Avem un festival nou de film fantastic. Cum procedăm?12 min read

De Cristi Mărculescu 13.09.2021

La Dumbrăvița, în județul Timiș, (și online) are loc The Galactic Imaginarium Film Festival, un festival de filme fantastice. Am vorbit cu Darius Hupov, directorul TGIFF, despre cum e să faci un festival de nișă.

Cronologic vorbind, The Galactic Imaginarium Film Festival este al treilea festival dedicat filmelor fantastice din România. Ediția a doua are loc săptămâna asta (15-19 septembrie), în județul Timiș. Am vorbit cu Darius Hupov despre filmele din această ediție, invitații festivalului, scena locală de SF, fantasy, groază și mister și despre producția unui festival de film.  

Este un moment în care prin România încep să se facă festivaluri prin orașe sate și comune, un trend pe care eu îl văd ca benefic. Dar de ce Dumbrăvița? 

Motivele sunt multiple. În primul rând, organizatorul evenimentului, Asociația pentru Educație Complementară (APEC), are sediul în Dumbravița, Timiș, unde își desfășoară preponderent activitatea în ultimii cinci ani, organizând, între altele, Festivalul părinților – Concordia Familiae și Festivalul de film TGIFF. Am avut sprijinul Primăriei locale de îndată ce am anunțat proiectul festivalului de film.

Cum vă descurcați cu personalul și infrastructura? Orice festival e greu de pus pe picioare. Vă ajută sau complică locul ales?

Infrastructura existentă e suficientă pentru pentru festival, în etapa de început în care ne aflăm. Primăria ne-a pus la dispoziție orice element de locație sau logistică pe care îl are în dotare. Sper ca pe viitor să ne ajute să îmbunătățim dotarea, pentru că dorim să transformăm Casa de cultură, nou construită, într-o locație modernă de proiecție de film, pentru un festival, cu un sistem de sunet performant și cu aparatură de proiecție DCP. Acestea sunt planurile noastre pentru viitorii ani.

https://mindcraftstories.ro/images/2021/09/Mindcraftstories_The-Galactic-Imaginarium-Film-Festival-festival-de-film-fantastic-Dumbravita-Timis_01_TGIFF.jpg

Festivalul are o structură hibridă. Zi-mi câte ceva despre ce și cum se întâmplă în Dumbrăvița și ce este online.

Din cauza situației epidemiologice, cu număr de infectări în creștere, am renunțat la două zile de evenimente, dedicate exclusiv copiilor și tinerilor, care ar fi avut loc în Parcul Central din Dumbrăvița. Au rămas patru seri cu proiecții de filme în sistem drive-in, în parcarea Sălii polivalente din Dumbrăvița, unde vom proiecta trei-patru filme scurte și două filme de lung metraj în fiecare seară. 

Toate filmele din festival vor fi prezente online, pe platforma de streaming pe care am creat-o special, care a funcționat impecabil la ediția de anul trecut. În plus, vom avea 25 de elemente de program online, pe Zoom și Discord, plus elemente live și înregistrate pe pagina de Facebook și canalul de YouTube.

Mindcraftstories_The-Galactic-Imaginarium-Film-Festival-festival-de-film-fantastic-Dumbravita-Timis_02_Arhiva-Personala.jpg

Darius Hupov/arhiva personală.

Văd că aveți 66 de filme în opt secțiuni. De ce opt?

Sunt patru secțiuni în festival: Science Fiction, Fantasy/Fantastic, Animație și Comedie/Parodie, ultimele două cu filme având ca subiect Science Fiction sau Fantasy. Pentru fiecare secțiune, acceptăm filme scurte și filme de lung metraj. În total sunt opt secțiuni.

Ce-i nou în filmele fantastice de acum? Ai observat vreo tematică sau vreo estetică în curs de a se impune?

Am observat o mai mare atenție și o calitate crescută pe partea de imagine, începând de la alegerea locației, a încadrării și a coloristicii. Nu pot să spun că a predominat o anumită tematică, oferta din acest an a fost foarte variată și de o calitate superioară anului trecut, deși per ansamblu am primit mai puține filme în festival.

Care ar fi must-see-urile pentru spectatori?

E greu de ales, dar o să încerc… La lung metraj, avem filmul cu cel mai mare buget prezent în festival, Deep In (2021), Detalii pe imdb.com o space opera din China care a costat patru milioane de dolari și care trebuie văzută de împătimiții genului. La genul Fantasy/Fantastic, aș aminti Precarious (2020), Detalii pe imdb.com o producție SUA. 

Din rândul filmelor scurte, recomand Transfert (Franța), Clarence of Tomorrow, o animație excelentă din Australia, și Family, care, dacă nu l-ai văzut, sunt sigur că o să-ți placă – e un horror din Spania.

Avem vreo șansă de-a avea un lungmetraj SF românesc în viitorul proxim?

Există un filon de proză fantastică extraordinar de bun în cultura românească, trebuie doar accesat. Nu înțeleg de ce cineaștii români de prestigiu nu îl folosesc, preferând realismul dur, de diferite facturi. Până la urmă, e o opțiune personală a creatorilor.

Comunitatea de fani SF este în continuă creștere și diversificare în România. Colaborați?

Comunitatea de fani din România are două zone, care, din păcate, nu se intersectează: vechea gardă, din care s-ar putea spune că fac parte și eu, care consumă preponderent literatura și mai puțin filme de gen, și fanii tineri, apăruți după anii 2000, care sunt ancorați în jocurile video și film. 

Garda veche o poți întâlni la evenimentele organizate de cluburile de SF din țară. În Timișoara sunt trei care încă funcționează – în ordinea vechimii: H.G.Wells, Helion și Sindicatul 9. Tinerii merg la East European Comic Con, la Bucureșți, unde vin în număr mare, cu zecile de mii. Lor trebuie să se adreseze, preponderent, oferta noastră, a festivalurilor de profil – science fiction, fantasy și horror.

Cât despre colaborare, trebuie spus că TGIFF are în echipa sa de organizare câțiva oameni de bază care fac parte din clubul Sindicatul 9 și are susținerea oficială a clubului.

 Ce evenimente conexe ați programat?

Am avut în vedere un concert de muzică, care nu s-a concretizat din lipsă de fonduri, sperăm să-l putem realiza la anul. Avem în plan o expoziție de artă grafică, care se va face dacă vom avea sprijinul comunității artiștilor din Timișoara. 

În plus, Miltos Yerolemou, actorul britanic care a fost invitat de onoare (virtual) la ediția de anul trecut, va fi prezent anul acesta la Dumbrăvița în calitate de membru special al Juriului și va susține două workshopuri, unul de actorie și unul de waterdance, stilul de luptă cu spada din serialul TV Game of Thrones, unde l-a interpretat pe Syrio Forel. 

Sperăm că vom reuși să realizăm o întâlnire a lui Miltos cu elevi de la secția de teatru a liceului Ion Vidu din Timișoara și cu alți tineri actori. De asemenea, avem o sesiune de autografe și una de fotografii, pentru care Miltos va fi prezent în Parcul Central din Dumbrăvița în dimineața zilei de duminică 19 septembrie.

Vrei să recomanzi și-o carte, dacă tot suntem pe zonă? Măcar la scris avem ceva autori…

Recomand seria de romane de urban fantasy Tenebre, scrisă de Daniel Timariu, apărută la editura Tritonic, avându-l ca protagonist pe detectivul Alexandru Theodor Anghel.



Text de:

Cristi Mărculescu

Selecționer de filme la festivaluri. A început cu TIFF, a continuat cu multe altele (Dracula IFF, Dakino, Luna Plinã, BUZZ CEE). Ocazional, scrie.

CULTURĂ|POPCRAFT

La Chimera: Trecut, prezent și niciun viitor

De
Scurt și la obiect: un film impresionant, ireproșabil și complet, cum n-am mai văzut demult.
CULTURĂ|GAMING SPOTLIGHT

(Aproape) Tot ce trebuie să știi despre Fallout dacă nu ai încercat jocurile

De
Povestea de fundal a serialului postapocaliptic care a devenit un hit instant este pe cât de fascinantă, pe atât de complexă și stufoasă.
CULTURĂ|BOOK CLUB

La masă cu vampirii. Dracula a fost integrat cam forțat în gastronomia românească

De
Nici Nadia, nici Hagi, nici Ilie Năstase nu sunt atât de cunoscuți precum contele Dracula, personajul imaginat de scriitorul irlandez Bram Stoker la finalul secolului al XIX-lea, confundat adesea cu Vlad Țepeș, dar asociat cu Transilvania. Brand puternice ale României, notorietatea lui Dracula e speculată și în gastronomie. 
CULTURĂ|POPCRAFT

Fallout: Postapocalipsa nu va fi la televizor

De
Western, acțiune și satiră politică într-o nouă și reușită adaptare a unui joc video, Fallout are mai multe lucruri de zis decât pare la prima vedere.