twomeows/Getty Images

(Aproape) totul despre Net Zero4 min read

De Mindcraft Stories 06.06.2022, ultima actualizare: 08.07.2022

Doar un concept la modă sau cel mai important proiect al omenirii din prima parte a acestui secol? 

Net Zero sau neutralitatea climatică e pe buzele tuturor. Atingerea acestei ținte, mai devreme sau mai târziu (dar de preferat până în 2050) este masterplanul global în jurul căruia se învârt toate planurile țărilor, companiilor și chiar ale indivizilor. Și, totuși, ce e net zero și cât de realist e acest concept?

Încercăm, în dosarul de față, să lămurim de ce este atât de folosit acest concept, de ce îl contestă și activiștii de mediu, dar și scepticii climatici, precum și alte probleme colaterale. Cum definim, de exemplu, energia regenerabilă, necesară pentru atingerea acestei ținte? Cât de pregătite sunt știința și tehnologia pentru această provocare și ce soluții propun pentru limitarea emisiilor, ba chiar captarea carbonului din atmosferă? Cât de mult poți face, chiar tu, pentru a deveni independent energetic și neutru climatic?


Net Zero. Un compromis care ar putea isca un nou război cultural?

Concept-compromis pe care-l contestă și ecologiștii și industria hidrocarburilor, net zero sau neutralitatea climatică este cea mai ambițioasă (și posibil realistă) soluție la problema creșterii temperaturii globale din cauza activității umane.


5 tehnologii care ar putea ușura drumul spre Net Zero

Organizațiile multinaționale și guvernele anunță pe bandă rulantă ținte pentru atingerea neutralității climatice, înainte ca schimbările climatice să poată provoca catastrofe ireversibile. Multe dintre ele sunt, însă, destul de optimiste, ținând cont de ritmul actual și se bazează pe promisiunea dezvoltării peste noapte a unor tehnologii revoluționare.

O veste bună în acest sens este faptul că s-au conturat, în ultimii ani, o serie de domenii-cheie în care avansurile tehnologice ar putea juca un rol esențial în scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel global.


Ce facem cu centralele nucleare? Răspunsul depinde de multe

Ce se întâmplă cu centralele nucleare? Facem altele noi sau le oprim? E energia nucleară una de viitor, dacă vrem să ajungem la zero emisii și/sau să ne ținem de Pactul Verde al Uniunii Europene? Cum vor influența conflictul din Ucraina și tentativa de desprindere energetică de Rusia politicile europene în materie?


https://mindcraftstories.ro/images/2022/06/Mindcraftstories_Case-verzi-Case-sustenabile-Cladiri-prietenoase-cu-mediul-Net-Zero_Deschidere_Universal-Images-Group-via-Getty-Images.jpg

Casele sustenabile, un concept confuz pentru un viitor nesigur

Schimbările climatice și criza energetică fac ca nevoia pentru case sustenabile să crească. Însă cât de sustenabile pot deveni, cu adevărat, clădirile?

MEDIU|STUDIU

Studiu: chimicale dispersate la altitudini înalte ar putea încetini topirea calotelor glaciare

De
Un plan teoretic de rerăcire a zonelor polare susține că dispersarea dioxidului de sulf în stratosferă, prin intermediul unei flote de avioane masive, ar putea încetini sau chiar opri topirea calotelor glaciare
MEDIU|Q&A

„Avem o planetă, nu cinci. Trebuie să ne gândim la asta.” Interviu cu ecologul Chris Hines

De
Chris Hines va ajunge la începutul lui octombrie în București, unde va vorbi, în cadrul Climate Change Summit, despre principalele provocări legate de mediu și soluțiile care se întrevăd.
MEDIU|SCI-FACTS

9 vestigii descoperite pe fundul râurilor secate vara asta

De
O flotă de război din Al Doilea Război Mondial în Serbia și un sat roman în Spania sunt doar câteva dintre lucrurile scoase la suprafață de seceta cdin această vară. 
MEDIU|CLIMATE 101

Cum s-a schimbat clima planetei în timp geologic – și de ce de data asta e altfel?

De
Istoria geologică a planetei e plină de schimbări climatice, iar Pământul a trecut gradual, de mai multe ori, de la îngheț la caniculă. Dar de data asta, schimbarea climatică nu e naturală.