Chris McGrath/Getty Images

Coronavirus Science Report #75: 1.187 de decese neraportate, descoperite în România

De Mihai Ghiduc 11.06.2021, ultima actualizare: 14.06.2021

În ultimele două săptămâni, totalul deceselor provocate de COVID-19 a crescut cu peste 1.000, după redescoperirea unor cazuri care nu ajunseseră în statistici.

Coronavirus Science Report este o rubrică săptămânală, în care luăm un pic de distanță de zgomotul mediatic și vedem mai clar informațiile cu adevărat esențiale. Iată ce am aflat în ultima săptămână despre COVID-19 și virusul care cauzează această boală:

  1. Verificările cerute de Ministerul Sănătății și făcute de DSP-uri au scos la iveală peste 1.000 de decese neraportate până acum, unele vechi de un an;
  2. Președinta Comisiei Europene a anunțat că s-a trecut de pragul de 50%, în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19 a adulților. România e pe penultimul loc, cu doar 28%;
  3. Liderii G9 cer reinvestigarea originii coronavirusului;
  4. România va introduce pașaportul verde COVID-19 la 1 iulie;
  5. Este investigat un posibil risc crescut de miocardită, la tinerii până în 30 de ani, după a doua doză a vaccinului Pfizer. Cazurile sunt, însă, extrem de rare;
  6.  Riscul crescut de tromboze, după administrarea AstraZeneca, confirmat de un nou studiu;
  7. Varianta Delta (descoperită în India) a coronavirusului poate fi cu 50% mai infecțioasă decât cea Alfa (din Marea Britanie).

Peste 1.000 de decese pierdute în statistici

O reexaminare a deceselor înregistrate în spitalele românești, în ultimul an, a scos la iveală, până pe 11 iunie, 1.187 de morți provocate de COVID-19 care nu apăreau în statisticile oficiale. Aceste cazuri sunt adăugate în actualizările zilnice ale Grupului de Comunicare Strategică, pe măsură ce sunt descoperite. Verificările au pornit în urma unui raport„Comisia pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19 RAPORT privind modul de raportare a deceselor COVID-19”, ms.ro (PDF) publicat de minister la începutul lunii mai, după ce fostul ministru, Vlad Voiculescu, făcuse public faptul că există discrepanțe majore între două baze de date ce înregistrau decesele – Corona Forms și alerte.ms.ro.

CITEȘTE ȘI: Câți români a ucis COVID-19 cu adevărat?

Însă, datele despre aceste decese suplimentare sunt prezentate confuz de către autorități, care le adaugă cazurilor zilnice. Pentru cine nu citește cu atenție comunicatele, pare ciudat să existe peste 200 de decese într-o zi, în condițiile în care numărul cazurilor noi e de sub 200. Mai mult, nu se precizează data în care s-au produs decesele, ci doar luna – unele cazuri sunt din vara trecută.

Mai mult de 50% dintre europenii adulți s-au vaccinat

Conform unei declarații făcute pe Twitter„Important milestones: more than half of EU adults have received at least one dose of COVID-19 vaccines. And 100 million are fully vaccinated already. We are making good progress towards our goal: to deliver enough doses to vaccinate 70% of adults in the EU by next month.”, twitter.com de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, peste 50% dintre adulții din Uniunea Europeană au primit cel puțin prima doză a unui vaccin anti-COVID-19. 

CITEȘTE ȘI: Evoluția COVID-19 în România

Același prag fusese atins, în SUA, la mijlocul lunii aprilie.„More than half of US adults have received at least one Covid-19 vaccine dose: CDC”,  straitstimes.com În Europa, lucrurile au fost complicate de aprobarea mai târzie a unora dintre vaccinuri, de probleme de distribuție ale vaccinului AstraZeneca și de procentele reduse din unele țări, în special Bulgaria (15%) și România (28%).Conform site-ului ECDC: vaccinetracker.ecdc.europa.eu

Presiuni politice pentru o nouă investigare a originii virusului

Liderii Uniunii Europene au cerut investigarea mai rapidă a originii coronavirusului, după ce s-au arătat nemulțumiți de raportul Organizației Mondiale a Sănătății, publicat după vizita făcută în China la începutul acestui an, a anunțat Charles Michel, preşedintele Consiliului European, într-o conferință de presă.Disponibilă pe youtube.com

CITEȘTE ȘI: Accident de laborator? De ce se discută iar despre originea coronavirusului?

O declarație similară este așteptată„G7 leaders will call for fresh WHO inquiry into Covid origins, leaked communique suggests”, theguardian.com din partea participanților la întâlnirea G7 din Marea Britanie, prin care se va cere cooperarea Chinei cu experții OMS și o nouă investigație, care să ia în serios și posibilitatea unei scurgeri dintr-un laborator.

Certificatul verde COVID-19, din 1 iulie

România va lansa, la 1 iulie – data limită impusă de Uniune pentru acest lucru – aplicația pentru descărcarea certificatelor digitale care vor simplifica circulația în Uniunea Europeană în timpul pandemiei de COVID-19. Conform declarației lui Ionel-Sorin Bălan, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, cei interesați vor putea obține acest certificat verde de pe un portal specializat.

Trei categorii de persoane vor putea face acest lucru: cei care au fost vaccinați cu schema completă, cei care au avut COVID-19 și cei care și-au făcut teste RT-PCR sau antigen. În funcție de regulile impuse de fiecare țară europeană în parte, certificatul poate facilita trecerea mai ușoară prin vămi și aeroporturi sau evitarea anumitor măsuri, precum testarea la sosire sau carantina. 

Până acum, nouă țări au anunțat deja implementarea acestui certificat pentru propriii cetățeni. Dacă vrei să călătorești în altă țară în perioada următoare, verifică situația COVID-19 și regulile de intrare pe Re-open EU, dar și pe site-ul ministerului de interne din țara respectivă.

Posibil risc crescut de miocardită după vaccinul Pfizer

Mai multe organizații care monitorizează efectele vaccinurilor COVID-19 au anunțat că există un risc crescut de miocardite la bărbații tineri, până în 30 de ani, după administrarea celei de-a doua doze a vaccinului Pfizer, însă numărul cazurilor este extrem de mic. 

În SUA, Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) a confirmat„CDC confirms 226 cases of myocarditis after COVID-19 vaccination in people 30 and under”, aappublications.org 226 de cazuri (și investighează altele 250) la câteva milioane de vaccinați, ceea ce e mai mult decât s-ar fi așteptat. Cele mai multe persoane s-au recuperat și doar 15 pacienți sunt încă în spital, dintre care trei la terapie intensivă.

Miocardita se manifestă prin dureri în piept, palpitații, probleme de respirație. Dacă acestea apar la cel mult o săptămână de la vaccinare, este recomandat controlul de specialitate, iar medicii trebuie să raporteze cazurile în sistemele de urmărire ale efectelor adverse ale vaccinurilor.

Și Israelul a raportat„Israel sees probable link between Pfizer vaccine and myocarditis cases”, reuters.com 275 de cazuri la 5 milioane de vaccinați, înregistrate pe parcursul ultimelor șase luni, majoritatea fără efecte pe termen lung. 

AstraZeneca și trombozele

Un studiu publicat în Nature„First-dose ChAdOx1 and BNT162b2 COVID-19 vaccines and thrombocytopenic, thromboembolic and hemorrhagic events in Scotland”, nature.com a analizat efectele adverse legate de vasele de sânge ale vaccinurilor de la AstraZeneca (ChAdOx1) și Pfizer/BioNTech (BNT162b2) în Scoția, după administrarea primei doze. Studiul confirmă că, în cazul vaccinului AstraZeneca, a fost observată o ușoară creștere a cazurilor de trombocitopenie imună (sau purpură trombocitopenică imună), o anomalie ce implică scăderea numărului de trombocite, ceea ce crește riscul de sângerări la nivelul pielii, organelor, tractului digestiv sau urinar. Nu s-au observat efecte similare în cazul vaccinului Pfizer.

CITEȘTE ȘI: Creșterea și descreșterea vaccinului AstraZeneca

Varianta Delta e mai infecțioasă

Conform unui studiu„’Super infectious’ Delta variant reason behind second Covid wave: Study”, aninews.in anunțat de Consorțiul Genomic Indian SARS-CoV-2 (INSACOG) şi Centrul Național pentru Controlul Bolilor (NCDC),  varianta Delta a coronavirusului, apărută prima dată în India, este cu 50% mai infecțioasă decât varianta Alfa, detectată inițial în Marea Britanie și este principala cauză a valului de COVID-19 care s-a înregistrat în India începând din primăvară.

Britanicii, care se confruntă la rândul lor cu un număr crescut de cazuri produse de varianta Delta, estimează căRisk assessment for SARS-CoV-2 variant: VOC-21APR-02 (B.1.617.2)”, gov.uk (PDF) varianta este mai transmisibilă decât Alfa și că eficacitatea vaccinării e mai scăzută în cazul acestei versiuni. Există și o posibilă creștere a numărului de cazuri grave, însă această tendință nu este, încă, prea clară.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Coronavirus Science Report #74: Variantele virusului au fost redenumite cu litere grecești



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

CORONAVIRUS|STUDII

Sindromul post-Covid: încercarea de după pandemie

De
Doctorii din Europa îi țin sub supraveghere pe pacienții infectați cu Covid-19 pentru a găsi tratamente pentru o afecțiune prelungită, care este deopotrivă istovitoare și enigmatică.
ȘTIINȚĂ|SCIENCE REPORT

Games of Science, concursul care îi antrenează pe cercetătorii români pentru postări de Tik Tok

De
Au început înscrierile la ediția a doua a concursului Games of Science, un proiect dedicat cercetătorilor (și nu numai), în care participanții trebuie să capteze atenția publicului în doar 15 secunde.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #115: Honey, I’m back!

De
Pandemia n-a plecat nicăieri, s-a schimbat doar modul în care oamenii se raportează la virus și la boală.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2