Guliver/Getty Images

Future-Proof Cities

De Mindcraft Stories 28.09.2020

Dacă tot s-au schimbat, măcar pe ici, pe colo, garniturile de primari și consilieri locali, ar fi un moment bun să le spunem ce ne dorim de la orașele românești, în anii care vin

Am publicat, vreme de o săptămână, câteva materiale dedicate orașelor și felului în care acestea evoluează. Le-am reunit în rubrica „Future-proof cities”, pentru că asta ne dorim, niște orașe care să facă față viitorului, fără a-și neglija trecutul și, mai ales, prezentul. Ne dorim niște localități în care să ne placă să trăim acum, dar care să se pregătească pentru provocările viitorului. 

Viitorul orașelor va fi incremental, nu disruptiv

Am vorbit cu Șerban Țigănaș, Secretarul General al Uniunii Internaționale a Arhitecților, despre rolul acestei profesii în dezvoltarea orașelor și despre Politica Urbană a României (2020-2035).


Avem nevoie de orașe inteligente emoțional

Am analizat dacă tehnologia și dezvoltarea unor „smart cities” sunt o soluție pentru viitor sau dacă acestea trebuie combinate cu alte politici publice, cu ajutorul lui Grațian Mihăilescu, expert în domeniul dezvoltării, comunicării, politicilor publice şi inovării.


Interfața dintre administrație și cetățeni trebuie digitalizată cât mai rapid

Am vorbit despre cât de importantă este consultarea cetățenilor în luarea unor decizii pentru oraș și cât de mult poate fi ușurat acest lucru cu ajutorul internetului.


Traficul din orașele românești poate fi îmbunătățit prin tehnologie

Am discutat despre problema care a părut mereu o prioritate, traficul urban, cu Tudor Măcicășan, expert în mobilitate urbană.


Puterea senzorului de aer

Cătălin Doscaș, de la Buletin de București, ne-a scris despre un mic dispozitiv care ne-a făcut să realizăm ce aer poluat respirăm.


4 trenduri urbane post-pandemie

Adăugăm rubricii un text ceva mai vechi, despre câteva tendințe urbane care au fost accelerate de pandemia de COVID-19 la care toată lumea trebuie să fie atentă.


SOCIETATE|FYI

Românii au încredere în ONG-uri, dar acestea sunt subfinanțate, iar angajații suferă de burnout

De
A treia ediție a raportului Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile arată maturizarea sectorului non-guvernamental, dar și problemele cu care se confruntă cei care lucrează în ONG-uri.
SOCIETATE|SOLUȚII

Un semnal de alarmă: reducerea accidentelor rutiere cu ajutorul alertelor personalizate pentru șoferi

De
Cercetătorii din UE creează tehnologii avansate pentru a detecta semnele timpurii de oboseală și de comportament haotic al șoferilor, pentru a reduce numărul accidentelor rutiere.
SOCIETATE|SOLUȚII

Cetățenii contribuie la dezvoltarea unui trai sustenabil în Europa

De
Locuitorii europeni din mediul urban au un cuvânt de spus în a face orașele lor mai prietenoase cu oamenii și cu mediul.
SOCIETATE|SOCIAL MEDIA

Frauda cu sugar daddy e prințul nigerian pentru generația internet

De
Înainte de toate: dacă ai primit un mesaj în care cineva se oferă să-ți fie sugar daddy și să-ți dea bani săptămânal doar pentru conversație, cel mai probabil e țeapă.