Margaret Keenan (90) primește primul vaccin din campania de imunizare din Marea Britanie. Getty Images

Coronavirus Science Report #51: Au început campaniile de imunizare cu vaccinul Pfizer16 min read

De Ionuț Preda 11.12.2020

Marea Britanie a început campania de imunizare a populației cu vaccinul Pfizer, în timp ce alte state termină procesul de aprobare.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Marea Britanie a început imunizarea populației cu vaccinul Pfizer, care a fost aprobat și în Canada și e pe cale să fie autorizat în Statele Unite. Emiratele Arabe Unite au aprobat, în schimb, un vaccin de la compania chineză de stat Sinopharm, fără a prezenta studii;
  2. Au fost publicate și date mai complexe despre vaccinul de la Pfizer, care arată că imunitatea se instalează în 14 zile de la prima doză și oferă o imagine mai detaliată asupra efectelor secundare. Autoritățile britanice nu îl recomandă persoanelor cu istoric de anafilaxie, în urma unor cazuri de reacții adverse;
  3. Mai mulți voluntari care au primi vaccinul Moderna în fazele mai timpurii de testare prezintă anticorpi și după patru luni;
  4. Sanofi e nevoită să-și amâne testele la scară largă a propriului vaccin, din cauza unor erori ale formulei, care au făcut dozele prea slabe și ineficiente la persoane în vârstă;
  5. O cercetare efectuată pe maimuțe Rhesus sugerează că și nivelele scăzute de anticorpi ar putea oferi imunitate, în principal datorită celulelor T;
  6. Nivele ridicate ale „chimicalelor eterne” PFA din sânge ar putea fi un factor de risc pentru cazuri mai grave de COVID-19, conform unui studiu danez.

Vaccinurile primesc primele aprobări, încep și primele campanii de vaccinare

O femeie de 90 de ani din Marea Britanie este prima persoană din lume care a primit vaccinul BioNTech/Pfizer împotriva COVID-19 în calitate de pacient,„Covid vaccine: UK woman becomes first in world to receive Pfizer jab”, theguardian.com marcând startul campaniei de vaccinare din Marea Britanie. În faza inițială, care se va derula în următoarele săptămâni, vor fi imunizate în jur de 400.000 de persoane, lucrători medicali și bătrâni considerați vulnerabili.

Vaccinul de la Pfizer a fost aprobat și de autoritățile medicale din Canada,„Canada Approves Vaccine and Could Start Shots Next Week”, nytimes.com iar campania de vaccinare din țara nord-americană este așteptată să înceapă săptămâna viitoare. Și autoritățile din Statele Unite sunt foarte aproape de a acorda o autorizare, după ce o comisie de experți din cadrul Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) a recomandat formal aprobarea vaccinului,„F.D.A. Advisory Panel Gives Green Light to Pfizer Vaccine”, nytimes.com un anunț în acest sens fiind așteptat zilele următoare.

O altă aprobare vine  Emiratele Arabe Unite, acolo unde autoritățile medicale au dat undă verde vaccinului produs de compania chineză de stat Sinopharm,„Chinese Covid-19 Vaccine Gets Key Push, but Doubts Swirl”, nytimes.com aflat în teste de fază târzie în statul arab. Autoritățile emiriene susțin că vaccinul ar avea o eficiență de 86% și nu ar avea probleme de siguranță, conform datelor preliminare ale testului. Doar că nu a fost prezentat niciun studiu în acest sens, iar compania și autoritățile din China nu au făcut vreun anunț pe marginea subiectului.

CITEȘTE ȘI: Vaccinul anti-COVID-19. Situația la zi.

Noi date despre vaccinul Pfizer, nerecomandat persoanelor cu istoric de anafilaxie

FDA a publicat mai multe date despre faza a III-a a testelor vaccinului Pfizer.„Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee Meeting December 10, 2020”, fda.gov (PDF) Conform acestora, imunitatea se instalează în 14 zile de la prima doză, iar eficiența nu diferă în funcție de vârstă, rasă/etnie sau prezența comorbidităților.

Marea majoritatea a efectelor adverse au fost slabe sau moderate, doar 0,5% având o intensitate ceva mai severă. Cele mai comune au fost reacțiile la locul injectării (84.1%), oboseala (62.9%), durerile de cap (55.1%), durerile musculare (38.3%), frisoanele (31.9%), dureri ale încheieturilor (23.6%), și febra (14.2%). A apărut și un efect secundar neașteptat, inflamarea ganglionilor, la 64 de voluntari din grupul de test vaccinat.

În schimb, autoritățile regulatoare din Marea Britanie au anunțat că persoanele care au un istoric de reacții alergice severe (anafilaxie) la medicamente sau alimente nu ar trebui să primească vaccinul Pfizer.„UK issues anaphylaxis warning on Pfizer vaccine after adverse reactions”,  reuters.com Aceasta a venit după ce au fost raportate două cazuri de anafilaxie și o altă posibilă reacție alergică de la debutul campaniei de vaccinări. Se bănuiește că reacțiile ar putea fi cauzate de o componentă folosită pentru stabilizarea vaccinului, polietilenul glicol. Totuși, autoritățile britanice au anunțat că nu toate persoanele cu istoric de alergii dezvoltă aceste efecte secundare.

Vaccinul Moderna produce anticorpi pentru cel puțin patru luni

Pe de altă parte, există vești bune despre vaccinul celor de la Moderna, care este așteptat să primească aprobări în următoarea perioadă. Un studiu publicat în The New England Journal of Medicine„Durability of Responses after SARS-CoV-2 mRNA-1273 Vaccination”, nejm.org a arătat că voluntarii din fazele inițiale de testare încă au nivele ridicate de anticorpi împotriva SARS-CoV-2, la patru luni după ce au primit prima doză.

Cercetarea a fost efectuată pe 34 de voluntari care au primit două doze ale vaccinului la diferență de o lună, ulterior testați periodic pentru a observa evoluția răspunsului imunitar. Cel mai ridicat nivel de anticorpi a fost atins la 1-2 săptămâni după ce au primit a doua doză, care a scăzut destul de puțin pe parcursul următoarelor 2,5 luni. Autorii notează că aceste rezultate arată potențialul vaccinului de a conferi un răspuns imunitar pe bază de anticorpi pe termen lung.

Sanofi obține rezultate nesatisfăcătoare din cauza unei erori a formulei

Nu toți producătorii de vaccin au parte de vești la fel de bune. Gigantul farmaceutic francez Sanofi a anunțat că va trebui să-și amâne testele la scară largă pentru vaccinul Pasteur, pe care îl dezvoltă în colaborare cu GlaxoSmithCline, până în 2021,„Sanofi suffers major setback in development of a Covid-19 vaccine”, statnews.com după ce a obținut rezultate nesatisfăcătoare în persoanele vârstnice.

Problema vine de la formula vaccinului, în care concentrația de antigen a fost calculată greșit. Reactivii comerciali folosiți pentru a măsura cantitatea de antigen din doze au dat rezultate eronate, făcând vaccinul prea slab. Chiar și așa, vaccinul a reușit să genereze nivele adecvate de anticorpi în voluntarii cu vârste între 18 și 49 de ani. În schimb, cei cu vârste de peste 60 de ani au avut nivele mai scăzute decât cele observate în persoanele care s-au recuperat în urma infecției cu COVID-19.

Sanofi, plănuia să înceapă testele de faza a III-a pentru vaccin în această lună și să producă în jur de 100 de milioane de doze. Acum, va începe o fază de teste 2b pe baza unei formule noi în februarie 2021. Ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, vaccinul ar putea fi autorizat cel mai devreme în a doua jumătate a anului viitor.

Nivelele scăzute de anticorpi pot oferi protecție

Un studiu publicat în Nature„Correlates of protection against SARS-CoV-2 in rhesus macaques”, nature.com sugerează că și nivelele scăzute de anticorpi ar putea fi suficiente pentru a proteja împotriva noului coronavirus, pe baza unor teste efectuate pe maimuțe rhesus. În astfel de situații, „greul” reacției imunitare ar fi preluat de celulele T.

Macaci sănătoși au fost injectați cu anticorpi obținuți de la animale care se recuperau în urma infecției. Acestea din urmă au fost protejate, având o reacție puternică a celulelor. Ulterior, cercetătorii le-au diminuat nivelul de celule T citotoxiceTipul de celule T care atacă și neutralizează celulele infectate în unele dintre animale, ceea ce a fost corelat cu o scădere a imunității.

CITEȘTE ȘI: Poți să faci COVID-19 de două ori?

Chimicalele PFA ar putea fi un factor de risc pentru cazuri grave

Compușii industriali PFA, cunoscuți și sub numele de „chimicale eterne”, ar putea crește riscul unei persoane de a dezvolta cazuri mai grave de COVID-19, conform unui studiu danez pre-print.„Severity of COVID-19 at elevated exposure to perfluorinated alkylates”, medrxiv.org Chimicalele sunt folosite în multe produse casnice uzuale, precum tigăile sau covoarele rezistente la murdărie, hainele impermeabile sau produse de curățenie și îngrijire personală.

Cercetarea, efectuată pe 323 de pacienți infectați, a corelat prezența ridicată a chimicalelor în organism cu un risc dublu de a dezvolta o formă gravă a bolii. Actualele tipuri de chimicale PFA folosite, numite PFBA, ies destul de rapid din fluxul sanguin, dar se acumulează în plămâni. Mai mult de jumătate dintre pacienții studiați care avut cazuri grave de COVID-19 au prezentat și nivele ridicate de PFBA în plasmă, comparat cu doar 20% din cei care prezentau simptome mai moderate.

EDIȚIA PRECEDENTĂ: Coronavirus Science Report #50: De ce apar teste fals negative? Cine vor fi vaccinați primii?



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2