reddit.com

De 1 Aprilie, internetul și-a făcut autoportretul52 min read

De Alin Răuțoiu 11.04.2022

Un experiment social organizat de Reddit și repetat după cinci ani poate spune foarte multe, de la care e cel mai în vogă stil artistic la evoluția dinamicilor dintre comunitățile online, și poate chiar anticipa viitorul politicii.

Ziua Păcălelilor este poate cea mai obositoare și frustrantă zi pentru navigarea internetului. Site-urile de care utilizatorii depind și cu care s-au obișnuit își schimbă peste noapte fațada, presa mustește de lansări ale unor produse false, creatorii de conținut postează creații atipice, rareori reușite. Ceea ce a început în anii 2000 ca o serie de șotii istețe din partea lui Google cu ocazia zilei de 1 aprilie s-a transformat de câțiva ani într-o rutină care sper că distrează măcar pe scriitorii de copy-uri pentru falsele produse anunțate sau pe designerii care renovează pentru o zi site-urile.

Din fericire, anul acesta multe dintre farse au trecut pe lângă mine. Evident, situația geopolitică înfierbântată afectează spiritele. Mi-am și schimbat obiceiurile de survolare, încât, fără să vreau, m-am ferit de poante. De exemplu, nu accesasem Stack OverflowUn site de întrebări, nu mult diferit de Quora sau TPU, însă adresat programatorilor prin opțiunile de formatare și categoriile puse la dispoziție. Probabil cel mai remarcabil aspect este competitivitatea utilizatorilor în a obține puncte și a-și avea răspunsurile declarate ca acceptate, stackoverflow.com așa că, până să-mi atragă atenția o colegă mai tânără, n-am remarcat că și-a schimbat tema, ceea ce îmi place să cred că denotă creșterea abilităților mele ca programator.

Dar fundamental, cred că toată lumea recunoaște că Ziua Păcălelilor este un concept care nu mai are rost. Dacă cu 20, poate chiar 10 ani în urmă, glumele din această zi erau feluri prin care mediile digitale se demarcau de cele tradiționale, fie prin glumițe foarte specifice, fie prin parodierea omologilor convenționali, acea demarcație a dispărut, iar tot ceea ce exprimă diferitele păcăleli este un soi de oboseală.

Ca marcă a acestei oboseli, putem privi către Reddit.

„Prima pagină a internetului”

Reddit a pornit ca un agregator de știri și funcționează în continuare, în cea mai mare parte, ca atare. Doar că, spre deosebire de alte site-uri de acest fel, utilizatorii nu doar că pot comenta și vota dacă o știre este importantă sau nu, cum era cazul și pentru Digg, ci pot crea propriile liste de subiecte: așa numitele subreddituri. Asta face ca Reddit să fie mult mai puțin monolitic și deci mai flexibil în fața schimbărilor din societate, a tipurilor de media consumate.

Există subreddituri dedicate unor continente, țări, orașe, trupe, limbaje de programare populare, limbaje de programare ezoterice, politicii în general, a anumitor orientări politice, a unei anumite orientări politice dintr-o anumită regiune, și tot așa. Eu am moderat o perioadă un subreddit dedicat benzilor desenate independente și alternative care a ajuns la aproape zece mii de abonați, un număr de altfel infim raportat la restul platformei. Contrastând, Digg a adăugat o categorie pentru podcasturi de abia în 2016, la un an după ce Apple a făcut posibilă abonarea la ele prin iTunes, la doi ani după ce și-au primit numele și la aproape jumătate de deceniu de experimente cu livrarea conținutului audio printr-un feed RSS.

O consecință a acestei democratizări este că subredditurile nu funcționează doar pentru a grupa articole pe același subiect, ci se transformă într-un soi de comunități care-și dezvoltă propriile norme, coduri de comunicare, estetici și ai căror membri ajung să se cunoască și să se răsplătească reciproc pentru contribuții de valoare. Unele dintre subreddituri nu doar centralizează informație, ci folosesc expertiza colectivă pentru a rezolva probleme sau a accelera munca de cercetare. Iar spre deosebire de forumurile dedicate, aceste comunități nu devin complet izolate și abstruse: funcția de căutare permite descoperirea de comunități, o postare suficient de populară dintr-un subreddit nu foarte cunoscut poate ajunge pe prima pagină, iar comunicarea rămâne totuși încastrată în normele mai largi ale site-ului.

r/place

reddit.com

Această orientare spre comunități care se autogestionează a făcut ca, în aproape fiecare an, Reddit să țină de 1 aprilie câte un experiment social, pentru a specula tocmai capacitatea utilizatorilor de organizare spontană pentru eforturi colective. Tradiția a fost inaugurată în 2010,Întreaga listă, „April Fools’ Day”, wikipedia.com dar probabil primul astfel de eveniment care a intrat în conștiința publicului larg, chiar și din afara Reddit, a fost The Button,„The button: the fascinating social experiment driving Reddit crazy”, vox.com în 2015.

Din neant, a apărut un enigmatic nou subreddit care găzduia un widget interactiv compus dintr-un – ce altceva? – buton și un timer. Singurul lucru specificat era că un utilizator poate apăsa butonul o singură dată. Temporizatorul ar fi numărat 60 de secunde, dar se tot reseta. Unii utilizatori au intuit din start de ce, alții nu s-au speriat de limita de timp și s-au informat, dar cei mai mulți (printre care și subsemnatul) l-au acționat de cum l-au văzut, iar atunci au aflat că acționarea butonului este ceea ce determină resetarea timerului.

Acea mică și destul de simplă componentă a animat peste un milion de oameni și a dus la apariția de facțiuni foarte polarizate față de cum ar trebui să se raporteze la buton: dacă trebuie lăsat timerul să expire sau, din contra, dacă trebuie acționat butonul cât mai târziu, pentru a prelungi cât mai mult experimentul. S-a așternut totuși consensul că cei care n-au fost în stare să aștepte măcar zece secunde sunt niște troglodiți.

Ca un mic detaliu, autorul principal al acelei componente este nimeni altul decât Josh Wardle, creatorul jocului Wordle.„Wordle”, wikipedia.org

Până să creeze un rebus ajuns fenomen tot datorită unor limitări temporale care au exploatat dorințele de socializare, Wardle a mai creat pentru Reddit o farsă-experiment-social în 2017, anume subredditul /r/place./r/place, reddit.com 

Experiment pe care agregatorul de știri l-a repetat și anul acesta, prima dată când a făcut așa ceva.

Cinci ani diferență

În ambele dăți, /r/place a pus la dispoziție o suprafață imensă de pixeli unde fiecare utilizator putea așeza periodic câte un punct de o anumită culoare. Pentru că am mai văzut odată filmul ăsta, am putea chiar să vedem acest sequel ca pe un simptom al crizei de creativitate ce afectează Reddit, în particular, Care, pentru a ține utilizatorii în interiorul său, a ajuns să încorporeze elemente specifice altor platforme, cum ar fi profile personale pentru utilizatori, livestreaming sau videouri scurte în format înalt, ca pe TikTok și Instagram Reels.  și marile platforme de pe web, în general. Nu se poate spune cu certitudine asta până de următorul 1 aprilie. Poate site-ul va pregăti iar ceva neobișnuit, poate va veni cu ceva repetitiv sau poate chiar va abandona experimentele sociale cu totul. Însă, oricare ar fi diagnosticul, evenimentul de anul acesta rămâne interesant de studiat ca un autoportret al internetului.

Cu atât mai mult cu cât cele două picturi rezultate diferă substanțial.

Subredditul /r/Romania reprezentat în varianta finală a planșei din 2017. reddit.com

În 2017, primele ore au fost marcate de tușe aleatorii, desene grobiene, personaje de jocuri video cu modele pixelate consacrate, precum Mario sau Mega Man, încercări eșuate de a desena în pixeli personaje-memă, precum Pepe, sau pe Rick din Rick and Morty, un citat memă din Star Wars, primele petice ale câte unui steag național și câteva mase de culoare care amenințau să crească încontinuu pentru a cotropi toată „pânza”.

Cel mai ușor lucru de făcut pentru cei mai mulți utilizatori era să se alăture acelor mase care creșteau canceros, pentru că nu necesitau coordonare sau colaborare, fiecare persoană putea acționa pur independent. Astfel, după 12 ore, o porțiune însemnată din planșă era străbătută de „drumul curcubeu”, sfertul din dreapta-jos era al „colțului albastru”, care a mai și stârnit imitatori în celelalte colțuri, în partea din dreapta creștea „laticea verde”, iar din centru emana „vidul negru”.

Totuși, un teritoriu vast este greu de apărat, iar după ce au intrat în joc tot mai multe comunități de pe reddit, aceste „secte” s-au retras, pentru a lăsa loc mai multor steaguri și personaje din jocuri video pentru Nintendo. Nu sunt comunitățile naționale neapărat cele mai mari și active de pe Reddit, însă steagurile sunt ușor de pictat, iar competiția între țări este ușor de întreținut.

Ce a mai apărut interesant în plus față de primele ore este tentativa redditorilor de a demonstra că-s oameni de cultură, reproducând Mona Lisa, stemele celor mai mari jocuri multiplayer competitive, ca League of Legends, Dota 2, Counter Strike sau Heroes of the Storm, siglele unor distribuții de Linux, umplerea colțului din stânga extremă cu simboluri de extrema stângă, câteva simboluri libertariene și steagul Kekistan, țara imaginară a 4Chan.

r/place

Steaguri ale României și Ungariei în timpul experimentului /r/place 2022. reddit.com

Anul acesta, planșa a ajuns la același stadiu după doar câteva ore, sărindu-se peste huliganismele juvenile, mult mai puțină lume fiind interesată să se implice în valurile de anihilare monocromă.

Însă chiar și din acest moment apar anumite diferențe. O suprafață de peste 16.000 de pixeli este dedicată imortalizării închipuitei revolte împotriva Wall Street. Cele mai amplu reprezentate jocuri video nu sunt acei mastodonți ai sporturilor electronice, nici clasicii generațiilor trecute, ci titluri indie contemporane ca Hollow Knight și mult anticipatul Silksong, Factorio, Stardew Valley, Deep Rock Galactic sau Outer Wilds. Apoi, din spațiile explicit ideologice a mai rămas doar un subtil steag anarho-comunist, camuflat de mascota trupei King Gizzard & The Lizard Wizard.

Iar ultimul lucru care poate fi imediat observat este că, din fașă, ilustrațiile sunt de calitate superioară, ținând cont că spațiul abundă de stilizări sau de caricaturi în pixeli ale unor personaje din benzi desenate, seriale de animație, jocuri cu grafică desenată de mână sau chiar ale unor figuri publice, și nu reproduceri ale unor șabloane deja existente. Atât de rafinată a ajuns tehnica redditorilor, încât metoda preferată de trolling a ajuns să fie una nedistructivă, prin umplerea zonelor întinse de culoare cu stilizarea de 24 de pixeli a astronauților din Among Us.Un joc video cooperativ de deducție, asemănător conceptual cu jocurile de societate Mafia sau Vârcolacii și inspirat tematic de filmul The Thing. Un număr de astronauți sunt sechestrați pe o stație spațială ale cărei sisteme sunt în continuă defecțiune, împreună cu un intrus extraterestru care poate lua forma celorlalți jucători. Periodic, jucătorii votează să expulzeze în vidul cosmic pe cel dintre ei bănuit că ar fi creatura.

Într-adevăr, sunt și câteva diferențe tehnice între cele două episoade. În 2017, suprafața a fost de 1.000 pe 1.000 de pixeli, intervalul de timp până când un utilizator putea să picteze din nou varia între cinci și 20 de minute. În 2022, suprafața s-a dublat în timpul experimentului, după 28 de ore, la 1.000 pe 2.000 de pixeli, iar după după încă 18 ore, la 2.000 pe 2.000 de pixeli. Mai mult, intervalul între „tușe” a fost stabilizat la cinci minute. De asemenea, în 2017, utilizatorul putea alege între doar 16 culori, în timp ce anul acesta participanții s-au lăfăit printre 32 de nuanțe, alese mai cu grijă.

Dar în ce măsură acest upgrade a determinat diferențele menționate și cât este el însuși o demonstrație a transformărilor suferite de internet și cultura sa? În privința rezoluției, cred că problema poate fi tranșantă simplu: a crescut de patru ori suprafața de lucru, dar și participanții au fost de șase ori mai mulți. Iar în ceea ce privește paleta de culori, după ce dezvoltatorii de jocuri video au petrecut anii 2010 redescoperind acest stil grafic, spre sfârșitul deceniului au început să se educe reciproc în public cu privire la particularitățile acestui stil, educând astfel și amatorii sau chiar consumatorii.

Sunt nenumărate resurse libere și accesibile referitoare la grafica pixelată, dar majoritatea lesne de găsit au fost produse după 2018. Faptul că mulți redditori și-au însușit din tehnicile respective e demonstrat de felul în care stilizează formele, redau spațialitatea, reușesc să sugereze detalii și tipare, adaptează mărcile și tipografia la constrângerile rezoluției reduse. Pur și simplu, este un mod de reprezentare mult mai popular acum decât cu cinci ani în urmă, iar numărul celor capabili să lucreze în el a crescut substanțial, motiv pentru care era ușor de anticipat că instrumentele suplimentare nu vor fi de prisos.

Ce dezvăluie /r/place 2022?

Este, în primul rând, remarcabilă viteza cu care variile comunități s-au organizat pentru a-și delimita spații pe planșă și a le umple conform unui design agreat. Această coordonare nu s-a realizat doar pe subreddituri, ci și pe Twitter sau pe servere de Discord, unde informația putea circula mai repede în timp real, iar comunități mai restrânse și bine rodate puteau lua mai ușor decizii. Redditorii au fost atât de eficienți încât după o zi nu mai aveau ce să facă, cel mult să repare în ziua următoare ceea ce au stricat comunități de pe alt fus orar și să-și protejeze spațiile.

Atunci a început să se facă remarcat cu adevărat talentul artistic sporit al participanților, care le-a permis nu doar să realizeze ilustrații mai plăcute, ci și să împacheteze mai multă informație pe aceeași suprafață. Astfel, teritoriile dedicate țărilor, în loc să se întindă, au început să afișeze peste steaguri tot felul de simboluri naționale, unele mai serioase, altele mai ludice. Din același motiv, foarte multe comunități mici, sau cel puțin fără prezență pe Reddit, au putut să-și condenseze siglele și stemele pe suprafețe suficient de înguste încât să fie ușor de apărat. Printre aceste comunități se numără subreddituri de nișă, echipe sportive, trupe, universități, dar și tot felul de cryptomonede.

Cea mai mare diferență dintre starea finală a lui /r/place din 2022 față de prima sa instanță este gradul de personificare. Cele câteva portrete ale figurilor naționale s-au înmulțit, planșa fiind plină de monarhi, președinți, miniștri și părinți fondatori. Foarte puțini spre deloc sportivi, oameni de știință, actori, scriitori sau antreprenori. Nici măcar Elon Musk nu-și vede chipul prins în pixeli, ci trebuie să se mulțumească cu un spațiu de 12.000 de puncte dedicat firmelor sale. Sunt, în schimb, foarte multe fețe ale vedelor online, în speciale ale streamerilor.

Un portret al răposatului YouTuber John Bain/TotalBiscuit ocupă mai mult spațiu decât majoritatea țărilor. Ușor de identificat, chiar și atunci când întreaga hartă încape pe ecran, este un tribut pentru culturistul australian Aziz (Zyzz) Shavershian, care a rămas o emblemă pentru anumite comunități de fitness după moartea sa controversată, în 2011. Fără să le fi enumerat pe toate din această categorie sumbră, majoritatea portretelor nu vin totuși din respect pentru personalități trecute în neființă. Foarte ușor de identificat sunt și figurile streamerilor Destiny, Zein, Bratishkin și PayMoneyWubby, iar cu puțină atenție și răbdare pot fi găsite nenumărate alte logouri sau simboluri ale unor podcasteri și grupuri de youtuberi, precum și emoji-uri populare pe canalele unor streameri mai mici.

Pictarea simbolurilor creatorilor de conținut pe /r/place nu este neapărat reacția autonomă a spectatorilor acestora, ci de cele mai multe ori este coordonată de înșiși realizatorii de emisiuni online, iar actul în sine este folosit cel puțin ca o sursă de conținut media, dacă nu chiar ca o metodă de a-și întări fanii într-o comunitate. Chiar și tributul închinat lui John Bain a fost coordonat de streamerul Asmongold.„How we built a huge memorial to TotalBiscuit”, youtube.com Ținând cont de această capacitate de mobilizare, cele două categorii de chipuri reprezentate nu sunt de fapt atât de diferite. Dacă aș fi pretențios, aș apela la Benedict Anderson și conceptul său de comunități imaginate.

Și sunt pretențios. În Imagined Communities,Cartea nu a fost tradusă în limba română, dar este disponibilă pe librării online, precum amazon.com Anderson descrie ideea de națiune ca o comunitate imaginată, care există doar pentru că membrii ei își închipuie că fac parte din una, iar acest act de imaginare este stimulat cu ajutorul culturii de masă facilitată de tipar. Rolul acestor comunități este tocmai de a permite angrenarea indivizilor în proiecte ample, care cer coordonarea unui număr atât de mare de oameni încât nu se pot cunoaște toți între ei.

După Anderson, primele națiuni moderne au apărut în colonii, unde publicații în limba comună, diferită de cea a centrului metropolitan, au creat conștiința diferenței; a urmat apoi un alt val de proiecte naționale, emanând tocmai din centrele imperiale, pentru omogenizarea teritoriile ocupate. Pornind de la acest concept și fel de a conceptualiza națiunile, T. J. Clark se întreba în 2006„In a Pomegranate Chandelier”, lrb.co.uk dacă noile tehnologii ale ecranului nu vor produce comunități imaginate din aceeași categorie cu națiunile, însă diferite. Se prea poate ca acea intuiție să nu fi fost deplasată.

CITEȘTE ȘI: „I Should Buy a Boat”

r/place

reddit.com

Ceea ce stă ascuns este la fel de important ca ceea ce se vede

Dacă ediția /r/place din 2017 poate fi considerată un instantaneu naiv al culturii internetului, cea de anul acesta este acel un selfie din douăzeci care ajunge pe Instagram, nu înainte să fie cosmetizat și trecut prin filtre. Puținele mesaje activiste au apărut încă din primele ore și nu prea au făcut pui.

Un grup de dizidenți chinezi au „capturat” o zonă de mai puțin de zece mii de pixeli, unde au pictat referințe la tancurile care au intrat în Piața Tiananmen, un apel pentru oprirea traficului de persoane din China, făcând referire la un caz mușamalizat de Partidul Comunist, și o caricatură a Președintelui Xi înfățișat ca ursulețul Winnie.

Tot în prima zi, pe steagul Ucrainei scria repetat „fuck putin”, dar până la urmă mesajul a fost șters, iar singura referință la război care a rămas până la final este un triumfal mic convoi de tractoare care trag după ele tancurile rusești într-un câmp de floarea soarelui.

Nu am reușit să găsesc nicio referință la epidemia de COVID-19, la criza globală a energiei, la vreuna dintre multele teorii ale conspirației populare printre internauți, la valurile de imigranți, la încălzirea globală. Singurul mesaj oarecum transgresiv care s-a extins a fost peticul subredditului /r/fuckcars, un soi de omolog al grupului New Urbanist Memes for Transit-Oriented Teens, „Meet the Numtots: the millennials who find fixing public transport sexy”, theguardian.com dar care nu are nici măcar pretențiile că ar fi ancorat în arhitectură și urbanism.

Poate toate acestea par suficiente, dar uitându-mă peste oricare dintre rețelele de socializare pe care activez, uitându-mă inclusiv pe lista celor mai populare postări de pe Reddit, portretul realizat de /r/place pare neverosimil de flatant. Cu câteva excepții, este o lume a divertismentului sensibil de nișă, a colaborării între popoare și a acceptării alterității. Pentru această stare este emblematică disonanța poziționării steagului trans fix deasupra Marii Britanii. Pe steag stau tot soiul de animăluțe și pokemoni drăgălași pictați în culori nonbinare și agender care nu par deranjați de faptul că Marea Britanie e pe cale să interzică într-un final terapia de conversie pentru persoanele gay și bisexuale, însă nu și pentru persoanele trans.

r/place

reddit.com

Iar pe lângă starea finală a planșei merită remarcate și dinamicile dintre comunități, procesul care a dus la acest tablou. Revenind la cele două steaguri, amplasarea ar putea fi văzută și ca un ghiont, însă, de fapt, pur și simplu au început să se întindă pe același spațiu contestat, aproape de centrul chenarului original. După câteva ore de negocieri și dispute teritoriale, s-a ajuns la o pace consemnată printr-o inimioară care unește stindardele. În 2017, steagul Kekistanez și cel LGBT s-au tot acoperit unul pe altul până la final, iar pe tot parcursul experimentului, țări încercau să se trolleze șovin sau apăreau schițe de mesaje activiste.

În afara acelor comunități inițiale despre care am vorbit, nu au apărut sau nu au fost lăsate să apară mesaje explicit politice. Asta nu pentru că internetul ar fi un loc mai puțin polarizat și mai deconectat de mizele vieții reale, ci din contra, pentru că internetul este mai integrat vieții noastre decât oricând altcândva.

Schimbarea la față a mediului online

În 2017 Reddit avea o aură contraculturală, dacă nu chiar un astfel de caracter. Era, și încă este, folosit de utilizatorii și programatorii care operau în spațiul open-source.În 2017 /r/linux avea 200 000 de membri, cât are /r/windows acum Se dovedea foarte valoros pentru proiecte software sau artistice care erau prea mici pentru a putea gestiona sau justifica un forum dedicat. Cvasi-anonimitatea utilizatorilor și autogestionarea comunităților a dus la apariția unor spații care reprezentau populații invizibile în discursul public, de la minorități, la persoane cu anumite kinkuri.

Însă unele lucruri nu se spun în gura mare, pentru că nu ar trebui nici măcar să se petreacă. Și totuși, au apărut comunități care promovau conținut mai mult decât problematic, deseori misogin și rasist, uneori explicit politic de extremă dreaptă. Agregatorul a menținut dintotdeauna oarece norme de moderare. De exemplu, în 2014 a închis subredditul /r/beatingwomen, dar a început să facă mult mai des curățenie după ce campania din 2016 a lui Donald Trump a demonstrat impactul pe care îl pot avea comunitățile de pe internet asupra vieții sociale și politice.

CITEȘTE ȘI: Povestea tragică a Broscoiului Pepe, tras la xerox de alt-right

Asta nu neapărat din proprie inițiativă. Spiritul civic a fost insuflat și de eforturi activiste, cum ar fi petiții publice și acțiuni de protest: unul dintre mesajele care mai încerca să apară pe /r/place în 2017 era „ban /r/The_Donald”. Dar cel mai mult a contribuit probabil factorul financiar. Pe de-o parte firmele nu ar vrea să-și facă reclamă în locuri unde se sărbătorește violența împotriva femeilor, pe de altă parte toxicitatea unor astfel de comunități împiedică creșterea numărului de utilizatori ai platformei.

Privind lucrurile astfel, /r/place 2022 este o demonstrație a rezultatelor obținute după cinci ani de igienă. Evenimentul nu a fost repetat de amorul artei, din lipsă de inspirație sau de dragul experimentului sociologic, ci pentru investitori și distribuitorii de reclame online. În cinci ani, Reddit a reușit să devină un spațiu mai prietenos, mai omogen, mai sigur și mult mai populat. Populat nu de hackeri și „dubioși”, ci în special cu utilizatori care joacă jocuri finite și plătite, merg la concertele celor mai cool trupe mainstream, investesc la bursă, savurează mâncăruri tradiționale, sunt ușor de coordonat de către figuri publice și anticipează ultima inovație venită din partea lui Elon Musk.

Ceea ce nu ar fi o imagine neapărat tulburătoare, dacă ar reflecta într-adevăr realitatea, în măsura în care un agregator de articole s-ar presupune că o face. De aceea consider că este mult mai credibil că membrii numeroaselor comunități sau persoane afine lor de care Reddit s-a descotorosit nu au dispărut brusc, ci au învățat să folosească și pe această platformă aceleași coduri de comunicare care îi fac să fie greu de remarcat în viața reală și în mediile tradiționale.

De aceea mi se pare importantă evoluția abordării grafice. Oricine studiază arta cât de puțin, înțelege repede că abilitatea de a produce o operă plăcută vine de fapt dintr-o întreagă serie de factori, puțini ținând doar de capacitate pur tehnică. Este vorba despre un fel de a vedea, de înțelegerea mecanismelor percepției și înțelegerea contextului în care este prezentată opera. Astfel, trecerea de la acele tentative naive de grafică pixelată din 2017 la cea realizată cu intenție în 2022 indică mai degrabă apariția unui aparat sofisticat de comunicare. Se poate vedea în lucru acest aparat în felul prin care a decurs trollingul, care de fapt nu a lipsit.

O memă de pe /r/place despre încercările de a crea steagul Canadei, reddit.com

O vedetă memetică a acestui /r/place a fost Canada, cu aparenta ei incapacitate de a-și picta frunza de arțar de pe steag. Au curs glumele și poantele, ieșind chiar din sfera participanților la jocul experiment, însă ceea ce a devenit retroactiv evident, putând urmări evoluția steagului și având acces la instrumente analitice, este că, de fapt, comunitatea canadiană a fost victima unor campanii răutăcioase.„Maple leaf battle: How a Reddit experiment is highlighting Canadian tenacity”, citynews.ca Campanii pe care ceilalți utilizatori ai platformei s-au făcut fie că nu le văd, fie sincer nu le-au remarcat, fiind într-adevăr destul de subtile (cu două excepții, care s-au șters repede).

În cazul acesta, a fost vorba despre o șicană nevinovată împotriva simbolului uneia dintre cele mai puternice țări. Însă aceleași tehnici, aceeași speculație a psihologiei maselor, aceeași sensibilitate pentru ceea ce este sau nu acceptabil de spus în public, împreună cu capacitatea de a crea spații închise pentru a plănui și coordona acțiuni, toate acestea pot fi folosite împotriva grupurilor marginalizate sau vulnerabile. Doar pentru că au fost eliminate anumite subreddituri, asta nu înseamnă că membrii lor au dispărut.

r/place

reddit.com

Mai mult, dacă mișcări precum Gamergate sau susținerea campaniei lui Donald Trump de către alt-right au fost totuși autonome, într-o destul de mare măsură, fiind greu de discernut dacă figurile cu vizibilitate influențau și coordonau mișcările sau vice versa, noile platforme și noua cultură a internetului este mult mai orientată spre personalități care construiesc comunități nu în jurul unor subiecte sau principii, ci a propriilor persoane.

Foarte multe dintre acestea e-vedete pornesc urmărind subiecte culturale destul de anodine, însă nu puține fac pasul și către politic sau social. Streamerul Destiny/Steven Kenneth Bonnell II, portretizat pe /r/place 2022 ca un bărbos cu o splendidă bărbie (un chad), a început ca jucător semi-profesionist de StarCraft 2. În 2017, asta i-a obținut pe /r/place un logo de câteva mii de pixeli, care a fost șters în cam 12 ore. Ce a făcut în acești cinci ani de i-a explodat renumele e că s-a angajat în dezbateri online cu tot felul de personaje extremiste. Iar subiectele sociale și politice nu sunt doar o nișă de conținut digital pe care o ocupă. Destiny are chiar ambiția de a influența aceste subiecte: anul trecut a încercat să-și folosească comunitatea pentru a susține un candidat la primăria din Omaha.„The Gateway Unpacks: How one creator is using streaming service Twitch to shape an Omaha mayoral candidate’s ‘Destiny’”, unothegateway.com Fenomenul este internațional, cu exemple inclusiv în spațiul românesc, cum a arătat recent Răzvan Filip într-un articol pentru PressOne.„Cine sunt influencerii de la care învață generația Z despre politică și războiul din Ucraina”, pressone.ro

Foarte multă vreme, internetul era văzut ca o forță democratizantă. Caracterul său anonim și anarhic genera într-adevăr patologii proprii, dar indiscutabil insolite și într-o măsură echilibrate de noi forțe descătușate prin viteza de circulație a informațiilor de ultimă oră și capacitatea formării unor comunități virtuale cărora le-ar fi fost foarte greu să se strângă în offline. Cred că portretul pictat de /r/place în 2017 reflectă această caracterizare. Între timp, lucrurile s-au schimbat.

Mediul online este un sistem chiar mai integral pentru economia globală, ceea ce-l face să se prezinte mai simpatic, mai puțin agresiv și mai puțin competitiv. Spațiile digitale cele mai vizibile nu mai sunt alternative sau măcar anexe ale celor fizice, ci se întrepătrund. În același timp, trebuie studiat și ceea ce nu este vizibil. Lucrurile pe care știm că ar trebui să le vedem, dar care sunt totuși de negăsit contribuie la fel mult la imagine pe cât cele care sunt prezente.

CITEȘTE ȘI: Bo Burnham trăiește în interiorul internetului

În cel mai bun caz, internetul pictat de /r/place în 2022 arată ca un loc care, de bine sau de rău, deranjează mult mai puțin. În cel mai rău caz, vedem cum cele mai maligne trăsături ale sferelor sociale și politice primesc acces la capacitatea de coordonare permisă de aceste tehnologii. Sub caricaturile drăgălașe, apare de fapt ca un spațiu unde îngroparea în divertisment pentru a evita problemele vieții cotidiene face pereche cu figuri ce stau în fruntea unor culte ale personalității.

Comunități care aveau potențialul inerent să fie libere și democratice pentru că erau construite în jurul unor concepte permanent redefinite și interogate de către membrii lor, lasă acum loc unor comunități dedicate unei anumite figuri care poate decide de una singură ce e de făcut.



Text de

Alin Răuțoiu

Utilizează ziua tehnologii .Net și-și zice programator, seara citește benzi desenate, teorie critică sau încearcă să învețe să facă jocuri video. În weekend își terorizează pisica cu aspiratorul.

CULTURĂ|POPCRAFT

La Chimera: Trecut, prezent și niciun viitor

De
Scurt și la obiect: un film impresionant, ireproșabil și complet, cum n-am mai văzut demult.
CULTURĂ|GAMING SPOTLIGHT

(Aproape) Tot ce trebuie să știi despre Fallout dacă nu ai încercat jocurile

De
Povestea de fundal a serialului postapocaliptic care a devenit un hit instant este pe cât de fascinantă, pe atât de complexă și stufoasă.
CULTURĂ|BOOK CLUB

La masă cu vampirii. Dracula a fost integrat cam forțat în gastronomia românească

De
Nici Nadia, nici Hagi, nici Ilie Năstase nu sunt atât de cunoscuți precum contele Dracula, personajul imaginat de scriitorul irlandez Bram Stoker la finalul secolului al XIX-lea, confundat adesea cu Vlad Țepeș, dar asociat cu Transilvania. Brand puternice ale României, notorietatea lui Dracula e speculată și în gastronomie. 
CULTURĂ|POPCRAFT

Fallout: Postapocalipsa nu va fi la televizor

De
Western, acțiune și satiră politică într-o nouă și reușită adaptare a unui joc video, Fallout are mai multe lucruri de zis decât pare la prima vedere.