HBO Max

4 seriale de care să te apuci în această (mini)vacanță12 min read

De Mindcraft Stories 22.04.2022

Indiferent dacă vacanța ta de Paște va avea trei sau zece zile (știm schema cu 1 Mai), e loc de niște seriale

Poate și pentru că primul an de Mindcraft Stories s-a suprapus cu pandemia, ne-am făcut obiceiul ca, înainte de Paște, să recomandăm câteva seriale interesante. Ar fi păcat să stricăm tradiția, așa că am mai pregătit patru. Cumva, am ajuns și pe niște canale de streaming care nu s-au lansat încă la noi, dar știm că nu e ăsta chiar cel mai mare impediment. Spor, deci, la binge watching.

CITEȘTE ȘI RECOMANDĂRILE DIN 2020 ȘI 2021

Peacemaker

Recomandat de Ionuț Preda

Meta-comentariile despre stereotipuri din poveștile cu supereroi sunt așa de dese încât au devenit un gen cinematografic propriu. Chiar și așa, Peacemaker reușește să se distingă față de concurență, și nu doar pentru că este o continuare cu același regizor (James Gunn) al unuia dintre filmele din universul DC cu recepție mai pozitivă din ultimii ani, Suicide Squad (2021), ci mai ales datorită personajului titular (John Cena).

Peacemaker, un personaj care „iubește pacea atât de mult încât ar omorî pe oricine pentru ea”, este un șovinist, sexist și orice alt adjectiv negativ care se termină în -ist. Și un individ care are o opinie mult prea bună despre el însuși. Rolul este extrem de bine jucat de Cena și mare parte din comedia neagră rezultată din suprapunerea astfel de personaj „out of time” peste sensibilitățile contemporane reușește să fie amuzantă, fără să fie puerilă.

Dar seria are un alt atu neașteptat: Peacemaker este extrem de bine umanizat și contextualizat, iar personajul are chiar parte de o evoluție surprinzător de complexă pe parcursul sezonului, lucruri pe care chiar nu le-ai aștepta de la un tip care are efectiv un vultur ca animal de companie și urlă „libertate” atunci când ajunge la orgasm.

Ceea ce este foarte important, pentru fără toate acestea, am fi vorbit doar despre o altă comedie acceptabilă cu supereroi. Restul personajelor și povestea principală în sine, în care Peacemaker este obligat să se confrunte cu fluturi-extratereștri care vor să controleze umanitatea, variază destul de mult între bun și mediocru.

Disponibil pe: HBO Max | Știință & Tehnologie: 2/10 | Potențial de binge watching: 9/10

Slow Horses

Recomandat de Vlad Tăușance

Un serial care o să-ți redea entuziasmul pentru un gen care părea epuizat – poveștile cu spioni. Reușește să fie fresh pentru că e englezesc – plin de antieroi ratați și fragili, dar și de glume mai seci decât ginul. Pe lângă că descurcă alert ițele unei operațiuni sub acoperire a MI5, scenariștii reușesc să integreze foarte realist tehnologia prezentului, cu toată paranoia amprentei digitale și isteria social media. Primește bonus de puncte pentru Gary Oldman în rol de șef ursuz, slinos și preocupat de propriul tranzit intestinal. Exact, e fix genul de serial care-ți sabotează toate așteptările cu zâmbetul pe buze.

Disponibil pe: Apple+ | Știință & Tehnologie: 7/10 | Potențial de binge watching:8/10

Yakamoz S-245/Nume de cod: S-245

Recomandat de Adriana Moscu

Când credeam că Netflix nu are cu ce să mă mai uimească, am dat de un serial SF turcesc, Yakamoz S-245, lansat pe 20 aprilie. Plotul este clasic: o catastrofă lovește Pământul, iar un biolog marin aflat într-o misiune de cercetare pe un submarin află despre o conspirație și trebuie să lupte pentru supraviețuire.

Dacă ideea ți se pare familiară, nu o să greșești. Yakamoz S-245 este un spin-off al seriei Into The Night,Urmărește-l aici: netflix.com care a avut premiera pe Netflix în 2020, cu mare succes la public. Show-ul, bazat pe romanul The Old Axolotl de Jacek Dukaj,Poți cumpăra cartea, în format digital, de pe amazon.com a fost realizat destul de bine, în ritm alert, cu povești și personaje pe cât de arhetipale, pe atât de convingătoare. Spoiler alert: spațiul foarte mic de filmare s-ar putea să pară incomod de privit pentru un claustrofob.

Diferența dintre cele două adaptări este, în mare, faptul că Into The Night este o producție belgiană, Prima realizată în Belgia pentru Netflix cu acțiunea într-un avion, pe când Yakamoz S-245 este produs în Turcia, iar aventura s-a mutat pe un submarin. Ambele serii sunt create de Jason George (Narcos, Scandal, The Protector, Alice In Borderland) și par să se bazeze pe axioma că, și (sau mai ales) în situații extreme, cum e o apocalipsă în desfășurare, relațiile personale create între supraviețuitori sunt primordiale.

Ca experiment, ai putea urmări în paralel cele două seriale și să-ți alegi preferatul. De altfel, dacă va avea același succes ca predecesorul său, Yakamoz S-245 s-ar putea să fie doar primul spin-off dintr-o serie mai lungă, așa cum s-a întâmplat și cu franciza Perfetti sconosciuti, un film adaptat cu brio și la noi.Poți viziona varianta românească aici: netflix.com 

Disponibil pe: Netflix | Știință & Tehnologie: 8/10 | Potențial de binge watching: 9/10

Moon Knight

Recomandat de Mihai Ghiduc

Am avut nevoie, în ultimele zile, de un pic de „mindless fun”, ca să nu mai fac doomscrolling despre Ucraina, și am dat peste acest serial Marvel care pare să n-aibă, până acum, vreo legătură cu restul universului (sau multiversului?) plin de supereroi. Eroul principal pare a fi un geek pasionat de egiptologie, Steven Grant (Oscar Isaac), care descoperă că împarte corpul cu un mercenar, Marc Spector, care mai e și avatarul zeului egiptean Konshu.

Mare parte din acțiune se petrece în Londra și în Egipt, deși se ajunge și prin Alpi, iar până acum nu e prea clar cum (sau dacă) se va uni povestea asta, care explorează (sau exploatează?) panteonul egiptean, cu restul poveștilor Marvel. Poate pe filiera Thor, altă zonă plină de zei antici?

Spector/Grant se va (vor?) întâni destul de repede cu Layla El-Faouly (jucată de May Calamawy), care e soția primului și o necunoscută pentru celălalt, așa că apare și un soi de triunghi amoros, dacă poate fi numit așa. Apare și antagonistul, Arthur Harrow (Ethan Hawke), un lider de cult care vrea să o elibereze pe zeița Ammit, ceea care se ocupă cu evaluarea vieții celor decedați și le poate opri drumul spre imortalitate (efectiv devorându-i). Iar într-un dintre episoade îl poți vedea și pe Gaspard Ulliel într-unul din ultimele sale roluri filmate înainte de nefericitul accident de schi din ianuarie.

Disponibil (oficial, din 14 iunie) pe: Disney+ | Știință & Tehnologie: 2/10 | Potențial de binge watching: 8/10

CULTURĂ|POPCRAFT

La Chimera: Trecut, prezent și niciun viitor

De
Scurt și la obiect: un film impresionant, ireproșabil și complet, cum n-am mai văzut demult.
CULTURĂ|GAMING SPOTLIGHT

(Aproape) Tot ce trebuie să știi despre Fallout dacă nu ai încercat jocurile

De
Povestea de fundal a serialului postapocaliptic care a devenit un hit instant este pe cât de fascinantă, pe atât de complexă și stufoasă.
CULTURĂ|BOOK CLUB

La masă cu vampirii. Dracula a fost integrat cam forțat în gastronomia românească

De
Nici Nadia, nici Hagi, nici Ilie Năstase nu sunt atât de cunoscuți precum contele Dracula, personajul imaginat de scriitorul irlandez Bram Stoker la finalul secolului al XIX-lea, confundat adesea cu Vlad Țepeș, dar asociat cu Transilvania. Brand puternice ale României, notorietatea lui Dracula e speculată și în gastronomie. 
CULTURĂ|POPCRAFT

Fallout: Postapocalipsa nu va fi la televizor

De
Western, acțiune și satiră politică într-o nouă și reușită adaptare a unui joc video, Fallout are mai multe lucruri de zis decât pare la prima vedere.