Getty Images

Coronavirus Science Report #36: Sunt primele reinfectări confirmate excepția sau regula?21 min read

De Ionuț Preda 28.08.2020, ultima actualizare: 25.09.2020

Avem primele cazuri confirmate de reinfectare cu SARS-CoV-2, experții acuză administrația din SUA că au grăbit aprobarea tratamentului cu plasmă și mai multe studii confirmă că persoanele cu obezitate au un risc crescut de infectare și de a dezvolta forme grave.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Primele trei cazuri de reinfectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate prin secvențiere genetică, însă sunt prea puține pentru a evalua riscul real sau efectele descoperirii pentru vaccinurile aflate în dezvoltare. 
  2. SUA a aprobat folosirea tratamentului cu plasmă convalescentă în cazuri urgente, însă experții medicali susțin că metoda trebuie testată mai mult.
  3. Două teste rapide și ușor de folosit dezvoltate în SUA și Marea Britanie ridică întrebări cu privire la acuratețea cu care detectează infectările.
  4. Vaccinul dezvoltat de Moderna pare să aibă un răspuns imunitar similar la toate categoriile de vârstă în testele timpurii, sugerând că ar putea proteja eficient persoanele în vârstă.
  5. Mai multe studii abordează persoanele care suferă de obezitate și riscul crescut pe care îl au de infectare de a dezvolta cazuri mai grave de COVID-19.
  6. Un studiu publicat în Nature susține că bărbații și femeile au răspunsuri imunitare diferite la infecția cu SARS-CoV-2 și sugerează că ar fi oportună dezvoltarea de tratamente specifice în funcție de sex. 

Primele cazuri confirmate de reinfectare, insuficiente pentru analiza statistică

Săptămâna aceasta au fost confirmate primele cazuri de reinfectare cu noul coronavirus. Mai întâi, un studiu care analizează cazul unui bărbat din Hong Kong, testat de două ori pozitiv la patru luni luni distanță, cu o serie de teste negative la mijloc, a fost acceptat pentru publicare în jurnalul Clinical Infectious Diseases. „COVID-19 re-infection by a phylogenetically distinct SARS-coronavirus-2 strain confirmed by whole genome sequencing”, oup.com Mostrele au prezentat diferențe între secvențele genetice ale materialul viral recoltat cele două infectări, confirmând că acestea au avut surse diferite. Bărbatul, infectat inițial în Hong Kong și ulterior declarat vindecat, a fost testat din nou pozitiv la întoarcerea dintr-o călătorie în Spania și a rămas asimptomatic pe parcursul celei de-a doua infecții. Nu se știu însă circumstanțele complete ale cazului. Autorii studiului au avut la dispoziție un singur test din perioada primei infecții care nu a detectat un răspuns imunitar cu anticorpi, ceea ce ar putea explica noua infecție, însă răspunsul imunitar ar fi putut apărea după testare.Testul de anticorpi a fost prelevat la zece zile de la infecție, iar răspunsurile imunitare pot apărea și cu mai mult de 14 zile întârziere

Ulterior, alte două cazuri au fost confirmate de autoritățile medicale din Belgia și Olanda.„Coronavirus re-infections raise concerns about immunity”, reuters.com În Belgia, o pacientă de peste 50 de ani care s-a îmbolnăvit prima dată în martie a fost testată pozitiv cu o formă diferită a virusului în luna iunie, prezentându un nivel scăzut de anticorpi în urma primului caz. Autoritățile medicale din Olanda au confirmat și ele un caz de reinfecție, tot la un pacient în vârstă și tot cu secvențe genetice diferite de SARS-CoV-2, de această dată cu particularitatea că victima era imunocompromisă.

Acestea sunt primele cazuri confirmate de reinfecție; deși în trecut au fost raportate situații de persoane retestate pozitiv după ce au fost declarate vindecate, nu existau suficiente dovezi ca să infirme teoria că ar putea fi vorba de rezultate eronate ale testelor, sau că o parte a ARN-ului viral poate rezista în organism pentru o perioadă destul de lungă după infecție. Totuși, atât autorii studiului din Hong Kong, cât și autoritățile din Belgia și Olanda susțin că nu pot fi trase concluzii despre potențialul de reinfecție și efectul pe care l-ar avea asupra unui viitorpotențial vaccin, din cauza numărului foarte limitat de cazuri, adăugând că vaccinurile pot induce un răspuns imunitar diferit față de infecția naturală. Virusologul belgian Marc van Ranst, care a studiat cazul din țara sa, susține că asta ar putea însemna, în practică, că vaccinurile vor trebui modificate periodic pentru a ține pasul cu mutațiile virusului, precum în cazul vaccinurilor gripale.

Plasma convalescentă devine următoarea controversă la nivel de tratament

Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) din Statele Unite a emis pe 23 august o aprobare„FDA Issues Emergency Use Authorization for Convalescent Plasma as Potential Promising COVID–19 Treatment, Another Achievement in Administration’s Fight Against Pandemic”, fda.gov pentru folosirea în cazuri urgente de COVID-19 a tratamentului cu plasmă convalescentă, care implică recoltarea plasmei de la pacienți care au avut un răspuns imunitar semnificativ la SARS-CoV-2 și transfuzarea acesteia bolnavilor pentru a stimula unul asemănător la cei aflați sub tratament. Aprobarea s-a bazat în special pe un studiu realizat de centrul academic medical „Mayo Clinic,Large study suggests convalescent plasma can help treat Covid-19, but experts have doubts”, statnews.com care susține că terapia ar putea reduce rata mortalității în cazurile grave, dacă este aplicată din timp.

Reacția experților a fost una mixtă spre critică, mai ales că au existat acuzații de presiuni politice pentru aprobarea tratamentului,„FDA, under pressure from Trump, authorizes blood plasma as Covid-19 treatment”, statnews.com iar șeful FDA, Stephen Hahn, a oferit date eronate privind eficiența acestuia. Hahn a susținut că terapia ar putea preveni „35 din 100 de decese” provocate în mod normal de COVID-19. Însă experții medicali, inclusiv un cercetător care a lucrat la studiul Mayo Clinic,„F.D.A. ‘Grossly Misrepresented’ Blood Plasma Data, Scientists Say”, nytimes.com nu înțeleg sursa afirmației; studiul arată, de fapt, că rata de deces ar putea scădea cu până la 27%, dar asta doar în cazul pacienților de sub 80 de ani, care nu au nevoie de ventilare mecanică și primesc plasmă cu conținut ridicat de anticorpi în primele trei zile de la primirea diagnosticului.

Alți experți se tem că autorizarea ar putea avea „un efect negativHow Politics Muddied the Waters on a Promising COVID-19 Treatment”, scientificamerican.com asupra studiilor încă în desfășurare legate de eficiența tratamentului, deoarece pacienții eligibili vor fi mai puțin predispuși să se înroleze voluntar, având în vedere că ar putea pica într-un grup de control care primește un tratament placebo. În același timp, cercetătorul-șef OMS Soumya Swaminathan a declarat „WHO cautious on COVID-19 plasma as U.S. issues emergency authorization”, reuters.com că studiile efectuate până în prezent, deși au avut unele rezultate încurajatoare, au avut un scop limitat și nu sunt suficient de concludente pentru a-l putea recomanda altfel decât ca tratament experimental. Principala problemă este variabilitatea răspunsului imunitar de la donatori, care nu asigură doze consistente de anticorpi în plasma recoltată. Există și o serie de potențiale efecte adverse, de la febră la leziuni pulmonare sau probleme ale sistemului circulator, ale căror incidență și risc pentru pacienți ar trebui investigate, în opinia experților OMS.

CITEȘTE ȘI: Tratamentul pentru COVID-19. Situația la zi.

Testele rapide sunt criticate de experți

FDA-ul a mai acordat o aprobare săptămâna aceasta, pentru comercializarea unui test de antigen COVID-19 portabil„Abbott wins U.S. authorization for $5 rapid COVID-19 antigen test”, reuters.com produs de Abbott Laboratories, care ar oferi un rezultat în 15 minute. Compania vrea să comercializeze câteva zeci de milioane de teste în luna septembrie, însă experții sunt ceva mai sceptici privind acuratețea acestora.„A New Era of Coronavirus Testing Is About to Begin”, theatlantic.com

În primul rând, aprobarea a fost emisă doar pentru folosire în cazul persoanelor simptomatice, deci testul nu va putea fi folosit în screening-ul pentru evenimente cu public sau în școli. Apoi, studiul pe care Abbott se bazează pentru a demonstra acuratețea rezultatelor se bazează un număr destul de scăzut de mostre, 102, în care testul de antigen a oferit aceleași rezultate ca testele aprobate PCR.

În Marea Britanie, un alt test rapid destinat publicului,„Claims of 99% accuracy for UK Covid antibody test ‘cannot be trusted’”, theguardian.com de data acesta de anticorpi și cu recoltare din deget, este criticat pentru lipsa de transparență a studiilor care susțin că ar avea o eficiență de peste 99%. Producătorul, conglomeratul Abingdon Health, a publicat doar date limitate despre rezultatele testelor proprii, dar a dezvăluit că acestea au fost comparate cu rezultate obținute cu EuroImmun, un test de antigen care a relevat o sensibilitate de doar 72% la detecția infectării„Evaluation of the Euroimmun Anti-SARS-CoV-2 ELISA (IgG) serology assay for the detection of anti-SARS-CoV-2 antibodies”, service.gov.uk într-o analiză a agenției guvernamentală britanice Public Health England.

Vaccinul Moderna ar putea eficient și pentru persoanele în vârstă

Candidatul de vaccin anti-COVID-19 mRNA-1273, dezvoltat de Moderna, ar putea putea provoca răspunsuri imunitare similare la persoane în vârstă și pacienți mai tineri,„Moderna COVID-19 vaccine appears to work as well in older adults in early study”, reuters.com conform unor noi date din fazele inițiale ale testării. Analiza e efectuată pe doar 20 de voluntari, însă folosește dozajul de 100 de micrograme folosit în prezent pentru testele la scară largă. Reacțiile imunitare provocate de vaccin au fost similare între categoriile de vârstă 18-55, 56-70 și 70+, oferind speranțe că ar putea proteja destul de eficient persoane în vârstă, care au un risc mult mai mare de a dezvolta complicații provocate de SARS-CoV-2.

CITEȘTE ȘI: Cine va câștiga cursa pentru vaccinul COVID-19?

Obezitatea crește atât riscul de infecție, cât și cel dezvoltare a unor cazuri grave

Mai multe studii publicate recent susțin că persoanele care suferă de sindrom metabolicO combinație de obezitate, hipertensiune, diabet și nivele ridicate de colesterol sau doar de obezitate au riscuri mai ridicate de infectare cu SARS-CoV-2, dar și de a dezvolta forme grave ale bolii. Un prim studiu publicat în jurnalul Diabetes Care„Metabolic Syndrome and COVID-19 Mortality Among Adult Black Patients in New Orleans”, diabetesjournal.org arată că pacienții cu sindrom metabolic aveau un risc de două ori mai mare de a fi internați la terapie intensivă, de trei ori mai ridicat de a necesita ventilare mecanică și de aproape trei ori mai ridicat de a muri decât cei care nu aveau acest simptom.

Al doilea studiu, în fapt o meta-recenzie„Individuals with obesity and COVID‐19: A global perspective on the epidemiology and biological relationships”, wiley.com a 75 de cercetări publicate în limbile engleză și chineză, arată că persoanele obeze aveau un risc de infecție de 1,5 ori mai ridicat și erau de 2,1 ori mai predispuși la a fi spitalizați. Un alt studiu din Coreea de Sud, publicat în Clinical Infectious Diseases,„Association between Body Mass Index and Risk of COVID-19: A Nationwide Case-Control Study in South Korea”, oup.com oferă cifre mai scăzute, susținând că persoanele care au o greutate peste cea normală erau de 1,1 ori mai predispuse la infecția cu SARS-CoV-2, acesta crescând la 1,3 pentru persoanele obeze.

De ce sunt bărbații mai predispuși la cazuri mai grave

Un studiu publicat în Nature „Sex differences in immune responses that underlie COVID-19 disease outcomes”, nature.com aduce câteva ipoteze despre una din dilemele legate de COVID-19: de ce bărbații sunt mai susceptibili la cazuri grave decât femeile. După ce au studiat 98 de pacienți spitalizați cu forme grave sau mai ușoare, au observat că celulele T produse de femei atacă virusul într-un mod mai „robust” și „susținut” decât cele ale bărbaților. De asemenea, pacientele studiate au avut, în medie, niveluri mai mici de molecule-semnal folosite în cadrul răspunsului imunitar, precum citokinele, care pot provoca reacții fatale precum furtuna de citokine. Însă cazurile opuse, în care femeile au avut nivele ridicate de citokine și bărbații au avut nivele mai scăzute de celule T, au fost asociate cu cazuri mai grave ale bolii. Studiul susține că descoperirile sunt „o bază importantă” pentru o abordare bazată pe particularitățile fiecărui sex în dezvoltarea tratamentelor anti-COVID-19.

Ediția anterioară: Coronavirus Science Report #35: Se instalează imunitatea colectivă mai devreme?



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2