Foto: HBO

5 filme SF & Fantasy bune din 2022, pe care probabil nu le-ai văzut10 min read

De Mihai Tița 07.01.2023

Deși sărac în SF și fantasy, 2022 a mai avut câteva reușite mai mult sau mai puțin ascunse, pe care n-am apucat să le bifez.

Pe lângă titluri despre care am scris anul trecut în această rubrică, precum Crimes of the Future sau Everything Everywhere All at Once, iată alte câteva filme despre care fie n-am apucat să scriu eu, fie nu le-am văzut la vremea lor. Ai de toate, de la animație la neorealism, totul împachetat în SF sau fantasy.

CITEȘTE RECENZIILE: Crimes of the Future: Corpul, ultimul produs de larg consum; Everything Everywhere All at Once: Versiunea ta cea mai bună nu exi… 

MindcraftStories_1Belle

Deși inspirată de basmul francez Frumoasa și bestia, scris de Jeanne-Marie Leprince de Beaumont⁠, animația regizată de japonezul Mamoru Hosoda are un scenariu cât se poate de SF: o adolescentă introvertită, care încă suferă după pierderea mamei sale, devine hiper populară pe U, o platformă de realitate virtuală, care folosește datele biometrice ale utilizatorilor săi, iar aceștia își pot crea propriile avataruri. Acolo, Suzu devine Belle, datorită vocii ei cuceritoare, însă escapismul ei ideal e dat peste cap de apariția unui personaj cu propriile traume, pe care, însă, și le manifestă pa polul opus, prin agresivitate. Dar, înainte să fie o povestioară de dragoste și o fabulă despre capcanele realității virtuale sau depresiei, Belle e o experiență audio-vizuală remarcabilă.

CITEȘTE ȘI: U, lumea virtuală din Belle care prevede provocările Metaversului

Cifre Articol MindcraftStories_2Beyond The Infinite Two Minutes

A doua producție japoneză din listă e debutul în lungmetraj al regizorului Junta Yamaguchi. Filmat exclusiv cu un iPhone, într-un singur loc (cafeneaua și apartamentul patronului, Kato, situat la un etaj al clădirii), Beyond The Infinite Two Minutes e o poveste inedită despre călătoria în timp. Mai exact, Kato descoperă că monitorul din dormitorul său arată ce se întâmplă în cafenea cu un avans de două minute. Din acel moment, începe un joc de du-te-vino între parter și etaj, alături de câțiva prieteni de-ai săi, și o aventură care, la un moment dat, devine periculoasă, dar niciodată plictisitoare, chiar dacă, cum era firesc, neverosimilă. Jos pălăria, însă, în fața lui Yamaguchi, pentru cum a reușit, cu un număr atât de mic de actori, un buget aproape inexistent, un context minimalist și o intrigă aparent neofertantă la prima vedere, să te țină în fața, ei bine, ecranului.

Cifre Articol MindcraftStories_3Brian and Charles

Regizorul Jim Archer, împreună cu scenariștii David Earl (comediant care a colaborat îndelung și îndeaproape cu Ricky Gervais) și Chris Hayward, care interpretează, de asemenea, rolurile principale, au lucrat mai întâi la scurtmetrajul cu același nume, apărut în urmă cu cinci ani. Mai târziu, li s-a părut o idee bună să-l lungească și, astfel, a ieșit ceea ce chiar poate fi, cum zice criticul de film Peter Bradshaw, în The Guardian, „bromance-ul” anului trecut. Realizat în stil mockumentary, Brian and Charles poate părea, la prima vedere, un sketch indie extravagant, în stilul The Office întâlnește Mr. Bean, sau poate chiar îți va aduce aminte de Lars and the Real Girl, care se bazează tot pe o prietenie mai puțin obișnuită. Ceea ce-l face inedit, însă, pe lângă umorul britanic specific, e felul naiv în care tratează inteligența artificială. Brian nu e vreun om de știință sau nu trăiește într-un viitor abstract. Dimpotrivă, omul trăiește într-un sătuc din Țara Galilor și are nevoie de un prieten. Și îl construiește din ciurucuri.

Cifre Articol MindcraftStories_4Strawberry Mansion

Preble, un funcționar public, care se ocupă cu impozitarea viselor, trebuie să meargă în audit la Arabella Isadora, o artistă în vârstă, care nu și-a mai declarat visele, înregistrate pe casete VHS, de vreo câteva decenii bune. La rândul său, Preble trăiește un vis recurent, care se întâmplă într-o cameră roz, alături de Buddy, un amic care îi prezintă tot felul de produse, în special un meniu de fast food – pe care Preble, de fapt, îl consumă aproape inconștient în fiecare zi. În timpul auditului său, Preble începe să se îndrăgostească de Bella tânără, care îi dezvăluie influența guvernului asupra viselor și îl convinge să folosească un accesoriu improvizat, pentru cap, menit să blocheze reclamele și propaganda. Buddy, deci, va avea de suferit. Însă aventurile abia încep pentru Preble. Undeva între un episod din Black Mirror și filmele lui Michel Gondry, Strawberry Mansion e o aventură pop suprarealistă, nu foarte sofisticată, dar suficient de bine scrisă și realizată de duoul Kentucker Audley (care și interpretează rolul principal) și Albert Birney, încât să-ți rămână în cap după ce l-ai văzut.

Cifre Articol MindcraftStories_5After Yang

Poate cel mai cunoscut film din această listă, After Yang e bazat pe proza scurtă Saying Goodbye to Yang, scrisă de americanul Alexander Weinstein, care face parte din volumul SF Children of the New World. Regizat și adaptat de sud-coreeanul Kogonada (recomand, pe această cale, și Columbus, o dramă excelentă), al cărui pseudonim e inspirat de un personaj recurent în filmele cunoscutului regizor japonez Yasujirō Ozu, filmul are o intrigă inedită: copilul android al unei familii suferă o defecțiune, care practic îl dezactivează. Jake (Colin Farrell) insistă să-l recupereze, într-un fel sau altul, însă lucrurile vor deveni tot mai interesante și imprevizibile pe parcurs. After Yang e slow-burn, îți va aminti, pe alocuri, de filme ca Ex Machina, dar și de stilul neorealist al noului val asiatic al anilor ’90 (de la Hou Hsiao-hsien) sau al unor Hirokazu Kore-eda – un mix, așadar, inedit.Text de

Mihai Tița

Jurnalist de lifestyle și cultură, care a mai scris pentru Playboy, GQ, FHM, Sunete sau Scena9. 

CULTURĂ|POPCRAFT

Shazam!: Fury of the Gods. Magie bleagă

De
Supereroul, care nici în al doilea film nu folosește aplicația cu același nume (cât mai trebuie să așteptăm gluma asta?), a rămas, în mod neverosimil, la fel de imatur.
CULTURĂ|POPCRAFT

The Big Door Prize: Un strop de magie în viața ta

De
Imaginează-ți că ai fost doctor toată viața, iar un computer îți spune că, de fapt, ți-ai ratat potențialul, care e „Politician”. Dacă nu ești Sorin Oprescu, probabil vei fi bulversat. Ce vreau să zic: încearcă The Big Door Prize.
CULTURĂ|BOOK CLUB

12 cărți de știință care ne-au atras atenția la Bookfest 

De
Cum miroase lumea prin nasul unui câine. Economia globală, explicată cu ajutorul unei căpșune. Plus: ce s-ar fi întâmplat dacă Nietzsche ar fi fost un narval, cum vorbește Calea Lactee despre sine și de ce este durerea un rău necesar. 
CULTURĂ|POPCRAFT

Mrs. Davis: MăicuțaDomnului.app

De
Unul dintre serialele bune ale anului refuză multe dintre clișeele producțiilor recente și te provoacă la o dilemă nonconformistă: dacă inteligența artificială ar fi noua religie?