Wanda Hutira

(Aproape) totul despre 2020

De Mindcraft Stories 16.12.2020

Poate că 2020 a fost anul pandemiei, dar lumea științei și a tehnologiei nu s-a rezumat doar la coronavirus.

N-a fost 2000, când lumea ar fi fost dată peste cap de bug-ul mileniului, Y2K, nici 2012, când s-a încheiat calendarul mayaș, ci 2020. Anul în care lumea (aproape) că s-a oprit în loc din cauza lui SARS-CoV-2. Un virus ciudat, nu suficient de letal încât să ucidă precum ruda sa de acum două decenii, SARS, dar care s-a răspândit, perfid, în toată lumea, cu ajutorul unei perioade de incubație neclare și a confuziei cu alte boli respiratorii. Avem parte de prima pandemie provocată de o boală nouă, în acest mileniu. Din fericire, știința dovedește că a avansat imens și că, atunci când există sprijin politic și financiar, poate rezolva inclusiv crearea unui vaccin, de la zero, în mai puțin de un an.

Dincolo de asta, 2020 a mers mai departe, chiar și cu lucrat de la distanță, tot felul de forme de carantină și teama de a nu contracta virusul sau a nu-l da celor dragi aflați în grupe de risc. N-a fost totul despre COVID-19. S-au făcut descoperi în știință, s-au inventat tot felul de dispozitive spectaculoase, am aflat noutăți despre univers… Sunt intenționat vag, pentru că le vom dezvălui pe toate, într-o serie de articole pe care o începem pe 15 decembrie și o vom continua până la sfârșitul anului. Câte 12 pe domeniu, nu neapărat una pe lună și nici în ordinea importanței. Nu sunt topuri, sunt listele unor momente-cheie (fie ele pandemice sau nu).

Momente-cheie în Știință: CRISPR-Cas9 folosit la oameni

Getty Images

12 momente-cheie în știință

O specie nouă de om, istoria Americii rescrisă de un român, CRISPR-ul premiat cu Nobel și folosit legal pe oameni, marsupiale fosforecente etc. (De Andrei Mihai)

Ziua de Acțiune Globală Friday for Fuure

Lukas Schulze/Getty Images

12 momente-cheie pentru protecția mediului

Pandemia a amplificat poluarea cu plastic, Amazonul a ars în continuare, Acordul de la Paris a fost în cumpănă, iar UE are o nouă strategie pentru biodiversitate. (De Roxana Bucată)

USTC

12 momente-cheie din tehnologie

Internetul de viteză halucinantă, calculatorul cuantic și purcelușul Gertrude ne aduc mai aproape de un viitor high-tech. (De Andrada Fiscutean)

Cyberpunk 2077

12 momente cheie în gaming

2020 trebuia să fie anul consolelor noi și al jocurilor mari, dar câștigătorii pandemiei au fost mai degrabă jocuri indie sau experimentale. (De Ionuț Preda)

Câine robot Spot de la Boston Dynamics.

LightRocket/Getty Images

12 momente-cheie în AI și robotică

Câinele robot Spot, GPT-3, programul scrie mai bine, AI-ul care a rezolvat problema formei proteinelor șau marcat lumea roboticii în 2020. (De Andrei Mihai)

Getty Images

12 momente-cheie ale pandemiei

2020 va rămâne în istorie drept anul pandemiei de COVID-19. Iată momentele care l-au definit. (De Mihai Ghiduc)

NASA

12 momente-cheie în explorarea spațială

Noua cursă spațială a luat avânt în 2020, un an presărat de noi lansări și misiuni efectuate cu succes. (De Ionuț Preda)

Snowpiercer, serial SF Netflix 2020.

Netflix.

12 SF-uri pentru 2020

Cărți, filme, seriale și benzi desenate care merită cercetate, dacă n-ai făcut-o deja. (De Cristi Mărculescu)

EmEye via Getty Images

12 momente-cheie din cercetarea românească în 2020

Poate că de vaccin și secvențieri genetice s-au ocupat alții, dar cercetarea românească, atât cât este, n-a stat în loc. (De  Mădălina Cocea)

Modulab, robotul UV Victor.

Modulab

12 inovații în medicină în 2020

Iată alte 12 noutăți din domeniul sănătății (nu neapărat legate de pandemiei) care ne-au atras atenția anul acesta. (De Adriana Moscu)Ilustrație de

Wanda Hutira

Art director, ilustrator, creator de obiect. Își exersează creativitatea pe toate mediile și suporturile, de la digital la aracet.

SOCIETATE|HOT TAKE

O analiză rapidă a platformei de vaccinare 

De Mihnea Dumitru 19/01/2021
O explicație simplă a ce înseamnă un site și cât de complicat este, de fapt, să previzionezi influxul de oameni pe un portal precum cel pentru vaccinarea românilor ne arată că STS-ul a făcut mult mai mult decât era așteptat. 
SOCIETATE|OVERVIEW

Ce sunt Parler, Gab sau MeWe, platformele spre care migrează conservatorii?

De Ionuț Preda 14/01/2021
Site-urile care se declară „alternative pentru free speech” au înregistrat recorduri de trafic după evenimentele recente din SUA.
SOCIETATE|HOT TAKE

Twitter vs. Trump. Momentul care a făcut rețelele sociale prea puternice.

De Iulian Comănescu 13/01/2021
Ce bine că Twitter l-a blocat pe Trump! Dar dacă ne făcea asta nouă, pe 10 august 2018?
SĂNĂTATE|2020

12 inovații medicale în 2020

De Adriana Moscu 03/01/2021
Într-un an în care pandemia a dominat totul, iată 12 inovații medicale care pun umărul la însănătoșirea lumii.