Andy Weir. Foto: Alex Wong/Getty Images

Editors’ choice: BUM, Proiectul Hail Mary, Degete verzi

De Mindcraft Stories 05.06.2021, ultima actualizare: 10.06.2021

Săptămâna asta recomandăm un muzeu subteran, dacă ai drum în Brașov, o nouă carte de Andy Weir (făcut faimos de Marțianul) și o expoziție despre grădinile urbane ale Bucureștiului.

Au început să se întâmple lucruri – expoziții, evenimente, vin imediat și festivalurile. După un an și jumătate de incertitudini, vara asta va fi fără restricții (sau așa pare). Pare un pic ciudat. Pentru noi, după un an și jumătate de scris despre coronavirus (nu degeaba i-am dedicat o secțiune), pare și mai ciudat. Cert este că sunt lucruri de văzut. Cu cât de multă protecție se poate, totuși, că nu se știe când vine vreun nou val.

BUM – Brașov Underground Museum

Mă gândeam zilele trecute dacă n-ar fi o idee bună să-mi petrec weekendul în afara Bucureștiului, și cum nu sunt un fan al „mării care mă așteaptă”, explora, ideea de a ajunge în Brașov. Un motiv important pentru asta: tocmai s-a deschis BUM – Brașov Underground Museum. Este primul muzeu de artă new media din România. Muzeul este amenajat într-o serie de galerii subterane, săpate cu rol de adăpost antiaerian și depozit de muniție în Al Doilea Război Mondial, în chiar centrul istoric al Brașovului. Vernisajul primei expoziții, Underground,Detalii pe facebook.com a avut loc joi, iar expoziția poate fi vizitată până în septembrie. Accesul în muzeu se face din Aleea După Ziduri, pe cea mai apropiată intrare de muralul Brassaï. (Mihai Ghiduc)

Proiectul Hail Mary

Prietenii de la Nemira tocmai au scos din tipar ultimul roman a lui Andy Weir, ubergeek-ul căruia îi datorăm Marțianul. Lansat internațional pe 4 mai, Proiectul Hail MaryCartea e disponibilă pe nemira.ro are în centru tot o aventură solitară contracronometru în spațiu, de care, de data asta, depinde viitorul speciei umane. Weir se dovedește un autor în plină creștere, care știe să construiască speculații elegante pe temelii solide hard science fiction. De citit rapid, până nu-l ecranizează MGM (pardon, Amazon). (Vlad Tăușance)

Degete verzi

Cu vreo jumătate de an în urmă, în viața mea a intrat o cățelușă cu blana de un alb lăptos și pete cafenii. Ea m-a forțat să nu mai lipsesc aproape nicio seară din parcurile și grădinile Bucureștiului, să caut și să descopăr noi spații verzi urbane. 

Așa că m-am bucurat să aflu că Rezidența BRD Scena9 organizează, în perioada 01 iunie – 17 octombrie 2021, proiectul Degete Verzi,Detalii actualizate despre proiect poți găsi pe pagina dedicată, facebook.com care are în centrul său comunitatea și grădinile publice sau private. Proiectul se desfășoară la Rezidență și în cartierul Grădina Icoanei și propune o serie de amenajări de grădină, ateliere, instalații de artă contemporană, expoziții și conferințe.  

Pe 12 iunie va avea loc prima întâlnire, odată cu Noaptea Muzeelor, iar la eveniment vor participa artista Wanda Hutira, peisagistul Nicolas Triboi și istoricul de artă Oana Marinache. (Adriana Moscu)

 



Recomandare de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.


Recomandare de

Vlad Tăușance

Publisher. Consultant de strategie, uneori în comunicare. Prieten cu societatea civilă și cu organizațiile neguvernamentale. Conector compulsiv de idei și de oameni.


Recomandare de

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

CULTURĂ|POPCRAFT

La Chimera: Trecut, prezent și niciun viitor

De
Scurt și la obiect: un film impresionant, ireproșabil și complet, cum n-am mai văzut demult.
CULTURĂ|GAMING SPOTLIGHT

(Aproape) Tot ce trebuie să știi despre Fallout dacă nu ai încercat jocurile

De
Povestea de fundal a serialului postapocaliptic care a devenit un hit instant este pe cât de fascinantă, pe atât de complexă și stufoasă.
CULTURĂ|BOOK CLUB

La masă cu vampirii. Dracula a fost integrat cam forțat în gastronomia românească

De
Nici Nadia, nici Hagi, nici Ilie Năstase nu sunt atât de cunoscuți precum contele Dracula, personajul imaginat de scriitorul irlandez Bram Stoker la finalul secolului al XIX-lea, confundat adesea cu Vlad Țepeș, dar asociat cu Transilvania. Brand puternice ale României, notorietatea lui Dracula e speculată și în gastronomie. 
CULTURĂ|POPCRAFT

Fallout: Postapocalipsa nu va fi la televizor

De
Western, acțiune și satiră politică într-o nouă și reușită adaptare a unui joc video, Fallout are mai multe lucruri de zis decât pare la prima vedere.