Foundation – tot mai aproape de lansare

De Mihai Ghiduc 29.06.2021

Foundation, serialul produs de David S. Goyer, scenaristul trilogiei Dark Knight, pentru Apple TV+, după epica operă a lui Isaac Asimov, e tot mai aproape de lansarea din 24 septembrie. Jared Harris îl va juca pe Hari Seldon, părintele psihoistoriei, Lou Llobell pe Gaal Dornick, o matematiciană și adeptă a lui Seldon care va căpăta un rol proeminent în serial.

Cum lansarea e tot mai aproape, apar tot mai multe imagini, momentan sub forma unor teasere. Primul a fost lansat pe 22 iunie:

O săptămână mai târziu, a fost rândul celui de-al doilea, care nu vine neapărat cu multe informații suplimentare:

Dacă romanele lui Asimov au fost un succes la vremea lor, omul cerând un viitor fascinant, început cu seria Roboților, și continuat cu cele despre Fundație și Imperiu, rămâne de văzut cât de fascinantă li se va mai părea această viziune oarecum deterministă despre lume privitorilor din 2021.

Desigur, oficial vei putea vedea serialul doar dacă ești în Republica Moldova, pentru că Apple TV+ n-a ajuns încă în România și sunt puține șanse să ajungă în acest an.

Hari Seldon, Foundation, Apple TV+

Foto: Apple TV+

Revenind la Asimov, pe Mindcraft Stories, am publicat anul trecut, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea marelui autor SF, o serie de articole despre cât de important a fost acesta pentru cititorii de SF, în a doua parte a secolului al XX-lea: Asimov și roboții săi: Întâlniri de gradul III (Partea I și Partea a II-a).

În plus, Adrian Cioroianu a analizat influența celor trei legi asimoviene ale roboticii, care au ajuns să fie folosite inclusiv în discuțiile oficiale de la UNESCO, iar Mihnea Dumitru a făcut o analiză a Fundație, în varianta scrisă, din punctul de vedere al unui analist politic.

World Press Photo: Fotojurnalism de impact de pe tot globul, într-o expoziție în Piața Universității din București

De
Piața Universității din București va găzdui pentru a treisprezecea oară consecutiv expoziția internațională de fotojurnalism anuală World Press Photo , în perioada 18 mai – 7 iunie, adusă în România de Fundația Eidos și finanțată de Ministerul Culturii.

Un documentar produs de Wim Wenders deschide a doua ediție LYNX Festival

De
A doua ediție LYNX Festival, care va avea loc între 4 și 9 iunie la Brașov, se deschide cu proiecția în premieră a filmului Cântecele pământului al regizoarei norvegiene Margreth Olin.

Evenimentele din seria ROOTS se încheie cu ateliere eco-somatice 

De
Seria de evenimente ROOTS se va încheia în datele de 11 și 12 mai, între orele 12 și 16, cu două ateliere axate pe moduri în care participanții se pot autodescoperi cu ajutorul găsirii motivelor care îi conectează la viață în toată complexitatea ei, ca o forță ce trece dincolo de gândire și analiză. Atelierele vor avea loc la București, în Parcurile Icoanei și Ioanid.

A doua ediție a campaniei Safe2Eat vorbește despre siguranța alimentară pe limba consumatorilor

De
Coordonată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și cu sprijinul partenerilor din 18 țări ale Uniunii Europene, inclusiv România, campania Safe2Eat se angajează să ofere consumatorilor informațiile de care au nevoie pentru a face alegeri alimentare înțelepte și sigure. Teme principale sunt aditivii alimentari, alergenii și reciclarea hranei.