Gaming Report: Unreal Engine 5, GTA V gratis, Mafia revine30 min read

De Ionuț Preda 19.05.2020

Epic Games ne arată viitorul fotorealist al graficii, GTA V e gratuit pentru cine apucă, continuarea la The Last of Us nu scapă de necazuri, apucăm să asasinăm cot la cot cu vikingi și (re)vizităm mafia italiană în perioada ei de glorie.

Gaming Report este o rubrică lunară în care încercăm să te ținem la curent cu cele mai recente evoluții din lumea jocurilor video, fie că vorbim de lansări care îți topesc placa video, de remasterizări ale jocurilor clasice de pe MS-DOS sau de controverse care încing internetul. Luna asta, aruncăm o privire peste viitorul fotorealist al jocurilor grație Unreal Engine 5, râdem și plângem despre necazurile The Last of Us Part Two, aflăm despre un nou Assassin’s Creed și vedem un clasic din 2002 refăcut cu grafică modernă.

Ce s-a mai întâmplat în industrie?

Epic Games prezintă primul demo pentru Unreal Engine 5

Epic Games ne-a arătat săptămâna trecută că lucrează în continuare și la altele în afară de Fortnite și Epic Store, platforma sa controversată de vânzări. Într-un demo cu influențe de Tomb Raider, compania a prezentat următoarea iterație a propriului motor grafic, Unreal Engine 5, cu rezultate destul de spectaculoase:

Noul motor grafic se bazează în mod special pe două tehnologii noi:Poți citi o analiză mai detaliată a lor pe washingtonpost.com Lumen, un sistem de simulare mult mai realist al iluminării dinamice din lumile de joc, și Nanite, care permite o complexitate mai mare a modelelor din joc, ce pot îngloba acum miliarde de triunghiuri, și oferă și posibilitatea construirii acestora pe baza fotogrammetriei.Prin transpunerea automată ale unor scanări 3D de peisaje din lumea reală în motorul grafic al jocului Epic spune că demo-ul a rulat pe un Xbox Series X, viitoarea consolă a celor de la Microsoft, și a adăugat că Unreal Engine 5 va fi lansat cândva în 2021. E de așteptat să îl vedem folosit în continuare în foarte multe titluri, mai ales că a fost anunțat și un nou model de plată convenabil pentru developerii mai mici: Epic va cere redevențe pentru folosirea motorului doar în cazul jocurilor care depășesc pragul de încasări un milion de dolari.

Nvidia anunță Ampere, noua arhitectură pentru plăci grafice

Dacă grafica jocurilor tot avansează, ar fi bine să avem și pe ce să le jucăm. Nvidia, liderul detașat Cu o cotă de piață de aproape 73% în Q3 2019, conform johnpeddie.com al pieții de plăci video, nu a pierdut timpul și a prezentat pe 14 mai o nouă microarhitectură pentru plăci grafice, Ampere. Deocamdată, aceasta a fost prezentată doar ca soluție profesională pentru tehnologii avansate, precum mașinile autonome. Pe baza ei a fost lansat un prim accelerator AI, A100, care poate fi al tău pentru suma modică de 199.000 de dolari.

Chiar dacă compania nu a confirmat sau infirmat o nouă linie de plăci grafice comerciale bazate pe noua microarhitectură, există o probabilitate destul de mare să avem un anunț în acest sens în următoarele luni. Asta pentru că Nvidia lansează în mod tradițional câte o serie nouă la fiecare doi ani, iar cea mai recentă linie de produse, GeForce 20, a fost lansată în septembrie 2018.

Grand Theft Auto V, gratuit pe Epic Store

Epic Games au mai dat o lovitură, de data aceasta pe partea de business. Blockbuster-ul celor de la Rockstar Games, Grand Theft Auto V (GTA V), a fost oferit gratuit pe platforma lor de vânzări online, Epic Store, ca parte a unei promoții continuate încă de la lansarea storefront-ului, prin care oferă utilizatorilor cel puțin un joc gratuit în fiecare săptămână. Oferta este valabilă până pe 21 mai, așa că ar trebui să te grăbeștiTrebuie să-ți faci cont pe Epic Store și apoi să-ți salvezi jocul în cont de aici dacă vrei să dai o tură sau mai multe prin reimaginarea virtuală a LA-ului la începutul deceniului trecut.

Seria GTA a trecut de mult barierele mainstream-ului, și nu doar din cauza controverselor„Grand Theft Auto: The controversy, the money and the impact”, cnbc.com în lanț pe care le-a generat. GTA V, lansat în primă fază în 2013, este al treilea cel mai vândut joc videoConform topului realizat de digitaltrends.com al tuturor timpurilor. Oferta ar putea părea surprinzătoare, având în vedere că jocul a vândutpeste 20 de milioane de copii „GTA 5 Reaches Impressive New Sales Milestone, As Microtransaction Spending Grows”, gamespot.com și în 2019, dacă nu am ști că mare parte a încasărilor-record vin din metodele de monetizare ale părții online.Partea multiplayer a GTA V poate fi accesată gratuită, dar jucătorii pot cumpăra, printre altele bani, haine, mașini și alte posesiuni/avantaje din joc cu bani reali. Lăsând la o parte calculele investitorilor, avem un joc care își merită faima, cu cea mai fidelă reprezentare a unui setting contemporan într-un joc video și un gameplay care rămâne distractiv și după câteva zeci de ore. Asta în ciuda unui fir narativ puțin diluat și incongruent, expus din perspectiva a trei personaje, a unui stil de satiră la adresa societății americane foarte „in-your-face” (clasic seriei), care devine ușor obositor, și a multiplayerului care este construit fără menajemente pe principiul de pay-to-win. Jucătorii pot cumpăra banii din joc cu bani reali prin așa-numitele „shark cards”, oferindu-le avantaje asupra celor care aleg să nu le cumpere.

CITEȘTE ȘI: Jocurile online ca instrumente de socializare

Continuarea de la The Last of Us se îndreaptă cu pași împiedicați spre lansare

Controversele lunii

Problemele se țin scai de The Last of Us Part Two

După ce thriller-ul post-apocaliptic The Last of Us a devenit unul dintre cele mai apreciate jocuri video din istorie, Varianta remasterizată a jocului se află pe locul al treilea all-time în topul jocurilor de PS4 cu cele mai bune recenzii de pe metacritic.com Sony probabil nu se gândea că o continuare va avea parte de prea multe probleme. Dar, pe principiul zicalei cu socoteala și târgul, după ce producătorul Naughty Dog a fost acuzat că își muncește angajații până la epuizare„As Naughty Dog Crunches On The Last Of Us II, Developers Wonder How Much Longer This Approach Can Last”, kotaku.com și pandemia a dat peste cap pentru o perioadă planurile logistice, „The Last of Us Part II delayed indefinitely due to novel coronavirus”, theverge.com părți semnificative din povestea The Last of Us Part Two, incluzând cutscene-uriFilmulețe cinematice care întrerup gameplay-ul pentru a avansa povestea din joc, au fost publicate online, iar fanii seriei trebuie să facă eforturi destul de mari pentru a se feri de spoilere.

Și, de parcă nu ar fi fost de ajuns, o parte din fanii care au apucat să se uite peste spoilere au reacționat negativ Mai multe detalii, cu spoilere care sunt notate ca atare, găsești pe screenrant.com la adresa detaliilor scurse despre poveste. Inițial s-a crezut că ar fi vorba despre un fost angajat Naughty Dog care s-a răzbunat pe companie, însă Sony a anunțat„The Last of Us 2 leaker has been caught, and it’s not a disgruntled Naughty Dog employee”, gamesradar.com ulterior că a descoperit vinovatul, și că acesta „nu este afiliat” cu producătorii jocului sau cu gigantul japonez. În orice caz, dacă ești un fan al seriei, vestea bună e că nu trebuie să te ferești prea mult timp de spoilere – noua dată de lansare a jocului a fost stabilită pentru 19 iunie.

Anti-cheat, dar cu ce cost?

Aprilie și începutul lunii mai au readus în prim-plan problema trișorilor din jocuri. Mai întâi, au fost controverse legate de noul proiect al celor de la Riot Games,Producătorii popularului League of Legends shooterul tactic Valorant, care se află momentan în stadiu de testare beta pe bază de invitație. Userii au observat că programul menit să prindă cheaterii din joc, Vanguard, nu numai că funcționează ca un driver cu acces în modulul kernel, Partea centrală a unui sistem de operare, care exercită un control deplin asupra întregului device dar rămânea pornit chiar și atunci când ieșeai din joc. ”A closer look at Valorant’s always-on anti-cheat system”, engadget.com Asta a creat probleme pentru unii jucători. Au existat cazuri în care Vanguard a refuzat să permită funcționarea unor aplicații altfel irelevante pentru protecția anti-cheat.Precum MSI Afterbuner, un program prin care poți face overclocking, thegamer.com Riot a oferit până la urmă posibilitatea de a dezinstala sau opri controversatul anti-cheat, dar soluția este departe de a fi ideală: fie trebuie să îl reinstalezi, fie să restartezi PC-ul de fiecare dată când vrei să pornești jocul.

Dacă Riot argumentează măsura prin natura competitivă a jocului, mai greu de înțeles este decizia id Software/Bethesda de a adăuga un program similar lui Doom Eternal,Disponibil pe steam.com la aproape două luni de la lansarea jocului. În acest caz, este folosită o soluție dezvoltată de Denuvo, o companie deja controversată pentru soluțiile agresive de DRM „What Is Denuvo, and Why Do Gamers Hate It?”, howtogeek.com pe care le oferă. Doom Eternal nu are cine știe ce multiplayer, având un singur mod competitiv de 1v2 și o opțiune de a invada jocul altcuiva. Ele pot fi ignorate, iar jocul poate fi jucat complet offline, dar chiar și așa tot vei fi obligat„Doom Eternal’s first update includes Denuvo Anti-Cheat”, pcgamer.com să instalezi o aplicație third-party cu permisiuni complete la cel mai înalt nivel al sistemului de operare.

Problemele cu acest tip de soluție nu se restrâng doar la etica de a impune instalarea unui program cu acces kernel pentru o aplicație neesențială. Ele creează și o vulnerabilitate de securitate, cum a fost cazul în 2013, când unul dintre developerii unui software similar numit ESEA a folosit programul pentru a instala un bitcoin miner„Employee creates Bitcoin botnet to exploit ESEA’s 500,000-member gaming community”, theverge.com pe sistemele câtorva mii de utilizatori.

Din spatele unui personaj, Gears Tactics te trimite deasupra întregului câmp de bătălie

Ce s-a mai lansat?

Penurie de jocuri mari

Amânarea unor titluri care ar fi trebuit să facă luna aprilie ocupată ne-a lăsat într-o oarecare pană de lansări importante. Probabil cel mai important joc lansat de curând a fost Gears Tactics, Disponibil pe steam.com care duce seria de third-person shooters deținută de Microsoft în teritoriul jocurilor tactice pe ture, oarecum similar cu seria XCOM. Jocul a avut recenzii bune, dacă nu neapărat excepționale, iar fanii au fost mai mult decât mulțumiți cu includerea sa în abonamentul Xbox Game Pass.Un serviciu oferit de Microsoft pe Xbox și PC prin care plătești un abonament lunar pentru accesul la o colecție de jocuri. Deocamdată, nu este disponibil în România.

Dacă tot am pomenit de XCOM, Firaxis Games au lansat și ei XCOM: Chimera Squad,Disponibil pe steam.com o variantă mai lite a jocurilor precedente, în care accentul este pus pe părțile de combat. Predator: Hunting GroundsDisponibil pe epicgames.com a încercat, dar nu prea a reușit să creeze un joc în jurul atmosferei cunoscutului film cu Arnold din 1987, propunând un multiplayer asimetric 1v4 în care unul din jucători intră în pielea Predatorului.

Dacă ai chef de jocuri care sunt deja o cantitate cunoscută, dar cu un strat modern de vopsea, află că Halo 2 a fost lansat ca parte a Master Chief CollectionO inițiativă Microsoft de a remasteriza majoritatea jocurilor din celebra franciză de shootere, pentru a le publica în premieră pe PC, xbox.com, iar modul singleplayer remasterizat al Call of Duty: Modern Warfare 2 Disponibil pe battle.net a fost lansat pentru PC și Xbox One, după ce inițial putea fi accesat doar de jucătorii de pe PS4 la sfârșitul lunii martie.

Acoperă jocurile indie golul?

Chiar dacă seria Streets of Rage era vedetă pe Sega Genesis în anii ’90, renașterea beat ‘em up-uluiUn gen de jocuri 2D side-scrolling inspirat din filmele de acțiune ale vremii, în care jucătorul se încaieră simultan cu un număr absurd de inamici tradițional prin lansarea Streets of Rage 4Disponibil pe steam.com nu s-a petrecut cu multă fanfară și a avut loc la un preț modic, dar a fost destul cât să mulțumească fanii nostalgici ai genului. La momentul redactării materialului, jocul are o medie de review-uri „very positive” pe Steam.

Un joc care probabil ar fi apreciat în mare parte din România în 2020, măcar la nivel de empatie, este SnowRunner. Disponibil pe epicgames.com Produs de Saber Interactive, scopul pare simplu la o primă vedere: să conduci vehiculele din punctul A până în punctul B. Dar devine un calvar când singurele drumuri disponibile sunt cele mai năpăstuite din America rurală, cu simulări realiste ale comportamentului vehiculelor în condiții de noroi, bălți, gropi și zăpadă. Iar dacă rămâi blocat, fie te scoți un vinci legat de cel mai apropiat copac, fie îți aduci o altă mașină să o scoți pe prima și, cel mai probabil, o împotmolești tot acolo. I s-a dat porecla de Dark Souls al jocurilor cu mașini, dar e un concept simplu care devine antrenant prin execuția ultra-detaliată.

Pentru mulți, Mafia arăta așa și în 2002

Ce s-a mai anunțat?

Cu asasinii pe la Lindisfarne

Ubisoft readuce în prim-plan power fantasy-ul pseudo-istoric cu Assassin’ s Creed Valhalla, nu mai puțin de-al 22-lea titlu din serie, care urmează să fie lansat pentru PC, PS4, Xbox One și Google Stadia spre sfârșitul anului. Destinația este de această dată Anglia, în era vikingilor, cu ceva excursii și prin Norvegia vremii. Personajul principal este Eivar, un nordic plecat cu clanul din Scandinavia în căutare de tărâmuri noi. Producătorii spun că îl poți ghida prin toată rutina unui viking, compusă din raiduri, jafuri și concursuri de insulte, printre altele. Deocamdată, e doar PR care sună bine, deoarece Ubisoft a reușit performanța de a prezenta un trailer de gameplay al jocului care nu conține pic de gameplay.Trailerul promovat pe YouTube ca fiind pentru gameplay cuprinde doar scurte cadre cinematice, care cel mai probabil nu vor fi reproduse în jocul actual, youtube.com

Bate vântul prin Japonia medievală

Nu intră neapărat la categoria de anunțuri de jocuri noi, dar trebuie menționat că Sucker Punch și Sony au dat involuntar o palmă celor de la Ubisoft, oferind o prezentare la viitorul titlu Ghost of Tsushima care chiar conține gameplay, și nu puțin:

Jocul își propune să reconstruiască atmosfera Japoniei din secolul XIII, și pare să reușească, cu un accent deosebit pus pe peisaje de o frumusețe aparte și pe combat scurt, dar brutal. Bonus: are și un filtru care poate fi aplicat încât să-l facă să pară un film clasic cu samurai. Deținătorii de PS4 vor putea vedea ce poate începând cu 17 iulie.

Tommy Gun-ul în 4K

Având în vedere că intrăm într-un ritm care ne va duce la mai multe remasterizări decât lansări originale, este bine de știut că acestea se mai fac și pe jocuri care le merită. Mafia: The City of Lost Heaven și-a câștigat o grămadă de aprecieri în 2002, un an cu multe lansări „grele”, pentru periplul prin lumea mafiei italiene din America anilor 1930 pe care l-a propus. A rămas de departe cea mai satisfăcătoare reprezentare a mobsterilor într-o lume virtuală, în ciuda gameplay-ului care a îmbătrânit tot mai rău de la an la an.

Ceea ce înseamnă că e o veste bună că nu va fi doar remasterizat, ci reconstruit total pe un motor grafic modern, sub egida Mafia: Definitive Edition,„Mafia: Definitive Edition is coming in August and it looks gorgeous”, pcgamer.com cu o posibilă dată de lansare pe 28 august. Deocamdată, nu știm prea multe detalii, în afara unor screenshot-uri care arată fenomenal, și a faptului că variante noi vor primi și sequel-ul Mafia 2, dar și cel mai recent joc din serie, Mafia 3.

Cu ochii pe ce urmează

Cam atât pentru luna aceasta, nu înainte de a niște repere pentru perioada următoare, care va fi cam la fel de lipsită de lansări importante. Cu excepția The Last of Us Part Two, care va încerca să convingă jucătorii de PS4 care au fost dezamăgiți de spoilere că acestea erau scoase din context începând cu 19 iunie. Mai avem și Desperados III, care da, este legat de filmele parcă uitate cu Antonio Banderas, și va aduce ceva turn-based tactics în Vestul Sălbatic pe 16 iunie. Altfel, dacă ești nostalgic după un joc de strategie ca pe vremuri, o variantă remasterizată a legendarului Command and Conquer, împreună cu toate expansionurile acestuia, se va lansa pe 5 iunie.

 



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

CULTURĂ|POPCRAFT

La Chimera: Trecut, prezent și niciun viitor

De
Scurt și la obiect: un film impresionant, ireproșabil și complet, cum n-am mai văzut demult.
CULTURĂ|GAMING SPOTLIGHT

(Aproape) Tot ce trebuie să știi despre Fallout dacă nu ai încercat jocurile

De
Povestea de fundal a serialului postapocaliptic care a devenit un hit instant este pe cât de fascinantă, pe atât de complexă și stufoasă.
CULTURĂ|BOOK CLUB

La masă cu vampirii. Dracula a fost integrat cam forțat în gastronomia românească

De
Nici Nadia, nici Hagi, nici Ilie Năstase nu sunt atât de cunoscuți precum contele Dracula, personajul imaginat de scriitorul irlandez Bram Stoker la finalul secolului al XIX-lea, confundat adesea cu Vlad Țepeș, dar asociat cu Transilvania. Brand puternice ale României, notorietatea lui Dracula e speculată și în gastronomie. 
CULTURĂ|POPCRAFT

Fallout: Postapocalipsa nu va fi la televizor

De
Western, acțiune și satiră politică într-o nouă și reușită adaptare a unui joc video, Fallout are mai multe lucruri de zis decât pare la prima vedere.