Mike Powles/Getty Images

10 rase de câini cu probleme de sănătate și de ce ar trebui interzise de la reproducere45 min read

De Adriana Moscu 11.05.2023

Rase precum Buldogul englez și Cavalier King Charles Spaniel sunt populare printre iubitorii de animale, dar consangvinizarea le provoacă migrene, displazii de șold, probleme respiratorii și cardiovasculare.

De cele mai multe ori, la baza deciziei de cumpărare sau adopție a unui câine stă aspectul fizic. În funcție de nevoile proprietarului său, un câine trebuie să fie plăcut privirii, să aibă o înfățișare prietenoasă ori, dimpotrivă, să pară fioros. La fel ca în cazul hainelor, un câine este de multe ori ales pentru că e „la modă”.Iată un Top 50 al celor mai populare rase de câini din lume din 2022, pe baza datelor Google Trends: „The Top 50 Most Popular Dog Breeds In The World [2022]”, highlandcanine.com  

Însă multe dintre aceste rase suferă probleme de sănătate. Consangvinizarea cauzează defecte genetice deosebit de dureroase și care pot pune în pericol viața câinilor „de rasă pură”. Displazia de șold paralizantă, orbirea, surditatea, defecte cardiace, probleme ale pielii și epilepsia sunt doar câteva dintre ele. 

Consangvinizarea reduce vitalitatea și poate cauza moartea câinilor

Folosită încă de la începuturile creșterii raselor de câini pentru a obține un aspect exterior uniform, consangvinizarea (adică împerecherea între rude)  are două consecințe negative semnificative. În primul rând, crește riscul de boli ereditare și de tulburări genetice, deoarece duce la o acumulare de gene unice care pot fi letale sau semi-letale în doză dublă. 

Genele vin în perechi, iar dacă cel puțin una dintre perechi conține o genă afectată, dar este dominată de o genă normală, atunci câinele nu va dezvolta boala asociată acelei gene afectate. Cu toate acestea, atunci când două exemplare ale aceleiași gene recesive afectate sunt prezente (primite de la ambii părinți), aceasta poate duce la probleme grave de sănătate sau chiar la deces.

CITEȘTE ȘI: De ce să nu-i dai câinelui niciodată ciocolată?

Un alt efect negativ al consangvinizării este depresia, care poate duce la performanță, fertilitate și sănătate reduse.

Unele rase sunt atât de consangvinizate încât ar fi trebuit eliminate cu mult timp în urmă. În plus, unele standarde de rasă ignoră problemele de sănătate și promovează trăsături care pot fi dăunătoare pentru câini, cum ar fi coada strâns ondulată peste șold la Pug, care poate fi o indicație a unei deformări a coloanei vertebrale. 

Estetica, mai importantă ca sănătatea

Creșterea și comercializarea câinilor pentru aspectul fizic sau pentru a defila cu ei la concursurile de frumusețe poate avea consecințe grave asupra sănătății animalelor. Evident, câinilor (și altor animale de companie) nu le pasă dacă aspectul lor fizic este conform cu standardele unui judecător. Cu toate acestea, trebuie să suporte consecințele manipulării genetice practicate de oameni.

Nasurile scurte, turtite ale buldogilor, de exemplu, le pot îngreuna mobilitatea, pentru că orice efort îi determină să respire chiar mai greu decât o fac în repaus. Coloana vertebrală cu aspect nenatural, deosebit de lungă, a teckelilor, le cauzează probleme de spate, inclusiv hernie de disc. 

Cazurile în care societatea începe să înțeleagă lipsa de etică a acestori practici sunt izolate. Cel mai recent exemplu vine din Norvegia. În 2022, un tribunal din Oslo a interzis creşterea a două rase de câini, Buldogul englez şi Cavalier King Charles Spaniel, pe motiv că le-ar provoca suferinţe incompatibile cu legea privind protecţia animalelor.„Breeding ban for bulldogs and cavaliers in Norway”, france24.com Ulterior, interdicția de reproducere a Buldogilor englezi a fost anulată în apel.Motivul a fost că nu toți Buldogii englezi suferă de probleme grave de sănătate asociate cu o față turtită. Tribunalul a menținut însă interdicția de creștere a rasei Cavalier King Charles Spaniel, invocând tendința acestora de a suferi de siringomielie, o afecțiune neurologică progresivă caracterizată prin durere în ceafă. 

Între timp, Societatea Norvegiană pentru Protecția Animalelor și-a exprimat dezamăgirea față de decizia cu privire la soarta buldogilor și a spus că plănuiește un recurs suplimentar.

Rasele cu probleme de sănătate, interzise total în Țările de Jos?

În ianuarie 2023, a început să se întrevadă ceea ce ar putea fi o premieră mondială. Țările de Jos pregătesc o legislație care să interzică deținerea animalelor de companie cu caracteristici care le-ar putea cauza suferințe fizice, cum ar fi fețe extrem de plate sau urechi pliate.„Designer pets that suffer ‘miserable’ health problems could soon be banned in the Netherlands”, euronews.com O listă a caracteristicilor fizice despre care se poate stabili în mod obiectiv că ar cauza suferinţe permanente este studiată în această perioadă. Pentru a deveni aplicabile, regulile propuse trebuie să fie aprobate de ambele camere ale parlamentului olandez.

Țările de Jos au interzis deja creșterea animalelor cu bot scurt, în 2019. Drept consecință, 12 rase de câini care suferă de brahicefalie (inclusiv Buldogul englez, Buldogul francez, Pugul, Cavalier King Charles Spaniel și Boston terrierul) au fost retrase de la înregistrare. 

Ca o ironie, mai multe țări, printre care și România, au interzis sau au restricționat reproducerea, comercializarea sau deținerea de câini cu probleme de agresivitate, precum Pitbulii sau Rotweillerii, pentru că puteau fi o posibilă amenințare la siguranța omului. Însă, așa cum arătam mai sus, aproape niciuna nu a luat în considerare protejarea și promovarea bunăstării animalelor prin legi, pe considerente de sănătate, în fața cruzimii sau a lipsei de discernământ ale oamenilor. 

Îți prezentăm mai jos câteva dintre rasele de câini cu cele mai mari probleme de sănătate. Viitorul acestor rase ar putea fi asigurat prin încrucișarea lor cu alte tipuri de câini pentru a scăpa de defectele lor genetice. 

https://mindcraftstories.ro/images/2023/05/Mindcraftstories_rase-caini_probleme-sanatate_consangvinizare_drepturile-animalelor_caini-interzisi_Ciobanesc-german_Roger-Tidman-Getty-Images.jpg

Roger Tidman/Getty Images

MindcraftStories_1Ciobănescul german suferă de displazie de șold 

O rasă loială, inteligentă și curajoasă, ciobănescul german, cunoscut popular și sub denumirea de câine-lup, este energic și ușor de dresat. Cel mai bine se simte atunci când este activ, de aceea este adesea folosit în diferite munci, pe lângă om, în poliție și armată, în terapie, ori în misiuni de căutare și salvare. 

Din păcate, pe cât de utili sunt omului ciobăneștii germani, pe atât de multe probleme de sănătate au. Potrivit unui studiu din 2017 în genetică și epidemiologie canină, 63% dintre ciobăneștii germani din Marea Britanie sufereau de cel puțin o tulburare de sănătate.„Demography and disorders of German Shepherd Dogs under primary veterinary care in the UK”, cgejournal.biomedcentral.com 

Displazia de șold este o afecțiune ereditară des întâlnită la acești câini. Conform datelor colectate de Fundația Ortopedică a Animalelor de la aproape 140.000 de ciobănești germani, în jur de 21% dintre ei sufereau de displazie de șold.„Browse By Breed”, ofa.org Simptomele displaziei de șold includ dificultăți de mers, o plimbare anormală legănată, durere și, în cazuri severe, imobilitate. Semne de displazie de șold la ciobăneștii germani pot fi observate încă de la vârsta de patru luni. 

Mielopatia degenerativă este o altă tulburare, de data asta neurologică, și care afectează treptat mobilitatea câinelui prin impactul asupra măduvei spinării și a părții inferioare a spatelui. 

Pieptul unui ciobănesc german este proeminent, ceea ce îl face predispus la o afecțiune care îi pune viața în pericol, numită dilatație gastrică (sau balonare). Asta se întâmplă atunci când apare ocluzia intestinală, provocată de răsucirea intestinului subțire sau a colonului pelvian, care provoacă tulburări grave ale circulației și necroza peretelui intestinal.

O altă afecțiune genetică des întâlnită la ciobăneștii germani este fistula perianală (sau furunculoza anală) – o boală autoimună inflamatorie cronică, progresivă, marcată de formațiuni ca un tunel în pielea câinelui, în jurul zonei anale. 

În fine, sindromul cauda equina și sindromul lombo-sacral sunt boli neurologice progresive care afectează în principal partea inferioară a spatelui și picioarele posterioare ale câinelui. Acestea apar atunci când canalul spinal al unui câine se îngustează, punând presiune asupra nervilor care ies din coloana vertebrală. 

https://mindcraftstories.ro/images/2023/05/Mindcraftstories_rase-caini_probleme-sanatate_consangvinizare_drepturile-animalelor_caini-interzisi_Boxer_Purple-Collar-Pet-Photography-via-Getty-Images.jpg

Purple Collar Pet Photography/Getty Images

Cifre Articol MindcraftStories_2 Boxerul, probleme grave de epilepsie

Și boxerii suferă adesea de displazie de șold. Din fericire, acești câini sunt foarte atletici, iar potențialele probleme ar putea fi identificate mai ușor, înainte să devină grave. Afecțiunea apare din cauza unei malformații congenitale care modifică articulația șoldului. Displazia de șold se diagnostichează cu ajutorul unei radiografii. Pentru a putea evalua în mod optim o radiografie a șoldului, imaginea displaziei de șold trebuie să fie întotdeauna realizată sub sedare, într-o poziție standardizată a câinelui, pentru ca mușchii acestuia să fie relaxați și să nu simtă nicio durere.

Un scaun cu rotile va reduce presiunea asupra articulațiilor șoldurilor și le va permite să meargă cu ușurință.

O altă problemă majoră de sănătate a boxerilor este surditatea, care se instalează cu precădere la boxerii de culoare albă.„Brainstem auditory-evoked potential in Boxer dogs”, scielo.br (PDF) Aproximativ 20% dintre boxerii albi sunt surzi. 

Boxerii sunt predispuși și la tumori canceroase. Cel mai mare risc de cancer, în principal de piele, îl au tot boxerii cu o blană în nuanțe deschise. În schimb, mastocitele și tumorile generalizate sunt foarte comune pentru întreaga rasă. 

Problemele de piele și alergiile sunt frecvente la câinii cu blană mai scurtă, printre care și boxerii. Aceste afecțiuni pot genera acnee canină, hipotiroidism, mâncărime cauzată de alergii alimentare și de mediu, alopecie. 

Potrivit rezultatelor a două studii care au analizat populația generală canină aflată în îngrijire veterinară, între 0,75–0,82% suferă de crize epileptice. Boxerii au fost identificați ca rasa cu cea mai mare prevalență a convulsiilor (1,8–2,3%, respectiv).„Prevalence of idiopathic epilepsy and structural epilepsy in 74 Boxer dogs in a referral hospital”, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov 

https://mindcraftstories.ro/images/2023/05/Mindcraftstories_rase-caini_probleme-sanatate_consangvinizare_drepturile-animalelor_caini-interzisi_Pudel_Ingrid-Getty-Images.jpg

Ingrid/Getty Images

Cifre Articol MindcraftStories_3 Pudelul suferă de hipotiroidie 

Pudelii sunt câini calmi, empatici și inteligenți. Blana lor mițoasă îi determină pe oameni să-i coafeze cât mai haios, ceea ce îi face favoriți la expozițiile canine unde, de obicei, se situează bine în jurizare. Ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns. Pudelul și Marele Danez sunt rase deosebit de predispuse la balonare, o tulburare deosebit de dureroasă, cu o rată a mortalității de 20%, chiar și după intervenție chirurgicală.„Occurrence and recurrence of gastric dilatation with or without volvulus after incisional gastropexy”, ncbi.nlm.nih.gov 

O problemă de sănătate mai puțin mortală, dar la fel de comună, a Pudelilor este boala Addison.„Addison’s disease”, vet.cornell.edu Este o afecțiune cunoscută și sub numele de hipoadrenocorticism, în care glandele suprarenale (aflate deasupra rinichilor) nu pot produce o cantitate suficientă din doi hormoni steroizi numiți cortizol și aldosteron. Deficitul de aldosteron poate cauza pierdere de fluide, deshidratare și pierdere în greutate. Sistemul imunitar al câinelui poate începe brusc să-și atace propriile glande suprarenale sau se pot forma tumori pe sau în jurul glandei. Semne neobișnuite de agitație la Pudeli – câini calmi, în general – pot indica prezența bolii.

Pudelii pot fi, de asemenea, predispuși să dezvolte probleme cu tiroida la un moment dat în viață, de obicei, când încep să îmbătrânească. Hipotiroidismul și hipertiroidismul sunt două boli care implică scăderea sau creșterea producției hormonului tiroidian numit tiroxină. Tiroxina este cea care reglează metabolismul unui câine. Dar glandele tiroide susțin și buna funcționare a inimii, ficatului, creierului și rinichilor. Hipotiroidismul (producția scăzută de tiroxină) este cea mai probabilă amenințare pentru sănătatea unui pudel. Acest lucru poate fi cauzat de o tumoră sau atunci când sistemul imunitar atacă tiroida. Printre schimbările comportamentale cauzate de problemele cu tiroida se numără tendințe agresive bruște, înclinarea capului, convulsii, oboseală crescută, creștere bruscă în greutate, pierderea părului, mâncărime (în special în jurul urechii), infecții ale urechii, răni care nu se vindecă. 

https://mindcraftstories.ro/images/2023/05/Mindcraftstories_rase-caini_probleme-sanatate_consangvinizare_drepturile-animalelor_caini-interzisi_Golden-retriever_Holger-Leue-Getty-Images.jpg

Holger Leue/Getty Images

Cifre Articol MindcraftStories_4 Golden retrieverul dezvoltă cataractă

Golden retrieverul este o rasă de câini inteligentă, afectuoasă și foarte atașată de familie și obiceiurile sale. Așa că sunt la fel de mulțumiți dacă lenevesc pe canapea, lângă om, sau fac drumeții montane ori înoată în lacuri. 

Conform bazei de date privind displazia de șold a Fundației Ortopedice pentru Animale,„Genetic Welfare Problems of Companion Animals”, ufaw.org.uk 19,6% dintre toți retrieverii aurii au prezentat șolduri anormale sau displazice. Anormalitatea apare la Golden retriever din cauza unei combinații de factori genetici și de mediu. 

Retrieverii sunt susceptibili la alergii, care pot duce la alte probleme de sănătate și disconfort. Alergiile apar cel mai adesea la nivelul picioarelor, al burții și al urechilor, de obicei, între 1 și 3 ani. 

Goldenii mai sunt predispuși la afecțiuni genetice ale ochilor, cum ar fi cataracta, care, netratate corespunzător, pot duce la orbire. Simptomele includ o tulburare a cristalinului ochiului, care provoacă o decolorare cenușie, albastră sau albă. Mulți câini cu cataractă prezintă semne de afectare a vederii, inclusiv lovirea de lucruri, stângăcia, dificultăți în a-și găsi hrana sau bolul cu apă sau dificultăți în a prinde o jucărie aruncată spre ei. Deși este de natură genetică, cataracta poate fi cauzată și de diabet, îmbătrânire, dezechilibru nutrițional și traume la nivelul ochiului.

https://mindcraftstories.ro/images/2023/05/Mindcraftstories_rase-caini_probleme-sanatate_consangvinizare_drepturile-animalelor_caini-interzisi_Springer-Spaniel_Mike-Linnane-500px-via-Getty-Images.jpg

Mike Linnane/Getty Images

Cifre Articol MindcraftStories_5 Springer Spanielul englez poate deveni letargic

Springer Spanieli englezi sunt susceptibili la o serie de probleme de sănătate care sunt, cel puțin parțial, genetice. Acestea includ diverse tulburări oculare, inclusiv cataractă și glaucom, precum și defecte dureroase ale șoldurilor și genunchilor. Hernia de disc poate face mișcarea dureroasă pentru Springer Spanielul englez, prin natura sa un câine activ, căruia îi place să alerge și să se joace. 

Deficitul de fosfofructokinază (PFK) este o boală genetică des întâlnită la Springer Spanielii englezi. Într-un studiu randomizat condus de Școala de Medicină Veterinară de la Universitatea din Pennsylvania, s-a constatat că 2,7% dintre Springeri sunt purtători ai alelei PFK mutante – o genă de pe același cromozom.„English Springer Spaniels”, embracepetinsurance.com PFK este o enzimă folosită de sistemul metabolic pentru a transforma glucoza în energie. Fără ea, unele celule nu pot funcționa, iar câinii afectați devin slabi și letargici. Ei pot prezenta crampe musculare și anemie, precum și urină de culoare închisă după efort, lătrat sau gâfâit. Din fericire, deoarece deficitul de PFK este o trăsătură autosomal recesivă, un câine va avea această afecțiune doar dacă ambii săi părinți poartă gena care o provoacă. 

Springer Spanielii englezi sunt adesea predispuși și la infecții ale urechii, din cauza formei lor lungi, care atârnă. 

https://mindcraftstories.ro/images/2023/05/Mindcraftstories_rase-caini_probleme-sanatate_consangvinizare_drepturile-animalelor_caini-interzisi_Labrador-retriever_Jagoda-Matejczuk-500px-via-Getty-Images.jpg

Jagoda Matejczuk/Getty Images

Cifre Articol MindcraftStories_6 Labradorul retriever are probleme articulare

Labradorii tind să fie foarte afectuoși cu oamenii, chiar și cu străinii, și sunt toleranți cu copiii și alți câini. Însă pot avea o serie de probleme medicale genetice deosebit de grave. 

Pe lângă displazia de șold, menționată și la alte rase, labradorul se poate confrunta cu displazia cotului, care cuprinde mai multe afecțiuni ortopedice ereditare. Toate acestea pot provoca șchiopătare la nivelul membrului anterior afectat, mai ales după efort. Uneori, displazia cotului poate apărea la ambele coate. Durerea este de obicei detectată la examenul medical. 

Miopatia centronucleară (MCN) este o altă boală congenitală rară care afectează mușchiul scheletic al labradorilor. După instalare, aceștia încep să-și piardă reflexele la nivelul membrelor posterioare.„Centronuclear Myopathy (CNM) in Labrador Retrievers”, vgl.ucdavis.edu 

O boală neuromusculară genetică este și Colapsul indus de efort (EIC),„Exercise-induced collapse (EIC)”, vmc.usask.ca care afectează mai întâi membrele posterioare. Un Labrador retriever cu EIC va avea episoade de scădere a tonusului muscular la membrele posterioare după exerciții susținute, ceea ce poate duce la necoordonare în timpul mersului și chiar la prăbușirea câinelui.

În fine, Hemangiosarcomul (HAS) este o formă agresivă de cancer care își are originea cel mai adesea în splina, ficatul sau inima unui Labrador retriever și formează o tumoră plină de sânge care se poate rupe în orice moment, provocând sângerări interne ale câinelui și pierderea vieții. 

https://mindcraftstories.ro/images/2023/05/Mindcraftstories_rase-caini_probleme-sanatate_consangvinizare_drepturile-animalelor_caini-interzisi_Teckel_Universal-Images-Group-via-Getty-Images.jpg

Universal Images Group/Getty Images

Cifre Articol MindcraftStories_7 Teckelul suferă de hernie de disc

Teckelii sunt predispuși genetic la mai multe afecțiuni musculo-scheletice, din cauza corpului lung și al picioarelor scurte. Cea mai gravă dintre acestea este boala degenerativă a discului intervertebral, care determină slăbirea vertebrelor și posibilitatea acestora de a pătrunde în canalul spinal. În limbaj uzual, afecțiunea este cunoscută ca hernie de disc. 

Boala are o prevalență mai mare la rasele de câini condrodistrofice, adică predispuse la probleme de sănătate legate de dezvoltarea anormală a cartilajului și a oaselor. Dintre acestea, Teckelii înregistrează cele mai multe cazuri. Aproximativ 25% dintre ei se confruntă cu această afecțiune.„Intervertebral disc disease in Dachshunds radiographically screened for intervertebral disc calcifications”, ncbi.nlm.nih.gov Teckelii sunt mai predispuși să dezvolte luxații ale rotulei, tot din cauza picioarele lor scurte. 

https://mindcraftstories.ro/images/2023/05/Mindcraftstories_rase-caini_probleme-sanatate_consangvinizare_drepturile-animalelor_caini-interzisi_Pug_Anita-Kot-Getty-Images.jpg

Anita Kot/Getty Images

 Pugii sunt câini bolnavi prin definiție

În ultimii ani, mulți oameni preferă pugii (s-a popularizat varianta din engleză), cunoscuți în română ca mopși. În urma creșterii selective, trăsăturile acestor câini au fost proiectate astfel încât să semene mai bine cu o față umană – în special, cu fața unui bebeluș –, lucru care stârnește, fără doar și poate, empatie și alte emoții pozitive.„Great expectations, inconvenient truths, and the paradoxes of the dog-owner relationship for owners of brachycephalic dogs”, journals.plos.org

CITEȘTE ȘI: De ce dau câinii din coadă? Cum le recunoști bucuria și frica?

Rasa „nu mai poate fi considerată un câine tipic din punct de vedere al sănătății”, avertizează un studiu realizat de Royal Veterinary College.„Health of Pug dogs in the UK: disorder predispositions and protections”, cgejournal.biomedcentral.com Cercetătorii au constatat că pugii au un risc crescut de a dezvolta 23 de tulburări, inclusiv un risc de 54 ori mai mare de a avea sindromul obstructiv al căilor respiratorii brahicefalice, risc de 51 ori mai mare de a avea nări îngustate, risc de 11 ori mai ridicat de a avea infecții cutanate. În plus, 17,4% dintre câinii pugi erau obezi, comparativ cu doar 6,9% din restul câinilor analizați. 

Pentru a înțelege mai bine impactul, studiul a analizat 4.308 de pugi și 21.835 de câini din alte rase din Regatul Unit, comparând profilurile lor de sănătate și riscurile de a dezvolta 40 de tulburări comune. Studiul a concluzionat că predispoziția pugilor la boli depășește semnificativ protecția lor în fața bolii. 

Experții avertizează pe cu privire la problemele crescute de sănătate pe care le întâmpină rasele brahicefalice, caracterizate de un craniu aplatizat și un bot scurt și lat. Printre rasele de câini brahicefalice se numără Buldogul Englez, Buldogul Francez, Carlino (Pugul), Boston Terrierul, Boxerul, Dogul de Bordeaux și Shih Tzu. Aceste probleme pot include dificultăți respiratorii, apneea de somn, probleme dentare, infecții ale urechilor, probleme oculare, boli de piele și probleme legate de temperatură. 

https://mindcraftstories.ro/images/2023/05/Mindcraftstories_rase-caini_probleme-sanatate_consangvinizare_drepturile-animalelor_caini-interzisi_Buldog_Vicky-Kasala-Image-Source-via-Getty-Images.jpg

Vicky Kasala Image Source/Getty Images

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_9.jpg Buldogul este predispus la infecții și alergii

Corpul scurt și îndesat, botul turtit și pielea pliată a buldogului pot provoca stări de ilaritate, dar tocmai acele caracteristici sunt legate de probleme grave de sănătate ale acestei rase care există de sute de ani.„The Selective Breeding of English Bulldogs Has Led to a Lot of Health Problems”, smithsonianmag.com Acești câini au un risc de 30 de ori mai ridicat să dezvolte probleme de sănătate față de alte rase, potrivit unui studiu al Royal Veterinary College, publicat în 2022 în Canine Medicine and Genetics.„English Bulldogs in the UK: a VetCompass study of their disorder predispositions and protections”, cgejournal.biomedcentral.com 

Printre multele probleme de sănătate care îi afectează în mod special pe buldogi, se numără sindromul „cherry eye”, cauzat de o glandă lacrimală prolapsată în ochi, care provoacă roșeață și iritație. Buldogii sunt predispuși la râie, infecții ale picioarelor și sindromul obstructiv al căilor respiratorii brahicefalice (o serie de tulburări ale căilor respiratorii superioare). Proprietarul unui buldog îi poate observa cu ușurință respirația zgomotoasă, oboseala, tusea și senzația de înec. Gâfâiala continuă afectează capacitatea buldogului de a-și răci temperatura corpului, prin urmare, se pot supraîncălzi cu ușurință.

Pliurile în exces de la nivelul pielii pot capta umezeala, ducând la alergii și infecții precum candidoza. 

https://mindcraftstories.ro/images/2023/05/Mindcraftstories_rase-caini_probleme-sanatate_consangvinizare_drepturile-animalelor_caini-interzisi_Basset-Hound_Cavan-Images-via-Getty-Images.jpg

Cavan Images/Getty Images

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_10.jpg Basset Hound-ul, alergic la acarieni

Basset Hound-ul este un câine cu miros excepțional, crescut inițial în Franța. Sunt descendenți ai rasei St. Hubert Hound, un câine asemănător cu Bloodhound-ul, consangvinizat în secolul al X-lea într-o mănăstire benedictină. Prima imagine a unui Basset Hound datează din 1585 și însoțește un text apărut în publicația La Venerie. Câinii erau folosiți pentru a vâna vulpi și bursuci. 

Cuvântul „basset” provine din limba franceză și s-ar putea traduce prin „mai degrabă scăzut”. Este o descriere perfectă a staturii acestei rase, deoarece au picioare scurte, un corp lung, urechi mari pendulante și piele căzută în jurul gâtului, feței și botului. Aceste caracteristici îl predispun la probleme cutanate și de urechi. Basseții dezvoltă adesea alergie la proteinele alimentare, la acarieni, mucegai sau polen. Urechile lor căzute și pliurile grele ale pielii de pe față și corp rețin praful și mențin umezeala. 

Un Basset Hound poate avea adesea picioarele din față curbate. Asta se datorează unei afecțiuni denumite valgus carpian, în care încheietura se îndoaie în lateral în loc să fie dreaptă, adăugând un stres suplimentar asupra ligamentelor și mușchilor articulației. Afecțiunea poate duce la o deteriorare a forței articulației și este foarte dureroasă, pe măsură ce câinele îmbătrânește. 

Drepturi prin lege pentru animale, copaci și râuri

Probabil va mai dura ceva timp până când oamenii se vor simți pregătiți să renunțe la emoții în fața evidenței și să adopte câini din rasa comună, de care adăposturile sunt pline. Potrivit unor estimări mai vechi, din 2011, vehiculate în mai multe publicații online și atribuite Organizației Mondiale a Sănătății, în lume ar fi existat aproximativ 200 de milioane de câini fără stăpân. Nu există date mai recente, fapt ce arată că problema este una departe de a fi monitorizată și clarificată.„The Global Stray Dog Population Crisis”, naiaonline.org 

Creșterea și înmulțirea câinilor este guvernată, pe de altă parte, și de preferințele cumpărătorilor. Într-un articol publicat de Vox,„You may be thinking about animals all wrong (even if you’re an animal lover)”, vox.com este citată Martha Nussbaum, filosoafă și susținătoare a drepturilor animalelor, care spune că acestea ar trebui considerate și tratate ca fiind ființe cu sentimente și emoții. Ea subliniază ideea de a le recunoaște acestora drepturile și libertățile de bază.

CITEȘTE ȘI: Plimbările dese ar putea feri câinii de demență la bătrânețe

Acordarea unor drepturi legale și protecție entităților non-umane, cum ar fi animalele, copacii și râurile, este esențială, spun și autorii unui raport intitulat Law in the Emerging Bio Age (Legea în epoca bio emergentă), citați de The Guardian. „Give legal rights to animals, trees and rivers, say experts”, theguardian.com 

Raportul, realizat de Law Society, organismul profesional pentru avocați din Anglia și Țara Galilor, explorează modul în care relația dintre oameni și planetă ar putea fi recalibrată în viitor.  

Dificultățile în a implementa aceste idei într-o societate care se concentrează în continuare pe beneficiul uman, în detrimentul oricăror alte rase, vorbesc însă de la sine.

Premieră juridică în România: animalul de companie este ființă vie, nu bun mobil

Totuși, foarte recent, România a înregistrat o premieră judiciară îmbucurătoare. Doi avocați din Oradea – Cristian Rusu și Claudia Romocea – au obținut în instanță recunoașterea faptului că animalele de companie sunt ființe vii, și nu bunuri mobile. Cazul a implicat un partaj în care un câine de rasă a fost încredințat în condiții asemănătoare celor ale custodiei comune a copiilor, scrie Radio Cluj România.„Premieră juridică: doi avocați orădeni au dovedit în instanță că animalul este ființă vie, nu bun mobil”, radiocluj.ro 

În cadrul procesului, avocații au susținut că animalele de companie nu ar trebui tratate ca obiecte și au adus argumente referitoare la legea de protecție a animalelor. Instanța a acceptat argumentele și a decis că animalul în cauză nu trebuie considerat un bun mobil, ci o ființă vie care are nevoie de îngrijire și afecțiune.

Decizia este una importantă pentru proprietarii de animale de companie din România și ar putea deschide calea pentru alte decizii legale care să recunoască drepturile animalelor.



Text de

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

ȘTIINȚĂ|FYI

Echipa AICitizens din Focșani a câștigat campionatul mondial de robotică FIRST Tech Challenge 2024 din Houston

De
Este a doua oară când o echipă românească câștigă prestigiosul concurs de robotică dedicat elevilor.
ȘTIINȚĂ|FYI

Milioane de jucători de Borderlands 3 au ajutat la cercetarea microbiomului intestinal

De
Unul dintre cele mai populare jocuri de tip looter-shooter transformat simplul act de a rezolva puzzle-uri într-un efort de știință comunitară
ȘTIINȚĂ|FYI

„Soarele artificial” din Coreea de Sud a funcționat pentru 48 de secunde la 100 de milioane °C

De
Unul dintre cele mai puternice reactoare de fuziune nucleară din lume a stabilit un nou record de încălzire al plasmei.
ȘTIINȚĂ|FYI

A murit Peter Higgs, fizicianul care a prezis în 1964 existenţa particulei fără masă, „bosonul Higgs”

De
Pentru cercetările sale, Higgs a primit premiul Nobel pentru fizică în 2013.