Guliver/Getty Images

Future-Proof Cities

De Mindcraft Stories 28.09.2020

Dacă tot s-au schimbat, măcar pe ici, pe colo, garniturile de primari și consilieri locali, ar fi un moment bun să le spunem ce ne dorim de la orașele românești, în anii care vin

Am publicat, vreme de o săptămână, câteva materiale dedicate orașelor și felului în care acestea evoluează. Le-am reunit în rubrica „Future-proof cities”, pentru că asta ne dorim, niște orașe care să facă față viitorului, fără a-și neglija trecutul și, mai ales, prezentul. Ne dorim niște localități în care să ne placă să trăim acum, dar care să se pregătească pentru provocările viitorului. 

Viitorul orașelor va fi incremental, nu disruptiv

Am vorbit cu Șerban Țigănaș, Secretarul General al Uniunii Internaționale a Arhitecților, despre rolul acestei profesii în dezvoltarea orașelor și despre Politica Urbană a României (2020-2035).


Avem nevoie de orașe inteligente emoțional

Am analizat dacă tehnologia și dezvoltarea unor „smart cities” sunt o soluție pentru viitor sau dacă acestea trebuie combinate cu alte politici publice, cu ajutorul lui Grațian Mihăilescu, expert în domeniul dezvoltării, comunicării, politicilor publice şi inovării.


Interfața dintre administrație și cetățeni trebuie digitalizată cât mai rapid

Am vorbit despre cât de importantă este consultarea cetățenilor în luarea unor decizii pentru oraș și cât de mult poate fi ușurat acest lucru cu ajutorul internetului.


Traficul din orașele românești poate fi îmbunătățit prin tehnologie

Am discutat despre problema care a părut mereu o prioritate, traficul urban, cu Tudor Măcicășan, expert în mobilitate urbană.


Puterea senzorului de aer

Cătălin Doscaș, de la Buletin de București, ne-a scris despre un mic dispozitiv care ne-a făcut să realizăm ce aer poluat respirăm.


4 trenduri urbane post-pandemie

Adăugăm rubricii un text ceva mai vechi, despre câteva tendințe urbane care au fost accelerate de pandemia de COVID-19 la care toată lumea trebuie să fie atentă.


SOCIETATE|SOLUȚII

Play for Democracy: 16 tineri au creat, în șase luni, două jocuri video care să încurajeze mersul la vot

De
Un proiect inedit din zona ONG-urilor combină jocurile video cu educația civică, în contextul unui an cu multe runde de alegeri.
SOCIETATE|FYI

Cine sunt cei 33 de europarlamentari pe care România îi trimite la Bruxelles

De
Cele mai recente alegeri europarlamentare au arătat încă o dată că, atunci când e vorba de propriile interese, nu mai e loc de conflicte ideologice.
SOCIETATE|HOT TAKE

Concertul Coldplay în România: cum s-a văzut rasismul pe Arena Națională

De
Rasismul structural e încă atât de încetățenit, încât mulți români, oricât de educați ar fi, nu-și dau seama că discriminează prin reacțiile pe care le au.
SOCIETATE|SOCIAL MEDIA

Cyberbullying, printre primele lucruri cu care se confruntă tinerii ce încep explorarea internetului

De
Hărțuirea cibernetică sau cyberbullyingul este un fenomen din ce în ce mai întâlnit în rândul tinerilor, cei care se și expun cel mai des pe Internet. Consecințele pot fi devastatoare pentru sănătatea mentală și emoțională a victimelor.