Timbrele COVID de pe mapamond – un prim inventar realizat în România8 min read

De Mădălina Cocea 24.07.2020, ultima actualizare: 26.07.2020

Primul timbru pe tema COVID-19 pare să fi fost emis de Poșta Iraniană, la data de 17 martie, iar de atunci colecționarii de timbre din întreaga lume urmăresc un fenomen nou: timbrele coronavirus. Astfel de timbre au apărut repede în Iran, Vietnam, Elveția, Insula Man, Maroc și Emiratele Arabe Unite, iar din luna iunie li s-au adăugat mult mai multe.

Bogdan-Vasile Cioruța, informatician la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, ce a condus un prim studiu românesc„COVID-19 Stamps – A New Collecting Theme Vs Philatelic Promotion of Care for Affected Community and Environment”, journalajess.com al acestor timbre, spune că „Unele state au răspuns prompt prin emiterea de mărci poștale cu această tematică, pe când altele nu au reacționat deloc. România și Italia, spre exemplu, nu au lansat nici până la această oră vreo marcă poștală cu tematica COVID-19”. 

Iran

Lansată în contextul în care Iranul era acuzat că minimizează impactul coronavirusului, emisiunea comemorativă are tema „Eroi Naționali” și a fost dezvăluită de însuși președintele iranian Hassan Rouhani printr-o transmisiune în direct pe postul de televiziune de stat. Timbrul este dedicat doctorilor și angajaților din sistemul medical, dar autorii articolului științific notează că în timbru pare să apară și un soldat ce poartă o mască de gaz.

Vietnam

Ministerul Informațiilor, Comunicațiilor și Sănătății împreună cu Poșta Vietnameză a lansat un set de două timbre care, conform studiului românesc, are drept temă „Împreună pentru prevenirea și combaterea COVID-19”. Pe lângă acestea, poșta vietnameză oferă și cărți poștale și plicuri cu aceeași tematică. Timbrul este realizat de artistul vizual Pham Trung Ha.

Elveția

Pentru 50 de franci, elvețienii vând o coală cu 10 timbre pe tema Coronavirus. Acesta pare să fie, potrivit articolului științific menționat, singurul timbru care include și un element de caritate. Tema timbrului elvețian este „Solidaritate COVID-19”, iar banii obținuți din vânzarea acestuia sunt donați organizației Crucea Roșie. Timbrele pot fi folosite pentru a trimite scrisori, dar poșta elvețiană va face acest serviciu — în mod normal în valoare de un franc — în mod gratuit, virând întreaga sumă organizației caritabile.

Insula Man

Pe 26 aprilie 2020, în Insula Man a fost lansată o colecție de opt timbre, cu tema „Ne ajută să trecem prin asta” — în original „Carry Us Through”. Conform descrierii de pe site-ul poștei, acestea „reflectă răspunsul populației insulei în fața provocării coronavirusului”. Fiecare timbru conține un cuvânt cheie, asociat celor care muncesc în serviciul comunității: dragoste, încredere, grijă, compasiune, muncă, comunitate, cuvinte și știință.

Maroc

Timbrele poștale din Maroc au tema „Uniți în campania împotriva COVID-19” și îi prezintă pe cei aflați în prima linie a luptei împotriva epidemiei: doctor, cercetători, forțe de ordine etc.

Emiratele Arabe Unite

Cu sloganul #MulțumimEroilor, timbrul dedicat coronavirusuluia fost lansat pe 10 mai 2020 de către poșta națională. Acesta este inclus într-o coliță și poate fi folosit pentru expedieri doar când este folosită întregul ansamblu, și nu timbrul individual.  

România

Până în prezent, în România nu a fost emisă vreo marcă poștală comemorativă pe tema coronavirusului, deși exista precedent. „Au existat alte evenimente care au avut parte de emisiuni neplanificate, cum ar fi emisiunea filatelică lansată cu prilejul tragediei de la Colectiv («Lacrimile îngerilor», 20.11.2015) și inundațiile («Inundații – curcubeul speranței», 02.08.2005)”, exemplifică Bogdan-Vasile Cioruța.

Apar tot mai multe timbre

Cercetătorul afirmă că studiul său nu reprezintă decât o primă parte dintr-o lucrare mai amplă și a analizat doar aparițiile până în luna iunie 2020. Pentru că noile apariții au venit într-un val și sunt extrem de numeroase, acesta speră să beneficieze de sprijinul altor filateliști în analiza lor. „Le solicităm colecționarilor, filateliștilor amatori și nu numai, precum și celor interesați de acest subiect sprijinul pentru a realiza un material cât se poate de exhaustiv… Ca o pagină tribut în istoria modernă a filateliei.”

Studiul primelor emisiuni de timbre COVID-19 este publicat într-un articol științific, semnat împreună cu Alexandru Pop, inginer de sistem și membru al Asociației Filateliștilor Feroviari din România, și conferențiar Mirela Coman, ambii din cadrul aceluiași Centru Universitar Nord din Baia Mare.Text de

Mădălina Cocea

„Traduce” știința pe înțelesul publicului și ajută cercetătorii să comunice mai bine cu publicul larg, mediul de afaceri și presă. Povestește de ce și cum face asta pe comunicarestiintifica.ro

CULTURĂ|POPCRAFT

Sunny: Roboțelul buclucaș

De
Apple izbutește un nou serial bine făcut, bine jucat și bine scris. Era și vremea.
CULTURĂ|AI WORLD

Un sistem AI creat de o româncă analizează fotografii și detectează falsuri în artă

De
Art Recognition, o companie care folosește inteligența artificială pentru a autentifica operele de artă, este co-fondată de Carina Popovici, de origine română. Printre cele 40 de falsuri identificate cu acest sistem se numără lucrări atribuite lui Monet și Renoir, găsite pe eBay.
CULTURĂ|POPCRAFT

Supacell: Black power!

De
Un serial apărut parcă de nicăieri, care aproape ironizează genul filmelor cu supereroi, printr-un binevenit și captivant revizionism.
CULTURĂ|GAMING

Cum faci o coloană sonoră pentru un joc care poate dura sute de ore?

De
Un interviu cu Borislav Slavov, compozitorul muzicii din Baldur’s Gate 3 și Crysis 2.