Amazon Prime

Paper Girls: Dacă te întâlnești cu tine peste 20 de ani și nu-ți place?9 min read

De Mihai Tița 11.08.2022

Apărută parcă de nicăieri, replica Amazon la trendul serialelor cu puști din anii 1980 e suprinzător de captivantă, matură, dar și distractivă.

Înainte de toate, e nedrept atunci când în recenziile despre Paper Girls, noul serial produs de Amazon și scris de Stephany Folsom (care, printre altele, a fost scenaristă la Toy Story 4 sau așteptatul serial The Lord of the Rings: The Rings of Power), se folosește ca referință Stranger Things,Citește aici recenzia la sezonul al patrulea mult mai popularul serial produs de Netflix. Doar pentru că personajele principale sunt niște puștoaice din anii 1980, că folosesc stații radio portabile și biciclete, că ascultă muzica decadei sau că au aproximativ aceeași vârstă cu celelalte personaje principale nu e suficient. De fapt, Stranger Things nu prea are cum să fie o referință în sine, acesta fiind, de fapt, din multe puncte de vedere, o pastișă la show-uri ale anilor respectivi.

Nu mai iau în calcul faptul că Paper Girls se bazează pe benzile desenate omonime, apărute în 2015, cu un an înainte ca Eleven să facă gașcă cu Mike, Will, Dustin și Lucas. Iar treaba asta am văzut-o nu doar în texte, cât și în titluri: „Paper Girls will fill the Stranger Things-size hole in your life”, se entuziasmează Brad Newsome în The Sydney Morning Herald.Citește recenzia sa aici: smh.com.au Brad, serios, nu e niciun gol rămas.

Cu atât mai ridicole sunt comparațiile cu cât Paper Girls e, oricât de enervant ar suna pentru unii dintre noi asta, o realizare cinematografică și scenaristică mult mai reușită decât Stranger Things. Iată că am picat în plasă. Așadar, mă opresc aici.

https://mindcraftstories.ro/images/2022/08/Mindcraftstories_Paper-Girls-Serial-Amazon-Prime_01_Amazon-Prime.jpg

Foto: Amazon Prime

Reiau. Paper Girls e unul dintre serialele care vor intra în topurile acestui an. Patru fete ajung, printr-o întâmplare suficient de confuză la început, încât să te facă curios, să călătorească în timp. În viitor, mai exact. Back to the Future e prima referință evidentă, doar că fără DeLorean și doctorul nevrotic. Mai mult decât atât, intriga asta e destul de periculoasă, spre deosebire de alte producții ale genului, pentru că tehnologia salturilor în timp, cu cât e folosită mai des, cu atât devine mai instabilă și creează „porți” haotice între timeline-uri – iată că, inevitabil, am ajuns și la acest concept foarte popular anul ăsta, după cum am văzut în Doctor Strange In the Multiverse of Madness sau Everything Everywhere All at Once. 

CITEȘTE ȘI: Doctor Strange In the Multiverse of Madness: Curs de vrăjitorie pentru amatori; Everything Everywhere All at Once: Versiunea ta cea mai bună nu exi… 

După câteva episoade, lucrurile se mai lămuresc și este dezvăluit conflictul care ține de câteva decenii între două grupări care încearcă fie să controleze exclusiv călătoriile în timp, adică The Old Watch, fie să le folosească în folosul omenirii, adică Standard Time Fighters aka The Underground. Membrii acestei grupări rebele le vor ajuta pe eroinele noastre în mai multe rânduri și vei avea parte și de un plot twist neașteptat, venit din partea unui membru Old Watch.

Prima călătorie a tocilarei pasionate de tehnologie Tiffany, introvertitei Erin, punkistei Mac și arogantei KJ e în 2019, unde se întâlnesc cu varianta adultă a primei, interpretată de comedianta Ali Wong. Aventurile vor deveni tot mai bizare, uneori amuzante și surprinzător de antrenante de aici încolo. Doar că, întins inutil pe opt episoade, scenariul va alterna, spre dezavantajul său, acțiunea și momentele emoționante de grup cu scene lungi și prozaice de dialog, care ți se vor părea interminabile și împrumutate parcă dintr-un soap opera

Asta nu înseamnă că Paper Girls nu rămâne, cum spuneam, unul dintre serialele care merită văzute anul ăsta. Interpretările celor patru fete sunt nuanțate și profunde, iar Adina Porter în rolul „vânătoarei” Old Watch responsabilă cu capturarea fetelor, cât și Jason Mantzoukas, în rolul fondatorului grupării, care găsește un echilibru excelent între umor negru (tricoul cu 2Pac pe care-l poartă, la un moment dat, e doar unul dintre momentele picante) și malițiozitate, sunt captivanți la rândul lor. 

Dacă e să-l compar în cele din urmă, iartă-mi frivolitatea, cu Stranger Things, pot spune că e varianta lui mai matură (chiar și referințele culturale din scenariu sunt mai nepopulare: Debbie Gibson și Stanley Kubrick, spre exemplu). Scenariul e inteligent, dialogul curge natural, iar nuanțele sociopolitice despre sărăcie, identitate de gen sau politică sunt mult mai subtile sau, dimpotrivă, aspre. Iar la toate astea se adaugă confruntările celor patru cu variantele lor adulte, care vor declanșa multe aspecte, unele neplăcute, altele provocatoare, despre răspunsurile acestora, prin anii 1980, la întrebarea: „Ce vrei să te faci când vei fi mare?”. 

Disponibil pe: Prime Video | Per total: 7/10 | Știință & Tehnologie: 6/10 | Potențial de binge watching: 9/10



Text de

Mihai Tița

Jurnalist de lifestyle și cultură, care a mai scris pentru Playboy, GQ, FHM, Sunete sau Scena9. 

CULTURĂ|GAMING

3 jocuri video care te învață matematică de nota 10

De
Jocurile abstracte, ca șahul sau Go, solicită memoria și gândirea logico-matematică, în timp ce jocurile video duc arta ludică la nivelul următor. Dar pe lângă provocări și recompense diverse, pot oferi chiar lecții serioase de matematică.
CULTURĂ|POPCRAFT

The Franchise: Supermiștouri despre supereroi

De
Mai bine mai târziu decât niciodată, iată o satiră care „lovește” acolo unde trebuie. Și e chiar distractivă.
CULTURĂ|POPCRAFT

Venom: The Last Dance. Opriți muzica!

De
Oricât de simpatică e relația bizară dintre un organism extraterestru și Tom Hardy, al treilea Venom ratează, pentru ultima oară, șansa să rămână în memoria colectivă.
CULTURĂ|GAMECRAFT

Silent Hill 2 Remake: Terapia (prin) horror

De
Bloober Team reanimă un clasic pierdut și obține unul dintre cele mai bune remake-uri de până acum.