From Software/Bandai Namco

Cele mai importante jocuri video prezentate la E3 202125 min read

De Ionuț Preda 16.06.2021

Producătorii de jocuri video defilează cu cele mai noi creații.

După ce a sărit peste ediția din 2020 din cauza pandemiei, cel mai important eveniment al industriei de jocuri video, E3 (Electronic Entertainment Expo, redenumit Experience pentru ediția 2021) a revenit anul acesta într-un format complet virtual.

Cu toate acestea, deși aproape toți actorii importanți din lumea jocurilor video au avut o prezență – cu excepția Sony, care sare de ani buni evenimentul –, au lipsit surprizele majore. Până și anunțurile cele mai discutate de la această ediție au fost degrabă un secret deschis sau jocuri pre-anunțate prin teasere vechi.

Am selectat, mai jos, câteva dintre cele mai interesante noutăți de la E3 2021. Nu doar anunțuri noi, ci și jocuri cărora li s-a dezvăluit vreun aspect major – data de lansare, un trailer nou de gameplay sau, în unele cazuri, faptul că nu au fost încă abandonate.

Elden Ring

PC, Xbox Series X/S, Xbox One, PS4, PS5
Producător: From Software. Distribuitor: Bandai Namco. Data lansării: 11 ianuarie 2022

La doi ani după ce a fost anunțat inițial, a venit în sfârșit un prim trailer de gameplay pentru action-RPG-ul Elden Ring. Așteptările sunt mari, nu doar pentru că e noul joc al creatorilor seriei Dark Souls, coordonat chiar de „părintele” seriei, Hidetaka Miyazaki, ci și pentru că l-au cooptat pe George R.R. Martin să scrie o parte din mitologia și povestea jocului – spre disperarea fanilor A Song of Ice and Fire, care încă așteaptă publicarea celui de-al șaselea volum al seriei.

Nu că s-ar vedea din trailer cooptarea lui Martin. Cam tot aspectul vizual, de la designul personajelor și al inamicilor la paleta de culori a lumii și animațiile de luptă, este extrem de similar cu cel din precedentele titluri From Software, precum Dark Souls, Bloodborne sau Sekiro. Vor fi însă niște schimbări la formulă, având în vedere că este primul titlu complet open-world al companiei japoneze, iar lumea de joc va fi destul de mare încât jucătorul va avea nevoie de un cal pentru a o traversa. Cât de multe schimbări, se va afla la începutul anului viitor, dacă nu vor fi amânări.

Starfield

PC, Xbox Series X/S
Producător: Bethesda Game Studios. Distribuitor: Bethesda Softworks/Xbox Game Studios. Data lansării: 11 noiembrie 2022

Un alt titlu despre care se așteptau detalii de ani buni. Este primul IP original din ultimii 25 de ani al celor de la Bethesda, creatorii seriei Elder Scrolls și actualii oblăduitori ai seriei Fallout, prilej cu care compania își încearcă mâna pentru prima dată cu un RPG în spațiu.

Din păcate, trailerul nu răspunde la prea multe întrebări, fiind doar o animație pre-rendered, cu un discurs SF extra-generic și vag despre călătoria spre stele a umanității. Mai multe au aflat Washington Post„‘Starfield’: Todd Howard discusses Bethesda’s new space-based RPG”, washingtonpost.com dintr-un interviu cu game designerul Todd Howard, care a descris jocul ca „Skyrim în spațiu”. Un alt oficial Bethesda l-a asemănat cu un „simulator de Han Solo” în care poți explora galaxia.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild Sequel

Nintendo Switch

Producător: Nintendo EPD. Distribuitor: Nintendo. Data lansării: 2022

Nintendo au dat lovitura în 2017 cu Breath of the Wild, devenit cel mai bine vândut din toată seria legendară de jocuri Legend of Zelda. Criticii și fanii au apreciat trecerea seriei la un open world 3D care se bazează pe explorare și experimentare în locuri unor misiuni repetitive, precum și stilul grafic bazat pe cell shading care face fiecare cadru să arate ca o pictură.

Acum, Nintendo au prezentat și primul teaser pentru sequel, dar în mod bizar nu au dezvăluit încă numele jocului, motivând că ar putea da indicii jucătorilor despre ce se întâmplă în joc. Altfel, trailerul sugerează un nou set de aventuri cu Link în regatul Hyrule, de data asta cu mecanici care pot întoarce timpul înapoi

Battlefield 2042

PC, Xbox One, Xbox Series X/S, PS4, PS5
Producător: DICE. Distribuitor: Electronic Arts. Data lansării: 22 octombrie 2021

Seria populară de shootere multiplayer se întoarce la războiul futurist, după două jocuri situate în timpul războaielor mondiale. De data aceasta, nu mai include deloc o campanie singleplayer și nici un mod battle royale, iar accentul pare pus pe modurile de joc mai tradiționale: bătălii de amploare pe hărți uriașe, care acum pot susțină până la 128 de jucători.

Printre schimbări, sunt introduși și personaje-„specialiști” similare operatorilor din Rainbow Six Siege, cu diferența că fiecare tip de specialist poate folosi orice armă din joc. Trailerul de gameplay a arătat o hartă imensă, cuprinzând un oraș întreg într-un deșert, cu foarte multă verticalitate și fenomene meteo dinamice.

Forza Horizon 5

PC, Xbox One, Xbox Series X/S
Producător: Playground Games. Distribuitor: Xbox Game Studios. Data lansării: 9 noiembrie 2021

Poate cea mai populară serie de curse arcade la momentul de față, având în vedere conul de umbră în care a intrat Need for Speed, a pregătit o surpriză fanilor la E3: Forza Horizon 5 nu doar că a fost anunțat, dar se va lansa anul acesta. Noua iterație a seriei va avea parte din nou de sute de mașini licențiate, din toate categoriile posibile, de la camioane participante la raliul Dakar până la bolizi de lux, cu o diversitate la fel de generoasă în tipurile de curse.

Harta open world este de data această situată în Mexic, iar producătorii se jură că este cea mai vastă și diversă din toată seria. Gameplay-ul arătat acum nu pare să-i contrazică, cu deșerturi, orașe de coastă, vulcani și temple aztece pierdute în junglă.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl

PC, Xbox Series X/S
Producător:  GSC Game World. Distribuitor: GSC Game World. Data lansării: 28 aprilie 2022

Dacă e vreun joc care a „furat” prezentarea oricum lăudată a celor de Xbox și Bethesda, acela e STALKER 2, cel mai nou titlu din seria care ia teme din Picnic la margine de drum și filmul omonim al lui Tarkovsky și le desfășoară într-o zonă de excluziune de la Chernobyl iradiată la extrem. Se știa deja că titlul revine, la un deceniu după ce prima tentativă de a-l produce a fost anulată, dar nu era clar la ce valori de producție. Mai ales că trilogia de jocuri precedente intrau în categoria „diamantelor neșlefuite”, cu o atmosferă excepțională și gameplay solid, dar cu  lacune la prezentare, grafică sau animații.

Ei bine, trailerul pentru STALKER 2 păstrează atmosfera apăsătoare a Zonei, horror-ul ocazional și schimburile de focuri mai realiste, dar vine și o producție de buget înalt, cu motion capture pentru personaje și scene spectaculoase, care storc toate capabilitățile grafice din Unreal Engine 4. Cel mai devreme în aprilie anul viitor se va ști dacă și restul jocul se află la aceeași înălțime.

A Plague’s Tale: Requiem

PC, Nintendo Switch, PS5, Xbox Series X/S
Producător: Asobo Studio. Distribuitor: Focus Home Interactive. Data lansării: 2022

A Plague Tale: Innocence a luat pe toată lumea prin surprindere în 2019, prezentând povestea unei adolescente de descendență nobilă care încerca să-l ascundă pe fratele său mai mic de Inchiziție, pe fundalul unei Franțe decimate de Marea Ciumă. Criticii au apreciat prezentarea video elaborată, gameplay-ul stealth/action/horror bine cizelat și povestea captivantă.

Sequel-ul Requiem promite o continuare la fel de interesantă, cu același duo în frunte, care va trebui să înfrunte valuri și mai mari de șobolani purtători de ciumă, unul din laitmotivele primului joc.

Marvel’s Guardians of the Galaxy

PC, Xbox One, Xbox Series X/S, PS4, PS5
Producător: Eidos Montreal. Distribuitor: Square Enix. Data lansării: 26 octombrie 2021

Square Enix părea că a dat lovitura atunci când a achiziționat drepturile pentru a face jocuri video pe baza universului Marvel. Doar că prima tentativă de joc online, Marvel’s Avengers, a eșuat din cauza unui gameplay repetitiv, a multor probleme tehnice și a unor microtranzacții agresive, care încercau să stoarcă și ultimul ban de la jucătorii încă interesați.

Cu Guardians of the Galaxy, publisher-ul japonez încearcă o altă strategie, anunțând că jocul va fi strict singleplayer, nu va avea microtranzacții și nici DLC-uriDownloadable content după lansare. În schimb, va fi un joc de acțiune narativ, în care jucătorii vor fi asistați de cunoscutele personaje în gameplay.

Rainbow Six: Extraction

PC, Stadia, Xbox One, Xbox Series X/S, PS4, PS5
Producător: Ubisoft Montreal. Distribuitor: Ubisoft. Data lansării: 16 septembrie 2021

Inițial numit Quarantine (subtitlu schimbat din motive evidente), urmașul lui Rainbow Six: Siege a surprins pe toată lumea. După ce a avut un succes masiv cu un shooter multiplayer tactic care avea măcar pretenții de realism, Ubisoft a decis că următorul joc din serie va fi un shooter co-op în care jucătorul respinge o invazie extraterestră. E discutabilă legătura titlului cu franciza Rainbow Six în general, licențiată inițial ca un thriller cu terorism global scris de răposatul Tom Clancy, dar măcar gameplay-ul nu arată foarte rău.

Avatar: Frontiers of Pandora

PC, Stadia, Amazon Luna, Xbox Series X/S, PS5
Producător: Massive Entertainment. Distribuitor: Ubisoft. Data lansării: 2022

O altă surpriză de la Ubisoft este un joc open world cu buget ridicat bazat pe universul Avatar. E adevărat că lansarea va coincide, probabil, cu urmarea filmului SF al lui James Cameron, care ar trebui să ajungă în cinematografe în decembrie 2022. Nu au fost date foarte multe detalii despre gameplay, în afara faptului că va fi din perspectivă first person, dar primele imagini cu Pandora din joc arată extrem de bine.

The Outer Worlds 2

PC, Xbox Series X/S

Producător: Obsidian Entertainment. Distribuitor: Xbox Game Studios. Data lansării: N/A

Primul The Outer Worlds a divizat fanii celor de la Obsidian, un studio cu istorie în lumea RPG-urilor. Asta pentru că a fost promovat ca un Fallout: New Vegas alternativ, într-o lume originală, dar o parte din fani și critici au considerat că povestea și personajele sunt mai puțin inspirate decât cele din magnum opus-ul studioului. Așa că anunțul unei continuări este surprinzător, mai ales că studioul mai are în lucru un RPG fantasy, Avowed. În plus, chiar și trailer-ul punctează, auto-ironic, că nu prea au ce arăta momentan.

Atomic Heart

PC, Xbox One, Xbox Series X/S, PS4, PS5
Producător: Mundfish. Distribuitor: Mundfish. Data lansării: N/A

Atomic Heart rămâne unul dintre cele mai ciudate proiecte din istoria gamingului. Un action/RPG open-world cu influențe de Bioshock, STALKER și Fallout, care combină un design atompunk/steampunk/SF cu stereotipuri din zona slavă, într-un cadru situat la apogeul Uniunii Sovietice. Un nou trailer extrem de bizar a fost prezentat la E3, dar nu și o dată de lansare, păstrând vii zvonurile că ar avea probleme mari de producție.

Babylon’s Fall

PC, PS4, PS5
Producător: Platinum Games. Distribuitor: Square Enix. Data lansării: N/A

Titlul neoficial de „dezamăgire a E3-ului” ar merge probabil la Babylon’s Fall. Un joc despre care se așteptau detalii de mult timp, pentru că e produs de Platinum Games, maeștri ai jocurilor action-third person care au combat rapid, precum Bayonetta 2 sau Nier Automata. Un trailer cu grafică mediocră și detaliul că jocul va fi, de fapt, un co-op de patru jucători, pe model live service Un model de suport pe termen lung al jocurilor online menit să rețină jucătorii mult timp după lansare, prin update-uri constante sau recompense pentru cei care joacă zilnic a fost de ajuns pentru a primi critici și un raport de like-uri/dislike-uri care nu flatează.

ELEX II

PC, Xbox One, Xbox Series X/S, PS4, PS5
Producător: Piranha Bytes. Distribuitor: THQ Nordic. Data lansării: N/A

Arhitecții seriilor Gothic și Risen revin cu un sequel pentru cel mai recent titlu al lor, ELEX, un action/RPG post-apocaliptic care îmbină elemente de fantasy și SF. Deocamdată, au prezentat doar un trailer cinematic care confirmă același personaj principal, Jax, și are o melodie special compusă de solistul Korn, Jonathan Davies. Din experiența jocurilor trecute, probabil vor fi trei facțiuni cu care te poți alia, un combat care te invită să găsești exploituri și un open world cu mult potențial de explorare.

Jurassic World Evolution 2

PC, Xbox One, Xbox Series X/S, PS4, PS5
Producător: Frontier Developments. Distribuitor: Frontier Developments. Data lansării: 2021

Jurassic World Evolution a fost cel mai bun joc făcut după licența Jurassic Park, un fel de Rollercoaster Tycoon, dar în care trebuie să administrezi cunoscutul parc de dinozauri și să te distrezi cu experimente mai mult sau mai puțin etice. Sequel-ul promite mult mai multe opțiuni în acest sens, dar și o grafică îmbunătățită, cândva spre sfârșitul acestui an.

Psychonauts 2

PC, PS4, Xbox One, Xbox Series X/S
Producător: Double Fine. Distribuitor: Xbox Game Studios. Data lansării: 25 august 2021

La 15 ani după lansarea originalului, care a atins între timp statut de clasic de cult, Double Fine Productions au confirmat în sfârșit că Psychonauts 2 se va lansa în august. Primul joc poate fi definit vag ca un platformer care urmărește o serie de personaje cu puteri paranormale, dar care experimenta foarte mult cu puzzle-uri necovenționale, ce încurajau jucătorii să experimenteze cu puterile aflate la îndemână. Dacă trailerul este reprezentativ, continuarea promite să fie la fel de bizară și memorabilă.


CITEȘTE ȘI: Când revin la normal prețurile pentru plăci video și console?Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

CULTURĂ|BOOK CLUB

8 cărți gastronomice din 2023 care merită citite

De
O primă partea a aparițiilor editoriale despre mâncare dintr-un an destul de generos cu gastronomia. Plus o scurtă recapitulare a ultimului deceniu.
CULTURĂ|POPCRAFT

40 de ani de la The Terminator: Skynet se întoarce?

De
„I'll be back” e una dintre replicile iconice al cinemaului, dar, astăzi, e și o metaforă pentru reîntoarcerea temei principale: cât de periculoasă e, de fapt, inteligența artificială?
CULTURĂ|GAMECRAFT

Prince of Persia: The Lost Crown. Renașterea unui clasic

De
Prințul tău se află într-o altă anomalie temporală, dar măcar a ieșit din hibernare.
CULTURĂ|POPCRAFT

Poor Things: Bella și bestia

De
Unul dintre regizorii însemnați și inconfortabili ai ultimelor decade încearcă să fie mai abordabil, într-o satiră pastelată despre Dumnezeu, autonomie corporală, misoginism și câte și mai câte.