Will Deni McIntyre/Getty Images

Trei rusoaice spun că sancțiunile au efect, dar îi ating și pe criticii lui Putin25 min read

De Radu Stochița 09.03.2022

Studenții ruși din Occident nu-și mai pot folosi cardurile, iar în Rusia joburile dispar și cei care vor să fugă nu mai au bani.

De mai bine de două săptămâni, situația la nivel global s-a schimbat radical, iar pe televizor au rulat încontinuu imagini de pe frontul din Ucraina. Din când în când, mai apar și imagini cu cetățeni ruși care stau la cozi la bancomate pentru a retrage cât mai mulți bani sau care se pregătesc să plece din țară din cauză că și-au pierdut locul de muncă. 

Pentru a înțelege mai bine modul în care se resimte  situația în rândul cetățenilor ruși, am vorbit cu trei persoane diferite: două stabilite în Statele Unite, dar cu o întreagă familie în Rusia, iar una care locuiește în Moscova, împreună cu copiii. Am căzut de comun acord cu acestea că identitatea lor trebuie anonimizată, pentru a le proteja. În timpul conversației le-am întrebat pe Sașa, Mirva și Kristina (nu sunt numele lor reale) dacă se simt în siguranță că vorbesc cu mine la telefon, dacă nu simt că cineva le va asculta conversațiile. Toate mi-au declarat la unison că nu le mai pasă, că oamenii din afara Rusiei trebuie să știe modul în care acest conflict îi afectează și pe cetățenii de rând ai țării care în urmă cu două săptămâni a invadat Ucraina.

https://mindcraftstories.ro/images/2022/03/Mindcraftstories_Femei-Rusia-Sanctiuni-economice-Telegram-Joburi-Emigrari-Cenzura-Kremlin-Mediazona-Pussy-Riot_03_China-News-Service-via-Getty-Images.jpg

China News Service via Getty Images

Fuga la bancomat

M-am întâlnit pe Skype cu Sașa, studentă în SUA, care m-a întrebat dacă este în regulă să fumeze o țigară în timp ce vorbește cu mine. A început să-mi povestească despre rutina zilnică, despre cum se duce la ATM-ul din campusul universitar american unde învață de patru ani, pentru a retrage cât mai mulți dolari din contul ei rus. Spune că este norocoasă, că a avut posibilitatea să aibă un cont în dolari la o bancă rusească, doar că simte nevoia să retragă cât de mult posibil în fiecare zi. Sașa se confruntă cu o situație dificilă, nu știe care va fi viitorul contului său bancar, în timp ce trebuie să-și ajute financiar și rudele de acasă. 

Îmi vorbește cu anxietate despre situația de acasă, despre apelurile pe care le are cu familia de câteva ori pe zi și de situația financiară care se agravează pe zi ce trece. În continuare se găsește mâncare în magazine, în continuare se găsesc haine, dar mama acesteia îi spune să pună banii deoparte, căci niciodată nu se știe cum o să arate ziua de mâine. Sașa declară că deja a început să lucreze ore suplimentare, muncește 20 de ore pe săptămână (maximul admis pentru studenți internaționali în cadrul universităților americane) pentru a economisi cât mai mult:

De acum, trebuie să-mi ajut familia mai mult ca înainte. Doar că nu știu cum voi mai putea să trimit bani, mai ales că Paypal nu mai funcționează. Suntem norocoși că Mastercard și VISA încă funcționează pe teritoriul Rusiei, iar ai mei pot să-și folosească în continuare cardurile.

După mai puțin de 24 de ore de la conversația noastră, VISA, Mastercard și American Express au declarat că-și suspendă operațiunile în Rusia.„Visa and Mastercard suspend their services in Russia”, theverge.com Cardurile emise pe teritoriul Rusiei vor putea fi folosite în continuare în interiorul țării, doar că acum tranzacțiile vor fi procesate prin sistemul intern rus. Persoanele cu carduri rusești VISA, Mastercard sau American Express nu vor mai putea să le folosească în afara țării, iar cardurile emise în afara țării nu vor mai putea fi folosite la ATM-uri sau magazine rusești.

Am încercat să o sun înapoi pe Sașa, dar aceasta mi-a răspuns că este în grabă și că trebuie să retragă banii de pe card cât mai repede. Mi-a spus că toate economiile sale, pe care le ținea într-un cont rusesc, nu vor mai putea fi accesate. Situația este dificilă, deoarece nu toți rușii plecați din țară sunt fii de oligarhi care acum nu-și vor mai putea cheltui zecile de mii de dolari avute în conturi. Printre cetățenii ruși plecați peste hotare se numără și oameni care nu se identifică cu sistemul, care fug din calea opresiunii acestuia, studenți beneficiari de burse sau cercetători. 

https://mindcraftstories.ro/images/2022/03/Mindcraftstories_Femei-Rusia-Sanctiuni-economice-Telegram-Joburi-Emigrari-Cenzura-Kremlin-Mediazona-Pussy-Riot_02_Mikhail-Tereshchenko-TASS-via-Getty-Images.jpg

Maria Alyokhina, o membră a grupului rus punk rock Pussy Riot și una dintre fondatoarele Mediazona, un website care publica informații credibile despre situația reală a războiului ruso-ucrainean. Potrivit Al Jazeera, Kremlinul a restricționat accesul către site-ul Mediazona. Foto: Mihail Tereshchenko/TASS via Getty Images

VPN și cum să aflăm adevărul

Am vorbit și cu Mirva, o mamă în vârstă de 45 de ani, care locuiește în Moscova împreună cu cei doi copii, ale căror voci se auzeau pe fundal în timpul conversației. Mirva mi-a menționat râzând că acum mă sună din Estonia (aluzie la VPN), în timp ce copiii acesteia au zis că, atunci când sunt la școală și se uită la anime-uri, se află în Letonia sau Lituania. Mirva mi-a vorbit pe larg despre VPN-ul pe care-l folosește și cât de util este pentru accesarea site-urilor de știri blocate și pentru a se feri de propagandă. 

CITEȘTE ȘI: Cum se vede războiul din Rusia?

Mirva, la fel ca Sașa, mi-au spus că nici nu știu în ce să mai aibă încredere și că modul în care războiul din Ucraina este portretizat în Rusia nu reflectă deloc adevărul de pe teren. În urmă cu câteva zile, Rusia a introdus o nouă lege care pedepsește cu închisoare de până la 15 ani orice persoană care distribuie informații militare considerate neadevărate de Kremlin. Printre acestea, și numirea invaziei din Ucraina, război, dar și distribuirea de materiale care nu includ pozițiile oficiale ale Rusiei.„New Russian law on Ukraine war reporting threatens journalists with lengthy prison sentences”, cbsnews.com

Mirva, dar și fetele ei, se folosesc de o aplicație VPN care le oferă posibilitatea să-și mascheze IP-ul și să spună că se conectează din altă țară, pentru a reuși să acceseze website-urile care au fost blocate. Mirva îmi spune de cum trebuie să fie precaută deoarece nu știe niciodată cine îi poate urmări activitatea și cum acest lucru îi va afecta familia sau viața profesională:

Niciodată nu știi cine îți poate urmări activitatea online. Acum se zvonește că vor bloca Mediazona, website-ul de știri fondat de fetele de la Pussy Riot. Am VPN pentru a mă asigura că pot să-l citesc și să văd o relatare corectă a războiului, în caz că se va închide.

La două zile distanță, Al Jazeera relata că accesul către site-ul Mediazona a fostrestricționat. „Russia blocks news sites over Ukraine war coverage: rights groups”, aljazeera.com Mirva nu este singura persoană din Rusia care apelează la VPN-uri, iar situația de pe App Store arată că cinci cele mai populare aplicații de VPN au fost descărcate de 2.691% mai multe ori.How Russians are flocking to VPN apps as state censorship tightens”, imore.com

Îmi spune că îi este destul de greu să nu urmărească știrile cu anxietate, mai ales când viitorul nu aduce nicio urmă de stabilitate. Îi este greu să se gândească la finanțe, mai ales când vede că platformele financiare, precum VISA, Mastercard sau Paypal își opresc operațiunile în Rusia, și se gândește să plece, poate, la un moment dat. Dacă va vrea să plece, va trebui să aibă la îndemână valută lichidă sau un cont care să nu fie al unei bănci rusești.

Mirva spune că situația se agravează de pe-o zi pe alta, iar sancțiunile economice încă nu au lovit atât de puternic pe cât s-ar fi așteptat. Totuși, prieteni ai acesteia au rămas fără serviciu: persoane care lucrau în industria mobilei nu mai au job după ce părți esențiale, prelucrate în afara țării, nu mai pot fi aduse în Rusia. În timp ce vorbeam cu Mirva, aceasta îmi relata discuțiile care se vedeau la televizor:

Acum vorbesc despre creșterea dobânzii. Eu am ipotecă pe casă și tare mi-e teamă că vom fi puși într-o situație mult mai dificilă din punct de vedere financiar.

Unul dintre cei mai mari creditori ruși, VTB, a declarat că va crește dobânda creditului ipotecar cu patru puncte procentuale, ca răspuns al creșterii dobânzii de către Banca Centrală Rusă.„Russia’s VTB to hike mortgage rates by four percentage points to 15.3%”, reuters.com 

Nu doar ratele au crescut pentru unii ruși, ci și prețul produselor electronice, după ce în urmă cu câteva zile mari actori precum Apple sau Dell, dar și alți producători de electrocasnice sau microcipuri au oprit vânzările în Rusia.„Apple, Microsoft and  other tech companies stop sales in Russia”, cnet.com Mirva mi-a spus că atunci când s-a întors de la muncă a văzut prețul electrocasnicelor de la magazinele din zonă și de trei ori mai mari. 

CITEȘTE ȘI: Tot mai multe companii taie legătura cu Rusia. Iată o listă

Am întrebat-o dacă ia în considerare să cumpere telefoane sau electrocasnice în această perioadă, dar mi-a spus că nu-și permite, deoarece trebuie să se gândească în primul rând la a pune mâncare pe masă. Totuși, mi-a declarat că alții deja s-au mobilizat, s-au dus la magazine de unde au cumpărat electrocasnice la suprapreț, fie pentru a le păstra în caz de urgență, fie pentru a le vinde ulterior.

https://mindcraftstories.ro/images/2022/03/Mindcraftstories_Femei-Rusia-Sanctiuni-economice-Telegram-Joburi-Emigrari-Cenzura-Kremlin-Mediazona-Pussy-Riot_01_Mikhail-Tereshchenko-TASS-via-Getty-Images.jpg

O tânără afișează o pancartă pe care scrie „Noi vrem Telegram, nu televiziune”, în timp ce ia parte la un miting organizat în Moscova, în 2018, pentru a susține libertatea internetului și în sprijinul Telegram Messenger. Pe 13 aprilie 2018, Tribunalul din districtul Tagansky, Moscova, a decis blocarea rețelei Telegram în Rusia. Foto: Mikhail Tereshchenko/TASS via Getty Images

Doomscrolling și Telegram

Kristina m-a sunat dintr-un aeroport de pe coasta de Est a Statelor Unite, de unde ar fi trebuit să plece pentru a-și vizita familia din Rusia și iubita pe care nu a mai văzut-o de câteva luni. Mi-a spus că zborul i-a fost anulat, iar acum trebuie să găsească o cale de-a se întoarce înapoi în California. 

Fără prea multe întrebări, a început să-mi relateze despre viața ei din ultimele zile, despre cum știrile îi ocupă acum existența cotidiană și despre cum nu poate să se desprindă de ecranul telefonului. Kristina a vorbit deschis despre anxietate, despre cum fiecare moment în care nu se află cu telefonul în mână i se pare greu de suportat. O situație asemănătoare s-a întâmplat în perioada pandemică, atunci când oamenii erau victime ale doomscrolling-ului, încercând să caute cât mai multă informație și să stea cât mai conectați la subiect. Paul Salkovskis, profesor de psihologie clinică la Universitatea din Oxford, a declarat pentru The Guardian:„Obsessed? Frightened? Wakeful? War in Ukraine sparks return of doom scrolling”, theguardian.com 

În mod clar, există unii oameni care sunt deja anxioși și care vor fi mult mai anxioși, așa cum s-a întâmplat cu COVID-19 – am observat o creștere mare a unor subtipuri de anxietate. Va fi ceva asemănător și în această situație, dar nu cred că va fi răspunsul dominant.

Kristina mi-a declarat că nu știe cum vor reuși cei din Rusia să se descurce financiar în perioada asta, în condițiile în care ambii părinți au rămas fără loc de muncă, la fel și prietena ei. Kristina își susține doctoratul în cadrul unei universități americane și lucrează ca asistent în cercetare, poziție care nu este remunerată corespunzător, conform spuselor acesteia. A încercat să trimită bani în Rusia, dar platformele folosite anterior – Revolut, Wise, Paypal – nu mai funcționează, așa că trebuie să folosească Western Union, care-i ia un comision mai mare.

Pentru a se informa, nu stă doar pe social media, ci folosește destul de mult Telegram, aplicație considerată de jurnaliști ca fiind de bază în bătălia dusă de Ucraina împotriva propagandei ruse.„Telegram: the app at the heart of Ukraine’s propaganda battle”, theguardian.com 

De fapt, toate cele trei rusoaice se folosesc de Telegram pentru a afla despre experiența ucrainenilor și pentru a vedea imagini de pe teren, iar în cazul Mirvei, pentru a fi la curent cu informațiile pe care guvernul rus nu dorește ca populația să le vadă. De la izbucnirea războiului, au fost create mai multe canale de Telegram, atât de jurnaliștii de pe teren, dar și de alte organizații, care raportează situația în timp real. Și în România, oamenii s-au îndreptat către canalul de Telegram al Casei Jurnalistului, unde reporterii au filtrat prin presa internațională și au prezentat-o într-un mod accesibil populației, sau pe Discord, unde au putut vorbi cu jurnaliștii aflați pe teren.

Două zile mai târziu, am luat legătură din nou cu Kristina, Sașa și Mirva pentru a le întreba dacă au existat ceva modificări în situația în care acestea se află. Mirva și-a pierdut locul de muncă, iar acum încearcă să găsească o modalitate să plece cât mai repede din țară. Kristina nu a putut să vorbească prea mult, a declarat că lucrează să-și scoată părinții și iubita din țară cât mai repede, dar și că economiile se scurg foarte repede. Sașa a spus că situația familiei nu este foarte bună, iar părinții acesteia riscă să-și piardă locurile de muncă ca urmare a sancțiunilor impuse.

Situația degenerează, iar fiecare dintre cele trei femei au raportat că anxietatea este la un nivel mai ridicat ca oricând. Nu se mai pot dezlipi de telefon, iar Sașa declară că trebuie să se îmbete în fiecare seară pentru a reuși să se ducă la culcare. Atunci când se vorbește despre impactarea economiei rusești, viețile oamenilor care nu îl susțin pe Putin sunt adesea lăsate în afara ecuației. Sancțiunile nu afectează doar o economie care există în vid, ci pe fiecare dintre oamenii care participă la ea.



Text de

Radu Stochița

Radu Stochița este jurnalist freelancer și a scris despre tech, economie și lumea muncii pentru Hotnews, Libertatea, Jacobin, Nation, Al Jazeera. În paralel, face cercetare economică pentru Cartel ALFA. Radu a absolvit Bowdoin College, din SUA, și este Watson Fellow.

SOCIETATE|SOLUȚII

Cetățenii contribuie la dezvoltarea unui trai sustenabil în Europa

De
Locuitorii europeni din mediul urban au un cuvânt de spus în a face orașele lor mai prietenoase cu oamenii și cu mediul.
SOCIETATE|SOCIAL MEDIA

Frauda cu sugar daddy e prințul nigerian pentru generația internet

De
Înainte de toate: dacă ai primit un mesaj în care cineva se oferă să-ți fie sugar daddy și să-ți dea bani săptămânal doar pentru conversație, cel mai probabil e țeapă.
SOCIETATE|BS DETECTOR

Cum au ajuns banii cash noua conspirație preferată a conservatorilor?

De
De la Costi Ioniță la Diana Șoșoacă, tot mai mulți influenceri și politicieni încearcă să te convingă că guvernul vrea să te controleze și soluția e să-ți ții banii la saltea. Cât de mult adevăr e în această nouă conspirație de import?
SOCIETATE|SCIENCE OF SPORT

Olimpiadă pe steroizi? Visul libertarian al Enhanced Games se bazează pe o știință dubioasă

De
O organizație finanțată de miliardari tech libertarieni propune o alternativă la Jocurile Olimpice în care dopingul să fie legal. O viziune disruptivă, ca lumea tech, dar și distopică.