SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Coronavirus Science Report #81: Peste 100 de infecții cu COVID-19 la Jocurile Olimpice

De Mihai Ghiduc 23.07.2021

Bula de la Tokyo n-a funcționat prea bine, iar Olimpiada începe cu destule cazuri în Satul Olimpic. China refuză accesul OMS dacă se insistă pe varianta accidentului de laborator.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Peste 100 de sportivi și oficiali au fost testați pozitiv la Tokyo, ceea ce pune presiune pe organizatorii unor Jocuri Olimpice din ce în ce mai nepopulare printre localnici și care se desfășoară fără spectatori; 
  2. Eficacitatea vaccinurilor în fața variantei Delta este mai scăzută, dar procentul infectărilor este semnificativ mai ridicat în rândul persoanelor nevaccinate;
  3. Britanicii iau în considerare oferirea unui booster Astra Zeneca în toamnă;
  4. China respinge planul specialiștilor OMS care cercetează originea virusului, pentru că este luată în calcul și teoria scurgerii dintr-un laborator.

Bula olimpică a fost spartă

Amânate cu un an, Jocurile Olimpice de la Tokyo pornesc, în acest weekend, într-un mod destul de trist. Evenimentul se va desfășura fără spectatori și are un sprijin popular destul de scăzut. În plus, s-au înregistrat mai multe cazuri de COVID-19 în rândul sportivilor decât și-ar fi dorit organizatorii. Și asta în ciuda încercării de a creea o serie de bule, în Satul Olimpic, care găzduiește 11.000 de persoane, separate pe sporturi și perioadele de desfășurare a evenimentelor. 

Până la începerea oficială a Jocurilor Olimpice, O serie de evenimente, cum ar fi meciurile de fotbal, inclusiv România-Honduras, s-au desfășurat mai devreme. peste 100 de sportivi și membri ai delegațiilor naționale au fost testați pozitiv la COVID-19.„Tokyo Olympics linked Covid cases go past 100, organisers announce 19 new cases”, thehindubusinessline.com Asta în condițiile în care persoanele care participă la Olimpiadă trebuie să prezinte două teste negative, efectuate cu 96 de ore înainte de plecarea spre Japonia, și mai sunt testate și la intrarea în țară. 

Situația e corelată cu creșterea numărului de cazuri înregistrate în Tokyo, care a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele șase luni: aproape 2.000 de cazuri noi raportate în ziua dinaintea deschiderii oficiale. 

Au existat și situații mai ciudate, cum ar fi dispariția unui halterofil din Uganda,„Covid News: Britain Will Require Fully Vaccinated Travelers From France to Quarantine Over Beta Variant Concerns”, nytimes.com care a absentat de la testul programat. 

Vaccinurile sunt mai puțin eficiente față de Delta, dar încă protejează

Tot mai multe vaccinuri sunt testate împotriva variantei Delta și, invariabil, acestea arată o protecție mai redusă decât în fața variantei „clasice” a coronavirusului. Dacă, în majoritatea cazurilor, scăderea, deși semnificativă, nu este neapărat îngrijorătoare, un studiu recent,„Comparison of Neutralizing Antibody Titers Elicited by mRNA and Adenoviral Vector Vaccine against SARS-CoV-2 Variants”, biorxiv.org bazat pe cercetări făcute în laboorator, spune că vaccinul Johnson & Johnson ar putea avea o eficacitate de doar 33% față de varianta Delta. Acest lucru ar sugera că ar fi necesară efectuarea unei a doua doze pentru cei vaccinați cu acest ser, contrazicând concluzia firmei că o singură doză e suficientă.„Johnson & Johnson Vaccine Protects Against Delta Variant, Company Reports”, nytimes.com 

Stabilirea nivelului de protecție al vaccinurilor este complicat și de faptul că o serie de persoane care au primit schema completă au ajuns totuși să se îmbolnăvească sau chiar să fie internate. Acest lucru era așteptat, având în vedere că protecția nu e de 100%, dar e greu de comunicat și explicat, mai ales în condițiile numeroaselor dezinformări care circulă în social media. 

Nici gafele unor oficiali nu ajută. De exemplu, Patrick Vallance, consilier științific al guvernului britanic, a declarat (greșit) că 60% dintre persoanele internate sunt vaccinate cu ambele doze. când, în realitate, era vorba de persoane nevaccinate. Corectura a venit mai târziu, pe Twitter, nu înainte de a se răspândi în presa din întreaga lume în forma greșită și, adesea, nu a mai fost rectificată.„Rectificăm sau nu rectificăm? Vaccinaţi, nevaccinaţi, ce mai contează? Ce publicaţii româneşti au reparat greşeala după ce autorul ei a “dres-o”“, paginademedia.ro

Situația e complicată și de faptul că, tot în Marea Britanie, procentul celor vaccinați complet care au murit din cauza variantei Delta, la persoane peste 50 de ani, e mai mare de jumătate,„SARS-CoV-2 variants of concern and variants under investigation”, service.gov.uk (PDF) ceea ce ar da impresia că vaccinul nu funcționează. Doar că vaccinul funcționează: peste 80% din persoanele peste 50 de ani au primit vaccinul, iar procentul internărilor și deceselor, din totalul cazurile, este de peste cinci ori mai mic față de varianta inițială. Protecția există, dar nu e perfectă.

În condițiile apariției variantei Delta, chiar și un vaccin ca Pfizer, care are una dintre cele mai ridicate rate de protecție, este „doar” 88% eficient în prevenirea spitalizării și 91% în fața apariției cazurilor grave, în condiții reale, sugerează o analiză din Israel.„Pfizer (PFE) Covid-19 Vaccine Just 39% Effective in Halting Delta, Israel Says”, bloomberg.com Pe de altă parte, în SUA, o țară în care numărul cazurile în creștere vizibilă, 97% dintre spitalizări și 99% dintre decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate, spun autoritățile de acolo.„COVID-19 Deaths Are Rising, And 99% Of Them Are People Who Are Unvaccinated”, npr.org 

Cert este că, în situația în care procentele celor nevaccinați rămân ridicate (cum e situația României), noua variantă, mult mai infecțioasă, are toate condițiile pentru a porni un nou val, iar asta le va pune în pericol și pe o parte dintre persoanele vaccinate, în special cele aflate în grupe de vârstă cu risc ridicat.

Posibilitatea unei a treia doze, discutată de britanici

Un studiu britanic„UCL Virus Watch – help stop the spread of COVID-19”, ucl-virus-watch.net sugerează că o doză booster va fi necesară, mai ales în cazul vaccinului AstraZeneca. Conform studiului, nivelul anticorpilor începe să scadă după a doua doză, ajungând chiar la sub 50% după 10 săptămâni (situația e mai bună în cazul Pfizer). Autoritățile au pregătit un plan pentru administrarea unei a treia doze,„NHS draws up plans to roll out Covid booster jabs from September”, theguardian.comadministrarea unei a treia doze,„NHS draws up plans to roll out Covid booster jabs from September”, theguardian.com dar nu a fost încă luată o decizie dacă va fi sau nu pus în aplicare.

CITEȘTE ȘI: Creșterea și descreșterea vaccinului AstraZeneca

China nu vrea ca OMS să-i cerceteze laboratoarele

Planul Organizației Mondiale a Sănătății pentru cea de-a doua misiune care va studia originea coronavirusului a fost respins de China,„Chinese government rejects WHO plan for second phase of Covid-19 origins study”, edition.cnn.com din cauză că specialiștii au luat în calcul studierea teoriei accidentului de laborator. Un oficial chinez s-a arătat „surprins” de introducerea ipotezei în planul de cercetare și a declarat că acest lucru este „inacceptabil”. 

CITEȘTE ȘI: Accident de laborator? De ce se discută iar despre originea coronavirusului?

Desigur, surpriza n-ar trebui să fie prea mare, în condițiile în care un prim raport al OMS a fost criticat, inclusiv la nivel intern, pentru că a expediat rapid ipoteza aceasta. Este clar că cei care încearcă să afle care este originea coronavirusului trebuie să jongleze între nevoia de acces în China, presiunile politice din partea altor state pentru a clarifica inclusiv această ipoteză și obsesia statului chinez de a controla orice informație. Este neclar, în acest moment, când va fi posibilă o nouă vizită a experților internaționali la fața locului. 

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #80: Restricții noi din cauza variantei Delta



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2