care merită adăugate la notificări.

Anul a început foarte bine în zona serialelor SF & Fantasy, cu The Last of Us, al doilea sezon din Yellowjackets și al treilea sezon din The Mandalorian. 2023 continuă la fel de bine. Disney+ are multe surprize din universul Marvel, cum ar fi Echo (în care vor apărea Hulk și Daredevil), Secret Invasion (a cărui poveste e în jurul lui Talos și Nick Fury), dar și Ironheart, cu Riri din Black Panther în rol principal. Gen V va fi un deliciu pentru fanii The Boys, iar la capitolul „nu se știe dacă vor fi gata anul ăsta, dar probabil că nu” intră Blade Runner 2099 sau Dune: The Sisterhood (asta doar să te tachinez, în caz că n-ai auzit până acum nimic despre ele). Vorba lungă, sărăcia omului în prea multe episoade. Așadar, iată o listă cu cinci seriale care (probabil) merită așteptarea.

MindcraftStories_1Loki, sezonul al doilea

Deși primul sezon a împărțit lumea în două („Ce tare, Loki crocodil!” vs. „E prea infantil” sau „Cum adică, Loki gender fluid, ce înseamnă această propagandă sexomarxistă?” vs „still great but when will loki and mobius have raw sex”, cum zice cineva pe Letterboxd), Loki rămâne unul dintre puținele seriale izbutite din Marvel Phase Four (alături de WandaVision și, hai, fie, Moon Knight). Iar sezonul al doilea, după cum ai văzut, probabil, într-un clip de generic din recentul Ant-Man: Quantumania, va dezvălui mai multe lucruri despre Kang (Jonathan Majors), noul Thanos, cum s-ar zice, din Phase Five și Phase Six, care se vor încheia, cândva în 2026, cu Avengers: The Kang Dynasty și Avengers: Secret Wars. Șanse mari să fie cea mai importantă (și, sper, bine făcută) producție Marvel din acest an.

Unde: Disney+ | Când apare: a doua jumătate a anului.

 

Cifre Articol MindcraftStories_2Silo

Noul serial produs de Apple va avea zece episoade și e creat de Graham Yost, scenarist care a câștigat două Premii Emmy, pentru miniseriile From the Earth to the Moon și The Pacific. Silo este povestea ultimelor zece mii de persoane de pe Pământ, care locuiesc în interiorul unui buncăr (de aici și titlul), protejate de aerul toxic din exterior. Rebecca Ferguson, pe care o știi, cel mai probabil, datorită personajului Ilsa Faust din franciza Mission: Impossible, joacă rolul lui Juliette, o ingineră care caută răspunsuri despre uciderea unei persoane dragi și care se trezește în fața unui mister mult mai complicat. Din distribuție mai fac parte câteva nume importante, precum David Oyelowo (vezi Selma sau The Midnight Sky), dar și veteranii Will Patton și Tim Robbins. Aș paria că te va prinde.

Unde: Apple TV+ | Când apare: 5 mai.

CITEȘTE ȘI: Trei întrebări cu care am rămas după primul sezon The Last of Us

Cifre Articol MindcraftStories_3The Chosen One

Tenoch Huerta, din Black Panther: Wakanda Forever, Dianna Agron, din Glee, și Carlos Bardem, fratele lui Javier Bardem, care a jucat, printre altele, în Che: Part Two, sunt primii actori confirmați în adaptarea benzilor desenate American Jesus, scrise de Mark Millar și desenate de Peter Gross (cunoscut și pentru contribuția sa la benzile desenate Lucifer). Povestea e despre un puști în vârstă de 12 ani, care descoperă, brusc, că are puteri supranaturale, asemănătoare cu cele ale lui Iisus Hristos. Poate să transforme apa în vin sau să-i facă pe invalizi să meargă din nou. În vreme ce liderii bisericii și politicienii își doresc să se folosească de „magia” acestuia, puștiul are, cel puțin pentru început, alte planuri. Vrea să impresioneze fata de care e îndrăgostit și să le pună capac colegilor care-l hărțuiesc la școală. Și probabil să transforme apa în Mountain Dew sau ceva de genul. Până la urmă, însă, lucrurile se vor complica. Bineînțeles, nu poți să fii Iisus pe planeta asta și să crezi că vei dormi liniștit.

Unde: Netflix | Când apare: a doua jumătate anului.

 

Cifre Articol MindcraftStories_4Ahsoka

Cine a fost dat pe spate de apariția lui Ahsoka Tano (Rosario Dawson), în al doilea sezon al serialului The Mandalorian, probabil că așteaptă cu oareșce nerăbdare apariția spin-off-ului dedicat extraterestrei din specia Togruta. Fanii adevărați își aduce aminte, probabil, și de un cameo al personajului în Star Wars: The Rise of Skywalker, în ciuda faptului că a fost creată pentru serialele animate. Deși eu nu sunt atât de fan al francizei Star Wars, sunt mare fan Rosario Dawson și, sincer să fiu, sunt mai curios de cum arăta Ahsoka, decât de al treilea sezon din The Mandalorian, care cam bate pasul pe loc. Trei zvonuri importante: uniforma stormtrooperilor va avea un design nou, inedit, inspirat de stilul artistic japonez Kintsugi, săbiile laser vor primi și ele un upgrade, iar câteva dintre personaje vor avea abilități care nu se găsesc în alte filme și seriale ale francizei, gen arte marțiale. Arte marțiale în Star Wars sună a dans contemporan în Creed.

Unde: Disney+ | Când apare: a doua jumătate a anului.

CITEȘTE ȘI: 5 filme SF & Fantasy de văzut pe SkyShowtime

Foto: Apple TV+

Cifre Articol MindcraftStories_5 Dark Matter

Într-o zi, un fizician din Chicago, Jason, interpretat de Joel Edgerton, e răpit și și drogat. Când se trezește, se află într-un laborator de știință și iese dintr-un cub metalic. Descoperă că se află într-un Chicago alternativ, unde, cu 15 ani în urmă, a decis să nu se căsătorească cu Daniela (Jennifer Connelly) și să dedice exclusiv, în schimb, carierei. În acest univers, tocmai Jason a construit acel cub, care le permite ocupanților să călătorească între nenumăratele lumi paralele. De aici pornește romanul cu același nume scris de Blake Crouch, responsabil și cu trilogia Wayward Pines, adaptată excelent într-un serial cu Matt Dillon și Carla Gugino, în rolurile principale, și M. Night Shyamalan, în echipa de producție. Distribuția, asemenea intrigii, sună și ea foarte bine, pentru că în Dark Matter vor mai apărea și Alice Braga (vezi We Are Who We Are) și Jimmi Simpson (vezi Westworld).

Unde: Apple TV+ | Când apare: a doua jumătate a anului.Text de

Mihai Tița

Jurnalist de lifestyle și cultură, care a mai scris pentru Playboy, GQ, FHM, Sunete sau Scena9. 

CULTURĂ|SCIENCE OF FOOD

Microidentitate gastronomică națională: metode de acrire a ciorbelor

De
Nelipsită astăzi de pe mesele românilor, ciorba este punctul central al bucătăriei tradiționale. Românii o prepară cu orice, de la ierburile din flora spontană la vișine, și de la mațe de miel la aguridă. Iar dintre toate tipurile disponibile, borșul stă la loc de cinste. 
CULTURĂ|POPCRAFT

Kingdom of the Planet of the Apes: Fără sentimente

De
Al patrulea film al seriei Planet of the Apes, după trilogia începută în 2011, schimbă placa artistică și narativă, dar fără cap și coadă. 
CULTURĂ|GAMECRAFT

Final Fantasy VII Rebirth: Perspectiva unui jucător nou al seriei

De
Trilogia care reface unul dintre cele mai iconice jocuri din istorie e pe cât de captivantă, pe atât de confuză dacă nu ai jucat originalul.
CULTURĂ|POPCRAFT

25 de ani de la The Blair Witch Project: Adolescenți „de unică folosință”

De
Atipic, autoironic și confuz. Cam așa se poate descrie curentul grunge. Când mă gândesc la TBWP, adaug și tulburător.